Да се видя със сина в... скайпа! Балканите се обезкървяват!

Ниските заплати, лошото управление, шуробаджанащината гонят младите
19 юни 2017 19:15, Елка Василева
267
Да се видя със сина в... скайпа! Балканите се обезкървяват!
Снимка: архив, Reuters

Ниски заплати, лошо управление, шуробаджанащина: заради всичко това все повече млади хора напускат Балканите. Явление с фатални последици за родните им страни, пише "Зюддойче Цайтунг", цитиран от Дойче веле.

"Тате, разбери ме, не искам да живея в тази страна" - с тези думи Нина се сбогувала с баща си, преди да се качи на автобуса за Виена. 31-годишната висшистка е една от хилядите млади сърби, които обръщат гръб на родината си. "Децата ни не издържат тук - и затова вече ги виждаме само по Skype", казва с огорчение бащата.

Дали в Белград, София, Букурещ или Атина: историята на Нина и нейния баща се повтаря навсякъде на Балканите. Ниските заплати, високата безработица и широко разпространената шуробаджанащина подтикват все повече млади хора да напускат родните си места и да се отправят към държави като Австрия и Германия.

Решение с фатални последици за родните им страни, защото почти навсякъде на Балканите трудоспособното население и бездруго намалява, пише "Зюддойче Цайтунг" и отбелязва, че няма друг регион в Европа, откъдето да емигрират толкова много млади и добре квалифицирани хора, колкото от България, Румъния, Албания, Гърция и страните от бивша Югославия.

Балканите се обезкървяват

Според експерти от Световния икономически форум в Давос всички тези страни изпитват сериозни трудности да задържат младите таланти в родината им. По този показател Сърбия дори заема последното място сред общо 138 изследвани държави. Днес страната има население от около 7 милиона души, а броят на сърбите, живеещи в чужбина, се изчислява на близо 3,5 милиона. С тенденция към покачване - през 2014 г. от страната са се изселили 58 000 сърби - двойно повече, отколкото през 2007 г.

Според автора на статията в "Зюддойче Цайтунг" това се дължи главно на високата безработица сред младите хора. Явление, което не засяга единствено Сърбия: всеки четвърти младеж в Хърватия е без работа, а в Гърция и Македония - дори всеки втори.

Местните пазари на труда често са доста негъвкави и дават шансове предимно на по-възрастните - най-вече в държавната администрация. "Зюддойче Цайтунг" цитира данни за Сърбия, от които излиза, че от двата милиона души, които официално имат работа, половин милион са заети в държавната администрация, а други 300 000 - в държавни фирми. Нови, но непривлекателни работни места, се предлагат единствено в търговията и в сферата на услугите, уточнява изданието и отбелязва, че докато в Белград моловете растат като гъби след дъжд, много други сръбски градове буквално западат.

В Смедеревска паланка например, на 80 километра от Белград, преди е имало поне седем големи фабрики. Днес е останала само една - фабриката за железопътни вагони „Гоша“, където работят едва 350 души - в пъти по-малко, отколкото преди години. Тази пролет фабриката попадна в центъра на медийното внимание, след като един от работниците посегна на живота си от отчаяние - тъй като не получавал редовно заплата, мъжът вече не можел да осигури прехраната на семейството си.

Милан Вуйчич, който работи във фабриката от три десетилетия, ни разказва, че от години не е получавал пълна заплата - нищо, че месечното му възнаграждение е едва 200 евро. Децата му също припечелват твърде малко - макар че имат висше образование, дъщеря му и синът му са принудени да работят като продавачи - тя в пекарна, а той в магазин за електроуреди. "Нищо чудно, че младите хора се махат", казва Вуйчич.

Причините

Пътят на Запад е най-лесен за медицински сестри, болногледачи или лекари от трите страни-членки на ЕС - България, Румъния и Гърция. В Германия те заемат многото вакантни места в болниците и в старческите домове, пише по-нататък "Зюддойче Цайтунг" и уточнява, че германското правителство междувременно е сключило съответни споразумения и със Сърбия и Босна.

Всяка година от Сърбия към Германия потеглят хиляди медици. Причините за това са повече от ясни: според медицинската сестра Ранка Йешич, цитирана в статията, в Сърбия хората с нейната професия получават средно по 284 евро на месец, докато в Германия изкарват близо 2000 евро, плюс добавките за нощен труд и за работа в неделя.

Друг фактор, който засилва отлива на млади хора от региона, е широко разпространената шуробаджанащина, се казва още в статията. Международният валутен фонд установи неотдавна в свое изследване наличието на "сериозна негативна връзка" между качеството на държавното управление и емиграцията: борбата срещу корупцията, устойчивостта на правовата държава и други белези за добро управление са в Югоизточна Европа много по-слабо развити, отколкото например в Централна Европа или в балтийските страни. Съответно много по-силна е емиграцията от този регион на Европа, се казва в цитираното изследване.
 


267
Още по темата: БалканиЕмиграция
Още от
Напиши коментар Коментари
198
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Новия Световен ред е това всеки който не може да мисли , ще бъде унищожен ..
Виждам как кореняци софиянци мизерстват , а деца от провинцията инженери и програмисти бачакат за 3-5хил. коренячета икономисти им завиждат.
197
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Зарежете тез мераци бизнес не слушайте бакерите стартъпи глупости..
Първо се научете да мислите.. В САЩ стартиращите иновационни фирми се финансират от пентагона и ЦРУ.. или с помоща на ЦРУ..
196
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 204
Ще дам още един пример, мой познат с дърводелска фирма от Пловдив. Изработват почти всичко от дърво, имат често клиенти от Англия поради няколко причини :
- това което изработват е с високо качество
- по-евтино излиза от изработката в Англия ( даже ги командироват за да взимат размери на място )
- ръчна изработка по поръчка на клиенти
Има много подобни примери стига да имаш желание можеш да пробиеш.
195
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма производство без програмисти и без софтуер.. в пералната ти има софтуер.. в телевизора е софтуер.
Явно не се замисляш , че някой е написал програмата на струга . .ти си въвеждаш кординати. Х„Y,Z
194
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 202

Ако помислиш още малко ще разбереш какво съм казал. Всеки иска да се закачи към фирма и да работи на заплата, професиите които са обсебени от мутри не се плаща варянта е там да си самостоятелен предприемач ... консултантска фирма, наемен работник ( freelance ) и т.н.
Второто което ти убягва е че света върви към автоматизация след около 10 години ще има още по малко професии от от тези които съществуват сега, НО ще има много нови. Учете и се адаптирайте от много неща се искарват пари
193
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До До 203

Стани де що не станеш козметик , комшийката в чикаго също искара курс за козметик , няма работа, сега мъжа и връща парите на американската държава..
192
2
 
7
 
! Отговори
До 203 преди 5 месеца
Крайен егоценризъм лъха от теб !!!
В Германия козметик ( човек ,който не мисли ) печели достатъчно добре да ти купи мизерната панелка в съседство до теб,точно за половин година !
191
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какви настройчици бе всичко влиза в Струга от CAD софтуера .. какво ще настройваш кординатна система на некомо дедовия ще въртиш.. Много стар ти е струга..
190
3
 
5
 
! Отговори
До 202 преди 5 месеца
Пример: настройчик ЦПУ- 700лв
Обзалагам се,че за координатна система 2/3 от хората в Бг не са на ясно ,и изобщо не е лесна професия !
Ми не може цяла България да сме програмисти или бизнесмени,нали трябва да има и производство #
Какво е твоето примитивно мислене ???
Във Финландия тази длъжност е 7 000 евро !
Нещо не са ти ясни макроикономическите аспекти !
189
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
до 200
Защото този който не е програмист , инженер , физик или математик.. Не може да мисли .. А следователно не заслужава живее..
Професии които само помнят или зубрят ще умрат.. От лекарите ще останет само тези които въртят ножа..
188
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 200

Защото това е реалността драги мой и на мен не ми харесва!
Ако искаш да се промени бъди активен и се бори , протестирай
Всеки знае на лесното ....
187
0
 
12
 
! Отговори
Виготура преди 5 месеца
Народите са се появявали и изчезвали. Много по-велики и големи държави и народи са съществували преди нас и са изчезнали. И ние ще изчезнем. Но поне до последно ще се псуваме един друг на рус.офили и крава.ри.
186
1
 
8
 
! Отговори
До 199 преди 5 месеца
Защо трябва да съм бизнесмен или IT специалист,за да живея нормално бе ????
Защо със средностатистическа работа в Бг хората имат само за биологично оцеляване !
185
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Едно нещо българина не разбра през този преход "държавата не е длъжна да ти осигури нищо". Това мислене беше в 45те госини преди това. Истината е че ако искаш да постигнеш нещо съдбата ти е в твоите собствени ръце. Да трудно се прави бизнес и се изкарват пари когато има много нечестно забогатели, който са обсебили всичко. Изход има поне за някой индустрии ( ИТ и тесни специалист с възможност за отдалечена работа или доставка на продукти / износ към ЕС ) където глупавите мутри не могат да стъпят.
184
7
 
2
 
! Отговори
Shopp™ преди 5 месеца
Продължавайте да вервате в Дядо Иван и ще свършите на бунището на историята.
183
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
С двете висши си точно чистачка на запад. Хората на запад не обичат такива с две висши и две специалности.. Инженер завършил и икономика ми това е падение.
182
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Станете програмисти и спасете родината .. Ама сте мързеливи и на запад да идете пак ще сте същите..
181
5
 
11
 
! Отговори
За статистиката преди 5 месеца
На 35 съм, с две деца и досега стоически издържах в България. От известно време живея в Западна Европа, в един от най-скъпите градове. Имам две висши, два езика и стартирам работа като тесен и много добре заплатен специалист. Възможности има безброй. Образованието на децата ми е почти безплатно и е на светлинни години напред. Харесва ми да живея в развито, будно и шарено общество. Изгониха ме чалгата, мутрите и бездушието на българите. Проблемът на този народ - в новата книга на Милен Русков!
180
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Истината е че България е пътник..Румънците все още имат демографския потенциал да спрат имплозията, при нас обаче няма шанс....Българският ген няма да изчезне, но българската държава си отива...Няма да сме първите , нито последните на този свят, но може би ще е най-глупавото самозакриване досега.....
179
0
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 месеца
продължение на 190. Вопиюща посредственост и безхаберие на всякъде, никаква мисъл за утре, по-далеч от джобовете, стомаха или други части на тялото на "Умниците " ни .Послушкомци, алчни при това, съсипали цяла държава за 30-тина години.Не народът е виновен за състоянието, в което е сега.Той е правил винаги най-доброто за себе си и децата си, включително и да емигрира.Виновни са тези, които го докараха до това състояние, и докато не им се потърси сметка, ефективно, както в Китай, така ще е.