Китайско-руският влак набира скорост, а Тръмп - точно на пътя

"Гардиън": Двустранна дипломатическа инициатива срещу недодялани заплахи
5 юли 2017 21:20, Елка Василева
163
Китайско-руският влак набира скорост, а Тръмп - точно на пътя
Си Цзинпин и Владимир Путин. Снимка: Reuters

Лидерите на Китай и Русия се зарекоха да работят заедно за намиране на мирен изход от задълбочаващата се криза около ракетно-ядрената програма на Северна Корея - двустранна дипломатическа инициатива, която рязко контрастира с тактиката на Доналд Тръмп на недодялани заплахи и натиск.

Общата декларация на двамата лидери отразява едно оформящо се по-широко китайско-руско стратегическо сближаване, останало до голяма степен незабелязано на Запад. То бе стимулирано от често променливото и разфокусирано поведение на Тръмп и от възможностите и опасностите, породени в резултат на отслабеното американско глобално лидерство.

Грамадният китайско-руски влак постепенно набира скорост и Тръмп, подобно на клоун, чийто крака са завързани за релсите, лежи точно на пътя, пише "Гардиън".

По време на двудневната визита на Си в Москва китайският президент и руският му домакин Владимир Путин се разбраха "заедно да полагат усилия за ефикасно уреждане - чрез диалог и преговори" със Северна Корея, съобщиха китайски медии.

По-късно руското външно министерство разпространи комюнике, в което се казва, че двете страни са се обединили около обща позиция, която има за цел да намали напрежението около севернокорейската ракетна програма.

Тяхното сътрудничество далеч надхвърля положението на Корейския полуостров. "Китайският лидер подчерта нуждата от засилване на сътрудничеството и от солидарна взаимна подкрепа при защитата на суверенитета, националната сигурност и интересите на развитието на всяка от страните", предаде китайската официална агенция Синхуа.

Това бе третата среща на Си и Путин за тази година. След като пое властта през 2012 г., Си се е срещал с руския си колега над 20 пъти.

Путин определи сегашния съмит като "голямо събитие в двустранните отношения". Очаква се подписването на икономически сделки за 10 млрд. долара. Путин също така връчи на госта си орден "Св. Андрей Първозвани" - една от най-високите руски награди.

Русия и Китай все по-тясно си сътрудничат по ключовите международни проблеми, често гласуват по един и същи начин в Съвета за сигурност на ООН. Двамата лидери отиват в Хамбург по-късно тази седмица за срещата на високо равнище на Г-20, където ще се срещнат поотделно с Тръмп.

Московските им разговори съвпаднаха със севернокорейското пробно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета, бележещо значителен напредък в нейните нападателни възможности. Тестът предизвика очакваните протести на Япония и Южна Корея. Но двете страни - традиционни американски съюзници, гледат за помощ на север, а не към Вашингтон. Японският премиер Шиндзо Абе каза, че особено разчита на "конструктивната" роля на Китай и Русия, от което се подразбира, че Тръмп само усложнява нещата.

Южнокорейският президент Мун Дже Ин бе избран с програма за подновяване на контактите със Северна Корея, което също се разминава с подхода на Тръмп. След една неясна като резултат среща в Белия дом миналата седмица Мун е под силен китайско-руски натиск да спре разполагането на американската противоракетна защитна система THAAD, насочена срещу силите на Пхенян.

Това разполагане "много сериозно вреди на стратегическите интереси в сферата на сигурността на Китай, Русия и други страни в региона", каза Си тази седмица. Това е дипломатически начин да се иска премахването на системата за ПРО. Междувременно посланикът на Китай в ООН предупреди за катастрофалните последствия, ако не бъде намерено дипломатическо решение.

Лидерите на Китай и Русия ги обединява също така и главоблъсканицата как да отнасят с Тръмп. И двете страни виждат шанс за извличане на изгода. Тръмп лично поиска китайска помощ по проблема със Северна Корея, когато се срещна със Си във Флорида през април, а по-късно дори се похвали, че е успял.

По-нататък обаче Белият дом започна да се оплаква, че Пекин не прави достатъчно. Сега Тръмп е изправен пред признанието, че блъфът му е разкрит. Той се оказа притиснат между бомбастичния си войнствен език и нуждата от дипломатическа победа, която да предотврати започването на война.

Цената, която Си ще поиска, за да помогне на Тръмп, когато те се срещнат в Хамбург, може да бъде повече американски отстъпки по спорни двустранни проблеми. Той обаче ще трябва да опипва внимателно почвата, като се има предвид непредсказуемостта на Тръмп.

Президентът на САЩ е в слаба позиция и спрямо Путин заради многобройните разследвания на своите предизборни връзки с Москва. Подобно на Си Хамбург дава на Путин арена да играе ролята на отговорен световен държавник, чрез която да може да изтръгва от загазилия Тръмп отстъпки по въпроси, които имат най-голямо значение за него, като например вдигането на санкциите, наложени заради Украйна.

Аматьорът Тръмп трябва да заиграе своята игра. Опити за грубо телесно притискане няма да минат пред силния руски политик, опитен джудист, носител на "черен пояс".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сащ свършиха курса, Ванга отново беше права че последния американски президент ще бъде църен/ черен.Подкрепата за кравария намалява, само нашите гранатаджии повечето платени, не могат да се примирят.Между другото гранатаджии, видяхте ли Италианския тракторист каква творба е сътворил на Путин, в нивата.Ехххх и той *** ааа, еейй смешници сащ издъхва, и по повод на националния празник на сащ, дано да им е последния.
42
3
 
12
 
! Отговори
хахаха преди 6 години
Абе тия китайци са едни от най-мъдрите народи в света. А сега какво излиза те били много "глупави" че се събират с Русия а не със САЩ. Въпроса е защо? Аз поне съм бил в Америка 2 пъти и мога да ви кажа защо Китай се събира с Русия!
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КИТАЙСКИ ФИРМИ ЗАПОЧВАТ ДА СТРОЯТ ПОДВОДЕН ТГУНЕЛ ПОД КЕРЧЕНСКИЯ ПРОЛИВ
40
7
 
14
 
! Отговори
Анти- Василев преди 6 години
Велик и всемогъщ е руско-китайският влак. Русия може да изпепели всяка една държава включително и САЩ. Космоса, другари, космоса. Там са оръжията на Русия.Агент Дмитрий Алексеев КГБ!!!!
39
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ- 19 963 621 389 456 трилиона ...тик-так ....
38
20
 
11
 
! Отговори
кочина преди 6 години
КАЛИФОРНИЯ ИМА ПО ГОЛЯМ БРУТЕН ПРОДУКТ ОТ ЦЯЛАТА РУСИЯ ,, А ДЖУДЖЕТО ПУТЕВ СЕ ПРАВИ НА ВЕЛИКАН . НЯМА ТАКЪВ ИИ И ОТ В СВЕТА. ....
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен29 Китай -икономика 1 от 2012 година .
36
19
 
6
 
! Отговори
ха.ха.ха преди 6 години
ПО СМЕШНА СТАТИЯ НЕ СЪМ ВИЖДАЛ . А ТИЯ ДВАМАТА СА УНИКАЛНИ *** И циркаджии !...
35
15
 
10
 
! Отговори
111 преди 6 години
Руснаците не са способни да се наложат където и да било.Факта е ,че Русия е икономическо джудже.САЩ могат да ги закрият дори и без война.
34
11
 
5
 
! Отговори
Бояришник преди 6 години
(американски компании да изнасят повече втечнен природен газ за региона. )Што в Россиа няма втечнен газ? штото ште го изпият !мбухахаха
33
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ е приключил. Няма никакво бъдеще.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами те , тези мирни преговори от десетилетия се говори за тях , а С.Корея си прави ,каквото си иска .
31
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема на бедните е че зависят от богатите. Китай е голям за щото продава в богатите страни ,а не в Индонезия :)) Не забравяйте , че Китайчето първо ходи в САЩ на очна и чак сега при вожда . Тръмп , ще ги смели и двамата само със санкции , без война ако реши. Русия вече е в хипер инфлация. С тоя петрол за 40$.
30
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 31 Едно спиране на китайски стоки към САЩ и Европа ...и от милиони долари , ще стане милиони чували Ориз :) За супер оръжия и Русия ....Не ме разсмивай :) Тръмп само намекна на Китаеца , какво го очаква ...И сам хукна да убеждава руснака да спират шишко.
29
10
 
8
 
! Отговори
Крим не е руски преди 6 години
ognyanz, Темата не е Крим вярно но темата е Китай и Русия. А Китай не признават Крим за руски..ха.ха.ха
28
10
 
6
 
! Отговори
до 31 преди 6 години
"Съюз Пекин-Москва, съвършенната комбинация. Трилиони долари, плюс свръхмодерно оръжие."-долари не рубли ..ха.ха.ха
27
6
 
6
 
! Отговори
ВВ преди 6 години
Абе то май обратното се оказва, точно в резултат на "недодяланите атаки" на американците, тези две прасенца се сетиха, че ще трябва нещо да се направи най-накрая, след като с години се правеха на ударени.
26
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да живее велика Русия.
25
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съюз Пекин-Москва, съвършенната комбинация. Трилиони долари, плюс свръхмодерно оръжие. Новите господари на света, а американците ще бачкат на тръстиката, да помагат на Куба. Това е бъдещето за сащ
24
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Братушките ще доведат света до ново равновесие.Както си беше по време на студената война.Имат свръх модерно оръжие ,което може да реши всеки военен конфликт.За това оръжие не знае дори и министъра им на отбраната.То не се показва по парадите им на 9 май.