Завладяването на Мосул или как САЩ победиха "без ботуши на земята"

Същия модел американците и НАТО се опитват да прилагат в Афганистан
10 юли 2017 22:06, Елка Василева
232
Завладяването на Мосул или как САЩ победиха "без ботуши на земята"
Снимка: Reuters

Да победиш врага чрез приятелски войски: завладяването на Мосул е опосредствана победа за САЩ, които се надяват, че ще успеят да постигнат такава и другаде, по-специално в Афганистан.

Когато президентът Барак Обама решава в средата на 2014 г. да води военни действия срещу групировката "Ислямска държава" в Ирак, той налага на Пентагона един прост принцип: американската армия не трябва да участва в боеве по суша ("без ботуши на земята").

Американската авиация оказва подкрепа на иракските сили, а военни съветници и инструктори ги оборудват и им помагат на терен.

Иракските сили, и само те, обаче са тези, които трябва да освободят завзетите от джихадистите територии.

Близо три години по-късно падането на втория по големина град в Ирак доказва валидността на тази стратегия, пише Франс прес.

Протежетата на американската армия успяха да завладеят голям град с население два милиона души след сложни и кръвополитни боеве в градска среда.

А въпреки че техните загуби са тежки, тези на американската армия са минимални: 11 убити в бойни действия от 2014 г. в Ирак - далеч по-малко от понесените в същата тази страна загуби през предишното десетилетие, които възлизат на над 3500 жертви.

"Мосул е крайното постижение в процеса на изграждане на боеспособна армия, полиция и антитерористични сили, които подсилвате само с неколкостотин съветници и въздушна подкрепа", посочва майор Джон Спенсър, преподавател във военната академия Уест Пойнт.

"Ще виждаме често този модел на опосредствана война" занапред, предрича той.

За постигането на този резултат САЩ и съюзниците им предприеха гигантско усилие по обучаване на иракските сили - армия, полиция, кюрдски милиции, племенни сили - и за три години над 100 000 души преминаха през тази подготовка.

Те обаче бяха и принудени да се включат повече от предвиденото в бойните действия, което наруши принципа "никакви войници на терен".

Военните съветници, които отначало стояха по щабовете, вече придружават иракчаните в близост до фронтовата линия, поемайки повече рискове.

Артилерията на морската пехота бе изпратена като подкрепление през март 2016 г. Щурмови хеликоптери "Апачи" също се включват в подкрепа на иракските войски. Американски специални части понякога водят сухопътни настъпления срещу лидери на "Ислямска държава".

В момента в Ирак са разположени общо над 5000 американски военни.

Този модел на опосредствана война е същият, който американците и НАТО се опитват да прилагат в Афганистан от края на бойната си мисия в страната през декември 2014 г.

Силите на НАТО - наброяващи 13 300 войници, половината от които американски - обучават и съветват афганистанската армия срещу талибаните, без да участват пряко в боевете.

Но както в Ирак, американците и съюзниците им започват да осъзнават, че ще трябва да увеличат помощта си, за да не губят възпитаниците им терен.

Затова те подготвят увеличаване на човешкия състав и на средствата си, което би трябвало да бъде обявено до края на лятото.

Във всеки случай в Ирак облогът за възстановяване на една надеждна национална армия, която може самостоятелно да отбранява страната, напредва добре.

"Смятам, че иракските сили са напълно способни да отбраняват Мосул и Ирак. Те научиха много неща, направиха много промени въз основа на научените през последните две години уроци", казва Спенсър.

Иракската армия е един "все още малко крехък" инструмент, но тя показа в Мосул, че "разполага с кадърни военни части", подкрепя го европейски военен.

Знак за нарастващото значение на опосредстваните войни е, че американските сухопътни сили създадоха шест военни части, специализирани в съветване на приятелски войски, стъпвайки на територия, която доскоро бе запазена за специалните части.

Първото такова звено с численост 529 души бе формирано през май във Форт Бенинг, щата Джорджия.

Борбата срещу ИД и другите екстремистки групировки "ще е дълга борба", обясни неотдавна министърът на отбраната Джим Матис.

САЩ ще водят тази борба "заедно със и чрез други страни. Ще правим това чрез развиване на способностите им, за да поемат те голяма част от бойните действия", подчерта той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
140 Както България днес въоръжава ИДИЛ? Кой му охраняваше петролните кораби? Персийският залив, битката там? Кога беше? Пишеш в wikipedia list of wars involving the Unated States въртиш мнооого мнооого надолу, че не са им малко и докато стигнеш до tanker war 1987 1988, я не беше ли тогава ирано иракската война?
85
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
137 Не говорим за ГАЗ говорим за петрол. Шистовият ГАЗ е природен ГАЗ, не петрол! Правиш ли разлика между двете? Тук говорим за огромно количество петрол, изнесено от САЩ без документация за историята му.
84
2
 
2
 
! Отговори
РП преди 6 години
До РЪКОВОДИТЕЛ ПОЛЕТИ Достатъчно е да напишеш дата и какво се е случило, журналистите ще го разчоплят, хайде! Е?
83
6
 
7
 
! Отговори
РП преди 6 години
До РЪКОВОДИТЕЛ ПОЛЕТИВ момента провеждат авиационни учения в България и ежедневно извършват такива простотии и нарушения и създават такива заплахи за безопасността на гражданските полети, че просто няма как да не се изхрача на жалкото ти, по *** въодушевено изявление. Намери си някой познат в ДП РВД и го попитай----------------- Няма нужда да търсиш, аз съм от ДП РВД, авиодиспечер.Къде и кога американците са извършили нарушение и са създали опасност за гражданските самолети?
82
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
134 я виж бай ти Садам не воюваше ли заедно със САЩ срещу Иран? Тогава не беше лош, тогава им беше съюзник. може да си го провериш кой са участните във войаната Иран Ирак.
81
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
130 Кажи го на външното министерство на САЩ, че може да са забравили. Може да посетиш сайта им и да прочетеш официалното изявление. Може и да им обясниш ако искаш. После обсяни ан мен защо САЩ не каза откъде са взели това огромно количество петрол през 2014 когато свалиха рублата и цената на петрола. Само 1 държава имаше такъв запас, защото не беше продавала отдавна тъй като всички отказваха да търгуват с нея, казва се ИДИЛ. Това ще обясни и откъде намират пари за наемници, оръжие и коли.
80
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
125 повечето бежанци не бягат от война... около 80%.
79
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
122 провери си информацията, Ал Кайда беше част от ССА още от създаването.
78
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние се сещаме кой създаде бежанската вълна-повечето бежанци са от Афганистан и Ирак.
77
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
118 Атаката срещу Асад, бомбандировката на войските на Асад когато превзеха половин Алепо. Поради някаква причина войските на Асад който пробиха и започнаха да навлизат в АЛепо бяха бомбандирани точно от американски самолет ''който им помагаше'', интересното е че от цялата линия удариха точно пробитата позиция с войските на Асад. 4 пъти вече бомбандират Асад без причина по време на военни действия срещу ИДИЛ.
76
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
117 Тогава защо американците ги обучаваха и въоръжаваха когато Ал Кайда се присъедини към Свободна Сирийска Армия(ССА)? Приеха ги с отворени обятия, обучиха ги, въпръжиха ги, ония се отцепиха, взеха цялото оръжия и създадоха ИДИЛ. Кажи как става това? И това е казано от американското външно министерство, че да не кажеш че е пропаганда.
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
114 и как я започна ако не е тайна?
74
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
112 АК на който пише made in Bulgaria 10, ракетите същите, минали през терминал 1 и пристанище Варна с печати от Посолството в САЩ за ''Свободна сирийска армия''. 2ро не само Русия и България произвеждат АК. Ако това не знаеш ...
73
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
111 Тъй ли, кой бомбандираше болницата на Доктори без граница? А кой бомбандира свадбата? Кой бомбандира войските на Асад и ги спря да довършат първото превземане на Алепо? Кой създаде и въоръжи Свободна сирийска армия, която като се разцепи създаде ИДИЛ? Кой въоръжаваше ИДИЛ(с български оръжия)? Кой започна войната? Кой купуваше петрола на ИДИЛ за да отслаби рублата? :D :D :D Американчетата забъркаха всичко и краварчетата пазеха ИДИЛ. На цял свят е ясно само на няколко рософобчета не е.
72
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
я стига промивки. Дестабилизация на Европа чрез бежанци е в интерес на Русия и Турция. Вашите конспиративни теории не вървят. А и вижте с кви автомати стрелят маймуните -АК!
71
11
 
4
 
! Отговори
brej преди 6 години
в тоя форим само руски *** бе! КАжете схемата и аз да се запиша! Путин явно яко плаща...Колкото за намесата в региона -казаха го снощи - в Сирия основните действащи са Иран, Русия и Турция. САЩ не участват. Сещайте се кой създава бежанската вълна...
70
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С едната разлика, че САЩ въоръжаваха ИДИЛ и стреляха по всеки, който беше срещу ИДИЛ. Но иначе да, тук американците победиха ИДИЛ, докато хулеха руснаците че ги взривяват.
69
9
 
25
 
! Отговори
САЩ СА УБИЙЦИ преди 6 години
ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ БОМБИ СА ЗАГИНАЛИ НАД 50000 МИРНИ ЖИТЕЛИ НА МОСУЛ
68
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОЙ 104 НЯМА С КАКВО ДА МИСЛИ, БЕДНОТО СЪЩЕСТВО.
67
0
 
7
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
победа за америка е ако падне асад, до тогава в най-добрия случай е връщане на загуби