Там, където жените нямат имена. Защото не ги заслужават

Жените в Афганистан с кампания, искат идентичност
3 авг 2017 21:55,
113
Там, където жените нямат имена. Защото не ги заслужават
Снимка: архив, Reuters

"Дъщерята на Гул Ахмад", "Майката на Барялай", "Жената на Тадж Мохамад" – в крайно консервативния Афганистан жената няма дори име. Много мъже по-скоро биха си отрязали ръката, отколкото да нарекат жена си по име. Вместо това те ѝ викат "майко на децата" или просто "домакиньо". Всичко друго е просто немислимо. Името на жената не се изписва дори върху надгробния камък, разказва "Дойче веле".

А който си няма име, не оставя и следи. Дори когато една афганистанска жена извърши нещо забележително, впоследствие се споменава единствено името на мъжа, на бащата или на сина ѝ. И лаврите отиват при тях. Но това си има и обратна страна. Когато една жена стори нещо, което в очите на обществото е скандално, тогава потърпевша е не само тя – увредено е и името на всички нейни мъжки роднини. В резултат: за афганистанската жена повечето врати, които водят навън, са затворени. Поради страха, че може да опозори мъжете.

Всичко в името на "мъжката чест"

Честта ("намус") на един мъж е пряка функция от честта на жена му. Тази традиция идва още от предислямски времена и е позната и в други страни. Само онзи мъж, който успешно брани жена си от външни заплахи, може да се смята за човек с достойнство и чест. Но ако не се справи с тази задача, тогава губи честта си и вече не може да се смята за истински мъж. А който иска да възстанови изгубената си чест, той е склонен дори към насилие: бой с камъни, киселина в лицето, отсечени крайници, та чак до убийство – афганистанското общество толерира всички тези "санкции" срещу жените.

Жените се отделят от мъжете на публични места в редица култури. В Афганистан обаче правят още една крачка: никой не бива да знае името на жената, камо ли да види лицето ѝ!

"Къде ми е името?"

Срещу тази традиция протестират афганистански жени с новата си кампания в социалните мрежи. Под хаштага #WhereIsMyName ("Къде ми е името?") те защитават своята собствена идентичност и поставят под въпрос това дълбоко вкоренено табу. Във "Фейсбук" и в "Туитър" вече заваляха постинги от афганистанки, живеещи както в страната, така и извън нея. Кампанията подкрепят хора на изкуството и политици, които споделят свои снимки и снимки на жените си. Повечето жени обаче не смеят да публикуват свои снимки, защото ги е страх от последствията. Един млад мъж пише: "Аз вече съм възрастен човек, но доскоро изобщо не знаех името на майка си."

Кампанията онагледява един добре известен факт: никъде другаде по света жените не са тъй потискани, както в Афганистан. Тази страна, където вече от десетилетия се водят граждански войни, е най-опасното място за една жена на земното кълбо. Според някои оценки, над 60% от жените още на 16-годишна възраст сключват принудителни бракове. Никъде другаде по света броят на самоубийствата сред жените не е по-висок от този сред мъжете – а в Афганистан това е факт. Но как ли да се решат тези ужасяващи проблеми, след като жената няма право дори на име?

Преди 15 години НАТО влезе в Афганистан. Оттогава досега международната общност даде милиони за насърчаване на правата на жените. Срам и позор е, че въпреки това афганистанските жени и до днес са принудени да се борят за такова основно право, каквото е правото на име и идентичност!

Женски права - да, само не у дома!

Разбира се, и в Афганистан можете да откриете семейства, които не се прекланят пред тази традиция. Обикновено обаче общественият натиск е прекалено силен. Афганистанският президент Ашраф Гани често се появява на публични места с жена си, която е християнка от Ливан. Неговите предшественици обаче никога не си позволяваха такова нещо. Г-жа Рула Гани дори взе участие в предизборната кампания и държа няколко речи в подкрепа на мъжа си. Мнозина образовани и модерни афганистанци одобряват такава нагласа, но въпреки това за нищо на света не биха извели жените си на публично място. Дори когато публично се споделят сватбени снимки, на тях обикновено се вижда само младоженецът. За мнозина афганистански мъже модерността свършва там, където започва личното им пространство. Когато става дума за правата на жените, лицемерието се шири навсякъде. Когато е за правата на чуждите жени – подкрепяме! При мен вкъщи обаче – и дума да не става!

В един видеорепортаж западни журналисти интервюират на улицата млади мъже, които подкрепят кампанията на жените. Когато обаче трябва да отговорят на въпроса как се казват жените в техните семейства, интервюираните видимо се колебаят и се чувстват неудобно. В крайна сметка го правят, но си личи, че им е много трудно и че част от имената очевидно са измислени.

Сложете край на лицемерието!

Питам се: колко пари е вложила международната общност в проекти за промяна на манталитета на афганистанските мъже? Защото ако някой наистина желае да подобри правата на жените в Афганистан, трябва първо да тръгне от лицемерието на мъжете. И едва когато един афганистански мъж гордо публикува във "Фейсбук" сватбената снимка заедно с жена си, тогава ще му повярвам, че се интересува от правата на жените. А най-прекрасно би било, ако под снимката напише, че е горд да бъде съпруг на Гул Мина…

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: Афганистанчестжени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
Lan преди 6 години
66Ами ако всичките оцелеят и четиримата:). Жените не са чак с такова либидо - все ще си ходят незадоволени, пък и никой няма да знае от кого точно за децата - има опасност от кръвосмешения, което най-малкото е нездравословно. Многоженството има смисъл (както и многомъжеството в някои райони на Тибет), това да се приравнява човек към стока обаче е грозно. Най-вече за уж силния мъж...това принизява и него, защото явно му трябва да тъпче някой, за да изпъкне...
59
2
 
9
 
! Отговори
Shark преди 6 години
И какво, пуснахте ги тези *** в Европа да насадят простащините си и тук, така ли. Това не е двуличие на афганистанските мъже, това е двуличие на цялата меслимска религия. Уж са много морални, а навсякъде масово се шири педофилия и убиства. Защото да омъжиш насила 16 год. момиче си е педофилия. да пребиеш жена с камъни пък си е чисто престъпление. Религия на педофили и престъпници, това е муслимството.
58
0
 
4
 
! Отговори
Lan преди 6 години
64Я, това е интересно! Я дой точния цитат, щото аз се сещам за "Почитай баща си И МАЙКА СИ" и "не пожелавай жената на ближния си". НЕ се сещам някъде да е сравнявана жена със стока!
57
1
 
7
 
! Отговори
хаха преди 6 години
Попитах мюсюлманин,защо религията ви позволява многоженство,отг.-останало е от преди,когато като са воювали от война не са се връщали много мъже,и за да има кой да се грижи за жените, оцелели братя са взимали за жени жената на брат си и децата му,да ги гледат.Засмях се и казах-по тази логика май е по-добре 1 жена да се омъжва за 3-4ма та дано поне един оцелее и се върне от войната.Реакцията беше-не са се сетили.Да се смееш ли да плачеш ли.Матриархата в исторически план е продължил по-дълго що ли
56
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност що трябва да му пука? Има си феминистки, за които явно по-важно да оплюят един учен с риза с нарисувани мадами (Мат Тейлър), отколкото да се захванат с правата на жените там, където е най-страшно?Или пък да се водиш за най-великата най-демокрация в света и да сключиш договор за стотици милиарди с държава, където на жените им е забранено да излизат сами или да карат кола?Майтапчии....Пардон, лицемери.....
55
11
 
2
 
! Отговори
хаха преди 6 години
До Жоре Талибано,то щото пък християнството хич не е гнило,нашите баби доскоро носеха забрадки,в 10-те божи заповеди жената е сложена по-долу от добитъка,така че няма разлика между двете религии що се отнася до третирането на жените
54
0
 
4
 
! Отговори
Lan преди 6 години
До Гошу у подобните му - за които жената означава само тяло за секс. Дори и Вие не осъзнавате, че нашето общество е това, което Ви дава свободата да го изберете този път - да си плащате и да получавате само секс. Защото при тези, това се наказва, понякога и със смърт. Ще Ви се да не плащате и да си имате някаква безропотна "вещ" в женски образ, но забравяте, че това Ви прави и вас някакво странно ***, със същия успех можеш да ч*каш надуваема кукла - на нея поне не ѝ стават бръчки!
53
3
 
7
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Ало, оня с "нео-харема" - явно забравяш, че жените са хора, не предмети и ти самия си роден от жена. Нима искаш някой да се отнася с *** и с дъщеря ти като с предмет?! Разчиташ на чистия късмет, че си се родил мъж, но можеше да си роден и жена, тогава все още ли щеше да искаш да имаш цена - две крави и десет овце?! Като ти чета писанията, ми е ясно защо си останал без жена - споко и ферари да си имаш, ти ПАК няма да имаш жена. Можеш да си купиш плът - то и сега сигурно можеш, но не и жена!
52
0
 
22
 
! Отговори
Колко загрижени преди 6 години
Ау, Дойче веле реве с крокодилски сълзи за жените в Афганистан. Ни за жените му е жал, защото те собствените си германки не защитават от имигрантски посегателства, ни за Афганистан. Страната си е била съвсем нормална и даже туристическа дестинация, ама пусти "цивилизовани" народи с интереси там. Че и ние барабар Петко с мъжете.
51
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виждали ли сте снимки от Кабул през '60те , '70 те години? Жените са светски облечени и с прически, обувки а токчета, къси/средни поли - много по модерни от българките по онова време.Да питаме ли САЩ - "страната на неограничените възможности" - к'во стана???
50
2
 
41
 
! Отговори
Жоре Талибано преди 6 години
Това само показва лицемерието на ислямските общества. Мъжете пазят честта си, но в същото време хомосексуализма е широко разпространен в Афганистан, просто защото на мъжете им е разрешено да се срещат само с мъже. Алкохол не се продава официално, но всички знаят от къде да си купят контрабанда....за наркотици дори няма смисъл да обяснявам. Иначе всички се правят на много морални и религиозни - тази религия е гнила отвътре още от създаването си.
49
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е то па у руската кочииня много добре....
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те не са ТАМ, те са ТУКА!Пуснете си още да погледате традиционното афганско забавление бача бази - baccha bazi
47
2
 
8
 
! Отговори
С преди 6 години
България все още не е държава, в която подобни новини да бъдат актуални. Да се надяваме, че "по-доброто НЕ предстои".
46
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо DW не показа снимки от преди муджахидините да завземат властта с помощта на ЦРУ и САЩ?Защо не направи паралел как са живеели жените преди и след това?Може да ни информира и за добива на мак, как прогресивно нараства след като "демократите" се намесиха там.
45
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комплексирания и *** човек се чуди на кого на гърба да се яхне. Поредното доказателство колко прости и ограничени са мъжете там.
44
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статията не е политкоректна и е обида към хилядите бежанци инженери от ислямския свят дошли да подпомагат икономиката на Европа. Нали от Днес това ни обяснявахте само преди месеци? Какви жени, какви 5 лева? В името на доброто и толерантността жените нямат права.
43
15
 
11
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
Те и у Бг нямат имена !!! Я на моята и викам: Оуууу,оди тука...
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До sante_dogбхк е организация за разкол,такава организация не може да съществува извън еврогейския съюз,там биха ги нарекли диверсанти и щяха да търкат затворническите нарове
41
2
 
24
 
! Отговори
СС преди 6 години
Тези *** в Афганистан и други подобни държави не са мръднали и на сантиметър последните 20-30 века! :(