Да стреля или не? Каквото и да реши, Пхенян печели

От началото Пхенян си е осигурил начини за излизане от ситуацията
15 авг 2017 22:17, Елка Василева
75
Да стреля или не? Каквото и да реши, Пхенян печели
Снимка: Reuters

Ако след цялата тази врява севернокорейският лидер Ким Чен Ун не изстреля ракети към Гуам, мнозина може би ще зачеркнат целия епизод като поредния в наглед безкрайната поредица от блъфове на Северна Корея. Но от гледна точка на Пхенян и в очите на някои американски експерти по военно дело Ким и неговите генерали вече са спечелили този рунд, пише Асошиейтед прес.

Независимо дали изстреля ракети, или не, Пхенян предизвика голяма драма и тревога, раздразни американския президент Доналд Тръмп и накара американските съюзници в Токио и Сеул да бият тревога. Може би дори е създал прецедент, който ще доведе в бъдеще до по-агресивна политика на ръба на войната.

Никак не бе изненадващо, че държавните медии на Северна Корея публикуваха снимки как Ким и офицерите му разглеждат плана за изстрелване с изображения на траекторията на полета на ракетите и голяма сателитна снимка на американската военновъздушна база "Андерсън" в Гуам, но същевременно това изглеждаше и като излизане от ситуацията.

Още по темата

Ким иска да "понаблюдава още малко", преди да вземе решение, се казва в съобщението.

Планът на Пхенян е да изстреля четири ракети във водите около американската тихоокеанска територия: една на север от острова, една на юг и по една на изток и запад. Пхенян нарича тази демонстрация "обграждащ огън", но на военен жаргон това по-често се нарича "захващане на цел във вилка". Този ход на севернокорейските власти бе изчислен така, че да предизвика огромна тревога в целия регион.

Но изстрелването на ракети в изключителната икономическа зона на Гуам е крайно рискован ход. "Ако те стрелят по САЩ, това може да ескалира много бързо във война", каза вчера американският министър на отбраната Джим Матис. "Да, ако те стрелят по нас, това значи война".

Така че от самото начало Пхенян си е осигурил начини за излизане от ситуацията.

Северна Корея никога не е казвала, че ще атакува самия остров Гуам. За да изясни напълно намеренията си, тя представи детайлни сведения за планираната траектория на изстрелването, включително над кои японски провинции ще преминат ракетите, продължителността на полетите, изчислени до секунда, и разстоянието между точките, където ще паднат в морето, и бреговете на Гуам.

По-важното е, че страната не се е ангажирала с конкретна дата за изстрелването, дори не е казвала дали изобщо ще има изстрелване.

"Режимът отправи заплахата по начин, който да позволи на Ким да даде заден ход, без да бъде унизен", каза Адам Маунт, специалист по ядрена стратегия към Центъра за американски прогрес. "Заплахата на Северна Корея към Гуам бе по-изкусна, правдоподобна и ефикасна, отколкото неясните предупреждения, които Тръмп отправи миналата седмица".

Пхенян може да изпробва ракетите си от ъгъл, по-близък до "бойната траектория", която биха следвали при реална атака, а не "високите" траектории, които са предназначени, за да избегнат прелитане над съседни държави. В знак на протест срещу военните учения на САЩ и Южна Корея, които ще започнат следващата седмица, Северна Корея може да поиска да използва изстрелването, за да демонстрира на света на какво е способна и за да види докъде може да стигне, без да се забърка в проблем.

Но много експерти, които следят Северна Корея, мислят, че Ким въобще не бърза.
"Според мен изглежда те сякаш планират да протакат, вероятно в очакване Тръмп да загуби интерес", каза Джефри Люис, експерт по контрол върху оръжията от базирана в Калифорния организация за международни изследвания. "Това не е напразна заплаха, но и залозите са високи. Предполагам, че севернокорейците ще пасуват, ако реториката бъде смекчена".

Пхенян намекна, че решението на Ким зависи от полетите на бомбардировачите Б-1Б от Гуам до корейското въздушно пространство. Макар и вече да не са способни да пренасят ядрени оръжия, това са едни от най-модерните бомбардировачи на американските ВВС и Вашингтон често нарежда подобни мисии - над Южна Корея и над демилитаризираната зона - като демонстрация на сила пред Пхенян.

Ако Вашингтон спре полетите, Ким може да претендира, че е победил. Ако нареди бомбардировачите да излетят, Пхенян ще има оправдание да стреля. Или ще каже, че великодушно се въздържа, като си запази правото да го направи по-нататък.
В спираловидния свят на военното възпиране, Ким и в двата случая ще се окаже победител.

"Мисля, че в даден момент ще кажат: "Вижте, това с нищо не е по-различно от прелитанията на вашите бомбардировачи над Корея", каза Робърт Карлин, автор на статии за престижния уебсайт "38 Норт" и бивш анализатор в Държавния департамент и ЦРУ.

"Ще пратим ракетите си на 25-30 км от брега. Вашите бомбардировачи прелитат на няколко десетки километра от демилитаризираната зона. Ако се пресегнете и ни засегнете, ние също ще се пресегнем и ще ви засегнем". 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: САЩСеверна КореяГуам
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
7
 
40
 
! Отговори
Втрещен преди 6 години
Най обичам да чета за "калпавата икономика" на Северна Корея. А всъщност, става дума за държава износител на плодове в световния топ 10.
33
15
 
23
 
! Отговори
една Корея по -малко преди 6 години
и по малко генерали със съветски шапки - модел 53 г
32
16
 
25
 
! Отговори
Италиянеца преди 6 години
За ракети не зная но Северна Корея ще гърми Китайски конфети по Коледа със сигурност. Вдигат пушек само и ако гръмне някоя пиратка най много някъде ще е успех за комунистите.
31
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пука ги уе.В превод на корейски.-унг шунг ждунг мунг
30
12
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пхенян вече спечели войната, време е за парад на победата. Страхливите гейове си навряха опашките отзат и се правят, че им е готино. Голям лидер е Ун, накара ги да се *** в гащите съюзниците на Тиквата и Особената Форма на Главата. Ха, Ха , Ха !!
29
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***, соро.с.оид , къде видя разумни хора в управлението на фащ. Крадливи типове от най долна пасмина да се докопали до висшите етажи и краят е неминуем!
28
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"...не съм чувал до сега ядрените държави да плашат някой с ядрена атака..."Малко ли се плашиха през цялата "Студена война"? : ))) Десетилетия... Великолепното учение - "Атом отляво, атом от дясно" откъде ще да е дошло?Разберете, просто на Ким му трябва външен враг, който да обвинява за всички несгоди, с който да оправдава калпава икономика, с който да оправдава липсата на пари, отклонени уж за военните. Враг - непобедим, без който животът щеше да е рай. Елементарна пропаганда...
27
14
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ все пак ,не е бананова република. Няма да почнат да хвърлят ядрени бомби просто така. Там има достатъчно разумни хора . Сз не съм чувал до сега ядрените държави да плашат някой с ядрена атака. Това се чува само от СК вечв 15 години. Китай ги пази до сега обаче някак си изпадна в ситуация , че малкия Кимчо почна да им се опъва. И те са видимо нервни.
26
6
 
29
 
! Отговори
Fff преди 6 години
До 10А също тази цивилизация коства смъртта на милиони в 21век....така че айде сиктир ти на еврогейценостите....аз конкретно не съм чул Русия да заплашва някоя страна.....тия тъпни си ги слушай от Фащ и гъзолизците им.
25
4
 
25
 
! Отговори
Trolland Dump преди 6 години
"...полетите на бомбардировачите Б-1Б... Макар и вече да не са способни да пренасят ядрени оръжия, това са едни от най-модерните бомбардировачи на американските ВВС"Status In servicePrimary user United States Air ForceProduced 19731974, 19831988Модерно, модерно - отпреди 30 години. Автора да си погледне календара... че малко смешно се получава...
24
15
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо печелившо не виждам аз. Освен мокра.... ! Шишко знае, че няма как да победи и се прави на ***. Проблема в случая е дали , ще се окаже умствено изостанал и с психични проблеми и ще сложи въжето на целия си народ или ще си замълчи . Но така или иначе продължение , ще има. Защото очевидно той неиска да спазва международните закони.
23
5
 
26
 
! Отговори
Ггг преди 6 години
До 24А какво правите с Китай велики американопоклоннико....да не мислиш че Китай ще гледа как ядрени ракети падат на Корейския полуостров...а какво ще стане с Южна Корея....дали руснаците ще си траят....май не е толкова лесно да се изстреля ядрена ракета защото това е WW3.
22
10
 
29
 
! Отговори
Ким пръдна преди 6 години
И откъм Кравария замириса на насрано ....
21
18
 
23
 
! Отговори
жалко, преди 6 години
трябваше Тръмп да нанесе масов ракетно ядрен удар
20
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да де, били са предназначени за Русия, но са проденени на Северна Корея.
19
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малкият Ким пука шамар след шамар по краварската моpда.
18
12
 
25
 
! Отговори
внимание преди 6 години
Другарите ***, които наспамиха веднага, че Украйна е пращала на С.Корея двигатели за ракетите, не казаха цялата истина. Тези двигатели действително са произведени в Украйна, но са били предназначени само и единствено за износ в Русия, двигателите са били за руски ракети. А после на всеки нормален човек му е ясно как са попаднали от Русия в С.Корея. Точно руснаците са най-големите покровители на тези психопати, те ги надъхват да се репчат на САЩ. А джуджето доволно потрива ръчички...
17
1
 
31
 
! Отговори
Охранителят-София преди 6 години
За какви победители става въпрос ,ако се употреби ядрено оръжие и оръжия от типа за масово унищожение ,то победители няма,дори започналият изстрелването трябва да се срамува!!
16
11
 
25
 
! Отговори
КОЛЮ преди 6 години
кОЙ МУ СТИСКА ДА СЕ БАЗИКА САЩ. НАЛИ ЩЕ ГИ ИЗРАВНЯТ С ЗЕМЯТА МИНЗУХАРИТЕ
15
5
 
24
 
! Отговори
Handel преди 6 години
Е и каква му в печелившата ситуация? Да протака докато целия им народ или избяга задграница, или измре от глад?