Руски филм за цар Николай II – мишена на "православните талибани"

Тема табу ли са младежките любови на последния цар на Русия?
16 сеп 2017 14:37, Елка Василева
87
Руски филм за цар Николай II – мишена на "православните талибани"
Кадър: YouTube

Наистина ли са тема табу младежките любови на последния цар на Русия?

Достатъчно, за да се откажат много кина в Русия сто години след революцията да разпространяват един нов филм под натиска на ултраправославни групи.

Повече от месец преди излизането му все още малцина са гледали "Матилда" - пълнометражна лента, пресъздаваща любовния роман на бъдещия император Николай Втори с балерината Матилда Кшесинская.

Но няколкото кадъра от трейлъра разгневиха вече православни активисти, вдъхновявани идейно от една прокремълска депутатка, пише Франс прес.

Според тях филмът, режисиран от Алексей Учител, петни паметта на Николай Втори, екзекутиран през 1918 г. от болшевиките заедно със семейството си и канонизиран от Руската православна църква през 2000 г.

След продължила седмици полемика най-големият разпространител - обединената верига "Синема парк" и "Формула кино", реши тези дни да не показва филма, който предстои да бъде пуснат по кината на 26 октомври.

Решението, безпрецедентно за постсъветска Русия, бе взето след серия насилствени действия - нападение с коктейли "Молотов" срещу студиото на Алексей Учител в Санкт Петербург, опожаряване на две коли пред офиса на адвоката му в Москва и умишлен палеж на кинозала в Екатеринбург - уралския град, където е било екзекутирано царското семейство.

Александър Калинин, лидер на радикалната група "Християнска държава - Светата Рус", отрича да е предприемал насилствени действия, но признава, че негови хора са изпращали заплахи, и приканва създателите на филма да не го разпространяват.

"Изкрещявам това, за да чуе цялата страна: спрете с вашите провокации!" - възкликна той пред АФП.

Водачът на твърде активната група "Сорок сороков" , бранеща православието според нея самата - Андрей Кормухин, обвинява режисьора, че "си прави безплатно пиар на гърба на царя". "Приписвайки на Николай Втори измислена любовна авантюра, този кинодеец оскърби чувствата на руснаците, които почитат царя като свой баща", заявява той.

"Истерия" или "чест и достойнство"?

Атаките добиха такъв мащаб, че филмът намери и защитници, включително в лицето на твърде консервативния министър на културата Владимир Медински.
"Законът не посочва нарушения, които биха могли да оправдаят забрана на филма", заяви той пред френския всекидневник "Фигаро" и спомена за "истеричната кампания около един най-обикновен филм, който изобщо не оскърбява паметта на царя".

А говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разкритикува "проявите на екстремизъм" - "доста неприятни" и "неприемливи".

Заплахите и насилието от страна на протестиращи всяха тревога в артистичните среди. "Никога не бяхме виждали нищо подобно - сподели пред АФП руският режисьор Павел Лунгин. - Тия просто са някакви православни талибани."

"Това е групировката "Ислямска държава" в руски вариант", добавя кинодеецът Александър Сокуров и обвинява властта, че не възпрепятства разрастването на "религиозния фанатизъм".

През последните години православни активисти наложиха свалянето на редица театрални постановки и затварянето на изложби, действайки в името на консервативните ценности, прокламирани от президента Владимир Путин след завръщането му в Кремъл през 2012 г.

Сред творците, избрани за мишена, бе и авангардният режисьор Кирил Серебреников, разследван днес за злоупотреби в съдебен процес; негови симпатизанти съзират тук атака срещу дръзките му постановки, критични по-специално спрямо църквата.

Тези активисти често оправдават действията си с приетия в Русия през 2013 г. закон, въвел престъплението "оскърбление на религиозните чувства на вярващите". Това стана в контекста на случая с пънкарската група "Пуси райът", изпяла "пънк молитва" в катедралния храм "Христос Спасител" в Москва.

При все това Наталия Поклонская, прокремълска депутатка и бивш прокурор на Крим, подаде иск срещу компанията "Рок" на режисьора Алексей Учител, "за да защити честта и достойнството" на Николай Втори. Тя увери, че е упълномощена за целта от една потомка на царя.

Активистът Андрей Кормухин също няма намерение да смекчи натиска: "Дори ако филмът излезе, ще направим така, че да го гледат възможно най-малко хора".
 

/БТА/
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
16
 
0
 
! Отговори
*** преди 6 години
Николай Втори е същия високомерен аристократичен некадърник като Луи Шестнайсти!Цялото му управление е плод на лакомията и глупостта на неговите хора!В резултат избухва гражданска война помела всички богоизбрани,а него и семейството му ги убиват!Без Николай Втори нямаше да има Ленин,нямаше да има лагери и разстрели,нямаше да има "бащицата" Сталин,нямаше да има Голодомор...
63
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заради лиготиите с балерината, Глупавия Ники е изпратен в странство, на посещение в Япония. Придружаван е от още няколко нехранимайковци като него, между които бъдещият гръцки крал Георг V. В Япония се държали толкова непристойно, че един възмутен полицай от самурайско потекло щял да го заколи. Впоследствие, през Първата световна, вече спечелил си прякора Николай Кървавия, са съюзници с Георг V срещу Царство България, за заграбването на Егейска Македония и унищожаването на българите там.
62
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заигравката с балерината Кшесинская е исторически факт.А Николай Втори е известен сред народа като Николай Кървавия, заради избиването на цял площад протестиращи руснаци през 1905 г. Освен това е известен с прозвищата Глупавия Ники, Цар Пияница и Цар Тряпка (Цар П***рцал).
61
4
 
11
 
! Отговори
иска да попитам преди 6 години
На кого пречи православната вяра?
60
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До Анти Руската пропв нацистка украйна....
59
5
 
9
 
! Отговори
бг манталитет преди 6 години
"православните талибани"?????????
58
12
 
1
 
! Отговори
хохолите капут преди 6 години
До Анонимен 64ти си украйнец ами *** там
57
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До Анонимен КомунизЪмапобеди единствено в Китай .Затова са най-силната икономика в света .Хе хе !
56
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До АнонименДоста наивно мислене. Путин откъде бил, ами нашите *** откаде са? Путин си защитава държавата а нашите защитават техните господари това е разликата. Ако това не е ясно здраве му кажи и разговора няма смисъл.
55
6
 
16
 
! Отговори
До Анонимен преди 6 години
Няма как да не се свърже СеСеСерето със съвременната РАША. Да не забравяме че путин е завършен продукт на КГБ, аналогът на нашето ДС. Да не забравяме, че комунизЪма победи единствено в раССия, а след това беше натрапен от "братушките" на други народи, и навсякъде идваше с кръв и геноцид над интелигенцията. Язвите които нанесе "Чу.мата на 20-и век", засегнаха най-вече самите ***. И в момента раССия е отделена от останалия свят с противоракетни щитове, санкции и контрасанкции, досущ като СК
54
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека не се бърка СССР с Русия - СССР е най-големият враг на Русия. В болшевишкия мрак нашите братя руснаци дадоха над 25 млн. жертви.
53
9
 
18
 
! Отговори
До как мога преди 6 години
Можеш .....Подобни наблюдения написани с един и същ почерк, четем всеки ден по форумите. Звучат като едни лозунги от близкото комунистическо минало .... Западните господари, Загниващия Американски империализъм, а може би ще намесите и еврейското лоби, масоните, илюминатите и прочие .... Тези лозунги висяха по стените написани с големи червени букви, за да въздействат първосигнално на такива като Вас, но и това не помогна, СеСеСерето си отиде, а с него и любовта по Матушката Ви русь ....!!!
52
17
 
9
 
! Отговори
Как мога преди 6 години
да ти натрапвам Русия след като не притежавам телевизията вестниците и правирелството на бг които сервират западните си господари. Аз съм никой просто споделям мойте наблюдения и факти ако не ти харесва истината това не е мой проблем.
51
13
 
20
 
! Отговори
До Истината преди 6 години
Има, защото се получава едно много голямо противоречие .... Много нашенски ***, които не харесват Америка, живеят там или пък уреждат там децата си, но иначе пълнят форумите с хвалебствени послания към любимата си Раша и ни я натрапват на нас - живеещите в България !
50
19
 
6
 
! Отговори
Истината преди 6 години
няма нищо общо с това къде живея, факта си е факт и срама си е срам и сервилничеството си е сервилничество продажна и долна нация такава по света втора няма. Виж исорията настоящето и бъдещето ще ти е ясно.
49
11
 
19
 
! Отговори
До Анти Руската проп преди 6 години
А като не живееш в България, къде точно живееш, в любимата си РАША ли, или някъде на запад, или пък в Щатите .... ?!
48
20
 
10
 
! Отговори
Анти Руската преди 6 години
пропаганда продължава неуморимо и с всички средства от първа детска младост и до възрастните на страниците и на това издание. Не живея в бг но съм тук за малко и е потресаващо сервилничеството на нашата държава към господарите си от америка която наблюдавам. Минавам днес през един софийски пазарен център и българските деца бяха дирижирани да пеят jingle bells, пусна телевизора и повече от половината програми са от страната на т нар свобода. По продажна *** от нас едва ли има по света. Срам.
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наталия Поклонская подаде иск срещу компанията "Рок" на режисьора Алексей Учител, "за да защити честта и достойнството" на Николай Втори. Тя увери, че е упълномощена за целта от една 150-килограмова потомка на царя, която зле говори по руски.
46
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, толкова ли не загрявате, че това е само за да обърнат внимание на хората върху филма.
45
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Противниците на този филм не са "православни талибани", а са монархисти, които искат да качат на трона на Русия 150-килограмовата "наследничка" на Император Николай II. Те съвсем не са прокремълски, а искат да катурнат президента Путин.