Спомени за септември, 1941 г.: Когато нацистите убиват 34 000 евреи

Васили Михайловски обаче се е спасил – благодарение на бавачката си
28 сеп 2017 22:18,
177
Спомени за септември, 1941 г.: Когато нацистите убиват 34 000 евреи
Снимка: DW, A. Magazova

Васили Михайловски добре помни онзи септемврийски ден на 1941 година. Нищо, че тогава е бил едва на четири години. В окупирания от нацистите Киев внезапно разпространили листовки, в които се казвало, че всички евреи са длъжни да се съберат на едно определено място в покрайнините на града, носейки със себе си и цялото си имущество. Който не изпълнел този призив, щял да бъде разстрелян.

"Изви се огромна колона от хора с двуколки, които се отправиха към местността Бабий Яр*", спомня си сиракът Васили, който бил придружен от бавачката си Надя. Майка му била починала наскоро след раждането, а баща му, войник от Червената армия, бил пленен от нацистите и по-късно разстрелян, разказва историята му "Deutsche Welle".

Към "Зоната на смъртта"

"Когато тръгнахме с Надя, бях много щастлив, защото мислех, че отиваме на манифестация като онези, които се провеждаха на 1 май", разказва Васили. Той дори помолил бавачката да му купи балон или флагче. Край Бабий яр обаче не ги очаквало празненство, а истинска драма.

На 29 и 30 септември там нацистите извършват най-масовата екзекуция на хора по времето на Втората световна война. Само за два дни в покрайнините на Киев са избити близо 34 000 евреи.

Германските войници удряли хората с прикладите на пушките си и ги бутали брутално към "Зоната на смъртта", спомня си Михайловски. Малко преди той и Надя да попаднат под дулата на оръжията, бавачката му извадила паспорта си и го размахала пред полицаите, викайки: "Аз съм украинка, ето вижте, аз съм украинка!" Един от охраняващите войници я хванал за яката и я изтикал отвъд огражденията. "Върви и вземи това дете със себе си", казал й той, сочейки към Васили.

Докато чакали отвъд бариерата, можели да чуят какво се случва с хората от другата страна на загражденията.

"Чувахме викове, плач и вопли, но и шум от самолети, които прелитаха ниско над нас и заглушаваха всички останали звуци. Някъде от небето над нас звучеше и музика, спомня си Васили.

В продължение на десетилетия случилото се край Бабий яр не влиза в официалните учебници по история на Украйна. Първоначално съветските власти отказвали да признаят масовото избиване. А когато те най-сетне издигнали гигантска бронзова статуя с превити от болка фигури, жертвите били наричани просто "съветски граждани". Чак в последните години на СССР еврейски сдружения успели да издигнат скромен паметник на жертвите. След като Украйна обяви независимостта си, правителството в Киев започна да отбелязва трагичното събитие с официални церемонии.

Жертвите не са само евреи

Възпоменанията обаче крият в себе си и конфликтен потенциал. Защото евреите не са били единствените избити край Бабий яр. Екзекутирани са били и голям брой съветски военнопленници, роми, хора с физически и умствени увреждания. И все пак огромното мнозинство от жертвите са от еврейски произход. Затова и някои наблюдатели се опасяват, че ако се подчертава мултиетническия характер на жертвите, ролята на Бабий яр като едно от най-ужасяващите места на Холокоста може да бъде разводнена.

Край Бабий яр например загиват и някои членове на "Организацията на украинските националисти" (ОУН), поради което националистически групи в днешна Украйна се опитват да използват възпоменанията за своята пропаганда. Според водещи западни историци обаче, въпросната организация всъщност е участвала в нацистките престъпления срещу евреите.

Васили Михайловски е един от тримата оцелели от трагедията в местността Бабий яр, които са живи и днес. Днес жилището му се намира само на 100 метра от улицата, по която той и бавачката му Надя навремето тръгнали към онова зловещо място, запечатало се завинаги в спомените му.

*На украински: Бабин яр

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
28
 
18
 
! Отговори
BULGARIAN KINDOM преди 6 години
В новата си история България е била най-велика през 1908-1949 г. Но после идва червената комуна и съсипа всичко. Сега синята либерално / демократическа комуна я до сасипа......
60
19
 
16
 
! Отговори
Футуролог-2 част преди 6 години
до тракВярно е че след 1943,Хитлер сериозно се е пристрастил към наркотиците а и е вярно че цялата немска армия е била на амфитеминиНо е и вярно че Хитлер е бил много способен военен,като военното дело на немския народ е залегнало в неговата книга и идеологияХитлер в книгата си пише че цветът на национал-социализма е ЧЕРВЕНИЯ а това че бил кафявия е коминтерновска лъжаХитлер е бил свръхобразован в расистките науки като ЕВГЕНИКАТА която е британска от 19 век така че не е бил баш "глу-пак"
59
4
 
8
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Най гадното е , че държавата мачка малкия и среден бизнес за сметка на олигарсите.
58
0
 
24
 
! Отговори
Недоволен преди 6 години
Симпатичен си. Благодаря за духовитият изказ. Но нямам от какво да се гордея. Имам бизнес, с който си храня семейството а държавата ме смаза.Имах китно село с детски спомени. Тъмните братя го унищожиха.Имах надежда в демокрацията, а държава не остана от нея.Абе какво да ти кажа. Не е лесно да се мисли за левски, когато детето каже че иска нещо а държавата е преди него за да ти го вземе
57
2
 
5
 
! Отговори
До трак преди 6 години
Искам да ти кажа оше нещо и знам, че с тези възгледи няма да го приемеш.Човвкът е склонен на самоунищожение когато му се даде прекалено много свобода. По тази причина има принципи в теорията на хитлееистка германия, които са били изключително далновидни въпреки подхода.Света има нужда от твърда ръка.Затова и китай тегли напред. Там като стане двмоктация тип ю ес ей и ше види целия свят за какво иде реч.
56
0
 
6
 
! Отговори
До трак преди 6 години
Ами не знам дали си запознат, но сега евреите управляват света. Не по много по-различна причина отива към своя крах.Защо не инвестират в имиджа си?Не знам дали познаваш истински евреи. Само искам да ти отбележа, *** евреите са изградили и сверовното културно богатство. Всичко е промивка.Ако знаеш известни автори особено руски. Все евреи са. Ако познаваш шефове на голвми корпорации и банки пак все евреи са
55
2
 
2
 
! Отговори
Недоволен преди 6 години
Добре де факт. Голяма работа сме направили. Признавам си. Какво печелим от това днес и какво губи германия, австрия и тем подобни.Мн мразя някой да ми обяснява за история.Ние смв и ще бъдем винаги бита карта. Лош материал с малко народ и слаба държава.
54
2
 
5
 
! Отговори
До трак преди 6 години
И евреите са хора. ИДил също. Въпроса е кой как ни гърби.То войните все от хора се правят. Антилопите нямат ядрени оръжия, а не съм чувал тигър да се оплаква от коя раса ше хапва.Кво като са хора.Не слупайно са ги гонили. Това което се е знаело втората световна от лидерите сега се случва
53
4
 
9
 
! Отговори
Недоволен преди 6 години
Всяка война иска жертви. Истината е, че загубилата войната германия е сега истинска империя. Ние като спечелили войната си смучем палците и се тупаме в гърдите, че сме спасили евреи, които сега ни копаят гроба с финансовите си схеми.А колко сме спечелили войната само ние си знаем. Българско знаме не било взимано и нам си кво. Както бяхме нацисти втората световна. Като се чу тропота на руския ботуш на границата ни и сменихме фланга.
52
1
 
8
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
В тъмни времена живеем. Тъмнината дава сила на юдейския демон да контролира слепите обещавайски светлина. Има два клона Евреи на тоя свят - още от времето им в Бабилон, историята е дълга, но съществува ако се ровите достатъчно. Едните се считат за истински наследници на Давид и мразят другите които наричат "ментета" - тези в Русия и Е. Европа. Оригиналните евреи - тези които бяха избягали вече в Америка вдигнаха Фюрера на власт за да избие останалите, това няма да го прочетете в учебниците ;)...
51
3
 
5
 
! Отговори
34 000 преди 6 години
Как така се знае броя на избитите евреи? А останалите? Или те за без значение. Вечно трябва да ни се напомня за избитите евреи.
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми браво на Путин. Русия е православна държава, а православните уважават другите религии и всеки гражданин на Русия има право да изповядва свободно религията си.Но по важно е какво прави Шойгу като минвава под Спаската Башня.
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"А непризнаването на холокоста е незаконно , само когато го пропагандираш"В демократичното ЕС незаконно ли е да изразяваш мнението си публично?
48
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Русия никой не бие жени, жени се пребиват само в демократична България. А да се бият деца в Русия е забранено със закон, докато в демоктаричното ЕС има политически партии не педофилите.
47
1
 
3
 
! Отговори
До 78 преди 6 години
А сега подкрепи думите си с доказателства.
46
1
 
13
 
! Отговори
шматка преди 6 години
В демократичния свят е забранено да се говори и рови в Холокоста защото ще цъфнат хилядите машинации и фалшификации по този въпрос.
45
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В демократичния ЕС всеки който се съмнява в Холокоста го вкрават в затвора. В диктаторска Русия по телевизията в най-гледаното време се водят люти дебати и спорове между с хора от рода на Виктор Суворов, които твърдят, че не Хитлер а Сталин е започнал Втората световна и именно Сталин е нападнал Германия. Защо Русия не се страхува, когато някой твърди, че не Хитлер, а руснаците са нападнали Германия, защо не го вкарват в затвора както в ЕС, ами го оставят да крещи по телевизията?
44
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това което евреите никога няма да простят на германците не измисления холокост, а това, че са ги накарали да полагат принудителен физически труд. А това евреин да се труди е все едно бг политик да ходи на работа с колело!
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека сегав авторката на статията прочете коментарите и й приседне от това как никой не изпитва състрадание към евреите. Див антисемизъм! Да ти е сладко Павлова-Соломонова. ;)
42
3
 
8
 
! Отговори
До 57 преди 6 години
За да бъде едно събитие дейдтвително, трябва да има факти и доказателства. Относно холокоста, такива няма. Което е жалко, защото, ако ви бяха ликвидирали, днес света щеше да е по-хубаво място. Но нищо, има време.