Сърбите питат: Как за Каталуния не може, а за Косово – може!

Сърбия готви писмо до ЕК може или не може да се прави сравнение
3 окт 2017 11:52, Елка Василева
255
Сърбите питат: Как за Каталуния не може, а за Косово – може!
Александър Вучич. Снимка: архив, Reuters

След референдума за независимост на Каталуния и позицията на Европейската комисия, че референдумът е незаконен, вероятно вече е ясно колко трудно е да се запазва независимостта на Сърбия, заяви сръбският президент Александър Вучич.

Въпросът от всеки гражданин на Сърбия към ЕС днес е – как така в случая с Каталуния референдумът за независимост не важи, а в случая с Косово отцепление е възможно,  и то без референдум, каза Вучич в отговор на журналистически въпрос.

Той заяви на пресконференция, че Сърбия подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Кралство Испания, както и Испания е подкрепяла и подкрепя териториалната цялост на Сърбия. /Испания не е признала Косово за независима държава- бел.ред./.

Още по темата

"Как обявихте за законно отцеплението на Косово, дори и без референдум и как 22 страни от ЕС легализираха това отцепление, нарушавайки европейското право и темелите на европейското право, върху което се основава европейската политика и политиката на ЕС", постави въпрос Вучич на пресконференцията с гръцкия президент Прокопис Павлопулос.

"И какво, сега като отида в Брюксел, кой въпрос да поставя? Защо ние, сърбите сме най-зле третирани?", каза още сръбският президент.

"Как Каталуния не може, а Косово може, на това за сърбите никога няма да има отговор", заяви Вучич.

Световните центрове на властта си играеха, когато си мислеха, че могат да прекрояват границите на Балканите, тъй като регионът не е част от ЕС, а сега, когато "мечката дойде пред тяхната врата", е, сега ситуацията е много сериозна, каза Вучич.

Това е най-добрият пример за двойните аршини и лицемерието на световната политика, заключи сръбският президент, цитиран от РТС.

Президентът и правителството на Сърбия ще се обърнат към Европейската комисия по повод позицията, че случаите с Каталуния и Косово не могат да се сравняват, с писмо, с което ще се поиска отговор на редица въпроси в тази връзка и преди всичко – дали за ЕС важи едно международно право или съществува някакво друго международно право, което важи за всички останали държави, които не са членки на ЕС. Това заяви междувременно пред журналисти премиерът на Сърбия Ана Бърнабич след проведени консултации при президента Вучич, предаде Танюг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сибир също ще се отдели от Москва. Така е демократично.
131
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а дали терорът над българското население в Македония е справедлив ?
130
10
 
25
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Сърбите първо да се запитат, добре ли им беше в Титова Югославия, когато благодарение на Сталин и Тито, бяха сложили ръка върху икономиките и ресурсите на повече от 5 държави, в т.ч. Хърватия, Словения, Босна и Херцеговина, Македония, Черна гора, Войводина, Косово и Метохия. Да се запитат за войните с хървати, словенци, босненци, както и за масовите гробове с които осеяха Балканите. После да се жалват за Косово, което в целия този конгломерат от държави, беше в правото си да търси независимост
129
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като може да Косово, трябва да може за Крим, Каталуня,Шотландия.Затова тъпите американци и техните *** трябваше да помислят навреме. Сега е късно.Налице е прецедент в международното право и всеки ще го използва.Дали имат поза каталунците от отделянето от Испания е съвсем отделен въпрос.На дневен ред стои независима Каталуния и това е резултата от межд.грешки на редица тъ--пи политици. Нали и ние признахме Косово?
128
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 147 Не само Испания, но и Румъния, Гърция и други държави със сходни проблеми не са признали Косово.
127
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
двойния СТАНДАРТ на евроГейския съюз !това е..
126
7
 
22
 
! Отговори
Dodo NY преди 6 години
Koсова (както е модерно да се нарича Косово на политкоректен ислямофилски език) и Каталуния са две коренно различни ситуации. В Косово нещата се организираха от Световния Джихад, с чиито долари се плати на престъпния клан Клинтън (с който джихадистите имаха опит вече от създадения 5 години по-рано друг ислямски анклав - Босна. В Каталуния едно християнско малцинство иска независимост-уви, това световните елити не ги интересува! Интересно, Вучич би ли подкрепил автономия на Западните Покрайнини?!
125
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука е прав другаря Вучич. Съгласен съм.Не знаех, че и Испания не е признала Косово за независима държава, за което ги поздравявам.Испанската държава трябва да е луда да даде автономност на Каталуния. Това са източни блянове и мераци, и привидения.
124
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вучич, ти остави Косово, там албанците са 90%! По-добре се загрижи за Войводина, където сърбите са 65%,пък не искат да имат общо с Белградския пашалък.
123
4
 
9
 
! Отговори
Исти преди 6 години
Правилен въпрос,но няма полза за слабия да го задава на силния. Каталуния трябва да получи независимост също и Шотландия,а вашият въпрос трябва да бъде зададен на Путин: как за Кримските руснаци може независимост,а за чеченците и башкирите не може?
122
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз това се питам, защо ви взеха Косово? Сега можеше албанците със своя бейби-бум/най-страшната бомба/да са превзели, и Лесковац, и Враня, и Нишко.
121
9
 
10
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
шумадийските семкаджии не са страна от ЕС, и имайки предвид незавидната им роля на задунайская губерния 2, е добре да пуснат мария от мвд и лавров да си говорят, а да не се обаждат като на барабан палката.що тия чайници дето русия им подарява, са платени с парите от гориво за ЕС.
120
11
 
13
 
! Отговори
Ко?...Не! преди 6 години
А, знаете ли сръбски мекер.е.т.а, че без българско най-активно съдействие, сърбите никога нямаше да имат Цар (базилевс, император) и патриарх, макар и за кратко....не знаехте, нали? Сърбите винаги са били натикани в най-тъмния ъгъл на Балканите, преди с предателства и наглост да успеят да заграбят от българката земя! Те ВИНАГИ са били врагове на българите. Руснаците също!
119
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбите са най-простите хора в Европа. Именно затова загубиха толкова много територии. Накрая ще останат само с Белград и 5 околии около Белград. Толкова са прости. Така че да не лаят много, ами да си гледат микродържавата, защото са на път и тя да се разпадне заради простотия.
118
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Косово беше голямата грешка на Запада, сега всеки използва този прецедент, за да играе мръсните си игрички, както направи кремълсия гном в Крим, а и по-рано в Грузия.
117
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно сърбите нямат право да лаят!!! Но сръбската наглост и алчност не познава граници, както добре знаем от историята!
116
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До134 Достойнство?Всичките им генерали са осъдени за военни престъпления, председникът им Милошевич умря окаяно в Шевенинген, отровен от руски лекар, за да не говори, както казват.Сърбите непрекъснато просят пари от ЕС, *** краката на агресора Путин, защото им обещава да им върне Велика Сърбия, маскирана като Югославия.Да видим, докога ще заблуждават ЕС, че са на "европском путу".В Сърбия се живее много лошо днес,лично се уверих.
115
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен......До 132 Анонимен Близач на краварски задни части...Ако ти плащаха по-добре от руското посолство за троленето щеше да си минавал през Сърбия за да видиш колко са добре. Но ти си един руски памперс и си почти толкова умен.
114
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Испанците са цивилизовани, а сърбите - не. В Каталуния няма етнически прочиствания,а Милошевич бе на съд в Хага. Разликите са от небето до земята.Средното IQ на гърци и румънци е 94%, на българите - 93%, а на сърбите е 89%.
113
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
103Ха, ха,ха, кое им е кочественото на сърбите, направихме им държава в Късното Средновековие, дадохме им православие и азбука/с две букви променена от Вук Караджич/,великите сили им подариха българските земи-Южна Морава, Западните покрайнини,Македония...днес всичките им генерали са осъдени от съда в Хага, за престъпления срещу човечеството.Заради кървавата война в разпадаща се Югославия предизвикана от Белград.