Сърбите питат: Как за Каталуния не може, а за Косово – може!

Сърбия готви писмо до ЕК може или не може да се прави сравнение
3 окт 2017 11:52, Елка Василева
255
Сърбите питат: Как за Каталуния не може, а за Косово – може!
Александър Вучич. Снимка: архив, Reuters

След референдума за независимост на Каталуния и позицията на Европейската комисия, че референдумът е незаконен, вероятно вече е ясно колко трудно е да се запазва независимостта на Сърбия, заяви сръбският президент Александър Вучич.

Въпросът от всеки гражданин на Сърбия към ЕС днес е – как така в случая с Каталуния референдумът за независимост не важи, а в случая с Косово отцепление е възможно,  и то без референдум, каза Вучич в отговор на журналистически въпрос.

Той заяви на пресконференция, че Сърбия подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Кралство Испания, както и Испания е подкрепяла и подкрепя териториалната цялост на Сърбия. /Испания не е признала Косово за независима държава- бел.ред./.

Още по темата

"Как обявихте за законно отцеплението на Косово, дори и без референдум и как 22 страни от ЕС легализираха това отцепление, нарушавайки европейското право и темелите на европейското право, върху което се основава европейската политика и политиката на ЕС", постави въпрос Вучич на пресконференцията с гръцкия президент Прокопис Павлопулос.

"И какво, сега като отида в Брюксел, кой въпрос да поставя? Защо ние, сърбите сме най-зле третирани?", каза още сръбският президент.

"Как Каталуния не може, а Косово може, на това за сърбите никога няма да има отговор", заяви Вучич.

Световните центрове на властта си играеха, когато си мислеха, че могат да прекрояват границите на Балканите, тъй като регионът не е част от ЕС, а сега, когато "мечката дойде пред тяхната врата", е, сега ситуацията е много сериозна, каза Вучич.

Това е най-добрият пример за двойните аршини и лицемерието на световната политика, заключи сръбският президент, цитиран от РТС.

Президентът и правителството на Сърбия ще се обърнат към Европейската комисия по повод позицията, че случаите с Каталуния и Косово не могат да се сравняват, с писмо, с което ще се поиска отговор на редица въпроси в тази връзка и преди всичко – дали за ЕС важи едно международно право или съществува някакво друго международно право, което важи за всички останали държави, които не са членки на ЕС. Това заяви междувременно пред журналисти премиерът на Сърбия Ана Бърнабич след проведени консултации при президента Вучич, предаде Танюг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
6
 
25
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Сърбия трябва да отговаря за културения геноцид и етническото прочистване на българите в Македония.
151
10
 
15
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Вучич много добре знае, че Косово им взеха, защото бяха, А И СА руски ***.И защото са ДЕСТАБИЛИЗИРАЩ ФАКТОР.Сърбия винаги е била такъв фактор, антиевропейска държава.
150
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има нещо изначално сбъркано в испанската конституция,не може да е разделена на 17 автономни области а да е записано че е унитарна монархия което означава еднонационална държава каквато дефакто не е ,защото каталунците явно не са етнографска а етническа група и не само те!Проблемът сега е точно в това меко казано недоразумение което си е съвсем умишлено!Сърбите имаха същия проблем ТЕ СМЯТАХА ЮГОСЛАВИЯ ЗА ДЪРЖАВА НА СЪРБИТЕ и затова потопиха в кръв Хърватско,Босна и Косово!ДА НЕ СЕ ЧУДЯТ СЕГА!
149
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименСърбите що не се запитат как едно малко племе на Баканите направи с помощта на великите сили цяла империя наречена Югославия?! С благи думи и рози ли стана това? Или с кланета и грабеж от съседните народи и държави?.....Не знам Югославия как бе създадена но знам как бе разрушена, и то не беше с рози и благи думи от твойте приятели през океана които освен да избиват за друго ги не бива.
148
6
 
18
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Вучич отново се доказва като кръгъл ***.Вучич, не се разбира какво искаш -да ти върнат Косово или да прецакаш и Испания. респ. ЕС.Вучич, Косово повече нема да видите, врачай Цариброд и Босилеград.
147
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много е прав Вучич,и аз го подкрепям.Ако за едни може,а за други не,то това е дискриминация.А нали Е.С.е против дискриминацията?Както е казал народа-с техните камъни по техните глави.
146
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БГ-Гражданин а ти си от изоитско и еврейско потекло
145
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбите що не се запитат как едно малко племе на Баканите направи с помощта на великите сили цяла империя наречена Югославия?! С благи думи и рози ли стана това? Или с кланета и грабеж от съседните народи и държави?В рамките на един век палачинката се обърна. Както я създадоха Югославия великите сили така я и разрушиха. Време е сърбите да мирлясат.
144
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ОТГОВОРА ЕБраво
143
14
 
22
 
! Отговори
БГ-Гражданин преди 6 години
Тези дето ги е заболяло за Сърбия, май са същите дето ги боли и за Матушката им русь. Сърбоманите и *** в този сайт винаги вървят хванати ръка за ръка. Общото между тях е че изповядат общи "Панславянски ценности", които ги учат да бъдат сърбомани, ***, но не и българи .... !!!
142
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евала на сърбите !Ние отдавна сме на дъното, в калта, а те се държат - браво !Дано един ден да ни побутнат и ние да станем народ като тях
141
6
 
13
 
! Отговори
момчил преди 6 години
До qko Не само са мюсюлмани, но косовската мафия е много силна.Косово в Сърбия би означавало огромни проблеми.Това и сърбите го знаят, ама те са свикнали да се перчат.
140
10
 
27
 
! Отговори
Qko преди 6 години
До вергилАбсолютно си прав тук колега. Ако Сърбия си върне Косово, това ще е края й! Сърбия уцели 6-ца от тотото с отцепването на Косово, защото се изчисти от една огромна маса хора, изповядващи култа Ислям! Сега Сърбия е една почти чиста от култа Ислям държава, с малки изключения на помаци (ислямоизповядващи сърби) в Санджак.
139
8
 
13
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Сърбия да чака цветна революция , като не прави каквото те искат ще бутат правителствата докато дойдат такива които правят какво искат от ЕС , САЩ и т.н. империалисти
138
10
 
18
 
! Отговори
ЕВРОПЕЕЦ преди 6 години
Европа да даде отговор ако може.
137
10
 
21
 
! Отговори
вергил преди 6 години
До гражданинИ като се върне Косово на Сърбия какво ще стане? В парламента ще има голяма албанска партия, която ще определя съдбите на Сърбия. Освен това Косово е бедно и Сърбия и ще трябва да субсидира областта. Албанците ще завладяват все повече сръбски територии поради високата си раждаемост.За какво им е Косово на сърбите, които като нас имат демографски срив?
136
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подобни напъни за назависимост в днешно време, в рамките на ЕС са крайно инфантилно-популистки. И какво като Каталуния се отцепи, какво ще спечелят от това, какво ще се промени? Едно голямо нищо, а само създаване на необходимите институции, нормативни актове и т.н. ще струват на Каталунската държава толкова колкото са им данъците за 5 години напред. Въобще това е една колосална простотия, вместо да вървим към еврофедерация ние ще разцепваме на парчета.
135
12
 
24
 
! Отговори
seira преди 6 години
БЕЗСПОРНО СЪРБИТЕ ИМАТ ОСНОВАНИЕ ДА ЗАДАВАТ ПОДОБНИ ВЪПРОСИ И ДА ИЗИСКВАТ КОНКРЕТНИ ОТГОВОРИ...
134
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Карелия, Крим и Курилите искат независимост.
133
13
 
22
 
! Отговори
Гражданин преди 6 години
Сърбия е напълно права. Европа не може да даде логичен отговор, защо подкрепи отделянето на Косово. Всичко стана под диктата на американците, а Европа покорно слушкаше. Днес сърбите са прави да повдигат въпроса. Двуличието на "цивилизована" Европа е очвидно. Правилно би било Косово да се върне на Сърбия.