Защо Стивън Падок уби 59 души? US полицията търси отговора

Не са открити негови връзки с терористи
3 окт 2017 11:23, Елка Василева
96
Защо Стивън Падок уби 59 души? US полицията търси отговора
Снимка: CBS News

Полицията в Лас Вегас се опитва да установи мотивите за масовото убийство, при което 59 души загинаха на концерт на кънтри музика, а 527 души бяха ранени. Стрелецът – 64-годишният Стивън Падок откри огън с автоматично оръжие от 32-ия етаж на хотел "Мандалей Бей" по участниците във фестивала в неделя вечерта.

В стаята на извършителя Стивън Падок в хотел "Мандалей Бей" са намерени 23 огнестрелни оръжия от различни калибри, включително автомати, и още 19 в дома му в Мъскийт, щата Невада, на около 120 км от Лас Вегас, предаде Франс прес.

Според следователите Падок е действал сам. Той се е самоубил, когато полицейският отряд за бързо реагиране взривил вратата на хотелската му стая.

Шерифът на Лас Вегас Джоузеф Ломбардо каза, че оръжията, намерени в хотелската стая, вероятно са били пренесени в повече от 10 куфара. Някои от пушките са били с оптични мерници. В колата на стрелеца е намерен амониев нитрат, който може да се използва за изработка на взривни вещества.

В дома на нападателя в Мъскийт освен 19-те огнестрелни оръжия са намерени и хиляди патрони, както и взривни вещества.

Засега обаче полицията не може да изясни причините, накарали мъжа да открие огън. Следователите не са открили никакви свидетелства за негови връзки с терористи, макар че Ислямска държава пое отговорност за нападението и твърди, че Падок приел исляма преди няколко месеца и в изявлението си го нарича "Абу Абделбер Американеца".

ФБР отхвърли версията за джихадистки атентат. "На този етап не сме установили никаква връзка с международна терористична организация", заяви агентът от ФБР Арън Рауз.

В момента не се отдава предпочитание на нито една версия. Следователите не са открили никакви текстове или послания, заяви Ломбардо, който нарече извършителя "вълк единак".

От полицията изразиха предположение, че стрелецът е бил психически болен, но не са открити никакви потвърждения за това.

Още по темата

Междувременно медиите започнаха да назовават първите имена на жертви, сред които са 29-годишният Сони Мелтън от щата Тенеси, чиято съпруга потвърди смъртта на съпруга си в социалните мрежи. Сред жертвите са още полицай, учител, медицински служител, поне двама канадци.

Кой е стрелецът?

Стрелецът е 64-годишният бял мъж Стивън Падок. Досега той не е попадал в полезрението на правоохранителните органи.

Полицейски шериф описа Падок като озлобен човек, който се е стремил да убива колкото се може повече хора.

Братът на Стивън Падок Ерик каза пред CNN, че е шокиран от постъпката му.

"Той никога не е бил фанатик на тема оръжия. Това, че е успял да се сдобие с такова оръжие... Откъде, по дяволите, е взел автоматичните пушки?", каза Ерик Падок.

Ерик Падок каза, че Стивън е бил заможен, не е имал определени религиозни или политически убеждения и "изобщо не е бил почитател на оръжията".

По-късно той разказа още, че техният баща е бил в списъка на най-опасните престъпници, издирвани от ФБР. В документ от 1969 г. се казва, че според ФБР бащата Падок е планирал банков обир, както и че е бил склонен към самоубийство.

По информация на телевизия NBC Стивън Падок неотдавна е извършил няколко трансакции, свързани с хазартния бизнес, за десетки хиляди долара. Засега не е ясно дали това е печалба или загуба, съобщи телевизията, позовавайки се на полицията.

По думите на брата Стивън Падок живеел от получаваните от него наеми на жилища, пише Би Би Си.

През 2012 г. Стивън Падок съдил хотел в Лас Вегас, тъй като твърдял, че паднал, спъвайки се на пода. Делото приключило през 2014 г. с взаимно споразумение между двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: Лас ВегасСтивън Падок
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе Сталин и Хитлер съвкупно може да са утрепали 70-80 милиона, но и това не може да се сравни с американския геноцид над 100 милиона индианци, които са избити.
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е някъде там...
53
3
 
7
 
! Отговори
FAQ DAT S*IT преди 6 години
Да беше дошъл тука да постреля малко на някой чалга концерт....поне да има някакъв смисъл постъпката му.
52
6
 
7
 
! Отговори
Martin преди 6 години
Първия терорист немюсюлманин!Честито
51
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо обвиниха Димитров за Райхстага?
50
8
 
17
 
! Отговори
К. преди 6 години
Защо нашите медии мълчат? В Щатите излезна още снощи снимков и документален материал, че стрелеца е активист на "антифа"- всъщност тяхната левица. Излезнаха снимки на стрелеца който е на анти Тръмп сбирки, както и на Хилари митинги. Тук пропагандата крие информацията и естествено се чуди.. все още. А концерта е кънтри музика със публика основно от работещата централна част на страната, т.е. основно на Тръмп гласоподаватели. Този си е еквивалент на левичарският терор. Има го навсякъде по света.
49
2
 
10
 
! Отговори
Ема преди 6 години
до Анонимен"В Сащ всеки уважава другите. Всички са чувствителни и ако ги обидиш и си им шеф ще те спукат от съдебни дела."Това не е патент на САЩ, и в други държави го има, без да се избиват ежедневно.
48
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Индианците също са избивали заселниците и са ги продавали като роби.Индианците също са се избивали помежду си.Просто са били на ниво от преди 20000 хиляди години.С лъкове,копия и палатки.Ония другите са били с оръдия и параходи.
47
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По телевизиите им върви призив: "Ако в двора ви има непознат, не го убивайте, той може да има семейство и деца".
46
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЕмаВ Сащ всеки уважава другите. Всички са чувствителни и ако ги обидиш и си им шеф ще те спукат от съдебни дела.
45
6
 
25
 
! Отговори
Ема преди 6 години
В Америка свободата се изразява в това да притежаваш оръжие, да пушиш трева и евентуално да си смениш пола. Нито дума за право на безплатно образование или здравеопазване. Голяма демокрация, няма що.
44
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако тук имаше легална продажба на оръжия, щеше да настане касапница!
43
1
 
8
 
! Отговори
Манолски преди 6 години
Защото хората отпъдиха морала в себе си и станаха зверове. Времето на Антихридра наближава
42
6
 
8
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Имате ли представа у нас колко подобни екземпляра дремят в момента.Тук движеща сила е омразата към свободни и щастливи хора.Въпрос на време е подобни събития да се случват и тук.Никой не е застрахован .
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки има достъп до оръжие във Сащ и се намират няколко човека от 300 милионна държава да се побъркат психически и почват да стрелят наред.
40
6
 
8
 
! Отговори
БАЙ Иван преди 6 години
Защо Стивън Падок уби 59 души? US полицията търси отговора.....е то отговора е ясен.....приел исляма преди няколко месеца !Докато е стрелял е ревал алах е в бар и после се е самоубил защото в рая го чакат една тумба девственици ...стандартна процедура при исляма за убиванне на невеерници..
39
5
 
7
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
Не му е харесвала музиката.То тук нещо кънтрито е като нашата чалга.
38
4
 
29
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
До Кром, номер 37. Момченце, Америка е "изградена" от престъпници и психопати, чиито прадеди са избили милиони индианци, за да заграбят огромните територии на днешната държава САЩ. Така, че крушата не пада по-далеч от дънера. На мен лично не ми трябва оръжие, за да решавам психичните си проблеми, ако имам такива. Да стреляш по хора, отишли на концерт е повече от извращение. Такива като теб трябва да бъдат издирвани и бити с пръчка по петите, доката се на.се.рат от болка. Скрий се някъде.
37
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Постоянно говорим за мир, а всъщност се бълва агресивна филмова продукция, която доста реалистично показва, че всъщност оръжието е нищо лошо, някакви супер мацки се бият, насочват оръжие срещу тях, но те са безстрашни дори безсмъртни. Човешкият е живот е 0. Но когато филмовият сюжет е действителен вече виждаме реалността. Защо се толерира бълватето на тези продукции, защо се произвежда все повече оръжие? Защото това са много пари.
36
0
 
16
 
! Отговори
до 32 преди 6 години
Там да не са ***.нари като в Валерката в Слънчака.Всеки знае че във Вегас не се спи.Там няма ограничения за шума .Всеки който си взима стая в хотел на Strip зоната знае че там е лудница 24/7/365.Ако си платиш допълнително ще те настанят в тиха стая!Но 99% не ходят във Вегас да спят а да гуляят и мърсуват и шума им помага да са по мощни.