"Откараха републиката в Белгия"! Топи се мечтата за Каталуния

Сепаратистите: "Не схващаме какво става, хората са много ядосани"
2 ное 2017 20:09, Елка Василева
58
"Откараха републиката в Белгия"! Топи се мечтата за Каталуния
Снимка: архив, Reuters

Месец след сблъсъците с полицията, в които бранеха референдума за самоопределение на Каталуния, жителите на малкото селце Досриус са обезсърчени - независимата им "република" се изпари за броени дни, пише Франс прес.

"Никакви сили не ми останаха. Положихме много труд, помагахме кой с каквото може, а накрая нещата се влошиха повече отпреди", обобщава Оскар Жансана, 43-годишен фермер, застанал пред къщата си, украсена със сепаратисткото знаме.

Мечтите за независима република бързо отлетяха. Пет часа след провъзгласяването й в петък от каталунския парламент правителството в Мадрид постави под пряко управление този регион от Североизточна Испания. В понеделник администрацията вече бе под контрол.

Отстраненото сепаратистко правителство се раздели между Барселона и Брюксел, където неговият ръководител Карлес Пучдемон уверява, че все още е "легитимният премиер на Каталуния".

"Те откараха републиката в Белгия, а ние останахме тук с вицекралица" - шегува се примирена Сусана Мора, говорейки за испанската вицепремиерка Сорая Саенс де Сантамария, натоварена в момента да управлява Каталуния.

Заедно с десетки свои съседи 43-годишната продавачка беше на 1 октомври част от жив щит пред единствената изборна секция в селото с 5000 жители, сгушено в хълмовете край Средиземно море северно от Барселона.

Още по темата

По обед пристигна Цивилната гвардия и "нахълта безцеремонно, по войнишки", разказва тя. За да изземат изборните материали, полицаите си проправяха път с палки и неколцина, включително кметът, бяха ранени.

"Връщане към реалността"

Също като Сусана Мора хиляди каталунци се вдигнаха на този ден, за да осигурят протичането на вота, забранен от Мадрид - на резултата се позова каталунският парламент, за да провъзгласи отцепването на региона.

Ликуване обхвана в петък мнозина сепаратисти, но то бързо премина в разочарование.
"Истината е, че не схващаме добре какво става. Хората са много ядосани", обяснява продавачката, метейки пода в своето павильонче.

"Поизгубихме вяра", признава и Кристина Карбо, излязла на разходка край готическата църква в селото.

"Борим се отдавна за това: демонстрирахме, протестирахме, гласувахме неведнъж . . . - обяснява тя. - Бяхме си внушили, че стига само да посегнем, но как да надвием държавата, цялата власт е у нея."

От 2010 г. активистите на сепаратисткото движение организираха масови демонстрации в областта и подкрепяха водачите си практически безусловно.

През 2015 г., получили абсолютно мнозинство в каталунския парламент, отцепниците обещаха независимост до година и половина, колкото да подготвят местния апарат за функциите на държавна администрация.

Но вече изминаха две години, а каталунските управници нямат нито собствена хазна, нито социално осигуряване, нито централна банка, а не контролират и територията. Напротив, тя вече се управлява от Мадрид - за пръв път, откакто е приключила диктатурата на генерал Франко.

"Връщаме се към реалността - признава пред АФП лидерът на мощно сепаратистко сдружение. - Републиканското правителство няма как да се наложи. Трябва да си направим самокритика и да кажем на хората, че няма да стане лесно, че всичко ще трае много дълго."

Отцепническите лидери уверяваха години наред, че раздялата с централната власт ще мине без големи щети. Изключваха изобщо бизнесът да напусне региона - а 1800 фирми вече изместиха другаде главните си офиси. Обещаваха, че Каталуния ще остане в ЕС, докато европейските власти предупреждаваха пак и пак, че това не е възможно.

"Измамиха ни съзнателно", заклеймява ги Рабон Санчес, 54-годишен адвокат от Досриус, противник на идеята за независимост.

"Политиците трябва да казват истината, а те не го направиха. Вместо да правят политика, те пратиха хората вместо себе си на предната линия и ни вкараха в тази задънена улица", въздиша той.

Други обаче вярват непоклатимо в сепаратистките водачи от рода на Карлес Пучдемон.

"Те си знаят работата. Трудно ще ни бъде, но те са предвидили всичко. За 1 октомври ни бяха казали, че гласуване ще има - и гласувахме. Така ще стане и сега", твърди Жозеп Планас, дърводелец, на 48 години.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименСАЩ отвори вратите за тази лоша практика в Европа. Или независима Каталуня, или да връщат наркорепублика Косово на Сърбия и да си разкарат Бондстийл от Балканите!
30
4
 
18
 
! Отговори
Аналог преди 6 години
Сърбия незабавно да арестува Тачи и да вкарва войски в провинция Косово!
29
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами така както е тръгнал да утиде на луната там със сиурност ще го осавят да прави каквото иска,а и свободна територия колкото иска ,там да си обявява държава Каталуния.
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
каталуния = кюрдистан
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НИЩО ДЕ, СКОРО ЩЕ Я ОТКАРАТ В ЗАТВОРА ТАЗИ РЕПУБЛИКА
26
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТЕРОР ЩЕ ИМА НО ВОЙНА НЯМА ДА ИМА!!!!ПРЪЦ ДРИСЛОН ЩЕ ИЗГНИЕ В ПАНДЕЛАТА АКО НЕ ИЗБЯГА В КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ!!РАХОЙ ТРЯБВАШЕ ДА ОТНЕМЕ АВТОНОМИЯТА НА КАТУНИЯ НЕ ДА ПРАВИ НОВИ ИЗБОРИ !!!НО РАХОЙ ВЕЧЕ Е ПОБЕДИТЕЛ!!!! ИЗБОРИ ЩЕ ИМА В КАТУНИЯ И КОЙТО И ДА ДОЙДЕ НА ВЛАСТ КАТО ВИДИ КАК ПЛЪХ ДУПОН Е В ПАНДЕЛАТА НЯМА ДА ПОСМЕЕ ДА ОТВОРИ ТЕМАТА ЗА НЕЗАВИСИМОСТ ОТНОВО!!!!ВЪПРОСЪТ Е ПРИКЛЮЧЕН РАХОЙ ПОБЕДИ, ЗАЩОТО КАТУНЦИТЕ СА 99% СТРАХЛИВЦИ АЛЧНИ И НИЩО ПОВЕЧЕ!
25
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това ще свърши с война и терор. Каталуния не е Испания, а техният премиер се прави на Ердоган. Те и преди са се тупали и сега пак ще има лабут
24
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВСЕКИ КОЙТО ИСКА ЗАВОЮВАНА ЗЕМЯ ДА СИ Я ОТВОЮВА!!!!!!АКО КАТУНЦИТЕ ОБЯВЯТ ВОЙНА НА ИСПАНИЯ МОЖЕ И ДА ВЗЕМА ТЯХНАТА СТРАНА!!!А ТЕ САМО ГОЛИ ПРОТЕСТИ И БОЙ НА БРЕМЕННИ С ДЕЦА!!! ПЛЮС 80 ГОДИНИ НИКАКВИ НАЧЕНКИ ЗА НЕЗАВИСИМОСТ ТЕ СА АВТОНОМИЯ ОТ 1936-ТА ГОДИНА!ВСЕКИ КОЙТО ВЗИМА СТРАНАТА НА КАТУНЦИТЕ Е МНОГО ГОЛЯМ ПРЕСТЪПНИК!ВСЕ ЕДНО НАШТЕ КЛАНОВЕ ОТ ИНДИЯ ДА ПОИСКАТ ТУК ДА СИ ПРАВЯТ ДЪРЖАВА В ДЪРЖАВАТА! :D
23
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние българите трябва да съчувстваме на каталунците да си направят собствена държава! свобода за каталуня
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кюрдистан ?
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАТУНЦИТЕ ЗАЯВЯВАТ, ЧЕ АКО НЕ ПОЛУЧАТ НЕЗАВИСИМОСТ ЩЯЛИ ДА НАПРАВЯТ ГОЛ ПРОТЕСТ!!!
20
3
 
2
 
! Отговори
до 19 преди 6 години
понеже явно Българският език не е майчиният ти такъв да те светна , че днес оня дето турците са го шамароласи е бил с български паспорт но не Българин . или е бил турин или швед ..
19
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Видяхме един биткаджия на турската граница днеска
18
4
 
5
 
! Отговори
до 17 преди 6 години
Ти пък къде ни нареди сред биткаджиите :)))Слушам и не вярвам на очите си!!!
17
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
народът не знае какво да прави, за голям резил управниците му избягаха през глава от страх в чужда държава и оставиха обикновения човек да сърба попарата, която му надробиха. типично за политици, няма по миризливи същества...
16
4
 
11
 
! Отговори
до 14 преди 6 години
Да, това са ценностите на Европа! Всеки който руши онова що са градили поколения преди него трябва да понесе отговорност за действията си! А ти как ги разбираш тези неща, не те знам но видно е, че ти липсва интелектуален потенциал да осмислиш случващото се! Просто пишеш тук някакви простотии, колко да си запълниш времето!Аман от слънчасали маниаци бе, дами и господа!
15
4
 
17
 
! Отговори
Spain преди 6 години
И каква полза има от това роене на мини държави или всичко е само да прибират повече пари. Остава и на племена да се делят.
14
16
 
12
 
! Отговори
За Европа, против ЕС преди 6 години
Скандал! в Испания, член на ЕС, вече има политически затворници. По заповед на Рахуй! Това ли са европейските ценности?
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Съдия издаде европейска заповед за арест на Пучдемон!"---Честито на печелившите мухахаххааха
12
5
 
6
 
! Отговори
до 10 преди 6 години
и за какво могат да претендират мнозинствата в шумен,кърджали и хасково като те не са месно население??? това , че са се размножили не им дава права да претендират за независимост !! земята може да е частна собственост но не поражда възможност за се разпореждаш с нея както ти харесва...например да въведеш собствени закони на нея