Да плащаш ?900 за мухлясало мазе - българи в Германия

Хиляди живеят в окаяни условия в германските градове
2 фев 2020 10:00, Елка Василева
296
Да плащаш ?900 за мухлясало мазе - българи в Германия
Снимка: Дойче веле / Шамсан Андерс

Хиляди българи и румънци живеят в окаяни условия из големите германски градове. Някои работят на черно, други чистят хотелски стаи за жълти стотинки. Много от тях стават жертва на безскрупулни печалбари.

Те идват в Германия с надеждата да намерят препитание и по-добър живот. На някои им е обещана работа и подслон. Често обаче се оказват измамени. Работят в тежки условия, живеят в мазета или апартаменти в окаяно състояние.

Принудени са да плащат между 250 и 350 евро за легло или дори само за матрак на пода на стая, в която спят още няколко души. Когато останат без работа, губят и жилището си и се озовават на улицата. В такава ситуация са и много българи и румънци, пише Дойче веле.

Колко са бездомниците в Германия и каква част от тях са от Източна Европа? На този въпрос не може да бъде даден категоричен отговор. Доброволци към социалните служби в Берлин се опитаха да съберат повече информации за хората, които живеят по улиците на германската столица.

В нощта на 29 срещу 30 януари 3700 души се включиха в „Нощта на солидарността". Те имаха за задача не само да преброят бездомните в Берлин, но и да научат повече за възрастта, пола и произхода им.

Лиляна е съгласна на всякаква работа

На близо 600 километра южно от Берлин е разположена столицата на Бавария Мюнхен. Там от доста време живее 41-годишната българка Лиляна.

За нея става дума в репортаж на германското обществено радио „Дойчландфунк". Лиляна от години е без дом и за пореден път е останала без работа. Преди е работила като чистачка и казва, че с много труд може да изкара до 1200, дори до 1500 евро месечно.

Още по темата

Това  означава, че би могла да отделя по няколкостотин евро за една стая под наем, но няма кой да ѝ я даде, защото не разполага с постоянен трудов договор. А последната си работа загубила, именно защото няма дом.

Лиляна спи в Център за настаняване на бездомни, намиращ се в сграда на бивши казарми. Сутрин обаче трябва да го напусне до 9 часа и да изнесе и целия си багаж. Когато ходела на адреси да чисти, била принудена да мъкне със себе си цялата си покъщнина, събрана в два сака и количка за пазаруване. Тъкмо това обстоятелство обаче не се харесвало на работодателите ѝ, които постоянно я изхвърляли.

Безутешната ситуация на хората, които са останали без жилище, защото нямат работа, се използва от безскрупулни печалбари. Те им дават под наем някоя окаяна стая в запусната сграда или мазе, срещу което искат баснословни суми.

Андреа Гарлонта, която ръководи социална програма за защита на бездомниците в Мюнхен, дава пример: „Наскоро при нас дойде човек, който плаща 900 евро наем за стая с кухня и баня в едно мухлясало мазе".

Жертви на злоупотреби

Макар битовите условия да са тежки, а наемите - неприлично високи, хората често нямат друг изход освен да ги плащат, за да не останат на улицата. Друга трудност пред бездомниците създава непознаването на немския език. От това се възползват недобросъвестни фирми-подизпълнители.

Гарлонта дава пример с фирма, която осигурява чистачи за хотели. Ръководи я българин, който взима на работа само българи. В повечето случаи те не разбират никакъв чужд език и напълно зависят от него. Ако той им каже: „днес трябва да изчистиш 50 стаи, иначе изхвърчаш", явно че няма място за никакви възражения.

В репортажа на „Дойчландфунк" се казва, че много българи продължават да живеят по улиците на Германия, макар да са трудоспособни. Изложени са на студ, болести, нападения от криминални престъпници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ахахаха тука казвате кой колко вади ли .Ок 7 апартамента 4 къщи 8 коли и к месеца почивка по цялото ни черноморие.Не се ширят много много но се оправям някак си.Само джета харчи 100лв на ден ама кеф цена няма.Миите чиниите на миризливците и да не ви пука.Живота в българия никъде го няма.И 100г да живеете в чужбина не се равняват и на 2 в българия.Никога няма да ти е родина чужда държава с лицемери.
129
0
 
2
 
! Отговори
се е преди 4 години
До Анонимен 131тутто веро...боуна фортуна
128
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости, с 900 евро в Германия можеш да си наемеш съвсем прилично жилище, дори и в скъпите градове
127
0
 
2
 
! Отговори
Филанкешията преди 4 години
До АнонименПълни глупости, вайнахтсгелд винаги са били опционални, повечето ИТ фирми не плащат вайнахтсгелд, защото има бонуси ис сравнително високи заплати.
126
1
 
6
 
! Отговори
Испания преди 4 години
Може всеки ден да ходиш, две няма да ти кажат. Гладен няма да yмpeш, ако ще да си най-мързеливия човек на света.
125
1
 
14
 
! Отговори
Да ама не преди 4 години
Ааа не е точно така около милиард на година остава в БГ.Гурбетчиите са най големия ни инвеститор
124
1
 
18
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
Като незнаеш език и законите в дадена Държава нищо не можеш да направиш!!!!Като работиш с "българи" и най-вече за "българи" вероятността да си "прецакан" е огромна!!!Като нямаш професия!!!!В която и НОРМАЛНО развита Държава да живееш по света ще си на минимума!!!!Всичко е до човека,обстоятелствата,правилната визия,стремежа за развитие и.т.н.
123
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До значиЗначи, че изобщо не получавам италианска заплата. Имам си собствен бизнес.
122
0
 
4
 
! Отговори
хоус Мъ.Дъ. преди 4 години
До House M.D.Амиии......и ДА и НЕ, как смяташ?
121
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре в Мухлясало Маза Отколокото в Мухлясала Държава!!
120
0
 
4
 
! Отговори
значи преди 4 години
До Анонимен118нямаш тредичезима и ТФР...ке скифо. а и там няма социал...т.е е кофти
119
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 116Забрави да кажеш че на оглед се явяват по 30 човека желаещи да наемат билището и хазяина сам си избира кого да вземе. Мен ме отхвърли една собственичка немска докторка защото съм българин при положение че и представих постоянен трудов договор за над 10,000 евро на месец за апартамент с наем 1,650 евро на месец. Добре че намерих апартамент със собственик руснак. Не били националисти... хайде де!
118
3
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Някой с Макаров на слепоочника ли ги е принудил да отидат там?
117
2
 
16
 
! Отговори
Gastarbajterska преди 4 години
Обаче като се прибере на село със ''кола'' за 500 евро, тип пичеловка е цар!
116
0
 
11
 
! Отговори
Испания преди 4 години
Тук има автобусчета, които събират хора и ги карат по телевизиите да са публика в разни предвавания. Само седиш и пляскаш. Нищо да не правиш цял ден, вечерта ще се прибереш с 80-90 ?.
115
1
 
13
 
! Отговори
Испания преди 4 години
От години съм в Испания. В средата на месеца взимам гражданство, никога не бих се върнал. Не съм богат, но нищо не ми липсва. Като кажа на някого, че съм от България и веднага се почва "Ооо, Стойков, Стойков"! Няма някой, който не го знае. Никой не ми се е подигравал за това как говоря езика. С годините го понаучих на прилично ниво. Това е - родина е мястото, където се чувстваш ДОБРЕ.
114
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От много години живея повече в Италия отколкото в България. Нямам италиански трудов договор нито "буста пага". Никога не съм имал проблем с наемането на жилище.
113
0
 
23
 
! Отговори
Deutschland преди 4 години
Сега да обясня на хората които не знаят.Тук в Германия заплатата която ти дават по договор е голяма.Примерно като шофьор 3000?Обаче от тези пари плащаш здравни безработни флеге(За старчески дом ако останеш сам на старини) и безработни и разбира се данък.Данъка зависи от това дали си женен или не.Ако си ерген е почти 30% от брутното ти.Женен около 22%.Като дръпнеш тези пари останаха 1700/1800? чисто.Изкарай от тях наем ,ток интернет ,парно и остават 1000/1200? .Ако пък пушиш и имаш кола 800?
112
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не влизат да търсят по обяви, а се обаждат на баджанака...Моля, престанете да пишете глупости за чужбина. В статията става дума, първо, за роми, жертва на трафик на хора. Второ, за да получите жилище от обява, ви трябва не просто трудов договор, а постоянен такъв, отпреди най-малко 6 месеца (изпитателен срок в Германия), с доход, нодвишаващ наема най-малко 3 пъти, вече налична кредитна история в Германия (т.нар шуфа) и бележка от предишния хазяин. Освен в няколко умиращи източни града.
111
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На немците им трябват български висшисти и бачкатори от третия свят! За без пари! Те си знаят сметката! Изработените пари да останат в Германия и там да се харчат!