Папа Пий XII знаел за убийствата на евреите от Хитлер, но ги е скрил от САЩ

Това е първото разкритие от архивите му, които бяха отворени през март
30 апр 2020 21:05, Нели Христова
159
Папа Пий XII знаел за убийствата на евреите от Хитлер, но ги е скрил от САЩ
Снимка: БГНЕС

На втори март архивите на папа Пий XII, познат като "Папата на Хитлер", бяха отворени от Ватикана. Малко по-късно, заради коронавируса, те отоново бяха затворени, а учените, които трябваше да ги изследват, бяха пренудени да сдържат интереса си още няколко месеца. Но в краткото време, в което имаше достъп до архивите, група германски учени успяват да прегледат няколко писма. И достигат до първото фрапиращо откритие.


Оказва се, че папа Пий XII е знаел за избиването на евреите, но е криел тази информация от Америка, пишат от The Washington Post. 

Пий XII е глава на римокатолическата църква от 1939 г. до 1958 г. Много еврейски групи и историци са на мнение, че папата е запазил мълчание за Холокоста и не е направил достатъчно за да спаси човешки животи. Неговите последователи обаче са на друго мнение - според тях той е използвал мълчалива дипломация, но е окуражавал религиозните групи да крият евреите от нацистите.

Но Хюберт Волф и екипът му от учени откриват документи, които са извадени от 11-томното проучване на йезуитите за Холокоста преди четири десетилетия, очевидно за да бъде защитен Пий XII и неговият имидж.

През септември 1942 г. американски дипломат предава на Ватикана секретен доклад, изготвен от Еврейската агенция, който документира масовото убийство на около 100 хил. евреи от Варшавското гето. В него се казва също, че около 50 хил. евреи са били убити във Лвов в окупирана от Германия Украйна. САЩ иска да знае, дали Ватиканът може да потвърди информацията в доклада чрез източниците си сред католиците. Ватиканът обаче е категоричен - не може.

Но в тази една седмица, в която архивът е отворен, Волф открива бележка, която не просто потвърждава, че папа Пий XII е прочел доклада, но и документи, независими от него, в които Ватикана два пъти потвърждава за убийствата на евреи. Едно от писмата е от украинския гръцко-католически архиепископ на Андрей Шептицки. Месец преди Америка да поиска обяснение от Ватикана, той пише до папата за 200 хил. евреи станали жертва на "откровената дяволска" германска окупация в Украйна.

В друго писмо, италиански бизнесмен на име Малвеци, разказал на монсеньор Джовани Батиста Монтини, бъдещия папа Павел VI, за "невероятното клане" на евреи, което е видял по време на посещението си във Варшава. Монтини веднага докладва това на своя началник, държавния секретар на Ватикана кардинал Луиджи Маглионе.

"Двете съобщения по-късно са описани в докладна записка от друг служител в Държавния секретариат - Анджело Дел'Саква, който по-късно става кардинал", заявява Волф пред хамбургския седмичник Die Zeit. Но в писмото си Дел'Саква предупреждава, че не вярва на евреите, защото те "лесно преувеличават", а "ориенталците" - позовавайки се на архиепископ Шептицки, "всъщност не са пример за честност".

"Това е ключов документ, който е пазен скрит от нас, тъй като е антисемитски и показва защо Пий XII така и не се изказва срещу Холокоста“, каза Волф. По думите му,  публикуваните по-рано 11 тома документи са объркали хронологичния ред, което затруднява разбирането на контекста на предприетите действия.

Експертите открили и три фотографии, "на които се виждат затворници от концлагерите и трупове, хвърлени в масов гроб". Те са предадени на осланика на Ватикана в неутрална Швейцария от еврейски информатор.

Много историци чакаха с нетърпение отварянето на архивите на Пий XII. В тях трябва да има много призиви за помощ от еврейски организации, както и писма между папата и президента на САЩ Рузвелт. И докато тези 11 тома, които са били публикувани, са добре проучени от експертите, в тях липсват огромни парчета информация, като тези за ужасите, които са извършвали нацистите.

"Няма съмнение, че папата е знаел за убийствата на евреите. Това, което ни интересува сега е, кога е научил за тях и кога е решил да повярва на информацията", казва Волф.

Според последователите на Пий XII, благодарение на папата католическата църква е спасила близо 4000 евреи. По време на своето управление пък папа Бенедикт заяви, че Пий XII е живял "геройски" и направи крачка към обявяването му за светец.

Но светец ли е наистина, или нацист под прикритието на църквата? Ще стане ясно едва когато коронавирусът се оттегли от Италия, а Ватикана отвори архивите отново. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Няма разликаЕвреите не са семити, не са и евреи, името на "народа" им е крадено за да объркват хората и да си казват, че са от Божия народ.
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еврея: Не бе аз просто ми е жал за Вас
67
4
 
20
 
! Отговори
Внимателно преди 3 години
До Анонимен Ако четеш внимателно "Моята борба" ще откриеш поне на 5-6 места,че Хитлер въобще не е противник на англосаксонците и призовава за съюз с тях,нито пък им иска колониите. В пав текст им казва - "Дайте ни оръжие" и ще се насочим на изток. И те му дадоха и капитали,и производствени линии. Англосаксонците произведоха Франкенщайн и после се уплашиха от творението си,защото видяха,че става по-силно от тях.
66
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правени са изчисления,че при постоянно натоварване крематориумите в Аушвиц не могат да изгорят повече от 150 хиляди души за цялото съществуване на лагера.А за там се твърди,че са избити 1,1 милиона евреи.Освен това в стаите ,за които се твърди,че е пускан газ не са намерени никакви следи от газ по стените.А и самите стаи не позволяват да се пуска газ,без да се изтровят и съседните помещения.Всичко е една голяма измама.Имало е интернирани евреи в лагери,ама и в САЩ е имало интернирани японци.
65
29
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не отричайте Холокост защото е подсъдно! Ало ***, какво блееш? - изтрий ги, че ще ги опандизят......
64
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ай стига с тия евреи ве!
63
12
 
9
 
! Отговори
Няма разлика преди 3 години
Няма разлика между нацистите и семитите - все са сатанисти и окултисти. В лицето на Пий ХII католицизмът окончателно свали гарда на човеколюбието и премина на страната на тъмните сили и от ноговото време насам католицизмът е станал за посмешище.
62
11
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е имало никакъв Холокост.Умират не 6 милиона евреи,а 500 хиляди.Това са под 1 процент от всички жертви във войната.И то повечето умират от болести в лагерите и глад,защото в края на войната съюзниците бомбардират немските конвои с продоволствия за лагерите.Също така в немските лагери умират и 3,5 милиона съветски военнопленници,ама за тях никой не казва,че е имало Холокост.Не е имало газови камери в лагерите.Имало е крематориуми,в които са изгаряли умрелите от болести.
61
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този Папа как не го е било срам точно от американците да скрие тази информация. Ако им беше казал, с Хитлер щеше веднага да бъде свършено.....
60
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ами ИсраелЗнае се за израел, но на никой не му изнася да каже истината, защото евреите управляват целия свят и америка и европа и всичко останало с малки изключения като иран. един чичо с мустаци се опита да им се опълчи и виждаш - 100 години по късно още го плюят ежедневно по всички медии, собственост на евреите. а те са почти всички
59
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А може би папата нищо не е скрил? Цялата тази измишльотина за холокоста вече ми идва в повече!
58
4
 
37
 
! Отговори
ами Исраел преди 3 години
Какво било и кой виновен бил преди 80 години е важно но ще по-важно е да се обърне внимание да геноцидът, на който евреите подлагат палестинските деца, жени и мъже. Защо нито една медия не пише темата за генцида е наши дни в Палестина, а всички искат за едно спорно събитие от 80 години?
57
3
 
19
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Историята е това, което пишат победителите !!!Тепърва ще се разкриват официално много неточности, за които много твърдят от десетилетия !!!И ще се сбъдне култовата реплика от "Туинпийкс", че "Совите не са това, което са" :):):)
56
7
 
11
 
! Отговори
До "историчка&q преди 3 години
"Кървавия" професор Ал. Цанков е един от тези, които са били против депортацията на българските евреи и за това има документи! Но има "историци", които не знаят, навярно са червени.
55
1
 
6
 
! Отговори
Ще помоля преди 3 години
Който ми е сложил минус на коментар 65, нека се обоснове, тъй като съм изложил само факти !
54
16
 
5
 
! Отговори
До 63 преди 3 години
Не знам дали е абсолютно точна бройката, но вземайки предвид факта, че там е имало не само многобройни, но и най-различни като националност, идеология и религия свидетели, освен снимките, документи, и други доказателства, просто е немислимо да се твърди, яе това е лъжа ! Данните за броя със сигурност са проверявани многократно и от различни институции, преди да бъдат официално оповестени а и не виждам нищо невъзможно в многобройните лагери общо да са избивани по няколко хиляди на ден.
53
3
 
15
 
! Отговори
До Хюго Бос 34 преди 3 години
Не е вярно, че не са християни - около 80 процента от населението са такива, само че католиците там са сравнително малко - около четвърт, а близо половината са протестанти. Навремето заселниците когато са строяли ново селище, първата обществена постройка е била църквата ! Големите християнски празници и там се честват официално, а един от най-известните религиозни стилове в музиката- госпълът, произлиза от афроамериканците, които са възприели християнството от белите !
52
0
 
19
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Да бе и някой верва, че ей така в името на науката, Ватикана ще отвори архивите си и ще дава на сулюо да и чете секретните документи. Хахахха поредните ви журналистически фейк измислици. Заработвайте
51
7
 
43
 
! Отговори
Expose the nose преди 3 години
Проста аритметика на Холокоста:5 години = 1.826 дена1.826 дена = 43.824 часа43.824 часа = 2.629.440 минути6 милиона евреи : 2.629.440 = 2,281 еврея на минута. Покажете тази математика на всеки, който ви отвори темата за "6-те милиона".
50
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"да се разобличи лъжата Холокост е да се прочете заключителния доклад на Международния Червен Кръст"Про стак.....имаш ли линк към "доклада", или само троолиш както винаги?