След 86 години: Мюсюлмани в "Света София" на петъчна молитва

Ердоган с традиционно бяло кепе прочете откъс от Корана
24 юли 2020 16:16, Елка Василева
137

 

Минути преди 13.30 ч. днес от "Света София" в Истанбул прозвуча първият призив за петъчната молитва - езан, с което храмът бе отворен отново за мюсюлмански богослужения след 86 години, в които служи като музей, съобщава турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Преди петъчния намаз откъс от Корана в храма прочете президентът Реджеп Ердоган, който бе поставил на главата си традиционно бяло кепе.

Огромно множество хора се е струпало в района на храма, за да присъства на първото богослужение след отварянето му като джамия. Поради мерките срещу COVID-19 вътре обаче са допуснати само ограничен брой хора.

Няколко часа преди молитвата валията на Истанбул Али Йерликая съобщи, че е изпълнен капацитетът и на заградените пространства за намаза около храма и няма да могат да влизат повече вярващи, за да се попречи на разпространението на коронавируса.

През профила си в Twitter здравният министър Фахреттин Коджа отправи отново днес призив за предпазливост на фона на епидемията: "На първо място мерките, после молитвите", написа той.

След 86 години до Деня на Страшния съд "Св. София" отново се открива за молитви, заяви в проповедта си главата на Дирекцията по религиозните дела в Турция Али Ербаш. По-рано той отслужи петъчна молитва, на която присъства и турският президент в наново открития за мюсюлманско богослужение храм.

Откриването протича при огромен интерес от турските и чужди медии и строги мерки за сигурност. Около 17 000 служители на силите за сигурност се грижат за обществения ред около храма, предаде БНР.

Вътре в храма за обедната петъчна молитва бяха допуснати висши официални лица, включително и турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, вицепрезидентът Фуад Октай, председателят на Меджлиса Мустафа Шентоп, членове на кабинета.

Още по темата

В храма са поставени пана със стихове от Корана, както и завеси, които прикриват някои от мозайките и фреските. Има опасения, че превръщането на музея в действащ храм ще снижи степента на защита на историческия паметник.

"Св. София" е била посетена от над 3,5 млн. туристи през 2019 г.

По случай откриването на храма за молитви Централната банка на Турция отсече специална серия от три вида монети. По-рано турските пощи също пуснаха в обращение пощенска марка по повода. Община Ъспарта, където се отглеждат рози, достави розова вода и розов локум за церемонията днес.

Двама халваджии от Одрин, който е родният град на султан Мехмед II Завоевателя, произведоха 1453 кг халва в чест на годината на завладяване на Константинопол от османците.

На 10 юли турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа указ за превръщане на „Св. София“ в джамия, след кат по-рано същия ден върховната турска административна съдебна инстанция обяви, че решението на Министерския съвет за превръщане на “Св. София” от 1934 г. в музей е невалидно.

Снимка: БГНЕС


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
16
 
! Отговори
А бе преди 3 години
След като близо 600 години е била джамия така или иначе,не е фатално да стане отново за някоя и друга година.Фатално би било Турция да бъде приета в ЕС,примерно.Това,че Ердоган непрекъснато отдалечава Турция от Европа е просто чудесно!
66
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СИНЯТА ВИЗАНТИЯсиньо-бялото знаме на гърция е подарък от англичаните и е взето от флага на западна индия
65
2
 
3
 
! Отговори
Византиеца преди 3 години
НЕ СЕ МАЙТАПЕХСИНЯТА ДЖАМИЯ беше заместникът на СВЕТА СОФИЯТо ест резервното тайно име и е ГРЪЦКАТА ДЖАМИЯ да не съжаляват че не се молят в отсрещната СВЕТА СОФИЯЧЕРВЕНИТЕ ПОБЕДИХА ОКОНЧАТЕЛНО и дори и в Турция си имат две червени ЦСКАА бугартурчулята на ЦСКА си спасиха изцяло ЧЕРВЕНОТО психиатрично ЗНАМЕ до арена АРмеец Бойко от капиталистически пленВсенародни пиршества трябват
64
4
 
7
 
! Отговори
Ххх преди 3 години
Тея са като овцете...Квото каже Ердо и го изпълняват
63
4
 
3
 
! Отговори
СИНЯТА ВИЗАНТИЯ преди 3 години
Двуцветното гръцко СИНьо-бяло ЗНАМЕ е бившият собственик на Света СофияГений са ЧЕРВЕНАТА банкя тиква с двете ЦСКА и пакистанският по произход негов духовен учител и наставник Иван Костов завел лично Маджо на кординационен съвет на СДС и вкарал СИК в политикатаОт 24 юли 2020 и Света София и отсрещната Сина Джамия с като турското знаме:изцяло ЧЕРВЕНИ с петолъчка и полумесецЦесекарски бугаристан успя да си спаси изцяло ЧЕРВЕНОТО ЗНАМЕ до зала Армеец и ПСИХИАТРИЯТА от капиталистически плен
62
10
 
3
 
! Отговори
Русофил преди 3 години
На снимката се вижда Борисов се моли заедно с Доган ГЕРБ+дпс вечна дружба
61
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименВ Гърция ще се подпалят среюу мюсюлманите , а и по целия свят.турците направиха огромна грешка която ще струва прескъпо на мюслитата...
60
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде и тоя цирк мина. Показа на света колко е велик и как може да пъди християни когато си поиска.Чакаме следващите изципки.
59
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименстига глупости сте приказвали ердоган не е толкова *** и знае,че света софия носи много пари на турската държава и той използва пандемията и липсата на туристи в истанбул да консолидира мюсюлманската общност в света.а иначе света софия пак ще си остане място за туристически посещения на хора от целия свят!
58
3
 
4
 
! Отговори
gio преди 3 години
знаех си, че Ердоган е скрит християнин и сигурно крие някое кръстче под ризата си. Но като се има на предвид, че е с грузински корени не е за учудване. Направо гениален ход на Ердоган да накара мюсюлманите в Турция да се молят на Исус Христос
57
3
 
15
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ЕДИН ДЕН ВСИЧКО ЩЕ СИ ДОЙДЕ НА МЯСТОТО
56
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който е ходил в Истанбул знае, че срещу Света София се намира Синята Джамия. Преди тълпата от молещи се мюсулмани основно се струпваше пред нея и пред Света София имаше само туристи. Сега разстояние между двете ще бъде запълнен от ислямци. Това разбира се ще пречи и на туристите за в бъдеще.
55
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Reki ot sopoli tekat v garciq. gar4olqta nqmat smelostta da voyuvat s turcite i zatuy postoqnno tarsqt sayuznici no za tqhno sajalenie nikoy ne iska da se bie s askera :)
54
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
NQMA KAK DA NE SE GORDEE6 S LIDER KATO ERDOGAN.VSI4KI DO EDIN SE SAOBRAZQVAT KAKVO GOVORQT S TURSKIQ PREZIDENT.NE KATO BOYKO I RADEV
53
4
 
27
 
! Отговори
Грозна гледка преди 3 години
Тия се върнаха векове назад !
52
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най доброто решение е в Европа всички джамии да станат църкви. На *** му отговори по неговия начин иначе никога тяма да те разбере.
51
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турците очевидно забравиха кой погреба империята им преди 108 години, превземайки Одрин. Ако тогава не бяха руснаците да насъскат гърците и сърбите срещу нас, си взимахме Истанбул и го превръщахме в Константинопол. Но не се знае как ще се завърти колелото в следващите години...
50
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Костов посече повече Християнска България от Баязид.
49
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименno skoro she vidish v Garzia kakvo she stane s djamiite......losho e veche da si turchin tam
48
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
турция яко захапа гърция.след северен кипър имаме западнотракийска турска република със столица гюмюрджина...а преди две години ердоган там беше посрещнат като национален герой с развяти турски знамена.в солун от години турски туристи развяват турски знамена в големия град на македония чествайки годишнина от рождението на големия син на македония и турция кемал ататюрк...