Захариева: Да се съхранят християнските символи в "Св. София"

"Храмът е с историческа символика и универсална стойност"
24 юли 2020 13:50, Елка Василева
45
Захариева: Да се съхранят християнските символи в "Св. София"
Снимка: архив, БГНЕС

"Света София" има наистина историческа символика и универсална стойност. Тя трябва да продължи да представлява плурализма и многообразието на религиозното, културното и историческото наследство. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева в отговор на парламентарен въпрос от Павел Шопов за позицията на България, свързана с промяната на статута на храма "Света София" в Истанбул от музей в джамия.

Захариева напомни и изразеното вече от Светия синод на Българската православна църква становище по темата.

По думите й МВнР следи от началото казуса със "Света София", излязло е и с официална публична позиция по него, в която се казва, че изразяваме голямо съжаление за промяната на статута на храма и се присъединяваме към призивите на международната общност, ЕС и на ЮНЕСКО за запазване на досегашния му статут. В становището се посочва и очакването да бъде съхранена универсалната стойност на паметника като част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Още по темата

Подкрепяме подхода на ЮНЕСКО, който залага на избягване на политизирането на въпросите, свързани с управление на обектите на световното наследство, отбеляза Захариева.

За съжаление решението е взето, ще правим всичко възможно, включително и в комитета на ЮНЕСКО, да се съхранят християнските символи в храма и превръщането в джамия да не доведе до заличаването им, посочи министърът на външните работи.

През вековете редица народи са издигали паметници на своите религии, голяма част от които днес са достояние на цялото човечество и са включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Безспорно е един от най-емблематичните от тях е именно "Света София", посочи Екатерина Захариева, която припомни историята на храма, който, по времето на модернизацията на държавата, извършена от Ататюрк, се превръща в религиозно културно наследство на цялото човечество.

Захариева отбеляза, че по повод на решението за промяна на статута на храма от музей в джамия собствеността на базиликата е прехвърлена от министерството на културата и туризма на Турция към дирекцията по религиозни въпроси - Дианет.

Според Павел Шопов е необходима по-категорична позиция на България по казуса, предаде БТА. Той акцентира върху вековната християнска принадлежност на България и призова Захариева темата да бъде следена.
 


45
Още от Политика
Радев от Велико Търново: Не одобрявам рокадите в правителството
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
до к.32 преди 2 седмици
До Анонимен
Тая жена има поглед на типична аутистка - празен, леко "отнесен" и една лека усмивка на устата, като че ли казва: "ами такава съм си, не ми задиряйте."
37
0
 
0
 
! Отговори
DAMIEN THOR преди 2 седмици
...И ТРОНОВЕТЕ ;)
36
0
 
0
 
! Отговори
DAMIEN THOR преди 2 седмици
КОРОНИТЕ И ЖЕЗЛИТЕ НА СКАРАБЕИТЕ ВЛИЗАТ ЛИ В "ХРИСТИЯНСКИТЕ" СИМВОЛИ? :)
35
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
До 84

Може и да си гербаджийска миcирка.
Луд умора няма....
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Колко трябва да си заспал, че на 24.07 да излизаш с възвание "Да се съхранят християнските символи в "Св. София"", след като още в началото на месеца Ердоган тържествено обеща на Владимир Путин, че християнските символи в "Св. София" ще бъдат съхранени и запазени.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Дося де дрема ?
32
1
 
2
 
! Отговори
KAKA преди 2 седмици
BLEDA MINISTARKA. SMIANA S NEKOI OPITEN DIPLOMAT ?
31
1
 
0
 
! Отговори
Радетелката преди 2 седмици
Да дерогират изключение за България за отнемане на гарантираните от конституцията граждански права.
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Taзи джендърка ли се загрижи за християнските символи ,радетелката за истамбуската конвенция ,пакта за миграция и всички останали европейски изродщини !
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бога на българите е слънцето.
Добри мисли - добри думи - добри дела
28
2
 
2
 
! Отговори
Човешкият Син преди 2 седмици
хората нямат Библии,незнаят Писанията,кой е Моисей,кой Исус Христос храма ли е по важен от Този,който е направил храма Човека по Свой Образ и Подобие Божият Образ Божият Син
27
1
 
1
 
! Отговори
символика оф преди 2 седмици
още малко вместо бухали на портфейли,змии,ислям ще купуваме безобидна търговия
26
0
 
2
 
! Отговори
преди ги рушахте преди 2 седмици
сега ги търсите!
25
2
 
0
 
! Отговори
сивите кардинали преди 2 седмици
кръвожадни вълци и червената щапчица
24
5
 
1
 
! Отговори
не на антисемитизма преди 2 седмици
Името на Бог е Светият Израилев,не тангра или сатана в православните среди
23
5
 
0
 
! Отговори
храм на Бог преди 2 седмици
джамия се построи в Русия отбелязвам,тъмнинното православие е тъмнина не светлина за атеистите православни Хахха Месията ЙЕШУА Е ЕВРЕИН и е даден първо за юдеина и за гръка-езичниците,атеистите тези философски идеологии митове с с демони богове Бог ще се върне в Израел православни аатеисти
22
4
 
2
 
! Отговори
Привет от Анкара преди 2 седмици
Шопов колко квадратни метъра ти е къщата? Да пресметна колко мигранти да ти изпратя за да ги храниш в къщи? Вие българите пък къде се бутате? Колко от вас са ходили на неделна литургия?Колко са влизали в църква за да запалят една свещ? Колко от вас са чели Библията? 10% е и? Тази хубавица къде се бута между шамарите? Няма смисъл да отговаряш на въпросите на шопа.Той си е фашист от време оногово.Него това го храни, омразата,завистта, ненавистта и щастието от чуждата болка. Така,че си помислете..
21
0
 
2
 
! Отговори
Уонко Нормалният преди 2 седмици
Въпросната, да я питат Мисирките, Кой е Ататюрк? И датата, коя е?
20
2
 
6
 
! Отговори
българин преди 2 седмици
Изчезвай , минджо непоръбена !! Оставка !!!!
19
3
 
5
 
! Отговори
османлии преди 2 седмици
Туй захарче много страшно, бе. Каквото каже - това ще е.