От Ереван: Ние тук се борим не само за Армения, но и за вас, в Европа

Когато превърнат черквите ви в джамии, ще схванете какво цели Ердоган
7 окт 2020 21:45, Елка Василева
714
От Ереван: Ние тук се борим не само за Армения, но и за вас, в Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Участието на Турция в конфликта в Нагорни Карабах буди мрачни спомени у арменците. "Чак когато превърнат черквите ви в Европа в джамии, ще схванете какво цели Ердоган!", предупреждава един арменски лекар, цитиран от Дойче веле.

Армения и Азербайджан водят все по-ожесточени боеве за оспорвания регион на Нагорни Карабах. В сраженията загиват и все повече цивилни.

В столицата на Армения се готвят за истинска война, съобщава вестник "Ди Велт" в свой репортаж от Ереван: гражданите събират помощи за войниците, даряват кръв, записват се доброволци в армията.

Армения е овладяна от небивала вълна на солидарност и единство, пише изданието и обяснява: "Причината за това е не само в нападението на заклетия враг Азербайджан, който от 30 години насам се опитва да овладее региона, населяван предимно с арменци", пише изданието.

Още по темата

Според него еуфорията на арменците и готовността им за помощ се дължат предимно на това, че Турция играе основна роля в този конфликт, който им напомня за един исторически кошмар - за турския геноцид над арменското население, извършен по времето на Османската империя през 1915 година. "Това е колективна травма, която се предава от поколение на поколение и сега отново бе пробудена от войната в Нагорни Карабах", коментира "Ди Велт".

Премиерът на Армения Никол Пашинян казва в интервю за германския вестник "Билд", че в случая вече не става дума за регионален проблем за сигурност: "Това се дължи и на факта, че в Нагорни Карабах се появиха наемници и терористи от Сирия, наети от Турция, за да се бият на страната на Азербайджан".

Според Пашинян Турция се стреми към възраждане на Османската империя, а в актуалната ситуация около Нагорни Карабах той вижда "резултат от империалистическата политика на турския президент Ердоган".

"Когато превърнат вашите черкви в джамии..."

Вестник "Ди Велт" на свой ред припомня старите битки около Нагорни Карабах и отбелязва, че никога досега Анкара не се е намесвала толкова активно в конфликта в Кавказ.

Този ангажимент на Турция отново пробужда историческата травма на арменците, коментира изданието и цитира един арменски лекар, който казва: "Ние тук се борим не само за Армения, но и за вас, в Европа. Вие явно още не сте разбрали какви са целите на Турция и Ердоган. Чак когато превърнат вашите черкви в джамии, ще го схванете!", предупреждава той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


714
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЯКО ЯКО ФИНАНСИРАТ АРМЕНЦИТЕ АЗЕРБЕЙДЖАН.Бегайки цели колони изоставят тактически чувайки онзи специфичен звук от филмите през 2та Световна война .Ана този бензона който псува пак имате фойеверки има шилха.
29
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горките арменци. Отвсякъде са заобиколени от култа на Сатаната - исляма. Исляма е зло в чист вид. Ще бъдат изклани от мюсюлманите... Бог да е с вас, арменци!
28
2
 
6
 
! Отговори
Млекарница "Тея преди 3 години
Най-вероятно рашките ще ги успокоят отново, както направиха през 2006-та.Много по-важни неща имат - да набодат Турски поток през България, да зареждат гориво от Азербейджан, да правят шиби-риби с турците.Арменците няма на кой да разчитат. А НАТО няма достъп до този регион, за да им помогне.Агонията на Армения вероятно ще се протаква още.
27
9
 
11
 
! Отговори
Дядо Ви преди 3 години
Което си е истина истина е. Нагорно Карабах е международно призната територия на Азърбейджан. 30 години имаше Минска група която да я върне като запази правата на Арменците. Това са фактите, а иначе политически всякак може да се извърти.
26
7
 
4
 
! Отговори
Анти-Сорос преди 3 години
Пияния помакПих много бири и така ми се пърди.... Лъжливите арменци ще си го получат този път. Колко беден народ излъгаха в алъшвериша.=========Не може да пьр.диш, когато анusa ти е като войнишко кепе!
25
18
 
20
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 3 години
Хитруват арменците. Не се води война в Армения. Все гледат да се представят като беззащитни, добрички, защитавали Европа, бля бля.
24
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Двете най-велики държави на света Русия и Северна Корея си създадоха ядрени опъжия днес никой не смее да ги нападне. Другите през туй време си бъркаха по дупките и гледаха Риалити шоута по телевизията.
23
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Армения е обградена само от мюсюлмани турци,азери,перси с изключение на Грузия ,но и там има бая мюслюм ,да отгоре е Русия ,но коя Русия! Дагестан Чувашия,Чечня ..
22
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тежко е наследството на руснаците.Взели една територия от едни дали я на други и сега се избиват за нея.
21
7
 
10
 
! Отговори
Дядо Ви преди 3 години
От Всички е призната за Азербейджанска територия. Нагорни карабах не е признат нито от Русия , нито дори от Армения.Това са въпроси които Арменците хитричко не дискутират.
20
6
 
11
 
! Отговори
До Енверчо преди 3 години
Абе, чоджум, какво стана с Енвер паша? А с Талаат паша? Стой си на *** тук, в България, щото ако беше в Türkiye-то щяха да те мобилизират в армията и да те пратят на фронта. Тогава щеше да се радваш на българското гражданство.
19
14
 
12
 
! Отговори
Дядо Ви преди 3 години
Нагорни Карабах е официално призната от всички държави територия на Азербайджан.
18
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо пишат Армения, при условие че се водят военни действия в Нагорни Карабах, която е със статут на самопровъзгласила се република. Имат си своя армия и държавни структури.Това ли е опорната линията, по която ще омазват истинските събития ДВ. Не умни ли са или го правят нарочно.
17
4
 
8
 
! Отговори
V преди 3 години
До 71558Това не е вярно. Иран е на страната на Армения ,щото Русия отвоюва от Персия Азербайджан .Иран гледа на Азербайджан като на своя територия ,а Турция и тя като на своя .Израел е на страната на Азербайджан щото Иран е на страната на Армения .Израел дали някакво ново оръжие на азерите срещу ц300 .Да го тестват щото в Сирия има ц300 .Израел и Турция са за азерите
16
8
 
16
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Арман Бабикян хвана ли шишанито и отрашили да воюва?За един приятел питам!
15
21
 
15
 
! Отговори
Дядо Ви преди 3 години
Армения е окупирала територии на Азербайджан от 30 години, не само Нагорни Карабах. Азербайджан се бие в собствената си територия , докато Армения обстрелва с балистични ракети цивилни на стотици километри от бойните действия. Тези неща защо не се коментират?
14
32
 
12
 
! Отговори
Enver pashazade преди 3 години
Тези пак мрънкат. Първи пуснаха бомбите, ама не си пресметнаха силите и сега ще плачат. Както когато през 1915, подкукоросани от руснаците тръгнали да правят държава в Анадола. Османската, обградена отвсякъде, тези хитреци решили да се възползват и са яли хурката. Сега пак ще я ядат, да им държи още сто години влага. Не се научиха, че турска земя се дава с много кръв и тяхната няма да стигне. Байракът е ален от кръвта на падналите за него, пис, рус кукласъ ермени, тамам?
13
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудно ми е тези арменци как въобще съществуват между Турция от двете и страни и Иран отдлу!!
12
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изобщо с исляма трябва като с цирей. Скалпел.
11
11
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турция е цирей. Кравата Меркел ги крепи тези идиоди и и дава пари. Курц вече открито говори да им се подреждат крилцата. А той никак не е глупав и без влияние. Турчулята в Австрия мълчат защото и прибират паспортите. 40 имама вече са аут. 7 джамии затворени. Заради политически ислям.