Къде нацистите скриха хиляди чували с пари, злато и скъпоценности?

Все още се търси най-големият липсващ резен от „златната торта“
18 яну 2021 21:13, Елка Василева
128
Къде нацистите скриха хиляди чували с пари, злато и скъпоценности?
Снимка: архив, БГНЕС

В края на Втората световна война нацистите укриват несметни съкровища. Къде и как е било скрито нацисткото злато, какво е намерено дотук, какво още се търси? Двамата най-авторитетни експерти в тази област дават отговори.

За златото на нацистите, изчезнало в края на Втората световна война, се разказват какви ли не митове и легенди. Но британските историци Иън Сайър и Дъглас Ботинг не се занимават с митове. В книгата си „Нацисткото злато“ двамата най-авторитетни експерти в тази област подробно разказват как е било укрито това злато, какво е намерено дотук и какво още се търси, пише Дойче веле.

Хиляди чували с пари, злато и скъпоценности

На 3 февруари 1945 година Берлин претърпява най-страшната бомбардировка в историята си. Американски и британски самолети изсипват над града хиляди тонове бомби. Жертвите са хиляди, разрушенията - огромни.

Разрушена е и сградата на „Райхсбанк“, но златото, банкнотите, валутните резерви и другите ценности, скрити в подземията ѝ, остават незасегнати. Независимо от това нацисткото ръководство взима решение да евакуира това съкровище. В началото в големи чували са изнесени банкнотите - стотици милиони райхсмарки и 4 милиона долара. Златният резерв на държавата трябвало да бъде укрит в Тюрингия, в солните мини „Кайзерода“ на 300 километра от Берлин.

Още по темата

В условия на пълна секретност около 100 тона злато на стойност 200 милиона долара, както и други ценности са натоварени в специален ешелон, а в Тюрингия прехвърлят товара на камиони за откарване в шахтата. Това скривалище е замислено като временно, но бързото напредване на американците проваля плановете на националсоциалистите.

Около 7% от златно-валутните ценности на държавата остават в Берлин. Взето е решение те да поемат на юг, към Бавария и Австрия. Тази задача е възложена на 39-годишния оберщурмбанфюрер Фридрих Йозеф Раух. Тъкмо тези съкровища (с малки изключения) все още не са открити. И най-вече за тях се разказва в книгата на двамата британски историци.

Но да се върнем към съкровището, скрито в „Кайзерода“. То е открито по случайност от американците в шахта на 640 метра дълбочина: хиляди чували с райхсмарки и чуждестранна валута, златни и сребърни монети, златни коронки и пломби, изкъртени от устата на концлагеристи, куфари и сандъци със скъпоценни камъни и всякакви други ценности.

Най-важната находка обаче са 8500 златни кюлчета - почти 90% от златния резерв на нацистка Германия. В книгата педантично са изброени и описани намерените ценности, но част от тях изобщо не подлежат на финансова оценка - американците откриват и многобройни произведения на изкуството, живописни платна и графики от германски и чуждестранни музеи. Сред тях са картини от Рембранд, Тициан, Рафаел, Дюрер, Реноар, а като венец на всичко и прочутата статуя на египетската царица Нефертити.

Всички тези произведения на изкуството се връщат в германските и в европейските музеи, а парите и валутните ценности са откарани във Франкфурт и депозирани в един от оцелелите филиали на държавната банка.

На Потсдамската конференция е решено четирите съюзнически държави, победили националсоциалистите, да поделят помежду си златно-валутните ценности на нацистка Германия. Но Сталин се отказва от дела на СССР и иска в замяна активите на страните от Източна Европа. Западните съюзници все пак предават нещо и на СССР: 800 чувала със съветски рубли.

В книгата „Нацисткото злато“ става дума главно за издирванията на ценности, които може би са укрити в частни сейфове в швейцарски или британски банки, както и в различни държави от Западна Европа и Латинска Америка. Авторите пишат обаче и за онази част от златно-валутния резерв на нацистите, която те не успяват да спасят от подземията на „Райхсбанк“. А към нейното „изчезване“ отношение има и СССР.

На 14 май 1945 г. по заповед на майор от съветските тайни служби на име Фьодор Новиков оправомощените служители на банката отключват трезора ѝ, където са намерени 90 големи златни слитъка и над 4,5 милиона златни монети - долари, франкове, гулдени. Към тях се добавят и доларови облигации на обща стойност 400 милиона долара. След няколко дни обаче съдържанието на трезора изчезва. А месец по-късно майор Новиков е награден с ордена „Червено знаме“. Авторите пишат, че днес цената на един от онези златни слитъци възлиза на 18 милиона долара.

Все още се търси обаче най-големият липсващ резен от „златната торта“ - онези 7% от златно-валутните резерви, които под ръководството на оберщурмбанфюрера Раух се отправят на юг към Бавария. През 1945 американците успяват да арестуват Раух и той дава някакви показания. Окупационните сили откриват малка част от съкровището, но всичко останало си остава изчезнало.

Раух обяснява, че през април 1945 ценната пратка била разтоварена в казармите на баварските „планински егери“, но не знаел какво се е случило след това. По необясними причини американците скоро освобождават този важен свидетел. Раух заминава за Аржентина, където става съсобственик на металургичен комбинат. На преклонна възраст се връща в Европа и доживява дните си в Австрия.

На дъното на езеро в Австрия?

За местонахождението на огромното съкровище и до днес се разказват какви ли не легенди. Според най-достоверната версия то се намира някъде на дъното на езерото Топлицзее в Австрия, на стотина километра от Залцбург. Факт е, че на 29 април 1945 година нацистите действително потопяват някакви сандъци на дъното на езерото. Търсенето на тези сандъци започва почти веднага след края на войната. През 1959 година търсачите били възнаградени, но вместо злато откриват само фалшиви британски банкноти, които навремето нацистите хвърляли от самолети над Великобритания с надеждата да предизвикат колапс на финансовата ѝ система. Въпреки че се използва най-съвременна водолазна техника, в езерото, достигащо дълбочина до 100 метра, и досега не е открито нищо друго.

А златотърсачите-самодейци нямат право да продължат търсенето: австрийските власти забраняват всякакви проучвания без специално разрешение. Така че въпросът къде е последната част от съкровищата на националсоциалистите и до днес остава без отговор.

 


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
12
 
27
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
"Но Сталин се отказва от дела на СССР и иска в замяна активите на страните от Източна Европа."-Ето защо е натоварил хазната ни на 8 вагона и я прибрал доволно в СССР. След това сме хранили съветската армия , плащали сме репарации а дори не сме иизстреляли и един патрон срещу тях. Как да не ги обичаш!
93
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Другарите да си признаят и каква част от съкровището на Приам от Троя са задигнали и в момента се въргаля из тяхните музеи
92
7
 
12
 
! Отговори
боко преди 2 месеца
В чекмеджетата на боко!
91
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На 14 май 1945 г. по заповед на майор от съветските тайни служби на име Фьодор Новиков оправомощените служители на банката отключват трезора ѝ, където са намерени 90 големи златни слитъка и над 4,5 милиона златни монети - долари, франкове, гулдени. Към тях се добавят и доларови облигации на обща стойност 400 милиона долара. След няколко дни обаче съдържанието на трезора изчезва.
----------------------------------------
Ето така действат другарите, а уж Сталин се бил отказал от дела на СССР :D
90
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
80-те години на 20 в. имаше треска за злато в средите на БКП.Доста легенди и слухове се разпространяваха. Тъй де фашист-комунист . Хвани един удари друг.
89
7
 
11
 
! Отговори
до "Един от Юг& преди 2 месеца
"Къде са парите на народа?" - в чекмеджета
88
0
 
29
 
! Отговори
Krom преди 2 месеца
Хубава история - история на алчността и безумието която златото и парите причиняват на хората. История за това, как "съюзниците" са се ръфали един друг за да отмъкнат "кокала" от нацистка Германия. Отдавна е изчезнало съкровището в швейцарските банки, в Латинска Америка, в частни колекции и фондове на разузнавателни централи. Тези от които е окрадено, са си тръгнали от света без дори и илюзия за справедливост. Остава само сюжет за нови филми и книги, както винаги!
87
2
 
8
 
! Отговори
Иво преди 2 месеца
Ей изядохте ги тия нацисти. Имало да става.
86
0
 
15
 
! Отговори
Martin Bormann преди 2 месеца
Имането е там при тия дето го пазят в занданите и принтират хартийки в замяна с които лъжат населението :))
85
7
 
46
 
! Отговори
Един от Юг преди 2 месеца
По актуално е да ни информирате къде скриха парите комунистите!
Стига сте дъвчили Хитлер и нацистите!
Къде са парите на народа?
84
19
 
19
 
! Отговори
противник катуните преди 2 месеца
Хитлер та Хитлер а Сталинчо който таковатаковата на половин европа благодарение на което и ние още сме в блатото а... Хитлер пред него е блуеден ученик по злото което е сторил ! Както казват - бедните да го... и т.н. иначе всичко е точно и каквото и да пишете все тая , късмет на оцелелите които ще ги е яд за което че безгрижната веселба свиршит.!
83
2
 
5
 
! Отговори
в пещера на Али-Баба преди 2 месеца
До да знаете

в пещерата на Али-Баба са и чувалите и пръстените турмалий и пебдарите на баба ти и всичкото е там

ако ми разтъркаш патерицата ще те положа на килимчето и нема да се усетиш как ще ти напуна пещерата
82
11
 
11
 
! Отговори
да знаете преди 2 месеца
Голяма част от чувалите са в Банкя.
81
4
 
10
 
! Отговори
Не мога да и се преди 2 месеца
нарадван тази евреиска иддиоткка !

"чували с пари"

.... ех камиларска щерко израилева ...."чували с пари" а не беха ли кервани камили с балами пари !?

по брега на рекара Реин от мъглата изплува керван камили със свастики на заднниците, натоварени в балами пари. След тях идват изтормозени от глад евреиски мъченици и започват да заравят парите .....

що за иддиоти работите в този Сороски сайт !?
80
4
 
6
 
! Отговори
Много ма булка преди 2 месеца
тези нацисти както ги наричате вие евреите,
ами те били много богати ма булка

замо злата зариват и никой не може да ги намери .....тц-тц-тц .... деиш немци деиш

да се зчудиш кат са такива богати как така загубиха войната
79
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да бе изчезнало отдавна е в "правилните" сейфове, пардон чекмеджета.
78
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сложили са го на съхранение в някоя еврейска банка
77
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да ги потърсят в долапа на Боки...
76
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Когато съветските войски нападат Свободна България и стигат до София,първото което правят е да изолират Българска Народна Банка с въоръжена охрана.Само след 72 часа,камионите натоварени с българското злато заминават на пристанище Варна.А по времето на Гражданската Война в Испания,целият златен резерв се натоварва на един кораб сус съветското знаме и заминава за Москва.Когато свършва войната в Испания,и испанците си искат златния резерв обратно, Сталин им отговаря че никакъв кораб не е акустирал.
75
5
 
5
 
! Отговори
Нещо неясно? преди 2 месеца
Хората още от древността са казали, че пари при други (големи) пари отиват.
Шерше ла фам.