Преговорите между Русия и Украйна: Ефективни или прах в очите?

Експерти не очакват пробив
21 мар 2022 07:11, Нели Христова
84
Преговорите между Русия и Украйна: Ефективни или прах в очите?
Снимка: БГНЕС

Русия воюва срещу Украйна вече над три седмици. Паралелно двете страни водят и преговори за примирие - първо в Беларус, сега чрез видеовръзка. За момента обаче разговорите между Москва и Киев са безрезултатни. Владимир Путин казва, че Москва няма да се откаже от своя "план", докато Украйна не изпълни основните искания на Кремъл: "демилитаризация", "денацификация" и "неутрален статут на Украйна".

В рамките на преговорите Москва поиска и Киев да признае независимостта на анексирания от Русия Крим и на двете самопровъзгласили се "народни републики" Донецк и Луганск. Украинският президент Володимир Зеленски от своя страна показа готовност да се откаже от декларираното от желание за присъединяване към НАТО, пишат от DW.

План от 15 точки слага край на войната?

Информацията за преговорите е оскъдна, но според статия във "Файненшъл Таймс" имало "съществен напредък" в преговорите и се обсъждал план от 15 точки. Киев бил готов да се откаже от членството в НАТО и от разполагането на оръжейни системи на други държави на своя територия. Твърди се, че като предпазна мярка срещу Русия, Украйна иска гаранции за сигурност от САЩ, Великобритания и Турция. Украински представители казват, че Киев се нуждае от правно обвързани уверения.

Альона Хетманчук, която ръководи мозъчния тръст New Europe в Киев, нарича ситуацията "абсурдна": "Първо трябва да бъде договорено прекратяване на огъня и тогава да се водят конкретни преговори. Днес ситуацията изглежда така: колкото по-интензивно се водят преговори, толкова повече се стреля".

Хетманчук описва готовността на Украйна да се съгласи с неутралния статут като най-голямата отстъпка: "Не само защото членството в НАТО е заложена в конституцията цел, но и защото е подкрепено от безпрецедентно мнозинство". Предложението било обвързано с гаранции за сигурност, които на практика заместват член 5 от Договора на НАТО за колективната защита. Тази идея е "по-скоро илюзорна", защото от страна на натовските държави няма декларирано желание да дадат на Украйна такива гаранции. Русия също едва ли ще се съгласи. Хетманчук описва признаването на Крим и Донбас като червени линии за Киев: "Това би била пълна капитулация".

Експертката се съмнява, че преговорите ще доведат до успех, но смята воденето им за правилно, защото "могат да подобрят хуманитарното положение и да покажат на света, че Украйна е готова на определени компромиси".

Вече не искат оттегляне на Зеленски

С преговорите, в които бяха договорени хуманитарни коридори, "очевидно започва разговор по фундаментални въпроси", казва Андрей Кортунов, директор на руския Съвет по международни въпроси. В някои отношения той вижда "динамика" в позицията на Русия. "Имаше твърдения, че "денацификацията" ще изисква рестартиране на украинския държавен проект, евентуално нови избори, отстраняване на националистическите десни сили от политическата сцена", казва Кортунов. "Сега изискванията са по-малко - вече не се говори за оттеглянето на Зеленски."

Основните изисквания на Москва са свързани с желанието на Киев за членство в НАТО и сътрудничество с Алианса, казва Кортунов. Въпросът за признаването на Донецк и Луганск може да бъде отлаган за неограничено време. Изтеглянето на руските части от завладените във войната територии според Кортунов също е възможно.

Горчивият опит от Будапеща

Бившият британски посланик в Украйна Роберт Бринкли не очаква пробив в преговорите между Москва и Киев. И не дава директен отговор на въпроса дали Великобритания ще даде необходимите гаранции за сигурността на Украйна. Бринкли напомня за горчивия опит, който Украйна има от Будапещкия меморандум от 1994-а година. Тогава ядрените сили - Русия, САЩ и Великобритания - увериха, че ще съблюдават украинския суверенитет и граници в замяна на отказа от ядрените оръжия, наследени от СССР.  "Онзи ​​документ не предвиждаше никакви гаранции, затова смятам, че сега Украйна ще проследи много внимателно" какво ще бъде включено в новото споразумение, допълва Бринкли.

Бившият британски дипломат обръща внимание и на позицията на Алианса, който не иска да изпраща войски в Украйна или да предоставя самолети, за да затвори небето над страната, както настоява Украйна.

Колегата на Бринкли - бившият посланик на Германия в Киев Ханс-Юрген Хаймзьот, очаква преговорите да постигнат резултат едва след няколко седмици. И двете страни водят разговори "по определени пиарски причини", но различията си личат. Докато руското ръководство е безкомпромисно, Украйна е отворена по въпросите за неутралитета и чуждите военни бази.

Войната ще продължи "много дълго"

Публицистът Винфрид Шнайдер-Детерс, който години наред е живял в Украйна, смята преговорите за "прах в очите". "Това е подвеждаща маневра на Путин. Той иска да създаде у Запада чувството на сигурност, че на хоризонта се задава мир, за да спре Западът да подкрепя Украйна с оръжия", каза експертът. "Това е и маневра за печелене на време. След като първата офанзива се провали толкова безславно, той трябва да събере сили за втора вълна от атаки."

Путин се стреми към "военно решение" на конфликта. А Киев се нуждае от тези преговори, "за да се мобилизира и да обучи доброволците да ползват оръжие". Шнайдер-Детерс казва, че Украйна не трябва да разчита на гаранциите за сигурност и припомня меморандума от Будапеща. Западът няма да се бие в Украйна, но може "да доставя оръжия и отново да доставя оръжия". Неговата прогноза: войната ще продължи "много дълго".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
10
 
! Отговори
Всичко е ясно преди 2 години
Зеленски ще жертва колкото може повече украинци и руснаци, защото американските му господари не разрешават да се сключи примирие...
55
0
 
10
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Защо непрекъснато коментирате победите на Украйна, а не казвате НИЩО за цените на тока, парното, водата, хранителните стоки и т.н? Как се движи инфлацията???
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До РеалистНе знам кой в какво те е убеждавал. Аз не съм чул някой, някъде да е марширува, а следя и двете страни какаво пускат. Да си чул понятието "класическа многовекторна стратегия"? Вземи та прочети кой е Скот Ритър и какво твърди. Руснаците влизат с 200хил., хохоллите са 500хил.! Загубите са 1:6 Русия:Украйна. И натовски експерти казаха, че да си позволиш да нападнеш укрепен град трябва съотношението да е 3:1! А руснаците не вкарват толкова сили! Та какъв"блицкриг"ви гони?
53
0
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Какви преговори може да има между Главна Буква и запетайка?? Какви 5 левас ве?
52
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 21 вефроари путин подписа признаването на Крим и домбас за неотрални и на 24 нападна
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво се оказва Русия и САЩ дърпат конци тя украйна е кукла на кунци зеленски каза ако има 1 процент за спиране на войната щтял да приеме ословията
50
14
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Руската пропаганда и глашатаите им путинофили, от една седмица ни убеждаваха в това как руската армия морширува в центъра на Мариупол, а се оказа, че днес са искали защитниците да сложат оръжие. Всъшност то вече там град няма, всичко е руини, руини които не приемат путиновото робство.
49
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е прав за този геноцид и създаване на химическо оръжие с право нахлу в тази измислена даржава
48
1
 
17
 
! Отговори
Ако баба бе мъж преди 2 години
Ами представяте ли си ако в специалната операция вместо руснаци бяха американци тогава Окрайна щеше да е само лунен пейзаж и то само с хуманитарни оръжия...както до сега тея миротворци употребяваха... ядpени бомби в Япония, ***(***) във Виетнам, обеднен ypан в Сърбия и колко ли други хуманитарни способи по целият свят, където са плъзнали!!!! На тоя фон руснаците пасти да ядат и са божи кравички!!!!
47
1
 
2
 
! Отговори
Км преди 2 години
В ,,Труд,, има статия на Скот Ритър,казва доста интересни неща.
46
3
 
10
 
! Отговори
ШОПО преди 2 години
ДВ са жалки пропагандисти и не им вервам и една дума. Ората страдат от войната а тия си драскат разсъждения от иляда и една нощи.
45
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин се оказа абсолютен глyпак и това с всеки изминал ден се потвърждава. Русия е в тотална изолация, а младите руснаци бягат с хиляди от там.
44
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рано е да се каже . Спусъка е натиснат а такива империи като САЩ и Русия много трудно спират войните . Тръмп през целият си мандат не успя да изкара САЩ от Афганистан въпреки че го бе обещал. Чак като си вземат рускоговорящите земи ще може да се преговаря . Хубаво ще е да се направи и референдум в тях за да може хората да избират . Ако Русия им предложи да не връщат борчовете ,евтин газ и бензин няма смисъл да са в Украйна. Но да се постави всичко на тезгяха.
43
3
 
9
 
! Отговори
българина преди 2 години
По данни на един от основните италиански синдикати Unione Sindacale di Base (USB), работниците на летище Галилео Галилей в Пиза откриват сандъци, пълни с различни видове оръжия, боеприпаси и експлозиви. Придружаващите документи сочели, че пратката съдържа хуманитарна помощ, храни и лекарства. Откривайки истинското съдържание, работниците на летището отказват да експедират оръжейната пратка за Украйна през Полша.
42
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У ля ля! То пълно с русофоби днес! Що виннямаше вчера? Беше неработен ден, а.
41
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма шанс за дипломация, защото на някой са му обещали прием в НАТО, ако води война с Русия. Освен това дотук имат събрани дарения за около 4 млрд. Да не говорим, че руснаци гледат да държат цивилните жертви до минимум и Зеленски го змае. Защо им е да преговарят? Дотук само благинки за тях
40
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма смисъл от преговори с пoдлец и патологичен лъжец, като Путин. Колко месеца лъга целия свят, че няма да нападат Украйна?
39
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За Путин единствения изход е на 2 метра под земната повърхност. Тази война няма да има край в друг вариант.
38
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв напредак в преговори като Путин нема ход назад :)) Ако отстъпи Джуджа, ще му поискат сметка крепостните селяни :))) Ще го питат, как тъй сме най-могучий а отстъпваме :)
37
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защо не влезна нито една медия на тези преговори , за да разберем какво си говорят или пият водка? нещо намирисва работата