Пикът при цените на имотите минал, ще има спад, но кога?

Пазарът се е успокоил, търсенето намалява
Обновена: 9 фев 2023 13:34 | 9 фев 2023 13:34, Камелия Цветанова
249
Пикът при цените на имотите минал, ще има спад, но кога?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България навлиза в 2023 г. с успокояване на пазара на недвижими имоти, след като миналата година бе отчетен най-голям ръст на цените в големите градове спрямо 2021 г., смята изпълнителният директор на една от големите агенции за недвижими имоти Гергана Тенекеджиева, която представи годишните данни за пазара на жилища през 2022 г.
Наблюдаващата се тенденция от последното и предходното тримесечие на миналата година на спад в броя на сделките с недвижими имоти е индикатор за очакване цените на жилищата да спаднат, но кога точно това ще се случи, е рано да се каже, коментира експертът.

Още по темата

Практиката от периода 2008 г. показва, че поради инертността на този пазар чувствителният спад на сделките обикновено продължава четири години, а цените намаляват в период от 6 години. По принцип очакванията са първото намаление в цените на жилищата да се усети в по-малките градове.

По данни на компанията между 15 и 20 на сто е спадът в броя на покупко-продажбите в столицата, а ръстът на цените за миналата година спрямо предходната във Варна е близо 32 на сто, в София - с 25 на сто, в Бургас и Пловдив – със 17 на сто. С 10 на сто се отчита увеличение на броя на наемателите към края на 2022 г.

Според експерта в такъв момент хората със спестявания, които смятат, че това ще е добра инвестиция за тях и с оглед инфлацията, могат да направят вложение в недвижимост. Хората, които обаче са без спестявания, е по-добре да изчакат с покупката.

Динамиката на пазара на недвижими имоти показва, че за последните двадесет години доходите ни са нараснали шест пъти, с толкова е и ръстът на средните цените на жилища. Единствената промяна за последните 30 години е свързана с изместване на интереса на купувачите от имоти в центъра на големите градове към други развиващи се или развити райони, коментира Тенекеджиева. По-краткосрочните тенденции показват промяна във времето, в което вземаме решение за покупка на имот - през третото тримесечие на минала година това е ставало за три месеца, докато през последното срокът вече е един месец, но за сметка на това при повече огледи на жилища. Друга постоянна тенденция от последните години е свързана със запазване на броя на участниците на пазара на недвижими имоти – едва десет на сто от българите.

За 20 години средните цени на имотите в страната са се покачили около 6 пъти от 200 евро за квадратен метър до 1200 евро, а по брой сделки от 2013 г. до 2022 г. тенденцията показва, че те са повече съсредоточени в големите градове София, Пловдив, Варна и Бургас за сметка на намалението им през последните десет години в по-малките градове. Основният профил на купувачите показва, че част от тях са с инвестиционни намерения в градовете, които се развиват, други правят покупки на имоти, за да живеят в градовете, в които има работа.

Промяна се отчита в гъвкавостта на купувачите – да правят сделка не веднъж в живота си, а да купуват имот за следващите десет години, независимо от сроковете на ипотечните кредите от 25-30 години, коментира Тенекеджиева.
При продавачите за тези години няма промяна – всеки смята, че имотът му е най-ценен и иска най-много пари за него. /БТА, Екатерина Тотева/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още по темата: жилищацениимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
26
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Най -болни и умиращи в света сме и заради жилищата. Няма слънце,няма въздух,има бетон,мухъл ...(и азбест в старите за изолация).Има клетки на ГСМ и на всеки 200 м. Облъчването се натрупва и в комбинация с храната менте става един мега конц-лагер за смърт и болести...Населението намалява рекордно,45% от жилищата празни ,дааам реални са цените...
100
2
 
26
 
! Отговори
Купувач преди 1 година
Една позната си купи 2008 в най-големия балон в младост за 1200 евро/кв. 6 месеца по-късно цената на съседните апартаменти, които още се продаваха падна с 30-40%. Едва сега наоколо се продават имоти на сходна цена, на която тя купи. т.е. отне 10+ години да се върне цената. Добре че си го купи да живее в него, а не с цел инвестиция, както много хора се лъжат да затварят парите си в тоя балон. В момента положението е същото, на ръба сме на спукване. Мислете добре!
99
1
 
8
 
! Отговори
Ние преди 1 година
До AZАми да цените на храни в Бг. са по скъпи от в Люксембург.Народа вече масово купува в чужбина .Продава тук и бега или не инвестира вече парите от гурбета в Бг,а в Белгия ,Холандия,Германия цените на имоти са еднакви при заплати 5 пъти по ниски...
98
0
 
10
 
! Отговори
от стоманобетонката преди 1 година
Новото строителство в съседката пак никой не изненада - падна като вафли масово.Като при предишният трус, на по старите сгради има щети ама козметични!Можеш да прочетеш фактите от турските експерти очевидци!За морският пясък и гипсокартона давност няма - този срок не съществува изобщо.Важно е най-евтиното и бързо / и при минус 30/ строителство паре падатФакти срещеу ала бала
97
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"С тази 20+ % инфлация за миналата година, успех да паднат цените на жилищата." То щото нямаше никаква инфлация 10-12 години (имаше години с нулева), па пари се раздаваха за нищожни лихви, нямаше как да паднат цените. Някой продава партаметн за 200 000 лева. Друг му го купува ВЕДНАГА, с креди на 1.5% лихва. И кво става? Догодина апартамента е 230-40 000 лева, а нашия релано е платил 3000 лева, за тая почалба. По-догодина, ще е вече 260-70 000 лева.
96
7
 
7
 
! Отговори
axaxaxa преди 1 година
чакай ти.. в София всичко е по друг начин за разлика от извън София градовете. в София надолу няма и няма да има..то като погледне в един Пловдив какво се случва и цените като в София, а околовръстно читаво няма още
95
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 107 - Ох стига... охх .. заболя ме гърлото да се смея .. показвам те тука на един познат и той се хили. Мочка - казах ти, че момчето се има за голема работа!
94
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да спаднат цените, трябва д асе случат 3 неща: 1 - Много от хората, държащи имоти, да има спешно нужда от пари. 2 - Хората в чужбина, да намерят по-добрии алтернативи за инвестиция. Софийските имоти бият по доходност всичките пазарни индекси. 3 - Да се спрат наложат такси за второ, трето и повече жилища, в един и същ град. Ще иа и таквиа, дето прехвърлят на братя и братовчеди, ама съм виждал смейества, да се самозатриват за една тераса..
93
0
 
12
 
! Отговори
Заключение преди 1 година
Нарочно котараците с купените политици от шопландия съкращават полицията в малките градове ,поощряват престапноста с халтави закони и закриват болници и училища да идва народа да им робува в Софето и да им плаща за мухлясълите панели цена като за къща с двеор в Лондонско преградиие с метро.
92
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПАНЕЛКИТЕ ОТ 50 И 60 ГОДИНИ В СОФИЯ ПО 80 -100 ХИЛ. ЕВРА ТОВА Е БЕЗУМИЕ .
91
7
 
8
 
! Отговори
AZ преди 1 година
С тази 20+ % инфлация за миналата година, успех да паднат цените на жилищата. Отидеш до магазина за хляб, яйца и кисело мляко и си оставил 20 кинта ...
90
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Отговорете си на този въпрос и ще разберете защо за 20-30лв на месец може да имате личен банкер." - Личния ти банкер е 800 линии код, които съм писал през 2004-а.
89
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И си прав, да питаш, дали те разбират! Все пак говорши за тикток, финанси, управление на средства и искаш, да се изфукаш - последното го рабзираме, ама е турндо да разбереме защо? Дургите четящи? Нещо сханахте ли от бърбренията на момчето, освен, че явно имал много пари и бил много умен, поне според "намеците" му?
88
0
 
11
 
! Отговори
Да не чува жената преди 1 година
Имаме една брокерка нимфоманка с големи очи всяка седмица ходим на оглед в един и същапартамент ,чекам чена да ми направи ама не ще ,срещите за оглед продължават
87
0
 
13
 
! Отговори
След близо 10 преди 1 година
години помпане... няма такова доене просто. А имайте в предвид, че това е само началото. След някоя година като започнат с увеличаването на лихвите ще има бум на самоубийствата, в следствие на конфискувани жилища поради наплащане на вноски.
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"като този банкер работи за заплата, т.е. не може да управлява своите пари." - Т.е. ако работиш на запалта, не можеш си управлява парите. Чакай да споделя на Сатя Надела.
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименБлока се държи на носещи колони но панаелките по външните стени ги държат 4 заварки и гравитационния натиск на корните панели.При трус над 6 ще падат като карти
84
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А личният ви банкер каква точно сгода има от вас?Дали заплатата му е обвързана с представянето на финансовите инструменти, които ви продава или по-скоро е обвързана с тяхното количество. Отговорете си на този въпрос и ще разберете защо за 20-30лв на месец може да имате личен банкер.А хора,които получават пари в една банка на определено число в месеца, било то и много К-та,определено не са достатъчно финансово грамотни и са уязвими на сериозен риск. Диверсифицират се не само инвестиции.
83
0
 
19
 
! Отговори
тру стори преди 1 година
Собственика иска 60 хилки брокерите го пускат за 120 хилки.Човека ми е комшия.
82
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"но да не е гарантирано, че непременно всеки ще бъде настанен и ще има собствено жилище." "Нека да има стимул за развитие и за печелене на пари чрез собствени усилия."Средната в София е 2000 лева,преди данъците. 86% от населението в страната не взима и толкова. Брат ми е лекар и едав на 31 успя, да се докопо до доход, дето му пзоволява, да си изпалща някакво мижаво жилище, а за вноската помагахме. Родителите ни имат 3 пъти по-голямо жилище, за 2 пъти по-малко (със сметната инфлация) ...