Пикът при цените на имотите минал, ще има спад, но кога?

Пазарът се е успокоил, търсенето намалява
Обновена: 9 фев 2023 13:34 | 9 фев 2023 13:34, Камелия Цветанова
249
Пикът при цените на имотите минал, ще има спад, но кога?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България навлиза в 2023 г. с успокояване на пазара на недвижими имоти, след като миналата година бе отчетен най-голям ръст на цените в големите градове спрямо 2021 г., смята изпълнителният директор на една от големите агенции за недвижими имоти Гергана Тенекеджиева, която представи годишните данни за пазара на жилища през 2022 г.
Наблюдаващата се тенденция от последното и предходното тримесечие на миналата година на спад в броя на сделките с недвижими имоти е индикатор за очакване цените на жилищата да спаднат, но кога точно това ще се случи, е рано да се каже, коментира експертът.

Още по темата

Практиката от периода 2008 г. показва, че поради инертността на този пазар чувствителният спад на сделките обикновено продължава четири години, а цените намаляват в период от 6 години. По принцип очакванията са първото намаление в цените на жилищата да се усети в по-малките градове.

По данни на компанията между 15 и 20 на сто е спадът в броя на покупко-продажбите в столицата, а ръстът на цените за миналата година спрямо предходната във Варна е близо 32 на сто, в София - с 25 на сто, в Бургас и Пловдив – със 17 на сто. С 10 на сто се отчита увеличение на броя на наемателите към края на 2022 г.

Според експерта в такъв момент хората със спестявания, които смятат, че това ще е добра инвестиция за тях и с оглед инфлацията, могат да направят вложение в недвижимост. Хората, които обаче са без спестявания, е по-добре да изчакат с покупката.

Динамиката на пазара на недвижими имоти показва, че за последните двадесет години доходите ни са нараснали шест пъти, с толкова е и ръстът на средните цените на жилища. Единствената промяна за последните 30 години е свързана с изместване на интереса на купувачите от имоти в центъра на големите градове към други развиващи се или развити райони, коментира Тенекеджиева. По-краткосрочните тенденции показват промяна във времето, в което вземаме решение за покупка на имот - през третото тримесечие на минала година това е ставало за три месеца, докато през последното срокът вече е един месец, но за сметка на това при повече огледи на жилища. Друга постоянна тенденция от последните години е свързана със запазване на броя на участниците на пазара на недвижими имоти – едва десет на сто от българите.

За 20 години средните цени на имотите в страната са се покачили около 6 пъти от 200 евро за квадратен метър до 1200 евро, а по брой сделки от 2013 г. до 2022 г. тенденцията показва, че те са повече съсредоточени в големите градове София, Пловдив, Варна и Бургас за сметка на намалението им през последните десет години в по-малките градове. Основният профил на купувачите показва, че част от тях са с инвестиционни намерения в градовете, които се развиват, други правят покупки на имоти, за да живеят в градовете, в които има работа.

Промяна се отчита в гъвкавостта на купувачите – да правят сделка не веднъж в живота си, а да купуват имот за следващите десет години, независимо от сроковете на ипотечните кредите от 25-30 години, коментира Тенекеджиева.
При продавачите за тези години няма промяна – всеки смята, че имотът му е най-ценен и иска най-много пари за него. /БТА, Екатерина Тотева/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още по темата: жилищацениимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ти дали не мислиш че един блок се държи на заварки?
80
0
 
1
 
! Отговори
къде преди 1 година
До ШарлатанинКажи къде в Гърция има такива къи на тази цена?
79
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бъдете спокойни! Със средна заплата 1500 лв на месец не може да се плаща ипотека на 1000+ евро на квадрат. Първо нашествениците ще се върнат по селата и малките градове и след това банките ще станат най-яките собственици на апартаменти.
78
0
 
16
 
! Отговори
Падаря преди 1 година
Бетона в панелките държи още проблема е в заварките между панелите.Отдавна са заминали санирането само замазва пооложението.Ръждата няма спиране....
77
2
 
6
 
! Отговори
ДО 75 преди 1 година
Какво се хабиш да обясняваш защо ти е личен банкер бе човече?! И то на някакъв аутсайдер да се обясняваш. И аз имам личен банкер без да имам нито едно от изброените от теб неща, освен хубав доход. Защо го имам? Заради ниската лихва, която предлагат на клиентите с такъв при кредити и ипотеки и много по-високите лимити за кредити без обезпечение.
76
2
 
9
 
! Отговори
Брокерчето007 преди 1 година
Купувайте здраво, тъкмо свикнах да правя по 20-30к от вас, будaли.
75
2
 
8
 
! Отговори
апартаментчето преди 1 година
До До 56е пясъчна купчина при едно земетресение. Фактите го доказаха в Турция. Но ако си имаш къща близо до града е много по-изгодно и за цена, и за удобства, и земя собствена и твоя. Тези новоизпечени бизнесмени в строителството само обират хората с фантастични цени и накрая взимаш една малка бетонна кутийка за нереално голяма цена.
74
1
 
15
 
! Отговори
Мично Празников преди 1 година
Лихвите по кредитите не са страшни, хората купуваха и на 12% и на 8% и ще продължават да купуват, но няма да е на килограм както до сега, нито ще е на всяка цена. Инвестицията в тухла си заслужава само ако е за топ имот или за лично ползване, всичко друго няма смисъл, особенно ако е на кредит на ръба на възможностите и с минимално или никакво самоучастие. Иначе да, съгласен съм с пишещите които няма да продават и на 3к евро- и аз също не продавам, но и не мисля да придобивам на тези цени.
73
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам ви спора за личните банкери и съм в потрес... Да, и аз имам такъв. Да, избираш си "тарифен план" за частно банкиранем, включващ различни екстри месечно. Ама явно е непонятно за 90% от населението. Дори има към някои и подаръци. Моят върви със сезонна ски карта, например.
72
0
 
15
 
! Отговори
Шарлатанин преди 1 година
Малка къща с двор на 300 м от брега на топлото чисто море с дествен плаж в Гърция 17 000Е,апартамент боксониера в маза в квартал на Несебър 30 000 Е с такса подръжка...
71
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"12 хиляди лева месечен доход? 16 годишен тиктокър прави 12 хиляди за 1 седмица." - Джърстин Бийбър ги правее за първите 10 минути, като се качи на сецена. И кво? Милионите 16 годишни "тиктокъри" ли са адекватен пример, за професия и финансова култура?
70
0
 
7
 
! Отговори
НАЙ ВАЖНОТО преди 1 година
Практиката от периода 2008 г. показва, че поради инертността на този пазар чувствителният спад на сделките обикновено продължава четири години, а цените намаляват в период от 6 години. По принцип очакванията са първото намаление в цените на жилищата да се усети в по-малките градове.
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 62 Сега влизам в сайта и не знам кой с кого спори, но към написаното от теб ще прибавя и лично мнение. Нека да има достатъчно жилищна площ за всички - то и сега може би вече има, но да не е гарантирано, че непременно всеки ще бъде настанен и ще има собствено жилище. Нека да има стимул за развитие и за печелене на пари чрез собствени усилия. Бонуси само за онези, които учат, работят, плащат данъци и създават деца, за които да се грижат. За останалите - прав им път към Индия.
68
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как кога? Нали вече съобщиха най-официално, че живота на панелките отдавна е изтекъл. 50 години и толкова. Айде сегичка тия с панелките-гарсонерки за по 200 хиляди в младост да празнуват заедно с банките, дали им кредит. Наздраве!
67
0
 
7
 
! Отговори
до 78 преди 1 година
У нас няма банка, която да иска 1 милион за личен банкер. ДСК искат 5500 на месец или нещо такова за личен банкер. Те са най-"евтините".
66
1
 
10
 
! Отговори
Ъпсурдов преди 1 година
1+1 готове за нанасяне с мебели в квартал на Кьолн -70 000Е в Гео милев София готов за нанасяне с мебели 210 000Е...Очкаван наем от Кьолн 700Е от Гео милев 400Е.....
65
2
 
5
 
! Отговори
до 76 преди 1 година
Това е план, който освен изброените от мен неща, включва и ЛИЧЕН БАНКЕР. Отвори сайта на първата банка и виж. Но не само образование нямаш, ами и капацитет 2 клика в интернет да направиш нямаш.
64
4
 
2
 
! Отговори
До 67 преди 1 година
12 хиляди лева месечен доход? 16 годишен тиктокър прави 12 хиляди за 1 седмица. Доста ниска летва е тази банка за някакви скъсаняци. Личен банкер в нормалните банки е само за хора с нетен доход от 1 милион евро годишно. И все пак богатите хора не ги ползват, защото са продавачи на заплата, т.е. точат ти парите и нищо не получаваш насреща. Банките нямат функция да управляват пари, а да дават заеми и да печелят от лихви. Има други компании, които се занимават с управление на пари.
63
2
 
5
 
! Отговори
до 71 преди 1 година
Айде ще навляза в подробности. Прочети пак първия ми коментар. Имам с точност 8 наслведствени имоти и още 4 от жена ми. Под наем до един. Постоянно има разплащания с фирми, които ги управляват и ги извършва личния ми банкер, защото аз нямам време. Бизнес? Имам малка консултантска компания в дигиталните услуги, работя паралелно на заплата на 2 места. Мастит бизнесмен? Маститите печелят на ден, колкото аз на година. Още детайли да дам, злобо неземна? :-)
62
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"И ВСЕКИ мислещ има личен банкер, най-малкото защото един пакет от 10-15лв. месечно средно ти включва всичко- преводи в друга банка без такса, теглене от банкомат без такса, поддръжка на до 3-4 сметки и така нататък..." - Това не е "личн банкер", а различен киентски план, бе баламурник. Стига писа глупсоти, че си смешен. Аз нямам финансово или икономческо формално образование, а се смея на глупоститеи ти.