В САЩ се колебаят, но умори ли се и Западът да подкрепя Украйна?

И въобще възможна ли е военна победа на Украйна?
451
В САЩ се колебаят, но умори ли се и Западът да подкрепя Украйна?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Не са само САЩ - Европейският съюз също има проблеми със солидарността си с Украйна. Редица наблюдатели предупреждават, че така Украйна може да загуби войната. Умори ли се Западът да подкрепя нападнатата държава?

"Ще подкрепяме Украйна толкова, колкото е необходимо", уверява американският президент Джо Байдън. Ангажиментът беше потвърден и на последната среща на върха на НАТО. Същото обещава и германският канцлер Олаф Шолц, пише Кристоф Хаселбах за "Дойче Веле".

Накъде ще поеме Вашингтон?

Сега обаче помощта за Украйна е  поставена под въпрос в САЩ - най-големия съюзник на нападнатата държава. Вече одобрената финансова помощ ще бъде изразходвана до края на годината, а евентуалният нов транш сега е блокиран от републиканците. Някои дори вече открито се съмняват, че помощите трябва да продължат и искат да се откажат изцяло от този вид подкрепа за Киев.

Началникът на президентската администрация в Украйна Андрий Йермак предупреди, че Украйна ще загуби войната, ако военната помощ от САЩ бъде спряна. Байдън също каза, че помощта за Украйна е част от “националния интерес на САЩ, а и на международните интереси на всички приятели на страната”. Ако Украйна загуби, руският президент Владимир Путин ще нападне и други държави. Ако става дума за страни от НАТО, това може да доведе до нещо, “към което не се стремим и каквото не правим в момента - американски войници да се сражават с руски”.

Германският Институт за световна икономика в Кил изчислява, че сумата на обещаната западна помощ за Киев е намаляла с 87% на годишна база между август и октомври тази година - от 16 милиарда на 2 милиарда евро, предаде RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND). От Института отбелязват, че тенденцията към намаляването на помощта за Украйна е засегнало всички области - хуманитарната, финансовата и военната. Най-силният спад е именно във военната помощ.

Изпитания също и за подкрепата на Европа

Европа също има проблеми със солидарността си с Украйна. На предстоящата по-късно този месец среща на върха на ЕС унгарският премиер Виктор Орбан иска да наложи вето - както на допълнителна помощ от ЕС за Украйна на стойност около 50 милиарда евро, така и на започването на присъединителни преговори с Украйна. Орбан продължава да поддържа контакти с Путин и неколкократно се е опитвал да спре санкциите на ЕС срещу Русия.

Полското правителство за кратко заплаши, че ще спре доставката на оръжия за Украйна заради конфликт с евтиното зърно, идващо оттам. А в Словакия левият популист Роберт Фицо прекрати военната помощ за Украйна, след като спечели изборите в страната. Фицо се противопоставя и на санкциите срещу Русия, и на приемането на Украйна в НАТО.

За подкрепата на Запада като цяло германският политик от ХДС Родерих Кизеветер коментира пред ДВ: “Подкрепата за Украйна вече е разклатена, сплотеността се разпада и вече има все по-силни гласове, които призовават към “продиктуван мир”.

Възможна ли е военна победа на Украйна?

Освен това, въпреки че Украйна отчете само ограничени военни успехи в контраофанзивата си въпреки западната оръжейна подкрепа, пробив все още не е постигнат. Украинският военен портал "Дълбока държава" публикува отрезвяващ анализ: "Лятото показа, че войната няма да приключи при нашите условия през 2024 година." Под "наши условия" трябва да разбираме обратното превземане на всички окупирани територии, включително Крим.

Украинският президент Зеленски многократно е призовавал за повече оръжия от Запада, като например бойни самолети. Сега той иска да получи от Германия по-специално крилати ракети "Таурус". Въпреки че канцлерът Шолц отдавна е изпратил бойни танкове на Украйна, той отхвърля доставката на "Таурус".

Кизеветер обаче смята, че именно в постоянното колебание е проблемът: "Настъплението на освободителите се възпрепятства от самия Запад, защото се доставят твърде малко неща и твърде късно."

Русия се надява Тръмп да спечели американските избори

В Германия мненията за това дали масовите доставки на оръжие ще решат изхода от войната са разнопосочни. Политологът Йоханес Варвик от университета в Хале казва за "Таурус": "Разбира се, че такива оръжия имат значение (...), но не очаквам те да променят стратегията." Русия има предимство в тази война на изтощение и може да окаже огромен натиск върху Украйна. От друга страна той смята, че едно превъзходство на Украйна във въздуха и прецизните оръжия като “Таурус”, ако Киев получи достатъчно такива, биха могли да обърнат хода на войната."

Очевидно Кремъл играе дълга игра и се надява на нова победа на републиканеца Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през 2024 г. и на прекратяване на подкрепата на САЩ за Украйна. "Ако САЩ спрат или значително намалят подкрепата си, Украйна ще има проблем, който не може да бъде решен от европейците", убеден е Варвик.

Украйна отказва да замени земите си срещу мир

Умората от войната на Запад оказва натиск върху политиците да търсят прекратяване на военните действия чрез преговори. Политологът Йоханес Варвик смята, че това така или иначе е неизбежно. Преговорите трябва да включват и "териториални промени в Украйна и неутралитет на Украйна”.

Според Роман Гончаренко от украинската редакция на ДВ обаче решение, основано на формулата "земя срещу мир", няма шанс да бъде прието в Украйна: "Прекалено много се е случило, страданието е твърде голямо. Това би било награда за Русия", посочва той.

Политикът от ХДС Родерих Кизеветер продължава да вярва във военната победа на Украйна чрез западни оръжия, затова стратегията трябва да бъде: "Доставете всичко, колкото се може по-бързо. (...) Колебанието струва човешки животи и увеличава риска Русия да победи, а Украйна да се разпадне. Това също е наша обща отговорност", добавя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


451
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
339
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 362 И кой точно новини на американците ли,аз гледам на други места някой са и проукраински и въпреки пропагандата все пак си признават
338
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако следиш новините около изборите в САЩ, щеше да видиш, че се говори дали да пращат пари, защото Украйна и без тях си се справя достатъчно добре. То се иска и акъл да четеш на други езици новините.
337
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 358 То ,ако вървеше добре нямаше да ги има тия спорове,ама трябва и малко акъл да се сетиш
336
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 356 Кой бе,кой иска чужда война не се връзвай на укопите дето по цял ден крякат тук или на разни " политици" ( в кавички са щото и *** за зеле не става от тях)Трябва да си много сбъркан,за да вярваш,че можеш да водиш война с Русия и да я спечелиш.Не случайно именно САЩ.ги отрязаха уркопите за НАТО
335
4
 
23
 
! Отговори
Малко за политика преди 5 месеца
Все още някои на Запад се надяват, че ако дадат на Украйна това, което още не са дали и хоп - ще се обърне хода на войната. Бяха Хаймърсите, бяха Бредлитата, бяха Леопардите, бяха СтормШедоу. Сега опряха до германските ракети Таурус. И тях ще получат, но и те няма да им помогнат. Колкото по-рано започнат преговори за мир,толкова по-малко ще загубят.
334
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Положението в Украйна не е критично. Даже върви добре за САЩ.
333
4
 
22
 
! Отговори
Какво следва преди 5 месеца
Тагарев-Тагаренко вече се готви да предаде на Украйна зенитно-ракетните ни комплекси С300 и така да остави България без противовъздушна защита. Обяснението - същото както за стоте бронетранспортьора - били дефектни и не можели да се използват. Писал съм не веднъж че Тагарев е на-голямата заплаха за националната ни сигурност.
332
3
 
6
 
! Отговори
Полупацифист преди 5 месеца
Европа може да се е уморила, но не и ние! Ние даже и (вече ) с напълнени *** ще се бием за Украйна.... И ще сме първите, които да се изметнат. когато вече всичко е минало и за нас остава дебелия ...
331
2
 
9
 
! Отговори
Кака Олена преди 5 месеца
Уморена, пременена, С бижута от Картиер натъкменаХищна хиена..Че бизнес дама ставам аз, в този час!
330
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да бе Сата НАТО,ама само в твоята глава и проблема не е само с миграцията,а и с Израел,да не говорим,че има още много проблеми,ама е дълго за писане щото те искат още много други неща,а те вече са наистина голям проблем и струват много пари.В крайна сметка трябват около 400-450 милиарда и то на куп,ама и армия ще трябва.Абе проблеми колкото искаш
329
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
По първия въпрос зададен в статията отговора е ''Да''по втория въпрос отговора е ''Не''.Точка.
328
5
 
7
 
! Отговори
северомакедонец преди 5 месеца
Пълно неразбиране на ситуацията. 90% от помощта за Украйна, Изреел и Тайпе са поръчки за щатски фирми със съответите кешбеци, за изборите например. Като се разберат колко на демократите, колко на респите и на кого точно всичко ще стане. Докато стане, от ЕС ще даряваме и ракети и пВо и пари ще плащаме на фирмите на Черната скала.Едни славяни ще *** други ще плащат. А казаците от Днепър са върха: 200 години цоцаха Варшава, после триста Москва, сега Брюксел и Уошингтън. Еваллах
327
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ще ми е доста интересна развръзката, дали Полша няма да се полакоми за части от Украйна
326
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Оленкее,умирането,го остави на страни,но няма да можеш да пътуваш до Париж,ще забравиш бижутата,по -добре напусни зелевски,и си вземи един арабски шейх,той може да ти подсигури ,зелени банкноти.
325
4
 
13
 
! Отговори
Dedo преди 5 месеца
В САЩ не се колебаят. Време е да оставят Европа да се оправя сама с Русия. Както беше по план - да я вкарат във война, която нито една от страните е искала, но ще се случи.
324
17
 
4
 
! Отговори
Вратовръза преди 5 месеца
Уж Русия голяма работа а се надява САЩ да спрът напатаните долари а дано успеят да превземат една област на границата си. Иначе се кичи с медала за другия глобален полюс но едвам едвам да не кажа хич не успява да се покаже дори като регионална сила. Няма нито една овладяна област нито един областен град. В едната област даже няма вече руснаци да не говорим за войски а е вписана в конституцията като руска.
323
5
 
22
 
! Отговори
Историята се повтаря преди 5 месеца
Привържениците на Бандера, без много шум, започнаха да мобилизират непълнолетни сираци от сиропиталищата. Детските отряди трябваше да станат тилови части, но те решиха да ги използват като щурмови войски в ЛНР, което завърши съвсем неочаквано. Директорката на едно от сиропиталищата Олеся Чикел съобщи за смъртта на 17-годишен резервист.Случващото се в Украйна все повече напомня за последните дни на Третия райх, когато поради липса на хора и средства нацистите започнаха да формират т. нар. "Volkssturm" групи за защита на Берлин.
322
2
 
26
 
! Отговори
Ха ха преди 5 месеца
Запада ВИДЯ че от помощи полза няма. Украйна си е и си остава най-корумпираната европейска държава. Каквото и да изпрати Запада, потъва в бездънните джобове на управляващите крадци и нищо не достога до украинските войници и граждани. КЪДЕ СА ОТЧЕТИТЕ КОЛКО И КАКВО Е ИЗРАЗХОДВАНО ОТ ПОЛУЧЕНИТЕ ПОМОЩИ ? Ами няма .... Потъват в някаква бездънна яма тия милиарди... Зеленски вече закръгля ВТОРИ МИЛИАРД .... А и обкръжението му много се облажи ... Помощите са безсмислени ... с такива "лидери" .
321
4
 
9
 
! Отговори
Какво ви чака... преди 5 месеца
Бившият водещ на FOX News, Тъкър Карлсън твърди, че на 08.12.2023 на таен брифинг в Камарата на представителите на САЩ, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин твърди, че е казал:Ако не отделите повече пари за Зеленски, ние ще изпратим вашите синове и братя да се бият в Русия. Платете на олигарсите, или ние ще погубим децата ви."Карлсън твърди, че тази информация е потвърдена !
320
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Двигателя на ЕС-икономиката(Doichland)вече я закъса,като България след 2 см.сняг.Дестилетия ще са им нужни да се въостанови.Но други свят няма да я чака.Си поска от Британския музей да върне на Китай архиологическите цености заграбени от англичаните по времето на колонизацията на Китай.Египет отдавна чака,от същия музей, да върне и техните архиологическите цености в Египет.С ветът вече е многополюсен,макар и някои да го отрича.(Чатбот)