Русия: Гонещите следват сляпо евроатлантическото единство

Москва се закани да не остави без отговор действията на Запада
26 мар 2018 19:12,
275
Русия: Гонещите следват сляпо евроатлантическото единство
Снимка: архив Reuters

Решението на редица страни да изгонят от пределите си руски дипломати няма да остане без отговор, Москва ще реагира на тези неприятелски стъпки. Това се казва в разпространеното в понеделник изявление от Министерството на външните работи на Руската федерация, предават TACC и "Фокус".

"Няма обективни и изчерпващи данни, съюзниците на Великобритания следват сляпо принципа на евроатлантическото единство в ущърб на здравия разум, нормите на цивилизационния междудържавен диалог и принципите на международното право. Само по себе си се разбира, че тези неприятелски стъпки на тази група страни няма да остане без следа и ще реагираме на тях", става ясно от разпространения текст.

Още по темата

По-рано днес САЩ заяви, че ще експулсира 60 руски дипломати. Канада също реши да изгони четирима руски дипломати, Украйна пък реши същото за 13 дипломати. В ЕС 14 страни решиха да изгонят представители на Русия от дипломатическите представителства.

След експулсирането на 60 руски дипломати и затварянето на руското консулство в Сиатъл Съединените щати ще станат по-сигурно място, заяви днес говорителката на Белия дом Сара Хъкаби, цитирана от Асошиейтед прес и БТА.

В изявление тя подчерта, че решението на президента Доналд Тръмп да изгони руски дипломати и да затвори консулството е в отговор на " използването от Русия на бойно химическо вещество на територията на Обединеното кралство".

По думите на Хъкаби мярката ще намали "възможностите на Русия да шпионира американци и да извършва тайни операции, заплашващи националната сигурност на Америка". САЩ и съюзниците им искат да изпратят послание към Русия, че "действията имат последици".

Посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов окачестви пред РИА "Новости" като "погрешно" решението на Вашингтон да изгони руски дипломати, предаде Ройтерс. Според него то ще разруши малкото останало от връзките между САЩ и Русия. Антонов добави, че Москва ще отвърне пропорционално и че Вашингтон разбира само от сила.

Външното министерство в Москва също обяви, че ще реагира на прогонването на голям брой руски дипломати от редица западни страни. В изявлението си ведомството обвини западните правителства, че сляпо следват Великобритания в конфронтацията й с Русия заради покушението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му в английския град Солсбъри. Обявяването на руски дипломати за персона нон грата в страни от ЕС и САЩ е неприятелски акт и провокация, се казва още в изявлението.

Високопоставен член на горната камара на руския парламент каза, че Москва ще изгони най-малко 60 човека от дипломатическата мисия на САЩ в Русия, съобщи още РИА "Новости", цитирана от Ройтерс. Руската агенция не пояснява въз основа на какво Владимир Джабаров, който е заместник-председател на комисията по външна политика към Съвета на федерацията, прави това изявление. Засега няма коментар от правителството в Москва, подчерта Ройтерс.

ТАСС цитира неназован висш служител в американската администрация, който казал по телефона, че ако Русия предприеме ответни мерки след изгонването на нейните дипломати, то Вашингтон ще предприеме допълнителни действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
26
 
18
 
! Отговори
гладни ушанки преди 6 години
Незаконната анексия на Крим и рушенето на Украйна ще ви излязат твърде скъпо !Не можете да я платите тази цена с вашата прекалено мизерна икономика ! Със санкции ще ви накараме да изпукате от глад !
26
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде, англичанините в Англия, руснаците в Русия.
25
24
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами ще го следват ми, да не са луди да не го следват!На руснаците им се ще всички да им клякат един по един със смъкнати панталони и да посрещат с хляб и сол зелените им човечета. И като не им се получава - "Аууу, колко са лоши всички към Русия!"
24
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България трябва незабавно да изгони Макаров
23
28
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мощен шут в ботоксовия сурат на кремълското джудже.
22
34
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който защитава Русия защитава тероризма, защитава кремълските военнопрестъпници и престъпници срещу човечеството. Всеки който е защитник на терористична Русия е потенциален терорист и трябва да бъде наблюдаван и преследван от закона и службите.
21
27
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гаврата с руската коочина е колосална....
20
35
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако България не се солидаризира с Англия, то тя става съучастник на световния терорист в Кремъл, който си позволи да използва оръжия за масово поразяване срещу мирни граждани !
19
25
 
8
 
! Отговори
ЦРУ преди 6 години
БГ гони само един .....но какъв - РЕШЕТНИКОВ !!! Със него си тръгва Шаренкова...С. Шопова ....*** ЧЕРВЕНИ - Кутев...пишещият по *** в *** с-у БГ и ЕС...а на Корни са й оставили да избира - или със Решетников....или анулиране визата й за САЩ !
18
24
 
11
 
! Отговори
do 2 преди 6 години
Точно.По силен ЕС означаваше по силна и богата Русия и по многополюсен свят.А шахматиста от Кремал,живещ в миналото,сам тръгна да реже клона на който е седнал.Руска му работа.
17
3
 
13
 
! Отговори
Lan преди 6 години
10,това защото не си пада много по четенето и явно не я беше прочел ИК. Виж дано да знае златното правило: "Винаги с Германия, никога против Русия!"
16
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Връткай кранчето на ****ската европа , за 24ч. икономиките на Германия, Франция, Англия , Белгия и още доста *** - умира !!! На краварите им спирай ракетните двигатели, урана,ценните метали , разпродавай ценните им книжа и ...обора отива към небето ..Това е , но си мек Вова .., де да беше Жириновски ....
15
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
положението от лошо стана още по-лошо. но вие купувайте надценени апартаменти в София на двукратни и трикратни цени! като дойде жужето на брега на дунава или ердокой на брега на марица ще тичате през глава с празни ръце където сварите
14
29
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Светът се изправя срещу надигащият глава кремълски фашизъм.
13
31
 
12
 
! Отговори
пази Боже преди 6 години
За какъв диалог и международно право говорят тези сибирски диваци бе ?!Защо не се сетиха за международното право когато светът им казваше ,че с незаконната анексия на Крим , Русия нарушава международните споразумения ,които е подписала ?!Защо не се сетиха за международното право ,когато светът ги критикуваше за това ,че изпращат в Украйна военни без опознавателни знаци с цел да я разрушат ?! Бах ти диваците ,за международно право станали да говорят !Санкции до дупка и да изпукат от глад !
12
16
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Рашко 2Това е най-голямата заблуда, че Путин искал да разруши еуропката!! По ирония на съдбата, той искаше ОБЕДИНЯВАНЕ, защото еуропския пазар и трудови резерви и руските суровини и талантливи хора ПРАВЯТ ОБЕДИНЕНИЕ, ДВА ПЪТИ ПО-ГОЛЯМО И МОЩНО от краварията!!! ЗАТОВА тоя *** обор толкова се разсмърдя и направи всичко възможно да не допусне това! Но........това явна ще е последната им грешка!!!!
11
10
 
36
 
! Отговори
не гонете дипломати преди 6 години
Трябва РУСИЯ да реагира моментално а не да я мачкат като трета ръка хора.Надявам се поне България да не го направи да не си изцапа ръцете стая отвратителна политика спрямо РУСИЯ.
10
10
 
36
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Слава на Русия.
9
10
 
15
 
! Отговори
до Lan преди 6 години
Бойко да се държи? Той собствените си внуци иска да направи ***, ти за някаква си справедливост настояваш....
8
35
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само бой по yшанките са вас дърти руски терористи. Много са малки наказавнията за Русия предвид тежките терористични престъпления извършени от нея.