Путин откри Кримския мост, сам подкара КАМАЗ

Строителство на 19-километровото трасе започна през 2016 г.
15 май 2018 17:15, Елка Василева
300

Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин даде старт на автомобилното движение по новооткрития днес Керченски мост, като подкара голям камион КАМАЗ от нулевия километър по посока Керч, предаде ТАСС.

Държавният глава седна зад волана на камиона, като настани до себе си генералния директор на компанията "СГМ-Мост" Александър Островски.

КАМАЗ-ът оглави колона от 35 машини - самосвали, автокранове, цистерни и друга строителна техника, използвана при строежа на съоръжението.

Специално инсталирани видеокамери показваха движението на колоната по 19-километровото трасе на моста.

А в края на моста, от страната на Крим, започна митинг-концерт, в който пред строителите, инженерите и работниците пяха звезди на руската естрада.

Автомобилното движение за леки коли и обществен транспорт по новия мост ще бъде пуснато в двете посоки от утре.

Гигантският мост, свързващ Крим и Русия, има за цел да намали изолацията на украинския полуостров, анексиран от Москва през 2014 година, съобщи Франс прес.

Кримският мост, с дължина 19 километра, прекосява Керченския проток - морски ръкав между Азовско и Черно море, свързващ Керченския полуостров в Крим с Таманския полуостров в Южна Русия.

Колосалното строителство започна през 2016 година. Руската държава го възложи на дружеството на милиардера Аркадий Ротенберг, партньор по джудо на Путин. Според указ, публикуван в сайта на правителството, Стройгазмонтаж трябваше да предаде обекта преди декември 2018 година при инвестиции за 228,3 милиарда рубли (2,9 милиарда евро по онова време).

Но по време на посещението си през март, няколко дни преди да бъде преизбран за четвърти мандат, президентът Путин поиска мостът да бъде готов още през май, за да могат хората да го ползват през летния сезон.

Крим е популярна ваканционна дестинация за руснаците, като руските туристи са един от основните източници на постъпления за полуострова, известен с плажовете си и планините, гмуркащи се в Черно море.

Автомобилите и автобусите ще могат да се движат по моста още от утре, съобщи Кремъл. Влаковете обаче ще трябва да почакат до края на 2019 година, за да могат да прекосяват Керченския пролив.

Мостът е висок 35 метра в центъра на арката. Автомобилите ще могат да се движат по него със скорост до 120 км/ч, ако климатичните условия го позволяват, отбелязва РИА Новости.

В резултат на блокадата, въведена от Киев, както и западните санкции след анексирането на Крим от Москва, повечето храни се доставят от Русия с ферибот, а този начин за доставки зависи от климатичните условия, така че понякога се стига до недостиг на хранителни продукти.

Доставките за Крим се извършват и по въздуха, което води до силно поскъпване на потребителските стоки.

Според Съда на Европейския съюз Кримският мост е грубо нарушаване на териториалната цялост на Украйна, пише БТА.

В началото на май Холандия обяви, че започва разследване за предполагаемо участие на седем холандски компании в изграждането на моста, тъй като по силата на европейските санкции срещу Русия има забрана за участие в този строеж.

По време на посещението се през март Путин подчерта, че последният руски цар, Николай Втори, също искал да построи мост между Крим и Русия. През Втората световна война Хитлер също имал такива намерения, но бомбардировките спрели строежа. "А вие, вие успяхте. Това е страхотно!", каза Путин на работниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
27
 
4
 
! Отговори
шматка преди 5 години
ДНЕСа веднага махнете тази статия че червендалестите ще изпукат от радост.Нинова ще ви съди че сте и избили електората
31
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като мине един мощен атлантически *** парад и ще го срути !
30
37
 
9
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Някой ми сложил минус.Ако Боко беше направил проект за такива пари щяхте с парцалите да го изядете.Но всичко е точно.Щом е за Путин
29
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
я погледнете 3-тата снимка :))) страховито инженрно решение ))) там зимата ще правят състезания по кънки :)))
28
1
 
21
 
! Отговори
Е па! преди 5 години
До ШопоОн и пожарна мое да кара!
27
3
 
28
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
А нашио три папи са го галили по чутурата...
26
4
 
45
 
! Отговори
Не вярвам преди 5 години
Ами нали им бяхме турили ембарго??Нали ги чакахме да *** от глад? Абе тия руснаци много жилави бе! Мост за милиарди построиха,две войни спечелиха(Сирия и Украйна),че и световно по футбол ще направят! Пожелав и на нас българите такива успехи,въпреки че според еврогейовете и Плевнята сме с най добри показатели:D
25
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това ски шанца ли е или мост, много нанагорнище, като знам какви ветрове има в района и какво обледяване става там, наистина много зле с главата трябва да е някой инженер за да направи подобни стръмни арки и то точно в самия пролив, зимата КАМазите сигурно ще си носят и компект ски :)
24
5
 
38
 
! Отговори
Поручик Галицин преди 5 години
Пикаете ли газ зорошчета ?
23
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато Путин строи мостове, Тиквата организира гей-паради.Въпрос на ценности.Какво да се прави.
22
7
 
34
 
! Отговори
скаут преди 5 години
До Урки Същият мост.....не може,не бива,не следва да бъде построен от тази бананова република....с катастрофирала икономика и пред всеобщ фалит......Не знам....кучетата си лаят кервана си върви......Путин си строи напук на всички ***!
21
22
 
4
 
! Отговори
шматка преди 5 години
3млрд евра не са ли множко
20
4
 
45
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
А в Симферопол отвориха чисто ново огромно летище.Но не се предавайте другари атлантици, както е казано- Русия всеки момент ще фалира. Просто търпение.
19
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е джудистможе мост за прави! . Нашите джудисти нищо.Моста на Дунава 2км. 10 години е строен !!!
18
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е то и Сталин нарежда в срочен порядък да бъде построен мост там през 1944 година и същия не изкарва и една година, като цяло там не е много за мостове, тъй като соленоста на азовско море е много ниска и дори при не много сериозни зими има сериозно заледяване на пролива, отделно ветровете, високата влажност и т.н., така че времето ще покаже доколко е удачно строителството на мост там, като се знае кой е изпълнителя на проекта
17
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Я па я...!Ква зима в Керченския пролив бе ?!
16
36
 
11
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
Като гледам снимката ,да го е страх човек да мине с кола по него. Кви са тия баири ? А зимата..?
15
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скука... Бати Бойко такива градинки и арени прави, на Путин ще му падне чането.
14
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как са подбрали най-смотаните снимки обаче от днес-а :D Няма дори снимка в цял мащаб на моста... защо ли. Като ви е яд, просто не пишете новината, елемтарно е.
13
35
 
11
 
! Отговори
Долу БКП преди 5 години
... недостиг на хранителни продукти, силно поскъпване на потребителските стоки...Е това е путинският рай! Колосалното строителство започна през 2016 година. Руската държава го възложи на дружеството на милиардера Аркадий Ротенберг, партньор по джудо на Путин. Е това ако не е МостГейт!