Русия ще достави втори комплект С-400 на Турция

Сделката ще е на стойност 2,5 милиарда долара
8 юни 2020 19:58,
55
Русия ще достави втори комплект С-400 на Турция
Снимка: БГНЕС

Русия и Турция се договориха за доставката на втори комплект системи за ПВО С-400, заяви Исмаил Демир, ръководител на турската Служба за отбранителна индустрия. През 2019 г. Русия изпълни условията на първия договор за доставка на четири дивизиона С-400 за Турция на стойност 2,5 милиарда долара. Договорът включва и опция за друг комплект системи, пише БГНЕС.

Още по темата

“Имаме принципно споразумение за доставка на втори комплект С-400. Предстоят технически договорки по трансфера на технологии, детайли за съвместното производство и пътна карта”, заяви Демир в интервю за НТВ, цитирана от РИА Новости.

Според Демир Турция възнамерява да пусне в експлоатация С-400, въпреки забавянето поради пандемията от коронавирус.

“Системата С-400 се купува за употреба. Точка. Това многократно бе казано на всички държавни нива. Работата продължава”, каза Демир.

Той заяви още, че в Анкара „се отнасят с интерес към предложения за системите за противовъздушна отбрана „Patriot“ и „Eurosam“.

“Ако те са конкретни, ние ще продължим работата по тях. За „Patriot“ все още не сме стигнали до зряло решение. За „Eurosam“ продължават разговорите с Франция и Италия. Турската част е почти завършена. Щом другите две страни завършат своята част, ще преминем по-нататък”, добави ръководителят на турската отбранителна индустрия.

Доставките на най-новите руски системи за ПВО С-400, които предизвикаха криза в отношенията между Турция и САЩ, започнаха в средата на юли 2019 г. Вашингтон поиска отказ на сделката в замяна на придобиване на американските „Patriot“, заплашвайки да забави или дори да отмени продажбата на новите изтребители Ф-35 в Турция, както и да наложи санкции в съответствие с CAATSA (законът „За противодействие на противниците на Америка чрез санкции“). Анкара отказа да направи отстъпки и продължи преговорите за допълнителна партида С-400.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
6
 
8
 
! Отговори
бай ганю преди 3 години
такаи не стана ясно със каква цел си купува турция тези системи?няма логика да притежаваш оръжие което е подходящо да сваля съюзнически летящи обектиизръсиха се едни милярди във време на дълбока икономическа криза за да се направи вътрешно ердоган на велик за сметка на данъкоплатците които са във все по трудно положение..мноооого умно нали
27
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия е най-могъщата страна на таз планета,американците и техните роби американофилчетата колкото и да лайят и да се напъват нищо немогат да им направят!
26
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Гошо...ТъпотоЕто,един хубав ЗРК да си закупят турците.от най-хубавите - дето не виждат израелските самолети :)
25
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименкато да дадеш на бабуин калашников.едно джудже с калашник е достатъчно
24
8
 
19
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Ето,един хубав ЗРК да си закупят турците.За сведение на...дилетантите,Русия е първа в света по разработване и производство на модерни зенитно-ракетни системи.Всъщност,тези дивизиони,разположени около Истанбул,ще пазят до...някъде и нас.
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До следващата седмица *** са туркофили. Очакваме по опорката великата комбина Китай-Русия-Иран да приеме Турция в обятията си и т.н.
22
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
фесовете фалираха с тия ракети
21
10
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 3 години
Защо втори? Първия го дадохте на американците да го разглобят и прекопират ли? Или просто не можаха да го сглобят обратно?С втория може и да успеят. Да не забравяме, че американците не можаха да разглобят сами нашите "Стари" ракети, та намериха запасняци , които помнят, работници във военно-ремонтните заводи от старата школа, та ими извадиха "примитивната" електроника и право в щатите. А какво остава за най-новата руска технология-вероятно още с пристигането са и взели мерките....
20
4
 
1
 
! Отговори
123 преди 3 години
До Анонимен-HA HA I KATO NAPRAVIS EDNA EKSKURZIA DO ANADOLSKATA KOCHINA KVO VIJDAS CHE SE NAMIRAS V SAUDI ARABIA,NEMA NUJDA
19
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименбабуините яко бият руските панцири и танкове направо къртят балканите
18
16
 
11
 
! Отговори
1 преди 3 години
Значи, рушитата трайно се отказват да припарват там където има турски аскеер. Щото тия тенекии освен да свалят рушки кошници друго не могат.
17
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На турци да дадеш такова оръжие, е като да дадеш на бабуин калашников. ----‐------------------------------‐--------------------Путин, Асад и Хафтар ще ти кажат най- добре, защото те добре знаят как турците боравят с тези оръжия. Цяла северна Сирия и 1/3 от Либия са под контрола на турците, затова айде бегай У лево.
16
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На турци да дадеш такова оръжие, е като да дадеш на бабуин калашников.
15
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците ще фалират Турците.Те комшиите колкото са зле икономически Путин ги излъга да харчат пари за глупости.Че някои се втурна война да прави.-Хайде сега слез от мезонета си и се огледай в *** си нали не мислиш че не всеки гражданин е крал като теб и не си мисли че всеки живее като теб на чужд гръб И направи една екскурзия до Турция за да видиш реалноста ***
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Nali iskashe da im podari RRadev Grippeni? Mnogo mu bila na sarce gospoja Emine.
13
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не го е страх от декоративните ракети на чебурашките.
12
16
 
4
 
! Отговори
ТАМАРА ИВАНВНА преди 3 години
ТУРЦИТЕ ЩЕ ГИ ИЗПОЛЗВАТ СРЕЩУ БЬЛГАРИЯ .ИЗПРАТИХМЕ ГИ ПРЕДИ ГОДИНИ САС ЖИГУЛИ СЕГА ЩЕ СИ СЬРБАМЕ ПОПАРАТА.ДАНО НАТО НИ СПАСИ АМА НАДАЛИ
11
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците ще фалират Турците.Те комшиите колкото са зле икономически Путин ги излъга да харчат пари за глупости.Че някои се втурна война да прави.
10
13
 
21
 
! Отговори
Ss преди 3 години
Турците много тактично им го ..... на руснаците. След като русите доставиха радарите на С 400, турците видяха как работят радарите и така си нагласиха дроновете и те станаха не видими за руските ПВО, и разказаха играта на руснаците в Сирия и Либия. За да прикрият резила си руснаците започнаха чупки в ханша.
9
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов докато му доставят Ф-16, Турция ще е взела комплекси С-500, ама иначе паричките ги преведе.