Експерт: Конфликтът между Русия и Украйна е много сериозен

Ще се стигне ли до среща между Путин и Байдън?
27 апр 2021 22:47, Нели Христова
132

Военното напрежение по руско-украинската граница достигна точка на кипене този месец, но обстановката започна да се успокоява, след като Русия обяви, че изтегля струпаните войски от границата. Колко е сериозен конфликтът между двете страни и възможно ли е все пак да се стигне до военни действия?

"Конфликтът между Русия и Украйна е много сериозен и е изпълнен с познати, но и неочаквани рискови фактори, които биха могли да възникнат, в този момент, когато се дрънкат оръжия и от двете страни на геополитическата сцена", заяви политическият анализатор проф. Захари Захариев в студиото на "Денят ON AIR".

И изтъкна, че Украйна също си позволява агресивно поведение по отношение на Руската федерация и най-вече на Донбас, струпвайки свои войски и привличайки чуждестранни военни съветници. Той определи риска от военни действия за хипотетичен.

"В международната политика винаги хипотезите заплашват да се превърнат в реалност и да излязат вън от контрол", предупреди проф. Захариев.

Политическият анализатор посочи, че провокация е възможна и от страната на проруските сепаратисти в Донбас, и от фашисти и неонацисти в Украйна, които да предизвикат война и да кажат: западът нямат друг ход освен да останат твърдо зад нас.

"Рисковете са изключително големи", категоричен е гостът на Bulgaria ON AIR.

Въпреки това проф. Захариев е оптимист, че напрежението на украинската граница може да бъде разрешено по мирен път.

"Виждате как Щатите в лицето най-вече на Байдън от една страна и от друга самата Русия като че ли търсят някаква форма на разбирателство и диалог. Основната причина са нито санкциите, нито опитите на САЩ да изтласка Русия от европейското пространство и да я превърне в азиатска страна, а е страхът за онова, което би могло хипотетично да се случи", настоя събеседникът на Ганиела Ангелова.

Но според него самата среща е под въпрос, тъй като все още няма официални контакти, преговори и работна група, която да изготви дневен ред.

"Руската страна очаква ясно формулиран дневен ред. Готова е да говори за Украйна и за настъплението на НАТО към руските граници, но и за основните проблеми като контрола върху стратегическите оръжия, ракетите за среден и малък радиус, както и въпроса около "Открито небе", посочи проф. Захариев.

"Байдън пък е притиснат вътре в Щатите. Той трябва да покаже, че той не е президент на войната, а президент на мира. Не е уместно всичките му изяви да са насочени в една посока - конфронтация и военен конфликт", допълни политическият анализатор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, някои не са били родени когато Путин е станал президент.Ами това е типично за всички диктатори - до живот.Но после винаги излиза истината.Освен това Путин ще бъде пометен от младите.Да не забраваме, че не е 1918 год.
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
59 много лесно. Путин си взема Аляска обратно и готово. И без да цвърчиш повече!
55
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои от вас не са били родени когато Путин е станал президент ама тръгнали да говорят. Путин е умен човек, иначе нямаше как да оцелее толковя дълго. Меркел се ерчи на европейските държави, но в Москва много внимава с присвито гласче.
54
6
 
7
 
! Отговори
Анонимин преди 2 години
Как се връщат 100 милиарда крадени от руския народ? Разбирам го Вовата.Нали ако не е на власт ще го обесят като Садам
53
7
 
7
 
! Отговори
Илияна преди 2 години
Срамота е да има концлагери в днешно време и всякаква забрана за митинги против правителството.Това издава колко назад е Путин от съвременния свят.После се чуди защо все го заяждат от запада.
52
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна трябва да получи справедривост и грябва САЩ и Еьп да наложат санкции на Германия за това че подкрепя и храни Русия зо да върлумй с агентите си в Източна Еврапа.
51
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
53 Колко скоро? Вчера ви забраниха фондацията. Нахални последно искаше да четял корана да се образовал.
50
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
50 Русия е многонационална, крайната е руска територия с рускоезично население и с някакви покукуросани от полските *** и разни неонацита с американски и еврейски пари.
49
5
 
7
 
! Отговори
Петка преди 2 години
Да , режима на Путин се *** от сталинизъм на фашизъм.Абсолютно вярно !! Сега имат частна собственост- олигарсите на Путин .Те са заграбили и заробили целия руски народ.Но скоро ще играе сопата !!!
48
1
 
1
 
! Отговори
Останалите преди 2 години
Хора са антифашисти
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само украинските *** могат да тръгнат да се конфронтират с Русия вместо да си точат евтина газ и всякаква ресурси и да си живеят живота.. Ама имало голодомор, да, но имаше и в Русия. От глад и руснаци умираха и казахстанци. Сталин дори не е руснак, а болшевиките са евреи.
46
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Политическият анализатор посочи, че провокация е възможна и от страната на проруските сепаратисти в Донбас, и от фашисти и неонацисти в Украйна"А защо не фaшисти и неонацисти в Русия? Какво като едните са Украйна, а другите са Русия? Нацизмът и фашизмът са модел на поведение, идеология, възпитание, начин на живот, изразяват се в делата на хората, отношението им към останалите хора.
45
4
 
5
 
! Отговори
Сталин 2 преди 2 години
Долу КГБ, долу Путин !!! Да живее братския руски народ !! Не на концлагерите
44
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
43 защото са свободни и имат пари. Сега давай другата опорка. Примерно как те завземали апартаменти по черноморието, защото ти нямаш пари въпреки че си на грантова американска хранилка.
43
2
 
3
 
! Отговори
За това преди 2 години
За това всички пред руското посолство !!! Да помогнем на братушките!!!
42
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борис III е казал никога срещу Русия, но неофашистите си мечтаят да щурмуват Сталинград и да им дадът железен кръст.
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 41 ЧапаевАм чи направи на любимия си БайдънСвирка беПендал. А е лека нощ ча штаебаУПендала
40
2
 
5
 
! Отговори
фоб грантов наклон преди 2 години
Байдън искам да ме направи на Пенда, предпочитам да съм Пенда, затова троля. Путин не ми е направил нищо но ще пиша глупости за да ми обърнат внимание че съм Пенда.
39
5
 
5
 
! Отговори
Володя преди 2 години
Слави блогъра има една класация за Русия.Направи ми впечатление как всяка година емигрират по 120 хил руснаци.Защо като е толкова хубаво при Путин заминават толкова много ??
38
3
 
3
 
! Отговори
Въргал преди 2 години
Е ,ние винаги сме по напред от рашата.За това им харесва в Бг. Да живеят руските ни братя !