Още от отплаването: Руски военни следят HMS Defender в Черно море

Журналист на BBC се оказва на борда на миненосеца
24 юни 2021 14:25, Нели Христова
320
Още от отплаването: Руски военни следят HMS Defender в Черно море
Снимка: БГНЕС

Още от момента, в който HMS Defender отплава от пристанището в Одеса, руски военен кораб и изтребител започват да следят британския миноносец. Корабът се е отправил към Грузия, а за да стигне до там, той трябва да премине на юг от полуостров Крим, който Русия анексира от Украйна през 2014 г. в ход, който не е признат в международен план.

Още по темата
 Докато Москва твърди, че полуостровът и водите му са руска територия, Великобритания казва, че HMS Defender преминава през украински води по често използван и международно признат транзитен маршрут.

На борда на HMS Defender в Черно море  се намира и журналиста на BBC Джонатан Бийл, който разказва от първо лице какво се случва в напрегнатите минути на конфронтация. Още в началото на репортажа му се чуват думите "Това не е учение".

"Когато се приближихме на 18 мили от брега, напрежението се покачи. Руският военен кораб започна да прави опасни маневри, приближавайки се до HMS Defender в опит да го принуди да промени курса си", разказва Бийл от борда на миноносеца. Руската брегова охрана отправя и предупреждения, включително и "ако не промените курса си, ще стреляме".

"Екипажът веднага се облече в предпазно облекло, в случай, че тази заплаха бъде изпълнена", казва Бийл. Бреговата охрана все пак стреля, но извън обсега на HMS Defender.

"По време на пътя си, миноносецът засече близо 20 изтребителя в небето, някои бяха прекалено близо, за да се чувстваме спокойни", разказва журналистът. HMS Defender не се отказва и продължама по пътя си към Грузия, но руските самолети го следват дори и когато вече е преминал в международни води.

Русия заяви, че корабът е преминал на три километра (1,9 мили) навътре в руската територия край нос Фиолент в Крим малко преди обяд по местно време в сряда. Териториалните води на нацията се простират на 12 морски мили (22,2 километра) от бреговата й линия. Всеки чуждестранен военен кораб, преминаващ тази граница, ще се нуждае от разрешение на страната, за да направи това с малки изключения.

Малко след като британският кораб преминава териториалната граница, нападателен самолет Су-24М хвърля бомби, а патрулен кораб изстрелва предупредителни изстрели, казва руското министерство на отбраната в пред ТАСС.

Британските власти отхвърлиха руските обвинения. Екипажът на HMS Defender съобщава, че не са хвърлани бомби по него.

И все пак, руските власти публикуват кадри от своите изтребители, които следят миноносача, включително и такива, които показват, че са го взели на прицел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 38 "- - ами нека пак да опитат британците..." Да "опитат"? Че те сега го направиха и ще го направят пак. Те спазват международните морски закони. Руските пирати нека се опитат да предприемат нещо .... :)
32
2
 
2
 
! Отговори
Слаба ракия преди 2 години
Тоя сайт е много слаба ракия. ТОп статия за някакъв кораб, все едно ние трябва да знаем какво е станало. Никаква информация не изнасят, а само пускат спекулации и анализи. Кво ме топлят някакви анализи, когато не знам каква е темата ве? Алоу
31
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма кадри от "хвърлянето на бомби" въпреки многобройните видеа. Явно някой чиновник в руското Министерство на Пропагандата пак се е престарал.
30
7
 
9
 
! Отговори
ХоХоХо преди 2 години
Чутовна гавра с на Нейно Величество Коритото Дифендър. Без да гърмят по него избяга с такава скорост, че сушката не успя да го догони и да му помаха с криле за сбогом.
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Темерут "Като са украински води, защо украинските кораби не смеят да плуват в тях?! :)" Защото руските пирати са по-силни.
28
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 27 "Руснаците са много чувствителни на тема чужди войски на тяхна територия." Слава богу, до това не се е стигнало в тази ситуация, защото британците са плавали в украински води по международно утвърден морски път.
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще стане много интересно, ако го поразят с ракета. Е тогава...
26
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 25 ".А факта ,4е на борда е имало журналист ясно говори за провокация..." Така е , всяка прозрачност е провокация срещу всеки диктаторски режим ....
25
5
 
3
 
! Отговори
Добре де? преди 2 години
Нали Крим не е руски, англичаните са били в украински териториални води! Аз на мястото на англичаните щях да се оплача на "Световната лига за морски рефроми" - от там може да помогнат нещо.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 27 ".Казваха ,че имало учение." По кораба не е стреляно. Накъде са стреляли руснаците си е тяхна работа, дотолкова, доколкото не са застрашили със стрелбата си кораба.
23
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците са много чувствителни на тема чужди войски на тяхна територия. След векове кръвожадни инвазии от западни държави, довели до невиждана смърт и разрушения за руския народ. Това е абсолютната им червена линия.А англосаксонците са извадили срашен късмет с тази добре режисирана и технически обеспечена провокация. Спроед мен при повтаряне на случката ще има сериозни щети.
22
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 21 .Казваха ,че имало учение. То се вижда как са на прицел и захода на руските изтребители . Направо ингилизите се размирисаха)
21
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следващият път няма да има прошка - нарушителят ще глъдне вода и още нещо...А факта ,4е на борда е имало журналист ясно говори за провокация...
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яков Кедми о ПРОВОКАЦИИ Британии у берегов Крыма! - "Я бы потопил".
19
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 20 "ами като са украински да си поискат разрешение от украйна и да влизат -' Това е утвърден международен коридор за преминаване. Руснаците извършват морско пиратство.
18
5
 
19
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Следващият път на дъното на Черно море ще има един английски военен кораб повече. Западните окупатори са добри единствено в създаването на провокации, в агресията и в разделянето на народите.
17
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другия път потопете това корито. Англичаните са шубета, най-много да наложат някакви безмислени санкции.
16
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До *** "Нали рижите говориха,че няма нищо такава?" Да, руснаците твърдяха, че е имало навлизане в техни териториални води. Англичаните отговориха, че няма нищо такова, и това е точно така.
15
2
 
13
 
! Отговори
Каунь преди 2 години
Нали рижите говориха,че няма нищо такава? Никой май не си признава като се е изпуснал и калайдисал кълките.
14
5
 
3
 
! Отговори
ХПредполагащ преди 2 години
Гръмнат ли веднъж Русите, ще отпушат канонадата в Атлантика до Тихия океан. Който оцелее, оцелее, но Великобритания и Западна Европа ще бъде удавена. Един подобен риск ще струва стотици милиони Човешки живота. Р1б откак съществуват винаги са били бити от Р1а.