Настроенията в Русия за войната: Шок, ужас и недоумение

Едни страдат за Украйна, други са убедени, че инвазията е правилен ход
26 фев 2022 10:26, Нели Христова
226
Настроенията в Русия за войната: Шок, ужас и недоумение
Снимка: БГНЕС

Шок, ужас и недоумение - три думи, които биха могли да опишат настроението на мнозина в столицата Москва и южния град Ростов часове след като Русия нападна Украйна. Но има разделение относно това дали действията на президента Путин трябва да бъдат осъдени или аплодирани, откриват репортери на BBC.

Когато двама млади добре облечени мъже спират да разговарят с BBC, единият от тях изглежда доста спокоен относно инвазията в Украйна.

"Да, чухме нещо, но не сме имали шанс да разберем какво се случва", казва той. Но скоро той е прекъснат от приятеля си, който ругае.

"Шокирани сме", казва той. "Никога не сме виждали война през живота си и сега започваме такава."

Мъж в ярко синьо яко изглежда нещастен.

Още по темата

"Не е ясно какво става и е много страшно", казва той. "Но освен страх има и чувство на ужас и чувство на срам от това, което правят нашите власти. В моя кръг от приятели това е много често срещано чувство. Никога не съм гласувал за тези, които са на власт сега и направих каквото можах, това, което човек в Русия в момента може да направи, за да повлияе на политическия живот – отидох на протестите. Но не мисля, че сега ще има протести. Всички са твърде уплашени", казва той.

Една жена не е сигурна какво да мисли за новините, въпреки че като цяло е против войната. "Това са политиците, които се опитват да подредят нещата между себе си и обикновените хора, които страдат. Това няма да е от полза за семейството ми", споделя тя.

Някои от противниците на инвазията се събраха на площад Пушкин в центъра на Москва, за да протестират. Анастасия Голубева от BBC смята, че първоначално са се събрали повече от 200 души, преди полицията да инструктира хората да продължат напред.

Всеки, който започне да крещи "Не на войната!" е бил задържан.

Един млад мъж казва пред BBC: "Плача цял ден. Хората в Украйна умират. Децата умират. Мъжете, които се бият, умират. И тогава какво? Ние, младите руски мъже, 19-20-годишни, ще бъдем ли извикани да се бием?"

Попитан дали той и приятелите му се страхуват да присъстват на протеста, той отговаря: "Не. Това не е плашещо. Това, което се случва в Украйна и нейните граници, е плашещо. Това, което имаме тук сега, е нищо."

Встрани от протеста, мъж в бледосиньо и тъмносиньо палто казва, че подкрепя и Украйна и Русия, но не подкрепя руския президент Путин. Подобно публично изявление рядко се чува в Русия в наши дни.

"Това се случва, за да се задоволят геополитическите амбиции на нашия лидер", казва той.

Но трима по-възрастни хора - двама мъже на средна възраст и една възрастна жена - подкрепят инвазията. Мъж с бейзболна шапка говори за "защита на руснаците" в Украйна. Той обвинява самите украинци и казва, че "само те са виновни, че са се озовали в тази ситуация".

"Те винаги са били проблематични през цялата история", казва той.

Жена в розово палто и шапка също споменава руснаците в Украйна.

"Там живеят руснаци", казва тя, а от BBC я питат какво ще стане с украинците, които живеят там. "Украинците са предимно терористи", заявява тя, добавяйки, че получава тази информация от държавната телевизия и YouTube.

"Това е заявка за мир", казва друг възрастен мъж. "След това всичко ще бъде наред."

В Ростов, регион в южната част на Русия, който приема евакуирани от контролираните от сепаратистите райони в Украйна, настроението е още по-страховито, отколкото в Москва.

Една жена в яркочервено палто не е сигурна какво да мисли за събитията.

"Притеснени сме за случващото се, защото е толкова близо до нас. Но също така не сме напълно сигурни какво се е случило. Ние наистина не вярваме на новините, които виждаме по телевизията", казва тя.

Млада жена със сива вълнена шапка изглежда мрачна. "Много е страшно. Кара ни да се тревожим за децата си."

Възрастен сивокос мъж с ярки тъмни очи не може да скрие тъгата си: "Някога спечелихме огромна война и сега сме във война помежду си?" , пита риторично той.

По-сигурна, че избраният начин на действие е правилен, е млада жена с плетена шапка и палто с пух. "Това е справедливо", казва тя. "Това, което се случва сега. Това, което е отнето, сега ни се връща."

Жена в малиново розово палто с очила, кацнали върху маската й за лице, също е сигурна, че инвазията е била добра идея. "Ще оцелеем", казва тя. "Имаме голяма страна, богата на ресурси. Никой няма да може да ни постави на колене със санкции."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
2
 
1
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Абе забравихте ли, че Путин си направи поправка в Конституцията през 2020. С поправката си дава възможност да царува до 2036 година. Става дума , че е луд. С Луд човек, държащ копчето на ядрена ракета не се преговяря. Руския народ сам трябва да го свали. 22 години е на власт тоя луд. Ние в България също допускаме такива грешки. Боко 12 години управляваше. Ако Боко не го бяхме изритали и той стои във власта 22 години, със сигурност щеше и нас да подлуди.
181
2
 
1
 
! Отговори
до Щирлиц преди 2 години
Е,добре де досега от 10-на години поне 300 пъти съм чел "Российская газета".И от толкова пъти и един път не съм прочел статия в която да пише,че украинци избиват руснаци!Как пък го измислихте това сега преди няколко дни?А съм чел от любопитсво какво ли не.
180
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако искаме това да спре трябва всички хора по света и най вече в Русия да излязат на протести с едно единствено искане-МИР!Ние нищо друго не искаме-само мир!
179
1
 
3
 
! Отговори
Началото и краят! преди 2 години
Напразно се радват крепостните на временните си успехи, защото истинската война ще започне едва след като джуджетата започнат да атакуват Америка през Тихия океан, а Пентагонът им отговори с космически ракетни атаки.Тогава ще е и краят на войната...
178
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Войната е нещо ужасно!Тя не е част от живота, тя не е просто работа за мъже, тя е част от смъртта, тя е самата смърт! Е, като не искате да се ваксинирате, като не умряхте от ковид, сега ще ни спретнат "загрижените" за нашето здраве филантропи една глобална войничка. Всяка война се води за ресурси. Русия и Украйна все още имат много за плячкосване. Украйна се продаде. Русия ще я унищожат. Единици ще спечелят, обикновените хора ще загубят...
177
4
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
ВВС?!Къде бяха тези..."журналисти" цели осем години,та не видяха хилядите избити в Донецк и Луганск?Забранете им да стъпват в Русия на тези,и на всички западни манипулатори!
176
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин, на съд! Толкоз!
175
3
 
3
 
! Отговори
До WISTLEBLOWER преди 2 години
Единият милиард, за който говориш е на Зеленски, и е малко повече - 1,2 милиарда, и е в Дойче банк и други немски банки. Бъди коректен, ако ще се наричаш wistleblower.
174
5
 
8
 
! Отговори
Пламен преди 2 години
Браво на Путин - удри с теслата - краварите между очите
173
0
 
0
 
! Отговори
филип ейджи преди 2 години
блялото панталонче ми е достатъчно!!!
172
7
 
6
 
! Отговори
сс преди 2 години
То в България има българофоби наричаще се русофили, които са за унищожението на православна Украйна
171
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Слава Укран!Никой никъде няма да увисва. Нещата просто се свеждат до следното : никой на никого и по никакъв начин да не се меси във вътрешните работи. Това не важи само за Русия а и за братята американци. Винаги на нещата се гледа еднозначно. Защо смятаме че САЩ са добрите? Не мисля. Всеки си има интереси а тези на американците ги знаем какви са. Щом знаят че Путин е такъв или онакъв защо ръчкаха украинците. Щото мислят за тях? ха- ха!
170
0
 
7
 
! Отговори
Хмх преди 2 години
Репортерът на ВВС да не е ковидясъл? Четейки статията, разбрах, че го замества колегата му от отдела за мода и лайфстайл.
169
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин уверено води Русия към пропастта.
168
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Талибаните в Афганистан призовават войната в Украйна да спре?!Докъде се докарахме батюшка.
167
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен 007 преди 2 години
Жалко за обикновените хора не само в Украйна и Русия, а и в целия свят. Те са потърпевши заради геополитическите апетити и показване на мускули на двете големи световни сили. Що се отнася до статията, не е ли важно мнението на хората, отколкото с какво са облечени, боже-господи?!
166
10
 
39
 
! Отговори
Слава Україні! преди 2 години
Това няма да приключи докато Пyтлep не увисне на въжето. Светът иска справедливост.
165
12
 
32
 
! Отговори
whistleblower преди 2 години
Блокирали са 1 милиард долара великобритания само на Путин и Лавров а руснаците едвам свързват двата края не съм русофоб а путинофоб има голяма разлика.
164
7
 
30
 
! Отговори
... преди 2 години
С удължаването на военните действия,протестната вълна в Русия се засилва.Това е по-голяма опасност за плановете на Путин,от западните санкции.Руският народ е стигнал прага на търпимост към авантюрите на диктатора...
163
8
 
24
 
! Отговори
До "Вчера ги гл преди 2 години
До Анонимен И аз ги гледах - главорези, ибр икчии на Кадир и пу Ткин. Но в Украйна ще ги срещнат "топло" - с легендарната украинска сланина и кръст, вместо хляб. Да ядат и да целуват, или да таковат на Кадир руската любовница. Война с наемници не се печели! Така ли пу Ткин ще бие украинските фашисти - с джихадисти ислямисти? Който нож вади, от нож умира!