Какво мислят ядрените експерти за възможността да започне ядрена война?

Някои са притеснени, друг и не вярват, че това ще се случи
28 фев 2022 23:00, Нели Христова
250
Какво мислят ядрените експерти за възможността да започне ядрена война?
Снимка: Pixabay/ WikiImages

Руският президент Владимир Путин вече два пъти отправи забулени заплахи за ядрена война. Откакто Русия нахлу в Украйна на 23 февруари, Путин предприе стъпки, за да напомни на света, че Кремъл има достъп до ядрени оръжия.

В неделя руският президент Владимир Путин обяви, че руските сили за ядрено възпиране преминават към висока бойна готовност в отговор на агресията на НАТО. "Западните страни не само предприемат неприятелски икономически действия срещу нашата страна, но и лидерите на големите страни от НАТО правят агресивни изявления за нашата страна", каза Путин в телевизионно обръщение. "Така че аз нареждам да преместим руските сили за възпиране към специален режим на дежурство."

На 23 февруари в изявление, обявяващо инвазията в Украйна, Путин каза на Запада да не се намесва в конфликта. Последиците от това, заяви президентът на Русия, "ще бъдат такива, каквито никога не сте виждали в цялата си история". Експертите приеха това като завоалирано препратка към ядрена война.

Светът не е изпитвал подобна заплаха от десетилетия. VICE  разговаря с експерти по ядрено възпиране, за да зададе въпроса, който в момента е в главата на много хора:

Колко вероятна е заплахата от ядрена война с Русия? Колко вероятен е действителният ядрен обмен и какво точно означава силите за възпиране на Кремъл да са в повишена степен на готовност?

"Истината е, че някои ядрени оръжия винаги се държат в бойна готовност"

Спецификите на заплахата от Путин са неясни, но се случват в невероятен момент на нестабилност. Експертите, с които разговаря VICE, се съгласиха, че заплахите са уникални, но че Западът не трябва да реагира и трябва да се стреми да деескалира напрежението.

"Истината е, че някои ядрени оръжия винаги са в готовност", обяснява Ема Клер Фоли, старши сътрудник по политика и изследвания в Global Zero, организация с нестопанска цел, която се стреми да елиминира ядрените оръжия. Тя казва, че както САЩ, така и Русия имат междуконтинентални балистични ракети (ICBMS), които винаги са готови за изстрелване. "Тази заплаха е постоянна и има много кратко време за вземане на решение дали ще бъде извършена подобна атака."

И двете страни разчитат и на нещо, наречено ядрена триада: в допълнение към междинните балистични ракети, САЩ и Русия имат балистични ракети (SLBM) с подводници и стратегически бомбардировачи, способни да изстрелят ядрени оръжия в един момент. Но причината никой да не използва ядрено оръжие не е защото не е готов, а защото правителствата се страхуват от реалната възможност друга страна с ядрено оръжие да отмъсти – това е теорията зад ядреното възпиране.

Триадата е важна, защото ще позволи на въоръжените с ядрено оръжие държави да отвърнат на удара, ако единият крак на триадата бъде изваден. Това означава, че ако САЩ свалят всички силози на руските междуконтинентални баллистични ракети, страната все още може теоретично да отвърне на удара с бомбардировачи и подводници.

"Сега видяхме с Путин, че това не е оръжие, което използва, за да защитити собствената си страна. Това е оръжие, което използва, за да може да прави каквото си поиска с други страни"

За да разбере какво всъщност има предвид Путин, като приведе силите си за възпиране в повишена готовност, Фоли казва, че движението на тези подводници и бомбардировачи трябва да се следи внимателно през следващите дни. "Например може да има бомба, заредена в самолет, вместо да се съхранява отделно", обяснява тя. "Могат да бъдат изпратени още подводници, за да могат да атакуват, ако е необходимо."

За съжаление руското командване и контрол – процесът, чрез който Кремъл решава да използва ядрени оръжия – е най-вече мистерия. "Нивото на готовност на руските сили е много, много слабо разбрано на Запад", казва  Ханс Кристенсен, директор на проекта за ядрена информация към Федерацията на американските учени. "Но Путин очевидно използва това като ясна ядрена заплаха."

Тази информация също не е била напълно необходима от доста време. Студената война приключи преди повече от 30 години и оттогава се наблюдава бавна деескалация на ядреното напрежение. Но през последните пет години станахме свидетели на обрат: Русия работи върху нови видове ядрени оръжия, Америка разположи нов вид ядрена бойна глава за първи път от десетилетия, Великобритания заяви, че иска да създаде нови ядрени оръжия и различни споразумения за контрол на въоръженията са на парцали.

"Това е доста мрачно, в смисъл, че виждаме най-голямата ядрено въоръжена държава на планетата, която има лидер, който е готов да хвърли заплахи като тези и да предприеме военни стъпки, без да има пряка заплаха от НАТО или Съединените щати", обяснява Кристенсен. "НАТО не е ударил ядрената сабя изрично в лицето на Русия."

Вместо това Кристенсен отбеляза, че Путин използва заплахата от ядрена война, за да отговори на западните санкции и помощта за Украйна. "Това просто не е ниво на ядрената сигнализация", казва той. "Това не е ниво на заплаха, което трябва да бъде взимано под внимание като фактор. И все пак това не ме кара да се тревожа по-малко."

"Това е изключително опасна ситуация", на мнение е Беатрис Фин, изпълнителен директор на Международната кампания за премахване на ядрените оръжия,. "Сега видяхме с Путин, че това не е оръжие, което използва, за да защити собствената си страна. Това е оръжие, което използват за да може да прави каквото си искат с другите страни. Възпирането не се използва за защита на страната. Възпирането се използва с цел: "Ще правя каквото си искам с Украйна и вие просто ще можете да гледате".

Фин също смята, че би било изключително опасно НАТО да отговори чрез увеличаване на собствените си нива на възпиране. "Трябва незабавно да деескалираме ядрената реторика", казва тя. "Колкото по-висока е тревогата, вие се отваряте за грешки, инциденти и недоразумения... в дългосрочен план трябва да работим върху многостранното ядрено разоръжаване. Вече виждаме в продължение на почти десетилетие подкопаване на споразуменията за контрол на въоръженията, нарушаване на споразуменията за контрол на въоръженията, подкопаване на международното право, отхвърляне на многостранността и когато се оказвате в ситуации като тази, когато страните и лидерите смятат, че могат да правят каквото си искат и да получат махни го.”

Тъмната логика на теорията за ядрено възпиране предполага, че никой никога не би ударил първи с ядрени оръжия. Фин също така твърди, че подразбиращата се заплаха от ядрено унищожение няма да бъде използвана за конвенционална война. Но, за съжаление, това може да бъде голямо предположение. "Това е голямата слабост на ядреното възпиране", казва Фин. "Предполага се, че всеки е рационален."

Стивън Шварц, чуждестранен старши сътрудник в Bulletin of the Atomic Scientists, се съгласява с тази теория. "Мисля, че хората, които са били най-впечатлени от ядрените оръжия, казваха, че са запазили мира, че са предотвратили ядрена война",обяснява той. "Мисля, че те ще трябва най-малкото да прекалибрират аргументите си, ако не и да ги преосмислят изцяло. Позволяваме ли да бъдем матирани от ядрени оръжия и какво означава това за бъдещето на света и бъдещето на Русия и Европа?"

"Ако смятате, че е леко лудо, че Путин и Западът залагат живота на милиони мъже, жени и деца, за да се пазарят за съдбата на Украйна и бъдещето на управлението на Путин в Русия, вие просто може да сте скептик относно ядреното възпиране"

Другият факт е, че САЩ и други западни страни непрекъснато следят Русия за промени в нейната ядрена позиция. Ако нещо се беше променило, Путин не трябваше да го обявява по телевизията. Това, че го направи, казва нещо важно.

"Фактът, че той го обяви, е някак тъжен", казва за VICE News Джефри Луис, професор в Института за международни изследвания Мидълбъри и експерт по ядрени оръжия. "Путин се опитва да проектира власт и сплашване. Това не е толкова различно от сигнала за "лудия" Ричард Никсън през 1973 г., въпреки че Никсън не го е обявил. СССР сви рамене на гамбита на Никсън, а ние трябва да вдигнем рамене и на Путин."

Люис до болка осъзнава, че ядрените оръжия също са насочени към Русия. "Въпреки че, да, Путин може да убие милиони други хора, той не е глупав. Той също така знае, че Съединените щати, Обединеното кралство и Франция също притежават ядрени арсенали. Ето как изглежда възпирането", казва Луис.

Напрежението разкри и лудостта на ядрените оръжия.

"Сега, ако смятате, че е леко лудо, че Путин и Западът държат за заложници живота на милиони мъже, жени и деца, за да се пазарят за съдбата на Украйна и бъдещето на управлението на Путин в Русия, вие просто може да сте ядрен скептик", добавя Луис. "Присъединете се към нас, ние сме приятна група хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
3
 
11
 
! Отговори
Барба Ганьо преди 2 години
Ядрената война е немислима и не допустима ......!!!! Никой нормален човек не иска никаква война , има едни сбъркани мозъци но те ще си платят скоро ......
163
4
 
10
 
! Отговори
@@@ преди 2 години
При евентуални размени на ядрени удари шанса на Русия пак е по - голям , защото е с голяма територия и по - слабо населена , това го разказваха още в казармата преди 30 години....Дано не се стига дотам, ядрената зима в крайна сметка ще занули всички.
162
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен.....Да живей мирното високо демократично щатско оръжие и бомби най-вече. Ура дрУсалки и лепиларки..... Да живеят съвременните демократични обществени отношения, които не допускат *** илитерати без връзка между малкия и големия мозък; прехласващи се по разни диктатори; неграмотни, но със самочуствие, та, слава богу, че подобна плесен да може да определя живота на нормалните хора.
161
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Сега видяхме с Путин, че това не е оръжие, което използва, за да защитити собствената си страна. Това е оръжие, което използва, за да може да прави каквото си поиска с други страни" --- Това може да го кажете ако Русия окупира примерно Мексико. Каквито престъпления САЩ правиха около 10 пъти. В случая си е чиста лъжа.
160
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук има уникални коментатори с тежки психически проблеми !
159
10
 
31
 
! Отговори
умът на западняка преди 2 години
Аз не знам какво им е в главата на т.н. партнери да продължават да въоръват Украйна. Как смятате че ще свърши това? Генерал Янев намекна. Киро-Тъпоото няма как да знае, но ако Русия има шанс да загуби със сигурност ще накаже снабдителите с оръжие.
158
14
 
14
 
! Отговори
redordead преди 2 години
договор за неразширяване изток от НАТО - няма!В крайна сметка мисля, че е собствено ршение на Румъния и БГ в кои съюзи да членуват!На *** му се иска всички да са подчинени на СССР и да мизерстват, ама...
157
1
 
3
 
! Отговори
факт преди 2 години
On the Beach / На брега(2000)ей това може да стане
156
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Надеждата за света е руската върхушка да реши и да го свали от власт този шебек !
155
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, какво стана с Ким?
154
6
 
9
 
! Отговори
по БТВ преди 2 години
''Русия не изпълни обещанието си да НЕ напада Украйна , но пък и НАТО не изпълни договора за НЕ разширяването И на Изток '' ...
153
0
 
7
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
Не само Путин , но има и други луди по света , така или иначе въпрос на време , кой луд ще натисне копчето , такива ги има в най-силните държави в света с ядрен арсенал ...
152
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До: Чета коментари в ....а Ти къде беше тогава, а ЕС?!***!..... Ами бях точно там, в ЕС - на топло, светло и сигурно. Където сте били и вие, впрочем. И въобще, правите ли разлика между ЕС, Афганистан, Буркина Фасо и Тамбукту; с коя цивилизация се отъждествявате - средиземноморската, угрофинската, ислямската, африканската; къде бихте предпочели да живеете - вие и близките ви. Щом не ви харесва в ЕС - чемодан, вакзал и марш в Магадан, бля... при любимия путин, бля..
151
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин може да стане много опасен когато проумее че е загубил войната. Неговата цел - бърза победа за да тушира вътрешната съпротива се отдалечава. Никой не знае какво ще му роди лудата глава. Малък ядрен взрив на украинска территория за да обърне хода на събитията? Взривяване на Чернобил за да го припише на украинците?
150
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
...Мислете повече когато рипате по митингите и подкрепяте САЩ да разрушава Ирак, Либия, Афганистан, Сирия и т.н..... и в САЩ бият неgрите. Опростенческите ви разсъждения не впечатляват, но е ясен издават ясен психологически профил на бесен путинофил; поклонник на Садам, Кадафи, Осама (вечна им памет) и Башар Асад. А ръце потривате именно вие - щом някъде са загивали деца, то сега и руснаците имат право да го правят в Украйна, така ли? И за това СА виновени ЕС и САЩ?
149
6
 
5
 
! Отговори
ПАЗЕТЕ ЗЕМЯТА преди 2 години
ВЪВ МОМЕНТА СВЕТВАТ СТОТИЦИ ЯДРЕНИ ЦЕЛИ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ<ФРАНЦИЯ САЩ<ЯПОНИЯ<КИТАЙ<ИНДИЯ,Израел, Германия,ИНдииския океан,Средиземно море,Тихия Океан,КАНАДА.. Включват се бази за следне от МАРС<САТУРН7,САТУРН 19.СПРЕТЕ КОНФРОНТАЦИИТЕ С РУСИЯ<УКРАЙНА ВЕДНАГА ....АМАН ОТ НАРКОМАНИ НА ВЛАСТ !!!! САМО НАРКОМАНИ И ПИАР НЕГОДНИЦИ НА ВЛАСТ ПРИ ДОМАШНИТЕ ХОРА !!!
148
0
 
0
 
! Отговори
Кръстьо Костов преди 2 години
До запознат - Съветите не са точни, всичко зависи от големината на бомбата. При малък наземен ядрен взрив в центъра на София покрайнините могат и да не попаднат във втората зона на поражение (от 4)
147
8
 
10
 
! Отговори
ПУТИН НА ПОЧИВКА преди 2 години
РИСКА Е ГОЛЯМ НЕ СЕ ЗНАЕ КАКВИ ДОЗИ наркотици ПОЕМА ПУТИН Заедно с дигитално холограмно обсебване от иноземни наркомани ... ДА СЕ ПРАТИ ПУТИН НА ПОЧивка веднага ..ДАЛЕЧЕ ОТ ТЕЛефоНИ ЛИчни карти ТЕЛЕВИЗИОННИ КАМЕРИ>>
146
6
 
2
 
! Отговори
Ами преди 2 години
До това са го предрекли: Значи като се изпразни Европа от джендъраците, Ердоган ще се чуди кой град да направи столица на бъдещата Европейска Ислямска Държава.
145
7
 
19
 
! Отговори
До: Чета коментари в преди 2 години
Не може да е истина, ама може... това е проблема! С подобно малоумно поведение Европа е преживяла ДВЕ СВЕТОВНИ войни с милиони загинали, защото на някой нещо си му се струвало невъзможно жестоко...Разпалвачите на войни - САЩ доволно потриват ръце. Мислете повече когато рипате по митингите и подкрепяте САЩ да разрушава Ирак, Либия, Афганистан, Сирия и т.н. Този ужас може да дойде и тук... Знаеш ли колко деца бяха избити в тези страни, а Ти къде беше тогава, а ЕС?!***!