Зеленски определи като военно престъпление обстрела на детска болница в Мариупол

А вие хора ли сте?, попита той на руски език
Обновена: 10 мар 2022 08:22 | 10 мар 2022 07:50, Анисия Иванова
268
Зеленски определи като военно престъпление обстрела на детска болница в Мариупол
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Владимир Зеленски определи руския въздушен удар срещу детска болница с родилно отделение в югоизточния град Мариупол като "военно престъпление". Зеленски призова и за международно осъждане на "геноцида", предаде АФП.

„Ние не сме правили и никога няма да направим нещо подобно на това военно престъпление в нито един от градовете в Донецка или Луганска област, или в който и да е регион... защото ние сме хора. А вие хора ли сте?“ — попита Зеленски, като премина от украински на руски език, съобщи БГНЕС.

Вчера при ракетния обстрел в Мариупол срещу болница за майки и деца пострадаха най-малко 17 души. Атаката беше осъдена и от ООН, САЩ и редица хуманитарни организации. Евакуацията на цивилното население се очаква да продължи и днес, съобщи президентът Володимир Зеленски.

Най-малко 35 000 украинци са били евакуирани в сряда чрез хуманитарни коридори от три града – Суми, Енергодар и районите около Киев, а според Зеленски надеждата е днес да бъдат осигурени още шест маршрута.

Украинския президент посочи, че усилията ще бъдат съсредоточени върху Мариупол и Изюм, които са тежко бомбардирани. 

По-рано украинската агенция Интерфакс цитира заместник-ръководителя на президентската канцелария Кирило Тимошенко, който заяви, че до момента близо 48 000 украинци са били евакуирани чрез хуманитарни коридори. По думите на Тимошенко 43 000 души са напуснали град Суми, 3500 - Киевска област, а 1000 са избягали от Енергодар.

Министерството на отбраната на Русия пък съобщи, че близо 180 000 души са били евакуирани от Украйна в Русия от началото на конфликта на 24 февруари, предаде Ройтерс, като се позова на руската агенция Интерфакс. Министерството посочи, че операцията за отваряне на хуманитарни коридори, за да могат украинските цивилни и чужденци да напуснат зоните на сражения, "не е постигнала желания резултат по вина на Киев". Руското министерство на отбраната окачестви положението на цивилните в град Мариупол като "катастрофално".

На фона на продължаващите сражения по земя и въздух двете страни в конфликта взаимно се обвиняват в нарушаване на споразуменията за прекратяване на огъня, които биха позволили евакуация на цивилните от зоните на сражения.

Министерството на вътрешните работи на Украйна съобщи, че стотици хора са избягали от предградия на Киев, окупирани от руската армия.

По данни на министерството около 700 души са евакуирани вчера от Ворзел и Ирпин, но хората от други три предградия на Киев не са имали възможност да напуснат. Някои от тези, които са успели да избягат, казаха, че не са яли от дни, посочва БТА.

"Не помня кога съм яла за последно", каза жителка на Ирпин, която сподели само първото си име - Олена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
0
 
0
 
! Отговори
Слава Украхина преди 2 години
Кретенски гомамят.свои лъжат иму развалят блестящия имидж надържавен ръководител,предвидлив военен стратег,смело използващ в кризата самостоятелно разработените отнего финансови,икономически,политически и културни алгоритми.Това е вождът осмелил се дакаже НЕ,когато всички мълчали потопени вмълчането на агнетата,това е боецът наславния укретенски народ който със смелостта си сеиздигна и прелитайки над кукувиче гнездо заяви нацял свят-къде в Укеретина незаконните америкос билологически лаборатори
200
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това което тук в коментарите се представя като Азов, останалия свят (разбира се с изключение на Русия, Беларус, Северна Корея, Еритрея и Сирия - все държави със свобода на словото и печата) нарича Руска армия. Да не забравяме армията на коя чужда държава е на територията на друга суверенна държава. Колко батальона на Азов водят военни действия в момента на територията на Русия? Айде да гледаме малко новини и извън фейсбук...
199
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виж кой пита..... Ми стига се кри зад родилки и деца мбоклик ми капитулирай, целия свят оака , вече те изловиха и кви си ги вършил
198
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо Зеленски се прави на ударен, след като му се казва, че тази болница е превзета от баталоьона на Азов и там отдавна няма деца и родилки. Що за нагла манипулация ни сервира и той и прозападните му мераци.
197
9
 
1
 
! Отговори
Пенев преди 2 години
Така е господин Зеленски ! Нямат работа РУСКИТЕ ВОЙСКИ в УКРАЙНА ?! И тяхното нах луване ако не е ВОЙНА,какво друго да кажем ?! И стига сте мляли и повтаряли "Азов" -из карахте целия украински народ "Азов " -лошо е,когато човек слуша лъжливия глас на руска та пропаганда !!!
196
0
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
До нали ! НАТО се намесва,когато е атакувана държава-членка на пакта.За информация:Украйна НЕ е член на НАТО.
195
3
 
3
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
И тоя , като наш Баце , сам си прави дискусии , даЛИ И там е Тв-СЕВДА .
194
3
 
15
 
! Отговори
Скрихте коментарите преди 2 години
Защото не ви изнася да информирате Кой се крие в детските градини и болниците. Фашисти от батальона Азов последователи на офицера от СС нацисткия военнопрестъпник Степан Бандера ! За това тези терористи не пускат гражданите да напуснат града. Защото знаят че руските войски няма да използват тежки оръжия срещу града за да няма цивилни жертви.
193
1
 
6
 
! Отговори
66 преди 2 години
Защо Америка не се намесва? Защото от изток Китай веднага ще завладее Тайван!Затова Путин си е осигурил тила!
192
0
 
13
 
! Отговори
Батко преди 2 години
Военно престъпление е да разполагаш войници в жилищни сгради. Тубата watch?v=s4-zYV_6Tgk&t=6s
191
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВИДЯХ Я ТАЗИ БОЛНИЦА В ДНЕШНИТЕ НОВИНИ - ИЗПРАЗНЕН ОТ ЧОВЕШКО ПРИСЪСТВИЕ - НИ ДЕЦА,НИ МЕДИЦИ... АБЕ ДА БЯХА СЛОЖИЛИ ДВЕ КУКЛИ ЗАЦАПАНИ С КЕТЧУП ЗА ДЕКОР...ВЯРВАМ, ЧЕ НИ ИНФОРМИРАТ ОБЕКТИВНО,НО ИМ Е ПОВРЕДЕНА ПРИЗМАТА НА КАМЕРАТА!!!...
190
2
 
4
 
! Отговори
нали ! преди 2 години
До Алекс.. ''бРАВО'' Алекс , разчитай още на ЕС и НАТО , ЕС нняма армия , а НАТО не се намесва !
189
0
 
9
 
! Отговори
питане ! преди 2 години
Кога в България ще имаме едно НОРМАЛНО ПРАВИТЕЛСТВО ????МЕРСИ !!!
188
12
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Хитлер загуби.Путин печели състезанието за по-голям фашист
187
1
 
6
 
! Отговори
nina преди 2 години
Потърсете graham phillips :Ukraine: Nazism, denazification, banderovets, residential area artillery, and guns for everyone и можете да видите с очите си къде разполагат украинците оръдията си..има от Харков,Мариопол и други места youtube.И после Зеленски и ко правят "новини"
186
1
 
9
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
Не знам , но нашТО Правителство да си стягат багажа .....Не разбрах , с ''КАКВО'' можем да санкционираме Русия . Всички държави гледат СОБСТВЕНИТЕ СИ ИНТЕРЕСИ , а ние сме все СЛУГИ на някой , защо бре , джанъм !?Не виждате ли че целият ЕС дава на заден , НАТО първи се предадоха .
185
2
 
18
 
! Отговори
44 преди 2 години
Това отдавна не е детска болница , а прикрит щаб на нацистите!
184
0
 
17
 
! Отговори
бобо преди 2 години
До Анонимен на 2-ри/мисля че беше 2014/ май когато стана убийството на мирни жители-руснаци, в одеския култирен дом, бях в корфу, френски хотел! френската телевизия предаваше пряко събитията там и цял свят видя убийствата на над 40 човека от бандеровските ***! естествено в нашата мила Родина това не е било отразено! Що ли? ами просто е -ЦЕНЗУРА!
183
1
 
15
 
! Отговори
бобо преди 2 години
още на 7-ми, руския представител в ООН предупреди, че тая същата болница е завзета от бандеровците, болните и персонала са изгонени и сега провокират и мамят света!
182
0
 
7
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 2 години
Не си вижда оцапаните *** , тръгнал да обвинява!