EASA: Русия манипулира GPS сигнала на полети около зоните на конфликта

Това включва и голяма част от българското въздушно пространство
Обновена: 19 мар 2022 20:56 | 19 мар 2022 20:45, Анисия Иванова
309
EASA: Русия манипулира GPS сигнала на полети около зоните на конфликта
Снимка: Daily Mail

Русия е обвинена, че се опитва да манипулира глобалната система за навигация GPS по време на големи военни маневри над Финландия, пише Daily Mail.

Агенцията за сигурност на полетите в Европа (EASA) обяви, че сигналът, който се използва от всички граждански полети, е ударен от Финландия, през Черно и Средиземно море, чак до Ирак. Това включва и огромна част от българското въздушно пространство.

Прекъсванията на Глобалните сателитни навигационни системи (GNSS), които включват GPS, са предизвикани от заглушаване и подпряване на сателитните сигнали.

"Това се случва около зоните на конфликта в Украйна и на други места", се казва в съобщение на EASA.

Най-сериозните проблеми са около руския анклав в Калининград, Балтийско море, Източна Финландия, Черно море, Източно Средиземно море и Северен Ирак.

"Ефектите са засечени от много самолети на различен етап от полета. Това е довело до пренасрочване, дори промяна на дестинацията и невъзможност да се направи безопасно кацане", се допълва в съобщението, цитирано от "24 часа".

Към момента обаче няма причина да се спират полети. EASA са поискали от всички свои контрагенти да докладват анормално поведение на системата GPS и предупреждава, че може да се наложи да се използва друга навигация, ако проблемите със сателитите продължат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Стоичо Керев Господинчо, само дето твойта Русия ни е записала в списъка си с врагове, а за Турция сме приятел от 145 години и дори не сме имали и един граничен инцидент, докато велика Русия ни е нападала зва пъти и ни е обявявала война.
172
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По начало не всички руснаци са за Путин, там има репресии,издевателства,страх, брутална пропаганда! Но има и смели хора, борят се своята Русия на Пушкин,Толстой,Солженицин...Не всеки руснак е пречупен от административния , полицейски и съдебен произвол! И са много!
171
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лунта се отдалечава от земята с 4 см на година, за което е виновн Путин!
170
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 216 Затова ли се бият в Масква за захар по опашките? Днес ги гледах как си крадат един от друг пакетите със захар от количките докато чакат по опашките пред касата е се налагат един друг. Тъъпа държава с изключително *** народ. Напълно си заслужават кооочината в която живеят. В провинциалните градове от 10 дни не са виждали захар по магазините. А санкциите са от 10 дни, представям си какви побоища ще стават след месец за провизии във велика Русия.
169
1
 
2
 
! Отговори
До 219 преди 2 години
За себе си ли казваш?
168
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
що за паcминa вярва на тези пропаганда...
167
2
 
0
 
! Отговори
До 216 преди 2 години
От там пясък ли купува
166
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това възможно ли е?
165
3
 
3
 
! Отговори
До 213 преди 2 години
Еднокнижник е хаштаг за Бойко от Възраждането, не си го пуснал на място ***
164
0
 
0
 
! Отговори
CBD преди 2 години
Да слагат по един ,,Garmin" на предното стъкло на авиона и да не се плашат.Хората целия свят обикалят така без да се загубат.
163
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските *** като не могат да заглушат сигнала над Украйна го заглушават над половин Европа и Близкия изток. Допотопна държава с допотопни методи и техника.
162
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България не заслужава да е част от Европа, икономически, културно и духовно! С толкова нискообразовано и некултурно население! Ние сме за Евразийския съюз!
161
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната фалшива новина.
160
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Усещането за целия свят, което ни създават, не е истина. Светът вече е наясно с конфликта. И цялата зла енертия е насочена срещу световните бандити, които са блокирали половината държави, и са обрекли населението им на мизерия.Неофашизмът и фалшивият глабализъм са пред крах. Лошата новина е, че ни предстои война. И разполагаме с пародията простокирчо, българският вариант на мюрето зеленски.Вън бандитите от Европа! Искаме мир!
159
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От както върви военната операция в Украйна над България ежедневно прелитат военни самолети на Кралските Военновъздушни Сили (Royal Air Force). Вчера например засякох няколко въздушни танкера Airbus KC-2 Voyager. Често прелитат и изтребители Eurofighter понякога придружени от големи Карго самолети. Винаги летят в посока югоизток към Турция. Явно се гласят за третата световна война и част от британските сили са позиционирани там.
158
5
 
3
 
! Отговори
DIvanov преди 2 години
Това не е ли опасно за гражданската авиация... като се замисля е тероризъм. Преди време свалиха граждански самолет с ракета, сега пак опитват по друг начин.
157
4
 
8
 
! Отговори
Ф.Тютчев преди 2 години
,,Умом России не понять...' С разум Русия не можеш да разбереш....там са хора със сбъркано мислене! Трима руснаци познавам и всичките им понятия са обратни на тези на българин, те грандомани, нарциси, създали света,неадекватна самооценка, а не са богати, въшки,богато парвеню айде , а те мишки и се гордеят...
156
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали бяха бензиностанция с ракети? Май се оказва, че в тия бензиностанции има по-кадърни безинджии от краварските. Русия може да завладее целият свят и да избие всички хора. Просто си тупат топката и запомнете, европейският съюз сам ще се избие и разпадане, а руснаците ще гледат отстрани и ще се смеят!
155
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То освен Русия и Китай си има навигационна система. Пак ли трябва да я наричаме глобална? Руските ракети да не летят по GPS бе баламyрняк?
154
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полетите са спрени и от ЕС и от Русия. Няма проблем в такъв случай.