EASA: Русия манипулира GPS сигнала на полети около зоните на конфликта

Това включва и голяма част от българското въздушно пространство
Обновена: 19 мар 2022 20:56 | 19 мар 2022 20:45, Анисия Иванова
309
EASA: Русия манипулира GPS сигнала на полети около зоните на конфликта
Снимка: Daily Mail

Русия е обвинена, че се опитва да манипулира глобалната система за навигация GPS по време на големи военни маневри над Финландия, пише Daily Mail.

Агенцията за сигурност на полетите в Европа (EASA) обяви, че сигналът, който се използва от всички граждански полети, е ударен от Финландия, през Черно и Средиземно море, чак до Ирак. Това включва и огромна част от българското въздушно пространство.

Прекъсванията на Глобалните сателитни навигационни системи (GNSS), които включват GPS, са предизвикани от заглушаване и подпряване на сателитните сигнали.

"Това се случва около зоните на конфликта в Украйна и на други места", се казва в съобщение на EASA.

Най-сериозните проблеми са около руския анклав в Калининград, Балтийско море, Източна Финландия, Черно море, Източно Средиземно море и Северен Ирак.

"Ефектите са засечени от много самолети на различен етап от полета. Това е довело до пренасрочване, дори промяна на дестинацията и невъзможност да се направи безопасно кацане", се допълва в съобщението, цитирано от "24 часа".

Към момента обаче няма причина да се спират полети. EASA са поискали от всички свои контрагенти да докладват анормално поведение на системата GPS и предупреждава, че може да се наложи да се използва друга навигация, ако проблемите със сателитите продължат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бензиностанцията нещо бръкна в кафЕвата дупка на ЕС, а? Хахаха. Чакайте, има време да се размирише още, но тогава Киро Факиро ще е далеч зад граница.
152
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алоу, днеса, неграмотници, жипиеса е американска, а на тях им се ще да е глобална и затова са я именували така, но руснаците си имат собствена. Хващайте поразучете преди да пишете каквото ви спуснат, че ставате за смях.
151
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наистина че България няма почти никакви военни средства и въоръжение да помогне на Украйна! Но поне символично, да се покаже че сме с тях! А ние пак , Фурнаджийски лопати! И си заслужаваме всичкия живот на народ без достойнство...
150
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 193 с какво ще ги поставиш, ще дариш на жена ти Посудата в полза на каузата ли.Вземи си купи един пакет сода каустик и си направи гаргара довечера.Че от такива хора като теб файда няма.
149
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зae6етe я тая русия. Руснаците са надути комплексари с ясно изразен провинциален натюрел. За да тях смисъла на живота е да се "изxвърлиш" по какъвто и да е начин, и после да се напиеш до безпаметност.
148
5
 
7
 
! Отговори
До 190 преди 2 години
Гледай да не ви спрат лекарствата, защото и без това имате най-кратка продължителност на живота, а сега ще пускате и като *** преди да направите 21.
147
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 179 Човека е прав.Не ви е длъжна Русия за нищо не искате газ и петрол спрете да купувате.Няма да летите над Русия ще обикаляте сами се отказахте от въздушното пространство.Сега пак мрънкате защо това защо онова.Щом е аутсайдер не мога да разбера вие какво сте се размрънкали.ЕС прекратява всички взаимоотношения с Русия и спирате да мрънкате.САЩ ще ви доставя газ и петрол, нали са първа сила да помага на ЕС.
146
6
 
9
 
! Отговори
Групировки в Украйна преди 2 години
Въоръжени от Путин групировки ходят из Украйна. Това наистина е сериозно.
145
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те са заразени от биохимическите лаборатории в Украйна които са целяли да заразят с рак руснаците! Така ще да е! Но понеже руснаците искат безкористно за кой ли път да спасят света, и ги нападат за да се защитят! Азиатска логика!
144
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забелязал съм, че типичния русофил е ограничено и примитивно същество. Като цяло ниско образован, физически грозен и с доминиращо качество - злоба.
143
7
 
8
 
! Отговори
Тая бензинджийница преди 2 години
Тия руснаци и ЖеПееСите спряха. То и тока и газа после кат резнат. Но евала на Путин, но чак вчера до бункера му е дошла телеграмата от Зеленски с молбата за затваряне на въздушното пространство. Един ден я чистят от коката по нея. веднага след като я разчели и там имало некво копче на масата на Путин и пишело на него : "остановить сигнал gps". Цъкнали го.
142
10
 
10
 
! Отговори
Кво стана преди 2 години
1 месец и влезли на 30 километра с бомбене на жилищни райони! Ако се каже за убити руски войници в Русия-до 15 години затвор! Най силната армия на света, хахаха..
141
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ви е длъжна Русия за нищо не искате газ и петрол спрете да купувате.Няма да летите над Русия ще обикаляте сами се отказахте от въздушното пространство.Сега пак мрънкате защо това защо онова.Щом е аутсайдер не мога да разбера вие какво сте се размрънкали.ЕС прекратява всички взаимоотношения с Русия и спирате да мрънкате.САЩ ще ви доставя газ и петрол, нали са първа сила да помага на ЕС.
140
2
 
14
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
До вчера бяхте вирусолози, днес сте военни експерти. Хахахахаха
139
2
 
11
 
! Отговори
Путин е чул рева преди 2 години
Путин е чул рева на Зеленска ни ще затвори цяла Европа за полети. Ето това се казва истинска помощ, не като Щатите.
138
6
 
15
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
Русия и Путин се Оказа ВсемоГъщи, а Всичко Западно се Оказа - Менте, най-вероятно и Сделано в Китае!
137
9
 
7
 
! Отговори
Петко преди 2 години
Русия ще завладее Украйна за максимум 2 дни. Те ако влязат, украйнците ще хвърлят оръжие, а руснаците ще стигнат до Лвов за максимум 36 часа.
136
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 161 "т-72няма в руската армия от едно поне 20 години всичко е на т-80 и т-90" Интересно, защото има снимани руски Т-72 Б снимани в района около Суми и Харков. Пленени и такива, които са били избушени. Сигурно от "поне 20 години" стоят там, с белите О та на куполите и така нататък. Експерте.
135
0
 
0
 
! Отговори
До 165 преди 2 години
Дефектен ти е мозъка...
134
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Су 25 е от 1967 година