Гърдев: С НАТО ще подсигурим защита на България

Страната може да изпрати жилетки и каски на Украйна
23 мар 2022 22:08, Петя Славова
60

Войната в Украйна продължава вече почти месец, а НАТО смята да разположи нови бойни групи в България, Румъния, Унгария и Словакия.

"Бойната група, която ще изпрати НАТО, ще допълва нашите възможности. Ние просто ще подсилим възможностите на това формирование, което имаме вече изградено. То ще бъде под командването на командващия това формирование, който ще бъде български офицер, а той ще бъде подчинен на командващия силите на НАТО", коментира експертът по международни отношения и международна сигурност Димитър Гърдев в "Денят ON AIR".

Утре ще има среща в НАТО, където ще бъдат взети конкретни решения за това по какъв начин съюзът ще отговори на предизвикателствата, които представлява войната в Украйна.

"Последните 20 години НАТО и Западът участваха във войни, които си избираха. Те решаваха кога и с колко сили и средства. Сега сме изправени пред една обстановка, където друг поставя времето и обема, за което ние трябва да сме готови. Първото, което е трябва да подсигурим с необходимите сили и средства всички планове, които са свързани с бърза промяна на обстановката. Това означава, че трябва да имаме в готовност много повече", заяви Гърдев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му НАТО ще осъвременява плановете си за действие в нашия регион.

"Ние активно трябва да участваме във всички обсъждания в съюзите, в които членуваме, защото и нашите решения и предложения означат елемент от нашата национална сигурност. Ние трябва да предложим адекватни мерки с нашите съюзници и с това, което представляват възможностите на НАТО, да подсигурим защита на България. След като осигурим със съюзнически сили защита на страната, тогава трябва да мислим по какъв начин да попълваме нашите възможности", изтъкна той.

Гърдев отбеляза, че ЕС излиза на политическата игра, сключва съюзи и обединения, и осигурява сили и средства за тяхното противодействие.

"Можем да помогнем на Украйна със средства, които са военно съоръжение и са свързани със запазването на живота на войниците. Като бронежилетки, каски, военно-полеви болници", обърна внимание той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
1
 
! Отговори
ИЛЮМИНАТ преди 2 години
ПУТИН ГО ЕШИБЕ ОТ НАТО...ИНАЧЕ ДА Е ЗАБЪРСАЛ ЛИТВА, ЛАТВИЯ И ЕСТОНИЯ
40
4
 
2
 
! Отговори
Невярна теза! преди 2 години
Твърдението на този "експерт" е фалшиво, защото този, който ще защити не само България, но и целия свят е не НАТО, а Пентагонът с неговата космическа флотилия /USSF/, чиито ракети, изстреляни от космоса са неуловими от ПВО и ПРО. Нека само жужето стартира ядрената си атака...
39
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гърдев,а от вас кой да ни защити? Ние Българите се уповаваме на Русия да ни защити
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки ден ни заливате с пропаганда за НАТО. НАТО дава 4 пъти повече пари за оръжие от Русия. Защо? Като уж са най-правите, най образцовите страни в света? Защо са непрекъснато във военни конфликти? Не само в Европа. Напишвте колко войни поддържа НАТО в Африка без Севера, в Латинска Америка? Че ЕС е нежелан там. Станахме врагове с държави, с които преди имахме мирни добри връзки.
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не искам Шабла да изчезне от лицето на земята, сложете си база в София.
36
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я ходи да спиш със майка си бе отворко ! Нато е терористична организация .
35
1
 
10
 
! Отговори
НАТО ВЪН преди 2 години
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!
34
3
 
17
 
! Отговори
Аха преди 2 години
Ще защити НАТО марули.Да вървят в Украйна нали за тях ги е грижа .Да защитават украинците.Значи аз бия моя старец,а натовските бабаити искат да пращат караули на съседите да не би аз да опердаша старците и на съседските жени.
33
3
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Зеленски, като не иска жертви, защо не отстъпи? И Израел му даде този съвет Защото иска кръв, защото иска жертви...плаче от фотьойла си с крокодилски сълзи уж за народа си? Иска територии, и НАТО, иска война, иска да подмени християнските ценности на народа си, половете им с тези на глобалистите. Е, ако това е човек, здраве му кажете .
32
3
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
пълен неутралитет никакви боини групи в българия аз не съм враг на русия ниесме тук от векове за векове мир и дружба двата братски народа да сядат на масатаза преговори и да решат проблемите помежду си 28 дни достатъчно с оръжие мирне се постига
31
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците от нато говорят на своите съюзници така: вие се жертвайте и умрете за нато днес, а ние ще умрем утре.
30
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Каква защита ще подсигуриш ти Гърдев на България или говориш като Кирчо в множествено число - "Ние сме НАТО" . И не разбрахте ли, че истинския конфликт не е между Русия и Украйна, между Русия и Америка, която се мише навсякъде.И бомбандира, където си иска УЖ да защитава.А в Америка 200 години война не е имало, но се се създават конфликти в държави и се решават о миролюбивото НАТО с бомби.
29
17
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
България трябва да участва в общата борба за смазването на фашистка Русия.Недопустимо е да сме шушумиги.
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защита от какво ?
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виждаме какво става с нато дето подукороса Зеленски ама той си е добре и жив, а хората тичат по света или загиват.
26
0
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
До 10987.....Отдавна се отказах от родните осведомители,за да съм в мир със себе си.
25
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мдааа... Нали видяхте как НАТО прати поздравителни картички на Украйна? На България ще прати гифчета и емотикони.
24
0
 
22
 
! Отговори
10987 преди 2 години
Апелирам да не се гледат продажни медии като BTV, BNT, Нова и тем подобни. Санкции до дупка за тия продажници! Не им гледайте каналите. Ще сте в мир със себе си :)
23
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези са луди, стига сте слушали празни краварски приказки. Те са бомбандирали някога България заедно с Великобритания, така че не ни трябват. Видяхме колко опазиха Афганистан.
22
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо ще идват тук, да си отиват в Украйна