Русия отказва да върне 400 самолета, които не й принадлежат

Машините са на стойност 10 милиарда долара, твърдят експерти
31 мар 2022 21:40, Петя Славова
479
Русия отказва да върне 400 самолета,  които не й принадлежат
Снимка: БГНЕС

Досега такова нещо не се е случвало - поне не в тези мащаби. Русия отказва да върне 400 самолета, които изобщо не ѝ принадлежат. Общата им стойност е 10 млрд. долара. "Това е най-голямата кражба на самолети в историята."

Надеждата да си получат обратно самолетите чезне: компаниите, предоставили на Русия пътнически самолети на лизинг, като водещите в бранша Aercap или Avolon, трябваше до понеделник да прекратят договорите си с руски авиокомпании - в резултат от западните санкции, наложени на Русия заради войната в Украйна. Мерките бяха обявени още преди месец, но руските авиокомпании така и не върнаха наетите машини, пише "Дойче Веле".

Над 400 пътнически самолета на стойност 10 милиарда долара

"Страхувам се, че ставаме свидетели на най-голямата кражба на самолети в историята на гражданското въздухоплаване", коментира професорът по мениджмънт на въздушния транспорт към сингапурския Технологичен институт Володимир Билоткач. На същото мнение е и Хенрик Хололей, генерален директор към ЕК, отговарящ за мобилността и транспорта. Според него намиращите се в Русия лизингови самолети са "били откраднати". Става въпрос за повече от 400 пътнически самолета на стойност около 10 милиарда щатски долара, по-голямата част от които очевидно ще бъдат загубени.

След налагането на западните санкции Русия спешно предприе действия, за да предотврати спирането от експлоатация на наетите машини: те просто бяха пререгистрирани в Русия, за да бъдат удължени техните сертификати за сигурност. Според международните правила обаче двойна регистрация е недопустима. В тази връзка Хололей казва, че това представлява тежко нарушение на Чикагската конвенция за международното гражданско въздухоплаване. По данни на руското правителство над половината от общо 515 наети самолети са били вписани в собствените регистри.

Повечето от тези самолети извършват вътрешни полети, въпреки че са с отнети сертификати за годност от съответните власти в Ирландия и на Бермудите. А без тези сертификати машините всъщност нямат право да летят. Използването им за международни полети, които и без това сега са силно ограничени, би довело до конфискуването им в чужбина. Затова ЕК следи много внимателно всеки пътнически самолет, напускащ Русия, и работи в тясно сътрудничество с властите в страните, в които кацат руски самолети. Руската агенция Интерфакс съобщи, че миналата седмица са били задържани 78 такива самолета в чужбина.

Кой ще плати?

Въпросът е кой ще плати щетите. Макар въпросните самолети да са застраховани, експерти смятат, че по всяка вероятност лизинговите фирми ще трябва дълги години да търсят правата си в съда, тъй като става дума за огромни суми. По оценка на рейтинговата агенция Moody's щетите от войната в Украйна ще струват на застрахователните и презастрахователните компании до 11 милиарда долара. Но дори и след време тези самолети да бъдат върнати на собствениците им, тяхната стойност ще бъде неясна, защото няма да са поддържани според предписанията и с оригинални части. А това се дължи на факта, че както поддръжката, така и доставката на оригинални компоненти от страна на Еърбъс и Боинг са включени в списъка със санкциите срещу Русия.

За самите лизингови фирми загубите са големи, но все пак поносими, тъй като по-малко от 10 процента от наличните самолети са отдадени на руски авиокомпании. "Това няма да докара тези фирми до фалит", казва директорът на Alton Aviation Consultancy Брад Дейли, който преди това е работил за ирландския лизингов гигант Aercap. Дейли обаче добавя, че това ще се отрази на бъдещите отношения с Русия, чийто пазарен потенциал коренно ще се промени.

Междувременно няколко частни руски авиопревозвачи, които са загрижени за бъдещите си бизнес отношения със Запада, сигнализираха, че искат да върнат лизинговите самолети. За това обаче те се нуждаят от разрешението на руското правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


479
Още по темата: самолетиРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
40
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия ще пострада,както никой не е страдал в историята.Още малко ще има компримис и след това бум над Москва и всичко ше се успокои.
23
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Самолетите са повече от 500. Що плачат? Който запорира активи за 350 милиарда долара, какво е мислил? Зюганов оня ден е казал: Преди си правихме самолетите сами, един чужд болт не е имало. Пак ще си правят всичко без размотавания насам-натам. Който може да прави ракети, военни самолети и т.н. може и граждански самолети. А от тези - що да стават зян?
22
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахах. Ти да видиш. Чакам великия Холивуд да писне - спряха да плащат авторски права и пускат най-новите филми директно по телевизията. За музика и Виндовс също спряха да плащат. На западните интелектуални женда почна да им става много тъжно - Русия избива загубите от санкциите на техен гръб, хахаха. А що не пишете за Дядя Ваня - новия МакДоналдс, дето е същия, ама логото са го бутнали да прилича на В?
21
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да ги върнат. Европа заблокира едно 500 милиарда на Русия които й се полагаха от продажбата на ресурси. 400 самолета нищо не са.
20
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, какво да направят, когато им откраднаха милиарди долари, чрез запорирани сметки. Танто за кукуриго. Няма как запада да приватизира руските активи, а да очаква коректност.
19
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има по-малко енергийни носители, цената за тях е по-висока. И скоро ще има недостиг на пшеница и други зърнени култури. И ако все още не сте подозирали, че Русия е била и остава (засега) основният доставчик на продукти, включени в различни хранителни програми (включително тези, работещи под егидата на ООН), сега ще трябва да живеете с това знание.
18
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ако по някаква причина руската пшеница не може да бъде изпратена до складовете и да се напълни със силози, тогава населението на големи региони в Африка и Близкия изток изобщо ще остане без храна. Ще има огромен глад. А там, където има глад, започват въоръжени конфликти и в резултат на това миграционни кризи. И трябва само да си представим как вълна от гладни бежанци ще се излее в ЕС и мащабите на предстоящата - абсолютно създадена от човека - катастрофа стават още по-страшни.
17
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слава на Путин!Бой по западните крадци!
16
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реално между Русия и САЩ се води война. По време на война като правило народа се обединява около президента. Но този път това не се получи, дори рейтинга малко му падна от 42% на 40%. Освен това икономическата ситуация се влошава. Инфлацията пълзи нагоре, и ако не се намери начин да бъде спряна може рязко да деградира нагоре. Федералния резерв вдига лихвата което е удар по финансовите пазари, а там 60, даже 70% от населението е въвлечено и са вложили парите си там. Не е като в Русия където никой не го засяга какво става на финансовата борса.
15
11
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аре у лево. Що имоти взеха еврогейпиратите на руски граждани. Ся ше ядете и вие малко дървото.
14
1
 
19
 
! Отговори
НАКРАЯ БУМ! преди 2 години
ДАЙ СИ МИ КУКЛИТЕ, НА ТИ СИ ПАРЦАЛКИТЕ!
13
9
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евала, стига с двойни стандарти, онези на запад, конфискуват на общо основание.
12
11
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Запада отказа да върне на Русия 300 млрд., които не му принадлежат.
11
9
 
47
 
! Отговори
българина преди 2 години
да върнат рускуя резерв за 320 млрд, като за начало
10
12
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия ще изплати самолетите в рубли. Веднага след като получи плащанията по газовите доставки.. в рубли.
9
15
 
56
 
! Отговори
Браво на Русия преди 2 години
Само така със западняците. Ще конфискуват руски капитали, ще налагат санкции да морят руския народ с глад. Ама глад и студ в Русия няма да има, а на запад вече започва.
8
39
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те без вътрешна авиация ще трябва да пътуват по 20-30 дена с влакове из страната. Както се разбра, не могат да правят добри самолети за граждански авиация. Като почне да нямат части, ще видиме какво ще правят.
7
41
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да конфискуват всичко, което излезе от Просията. Отиват с изтребителите и го принуждават да кацне и го конфискуват.
6
21
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на Русия!!!
5
19
 
67
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Краварите и западняляците са ми мноу смешни... Значи те, ще крадът, мъ Русия не може...))) бегайте да се жалите на арменският поп...)))