Полша обвини Русия за смъртта на Лех Качински

Умишлено взривяване на заложени експлозиви е причинило катастрофата
11 апр 2022 19:10, Нели Христова
216
Полша обвини Русия за смъртта на Лех Качински
Снимка: БГНЕС

Специалната комисия на полското правителство, разследваща катастрофата на полския правителствен катастрофа през 2010 г. в Русия, разшири досегашните твърденияе, че вината е на руската страна, като заяви, че катастрофата, при която загинаха президентът Лех Качински и още 95 души, е резултат от руски план за убийство, съобщи Асошиейтед прес.

В най-новия доклад на комисията, публикуван днес, се твърди, че умишлено взривяване на заложени експлозиви е причинило катастрофата на самолета Ту-154М на 10 април 2010 г., при която загинаха Качински, първата дама и 94 висши полски политици и ръководители, включително на въоръжените сили, предава БТА.

Смъртта им е резултат от "акт на незаконна намеса от руска страна", заяви на пресконференция ръководителят на комисията Антони Мачеревич. "Основното и неоспоримо доказателство за намесата е експлозията в лявото крило... последвана от експлозия в средата на самолета", каза Мачеревич, който в периода 2015-2018 г. беше министър на отбраната в дясното правителство на Полша. Той отрече да са допуснати грешки от полските пилоти или членове на екипажа въпреки лошото време по време на катастрофата.

Докладът се появява в момент, когато Русия започна война срещу съседната на Полша Украйна, и на фона на напрегнатите отношения между Варшава и Москва. Полша подкрепя Украйна в борбата ѝ срещу Русия и призовава за много строги санкции срещу Москва за нахлуването ѝ в Украйна на 24 февруари.

Поредният доклад отново подклажда враждебността към Русия сред някои поляци, предимно поддръжници на националистическото правителство, което изглежда е опит за консолидиране на електората на партията "Право и справедливост", основана от близнаците Качински през 2001 г., коментира АП.

Подозренията се подхранват и от отказа на Русия да върне останките от разбилия се самолет, което усложнява разследването в Полша.

По-рано в два отделни доклада на полски и руски експерти по авиационни инциденти се казваше, че катастрофата, станала при заход в гъста мъгла към летище Смоленск, което не разполага с модерно навигационно оборудване, е резултат от човешки грешки, допуснати при неблагоприятни метеорологични условия. Авторите и на двата доклада не откриха "нечиста игра" от страна на Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
3
 
7
 
! Отговори
Лорд Уинстън Чърчил преди 2 години
"Полша е ХИЕНАТА НА ЕВРОПА!"
138
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До :D 153 Това, че не са замесени в убийството на Кенеди по какъв начин доказва, че не са свалили самолета?
137
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** съвсем изтрещяха
136
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 150 Вие сериозно ли чак толкова го взимате на сериозно това НатГео? Поляците не намираха международна подкрепа тогава и сега си мислят, че нещата са се променили, но ще останат разочаровани. Я, кажете какво стана с подводницата Курск, там поляците не са намесени, НатГео какво казва :)
135
4
 
7
 
! Отговори
:D преди 2 години
Да,за Троя определено руснаците са виновни.Там няма съмнение.
134
7
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПОЛША СА СТРАХЛИВЦИ!!!! ЦЯЛ СВЯТ ЗНАЕ, ЧЕ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ СВАЛИ И ТОЗИ САМОЛЕТ!
133
4
 
3
 
! Отговори
До 122 преди 2 години
До Ако се разровят архивите,--------- ще стане ясно, че Одисей и бандата му са руснаци-кагебейци! Само те могат да съчинят гадния номер с коня! Иначе нямаше да могат да превземат Троя!
132
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лесно се доказва когато крило е закачило земята.Вече е доказно.Даже по NG го даваха.Надолу и друг писа,че скоро беше.Полша търсят под вола теле,защото са взели милиарди от бежанците и трябва да си ги изработят.Нищо няма да стане и го знаят,но все пак тея пари от подкупа трябва да се оправдят някак.Вместо официално да обявят война на РФ както искат богатите украинци действат заобиколно.
131
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 146 "Закачи"? Имаме свидетел.
130
4
 
0
 
! Отговори
Украински тpoл преди 2 години
Вижте ми жената...ще ви отреже тя гърлата!Погледнете я на криво и ще ви прати тя при Киро!
129
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 141 Какви са поляците няма да коментирам. Не ме вълнува да симпатизирам на някого, а да търся истината. Не Ви ли се струва странно и поведението на руснаците? Не се опитаха да съдействат по никакъв начин, нито съчувстваха, нито улесниха разследването, даже двама свидетели леко умориха. Не беше ли най-логично те да поискат международно разследване, за да бъдат напълно оневинени, без сянка на съмнение? А всъщност се постараха да пречат на полското разследване максимално.
128
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Експлозиви, глу.п0сти! Самолетът закачи земята с крило. А ако руснаците са решили да убиват полския президент, то ще го направят като го поканят на гости. Друг начин няма.
127
4
 
0
 
! Отговори
Украински тpoл преди 2 години
Ние ако можем България ще въвлечем и част от земите й ще отвлечем!Да можем да си ходим от Одеса до Бургас и ще натискаме с пълна газ!
126
2
 
4
 
! Отговори
Русороб преди 2 години
Пуtя великолепни се самозастреля в крака ФАКТ
125
3
 
4
 
! Отговори
Четете история преди 2 години
Четете книгата Вова, Володя, Владимир Путин, и ако още сте му фенове, значи сте сбъркани.
124
5
 
3
 
! Отговори
Украински тpoл преди 2 години
Ще вкараме Полша във война хихихи!Нека Украйна победи !Накрая ще вземе полските земи!Украйна ще се разшири!Толкова са поляците тъnи!Хихихи
123
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Лани баба пръднала, сега й замирисало!" казва мъдрият български народ! Много добре си спомням историята и изводите на разследването! Виновен е Качински със своята заповед да кацнат на всяка цена на зле оборудваното летище в Смоленск при лоша видимост! После поляците пуснаха абсолютно дурашка постановка с шума от стъпките на руснаци, въоръжени тичащи към мястото на катастрофата, непрекъснато псуващи! Никой не повярва! Въобще полаки сон швинье!
122
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 119 И защо са се присетили да го дават пак преди 3 седмици, според Вас? Едно птиченце им е казало, че поляците се готвят да повдигнат въпроса и пропагандата е задействана. Каква отговорност носи НатГео за предаванията си? Никаква. Винаги могат да кажат, ами объркали сме се.
121
3
 
3
 
! Отговори
Кифладжията преди 2 години
Полякините хем искат висок жизнен стандарт и натовско въоръжение, хем не искат да приемат джендърската идеология. Е не може да си аврук<- и да искаш да шечумс<-, а същевременно да не пускаш в атарапуд<-.
120
4
 
4
 
! Отговори
Фюрера преди 2 години
Просия е жалка, квото и да си говорим. Киев не могат да превземат, па се дървят на САЩ и НАТО.. ревем с тия бушмени.