Полша обвини Русия за смъртта на Лех Качински

Умишлено взривяване на заложени експлозиви е причинило катастрофата
11 апр 2022 19:10, Нели Христова
216
Полша обвини Русия за смъртта на Лех Качински
Снимка: БГНЕС

Специалната комисия на полското правителство, разследваща катастрофата на полския правителствен катастрофа през 2010 г. в Русия, разшири досегашните твърденияе, че вината е на руската страна, като заяви, че катастрофата, при която загинаха президентът Лех Качински и още 95 души, е резултат от руски план за убийство, съобщи Асошиейтед прес.

В най-новия доклад на комисията, публикуван днес, се твърди, че умишлено взривяване на заложени експлозиви е причинило катастрофата на самолета Ту-154М на 10 април 2010 г., при която загинаха Качински, първата дама и 94 висши полски политици и ръководители, включително на въоръжените сили, предава БТА.

Смъртта им е резултат от "акт на незаконна намеса от руска страна", заяви на пресконференция ръководителят на комисията Антони Мачеревич. "Основното и неоспоримо доказателство за намесата е експлозията в лявото крило... последвана от експлозия в средата на самолета", каза Мачеревич, който в периода 2015-2018 г. беше министър на отбраната в дясното правителство на Полша. Той отрече да са допуснати грешки от полските пилоти или членове на екипажа въпреки лошото време по време на катастрофата.

Докладът се появява в момент, когато Русия започна война срещу съседната на Полша Украйна, и на фона на напрегнатите отношения между Варшава и Москва. Полша подкрепя Украйна в борбата ѝ срещу Русия и призовава за много строги санкции срещу Москва за нахлуването ѝ в Украйна на 24 февруари.

Поредният доклад отново подклажда враждебността към Русия сред някои поляци, предимно поддръжници на националистическото правителство, което изглежда е опит за консолидиране на електората на партията "Право и справедливост", основана от близнаците Качински през 2001 г., коментира АП.

Подозренията се подхранват и от отказа на Русия да върне останките от разбилия се самолет, което усложнява разследването в Полша.

По-рано в два отделни доклада на полски и руски експерти по авиационни инциденти се казваше, че катастрофата, станала при заход в гъста мъгла към летище Смоленск, което не разполага с модерно навигационно оборудване, е резултат от човешки грешки, допуснати при неблагоприятни метеорологични условия. Авторите и на двата доклада не откриха "нечиста игра" от страна на Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 133 Качински прояви доверие към путин, което беше много глупава постъпка, но нали и днес много си мислят, че Русия не е вече сесесере, а путин не е сталин.
118
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полските урви са на един акъл с укропите и напълно логично накрая ще изядът дървото барабар с големия член 5 ,после поне ще има за какво да реват
117
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
путин прикри нападението над подводницата Курск и умишлено уби екипажа. Той не пожали руснаците, че уж се води един от тях, та няма да убие поляците. Той ги уби. Умишлено. Но и мръсниците му гарантираха, че няма да се разбере. В този случай поляците са прави.
116
6
 
5
 
! Отговори
човеко преди 2 години
ПОЛЯЦИТЕ ДА НЕ СЕ ИЗХВЪРЛЯТ МНОГО,ЧЕ ДВА ПЪТИ ПОЛША Я ДАВАТ КУРБАН. ДА НЯМА ТРЕТИ ПОСЛЕДЕН ПЪТ?
115
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
путин не е Русия и не е руският народ. путин е агент на световното правителство в сянка. Руснаците ясно показаха, че не искат тази война. Но никой не ги пита. путин решава, но всъщност изпълнява, каквото му заповядат отвън.
114
1
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 126 преди 2 години
В Полша, също така, ако направиш опит да говориш на руски и ядеш шамарите
113
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 123 За Катинското клане също всички бяха сигурни, че е хитлер, макар прекрасно да знаеха, че не е бил той. Мръсотията е всеобхватна.
112
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ако се 127 Глупости, нали сами ни насочиха по тази грешна следа с Осуалд. Сами си го убиха, разследването беше с *** заключения, което ще рече, че се е прикрило на най-високо ново в САЩ.
111
9
 
9
 
! Отговори
Руски трол преди 2 години
Това е толкова мерзко твърдение, че в омразата и ненавистта си към Русия, полският политически елит отива твърде далеч. Руснаците трябва отново да им дадат урок.
110
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Поредният доклад отново подклажда враждебността към Русия сред някои поляци, предимно поддръжници на националистическото правителство" ----- МУХАХАХАХАХА, вие НЕ СТЕ НАРЕД!!! През 1978 бях на екскурзия в ПОЛША и си изкарах шамар само защото казах ЗАЩО мразите толкова руснаците!!!!!!!!!!!!!!! ЛИЧЕН ОПИТ ОТ 1978!!! Националистическо правителстово, ХИЧ не им трябва националистическо, за да МРАЗЯТ РУСНАЦИТЕ И ИМА ЗАЩО!!!
109
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 127 Руснаците не допуснаха никого тогава до мястото. Никой не може да направи изводи, без да е видял на място. Пък и изводите на експертите също могат да бъдат купени или да ги принудят, заплашат. Какво стана с подводницата Курск? Защо избързаха да я унищожат?
108
8
 
5
 
! Отговори
Ако се преди 2 години
разрови по упорито в архивите може да изскочат документи които потвърждават съветската връзка по случая със стрелбата в Далас през ноември 63-та.
107
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаше редица независими разследвания на катастрофата. Даваха и серия по НатГео посветена на инцидента. Всички са единодушни, че това е грешка на екипажа в следствие намеса на пасажерите в ръководството на полета. Тези полски пропагандатори в момента пак започват с лъжите. Е накрая наистина ще го отнесат и с право.
106
0
 
1
 
! Отговори
Хамерикански Ретард преди 2 години
не си Руски Гултакк а си като мен Ретард ... Ретард. Колкото че мразиш себе си не се коси и аз така ...
105
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Нешънъл Джиографик -самолетни катастрофи друго споменаха експертите за самолетната катастрофа ... Преди има няма три седмици го даваха
104
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 120 122 Въобще не сме воювали с тях, нищо не се знае. Нещата са били решени на по-високо ниво. Не е имало смисъл да се упорства. Гърците, като искаха да са към сесесерето, та не ядоха здрав бой от англичаните. Разпореждат се с всички, както си искат. Те владеят света.
103
7
 
1
 
! Отговори
Руски Гултакк преди 2 години
Аз съм най-големия мизeрник в тоя сайт.Мразя себе си,мразя руснаците.
102
2
 
3
 
! Отговори
До 120 преди 2 години
"Руското куче е умрело от 105 години." ________________________ Било умрело преди 105, ама пруде 75 ни изяде заедно с парцалите. И още дъвче и плюе...
101
8
 
3
 
! Отговори
Руски Гултакк преди 2 години
За. разлика. от. България ПолшаЕ . по напред не като. българскиМиззерннници
100
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Полша си мисли, че 117 Руското куче е умрело от 105 години.