Полша обвини Русия за смъртта на Лех Качински

Умишлено взривяване на заложени експлозиви е причинило катастрофата
11 апр 2022 19:10, Нели Христова
216
Полша обвини Русия за смъртта на Лех Качински
Снимка: БГНЕС

Специалната комисия на полското правителство, разследваща катастрофата на полския правителствен катастрофа през 2010 г. в Русия, разшири досегашните твърденияе, че вината е на руската страна, като заяви, че катастрофата, при която загинаха президентът Лех Качински и още 95 души, е резултат от руски план за убийство, съобщи Асошиейтед прес.

В най-новия доклад на комисията, публикуван днес, се твърди, че умишлено взривяване на заложени експлозиви е причинило катастрофата на самолета Ту-154М на 10 април 2010 г., при която загинаха Качински, първата дама и 94 висши полски политици и ръководители, включително на въоръжените сили, предава БТА.

Смъртта им е резултат от "акт на незаконна намеса от руска страна", заяви на пресконференция ръководителят на комисията Антони Мачеревич. "Основното и неоспоримо доказателство за намесата е експлозията в лявото крило... последвана от експлозия в средата на самолета", каза Мачеревич, който в периода 2015-2018 г. беше министър на отбраната в дясното правителство на Полша. Той отрече да са допуснати грешки от полските пилоти или членове на екипажа въпреки лошото време по време на катастрофата.

Докладът се появява в момент, когато Русия започна война срещу съседната на Полша Украйна, и на фона на напрегнатите отношения между Варшава и Москва. Полша подкрепя Украйна в борбата ѝ срещу Русия и призовава за много строги санкции срещу Москва за нахлуването ѝ в Украйна на 24 февруари.

Поредният доклад отново подклажда враждебността към Русия сред някои поляци, предимно поддръжници на националистическото правителство, което изглежда е опит за консолидиране на електората на партията "Право и справедливост", основана от близнаците Качински през 2001 г., коментира АП.

Подозренията се подхранват и от отказа на Русия да върне останките от разбилия се самолет, което усложнява разследването в Полша.

По-рано в два отделни доклада на полски и руски експерти по авиационни инциденти се казваше, че катастрофата, станала при заход в гъста мъгла към летище Смоленск, което не разполага с модерно навигационно оборудване, е резултат от човешки грешки, допуснати при неблагоприятни метеорологични условия. Авторите и на двата доклада не откриха "нечиста игра" от страна на Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
3
 
! Отговори
До114 преди 2 години
Е. на кого да. вярвам на РускитеАртисти ли Като във. УкрайнаНяма няма а ***
98
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички големи държави са замесени в това. Никой не подкрепи тогава поляците да се направи международно разследване, а Туск ги предаде и прекрати полското. путин нарочно ги уби, за да покаже на поляците, че са безсилни, както за Катинското клане. 50 години беше лепнато на хитлер и се разбра само, защото разсекретиха кагебейските документи, т.е. защото сами поискаха да им кажат. И никога не се извиниха, не понесоха никаква отговорност за стореното.
97
6
 
7
 
! Отговори
Полша си мисли, че преди 2 години
руското куче е умрело и може да го рита на воля. Ама ако се окаже, че не е умрело, ще й се стъжни на Полша. И не само на нея, а на целата Европа. Засега не може да се прецени кое е по-добре - да е умрело или да не е. Така че спрете се, бивши другари от бившия соцлагер. Да не се окажеме пак между *** и наковалнята...
96
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно, понеже разследването показва, че вината е на пилотите в следствие на нанесения стрес, който са предизвикали разни полски политици докато са били в кабината на самолета. Тия изведнъж ги подгониха експлозиви. Още малко ще обвинят и изнамерят и летяща чиния със свастики по нея да обвинят.
95
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аушвиц ще отваря врати,но този път за руснаците...осъзнавате ли го това?Там се вихри чист нацизъм щом от името на Хитлер ще съдят Сталин.Взеха прекалено много нацисти от Украйна и явно им влияят на политиката.Възможно е да е с някой и друг милион или милиард,бутнат под масата от украинците.Тези обвинения от едно време са изсмукани от пръстите и се пробват да вкарат натовската държава Полша във война."Да видят съсбстрахливите си кожи какво е война"
94
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Да да пак не са те 107 Щом вярвате на тази версия :)
93
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 109 Така е, но те управляват и Русия от 105 години.
92
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 105:ако беше ВСВ такива като теб първи щяха да дадат българските евреи в лагерите
91
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината няма никаква стойност в т.н. западно общество. Даже тук виждате как copocоидните тpoлове пускат като коментар някаква пpocтотия и сами си пpacкат по 20 плюса като презареждат страницата с Тор браузър. Елита на САЩ може да излъчи като кандидати за президент само старци на възраст над 75г, видяхте как наперената Камила се скри когато стана напечено. При това изчерпано откъм ценности и интелект западно общество, ще бъдем късметлии ако не бъдем изпържени в термоядрена война.
90
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 12 години най после го измислиха а?
89
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Към нацизъм и Холокост на руснаците отиват нещата.Вие нормални ли сте?Оттъсете се от пропагандата и вземете да мислите най-сетне!Осъзнайте се!
88
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
русия управлява чрез страх. Цялата и външна и вътрешна политика разчита на това. Обаче ако се окаже в един момент отслабнала (ако вече не е) ще стане стой та гледай, така и така правилата вече не важат. Курилски острови, Калининград, Чечня, "Китайски" Омск....................................................................й
87
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е нацизъм щом искате да изолирате една нация.Може би не всички руснаци са такива.Знаете ли как е почнал холокоста?Решили са,че ако убият евреите и pомите ще има вечен мир.Сега вие говорите така за руснаците.Не ви ли е срам малко?!
86
5
 
4
 
! Отговори
Хитър Петър преди 2 години
Винаги зад такива неща стоят руснаци болшевики! Това е присъщо за тая пропаднала ***( трябваше да използвам нация ама не може в едно изречение нация и руснаци граматически е неправилно). Тотална изолация завинаги от запада колкото и да платим ще си струва!
85
3
 
7
 
! Отговори
Ама това е комисия преди 2 години
на полското правителство... И след като само тя твърди, че самолетът е взривен умишлено, защо не посочва основанията на руснаците - какво печелят с този "акт"? И защо не споменавате, че братът на загиналия президент е лидер на партията "Право и справедливост" и също е вицепрезидент на Полша? Какви политически игри стоят зад всичко това? Кой се опитва да използва смъртта на 100 човека и какви лични цели се опитва да постигне? И аз не харесвам руската политика, ама... уссирате се с внушенията.Прочети още на: https://dnes.bg/rusia/2022/04/11/polsha-obvini-rusiia-za-smyrtta-na-leh-kachinsk
84
7
 
13
 
! Отговори
факт преди 2 години
10 години не можаха да докажат нищо а сега пак почват с провокации те...
83
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбирам...Полша в името на Хитлер ли ще съди Сталин?Малoумиe...
82
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 91 Не е до загряване, а до умишлено прикриване на доказателства. Знаете ли, че когато хитлер е открил масовите гробове е искал да се направи международна комисия, която да установи престъплението на сталин, но другите държави отказват да участват и той е съставил от съюзническите страни. Имало е българи в нея и после т.нар. народен съд ги е осъдил на смърт за това им участие. Нещата са на много високо ниво.
81
0
 
2
 
! Отговори
Д-р Исня преди 2 години
Забравих да кажа,че съм предател
80
12
 
8
 
! Отговори
Д-р Исня преди 2 години
Русия е велика държава с велик народ, но управлявана от гнусни калцуни от 1917 насам. В Кремъл растат само подли и алчни хрантутници избиващи всичко инакомислие. Избиват главно собствения си народ. България е по-различна само с това, че от простотия вече няма ресурс да "поръчва".