Нови трупове са открити в Буча, руските сили обстрелват Харков

Лавров призова САЩ и НАТО да спрат да снабдяват Киев с оръжия
30 апр 2022 23:30, Анисия Иванова
190
Нови трупове са открити в Буча, руските сили обстрелват Харков
Снимка: БГНЕС

- Още тела открити край Буча

Телата на трима мъже с вързани ръце са открити в яма близо до Буча, град близо до Киев, съобщи полицията. "Ръцете на жертвите бяха вързани, маски покриваха очите им, а някои бяха със запушени уста. По труповете има следи от изтезания, както и огнестрелни рани по различни части на тялото", се казва в изявление на полицията. Буча се превърна в синоним на обвинения в руски военни престъпления, откакто десетки тела бяха открити за първи път там в началото на април.

- Франция ще "усили" помощта

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция ще "засили" доставките на военна и хуманитарна подкрепа след разговор с украинския му колега Владимир Зеленски. Зеленски благодари на Франция за „мащабните военни пратки, които допринасят за украинската съпротива“, казва Макрон, добавяйки, че „тази подкрепа ще продължи да се засилва, както и хуманитарната помощ, предоставена от Франция“.

- Харков обстрелван отново

Вторият град на Украйна Харков е засегнат от множество руски обстрели, макар Зеленски да казва, че украинските сили постигат „тактически успехи“ в региона. Украйна е запазила контрола над Харков, но градът е многократно подлаган на удари от руските сили и все още е застрашен от ежедневни атаки. Един човек е убит, а петима са ранени "в резултат на вражески артилерийски и минохвъргачни удари", съобщи регионалната военна администрация на Харков в Telegram.

- Москва признава удар срещу Киев

Русия потвърди, че е нанесла въздушен удар срещу Киев при посещението там на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Руското министерство на отбраната казва, че „високопрецизните оръжия с голям обсег на въздушно базиране... са унищожили производствените сгради на ракетно-космическото предприятие „Артьом“ в Киев“. Финансираното от САЩ Радио Свободна Европа/Радио Свобода съобщи, че неговата журналистка и продуцент Вера Гирич е загинала, когато руска ракета е ударила сградата, в която е живяла.

- Поканата на Путин за Г-20

САЩ не са впечатлени, че руският президент Владимир Путин е поканен на срещата на върха на Г-20 през ноември в Индонезия. „Съединените щати продължават да вярват, че не може да се работи както обикновено по отношение на участието на Русия в международната общност или международни институции“, казва заместник-говорителят на Държавния департамент Джалина Портър.

- Руснаците изостават "в графика"

Руската кампания за завземане на контрола над региона на Донбас в Източна Украйна се движи бавно и изостава от графика, каза служител на Пентагона. Силната съпротива от украинските войски и предпазливостта след неуспеха на Русия да превземе Киев доведоха до „бавен и неравномерен напредък“ в Донбас, каза служителят пред репортери.

- Великобритания, холандци изпращат детективи

Великобритания ще изпрати следователи на военни престъпления в Украйна следващия месец, за да съберат "широк набор от доказателства, свидетелски показания, криминалистични и видеодоказателства", обяви британският външен министър Лиз Тръс. Холандия също ще изпрати екип, който ще работи заедно с местните екипи на украинския и Международния наказателен съд, за да разследва възможни масови зверства, включително в киевското предградие Буча, където на 2 април бяха открити най-малко 20 тела.

- "Спрете доставките на оръжие"

Руският външен министър Сергей Лавров призова САЩ и НАТО да спрат да снабдяват Киев с оръжия, ако са „наистина заинтересовани от разрешаването на украинската криза“, съобщават китайски държавни медии. „Ако САЩ и НАТО наистина са заинтересовани от разрешаването на кризата в Украйна, на първо място, те трябва да се събудят и да спрат да доставят на режима в Киев оръжие и боеприпаси“, каза Лавров пред официалната китайска агенция Синхуа. Но той настоява, че "специалната военна операция... протича стриктно по план".

- Демонстрация на сила в Обединеното кралство - Правителството на Обединеното кралство казва, че разполага около 8000 войници за учения в Източна Европа в демонстрация на сила след нахлуването на Русия в Украйна. Великобритания разполага с 72 танка Challenger 2 и 120 бойни бронирани машини заедно с артилерийски оръдия, хеликоптери и дронове за ученията, някои от които вече са в ход.

- 13 милиона разселени

Над 5,4 милиона украинци са избягали от страната си след нахлуването на Русия преди два месеца, като десетки хиляди се присъединяват към редиците им всеки ден, съобщава ООН. Освен бежанците, Международната организация по миграция (МОМ) изчислява, че над 7,7 милиона души са били разселени в Украйна, което означава, че общо над 13 милиона души са били изгонени от конфликта. /БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не гледах много от постановките които съпътстваха хождението на Кирил Петков в Буча, но ми направи впечатление, че приказването му беше на широк терен,на заден план на който се виждаше цяла-целеничка нова голяма църква. Пита се в задачката: като руснаците били зверове, защо 1. не е сринато всичко, 2. за какво им е била конкретно Буча, с какво е важно това вилно селище на киевски богаташи. (освен другите питанки)
95
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който както си го направи. Сееш ветрове, жънеш бури.
94
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А 8 години по Донбас какво са намирали, или по времето на майдана. Някой дали се е интересувал.
93
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нямате какво да публикувате и преповтаряте стари позволени от Зеленски неща. Масови , обстрели на милионен град, а е загинал само един човек и петима били ранени. Всичко, което се публикуа доказва, че операцията не цели населението, а въоръжаването и военната сила. Имаенно затова е непростимо наивно ръководителите на нашата държава да поддържат продължаването на милитаризацията на Украйна. Показаха лесна манипулируемост. А може и да е пагубно за нас.
92
4
 
5
 
! Отговори
лорд Джон преди 2 години
Лъжа сър
91
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още колко хора ще избият украинските нацисти, за да припишат убийствата на Русия?
90
12
 
9
 
! Отговори
NoirFire преди 2 години
Ясно е че България няма с какво да помогне в тази война, не сме Турция, не сме дори Румъния, нямаме армия, нямаме военна промишленост, безмислено е да се тупаш в гърдите и да се снимаш със Зеленски и да се заяждаш с Русия .
89
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПТН-ХЛО в 5 часа повечето нормални хора спят, платените западни *** обаче оперират в други часови зони
88
10
 
8
 
! Отговори
овцата преди 2 години
Русия не загуби ли войната?Как тъй ще стреля,нали има санкции?
87
12
 
4
 
! Отговори
мда преди 2 години
Руските укрофашисти пак лъжат, а западните глобалистки медии разпространяват лъжата.
86
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига сте защитавали руските фашисти... русофили долни! Всички си патим от тази безсмислена война...
85
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците още през март се изнесоха от Буча. Укрите още опитват да експлоатират темата. И понеже ги разобличиха, че тези трупове са тяхно дело. Поизчакаха малко, та дано хората забравят и айде пак. Правят ни на ***. Ние трябва да вярваме на всичко без доказателства и без да задаваме въпроси.
84
10
 
4
 
! Отговори
До117 преди 2 години
Като ти чета коментара ти ще си от първите.Войните не са за лигльовци.Страданията са вечни за човечеството.Такава ни е природата.По добре да не се взима страна а на хората бягащи от световни конфликти да се помага .Ето Вие може да дарите една заплата за изхранване на бежанците у нас.
83
1
 
6
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 2 години
това е жестоко умират ХОРА
82
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин и всички руснаци участващи в тази война заслужава бавна и мъчителна смърт. Същото важи и за русофилите, които подкрепят агресора в Украйна. Трябва да висят овесени с главата надолу по уличните стълбове.
81
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
войните са жестокости
80
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САШ убиха милиони в Гуантанамо и тайни затвори като терористи и военни престъпници пез присъди. Никой не ги обвини в зверства. Американски военни и генерали няма осъдени нито един от военен съд за военни престъпления. Само сърби бяха осъдени.
79
3
 
3
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 2 години
жестокост
78
10
 
4
 
! Отговори
преди 2 години
Труповете са навсякъде в природата, но бързо изчезват бързо. Единствената разлика е причината поради която са умрели малко по-рано от колкото им е било генетично заложено. Да обявяваме трета световна и да се приключва вече с тая драма. Но никнат като гъби понеже половината от популацията си полира средната гъба в другата половина която на същото място има инкубатор и се почва голямото ходене по мъките за новоизлюпеният.
77
3
 
5
 
! Отговори
Макрон преди 2 години
И е много умна за разлика от нашите пачи тука в задунайская дето мизерията ги е направила Дейвид копърфилд като видят чужденец