Нови трупове са открити в Буча, руските сили обстрелват Харков

Лавров призова САЩ и НАТО да спрат да снабдяват Киев с оръжия
30 апр 2022 23:30, Анисия Иванова
190
Нови трупове са открити в Буча, руските сили обстрелват Харков
Снимка: БГНЕС

- Още тела открити край Буча

Телата на трима мъже с вързани ръце са открити в яма близо до Буча, град близо до Киев, съобщи полицията. "Ръцете на жертвите бяха вързани, маски покриваха очите им, а някои бяха със запушени уста. По труповете има следи от изтезания, както и огнестрелни рани по различни части на тялото", се казва в изявление на полицията. Буча се превърна в синоним на обвинения в руски военни престъпления, откакто десетки тела бяха открити за първи път там в началото на април.

- Франция ще "усили" помощта

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция ще "засили" доставките на военна и хуманитарна подкрепа след разговор с украинския му колега Владимир Зеленски. Зеленски благодари на Франция за „мащабните военни пратки, които допринасят за украинската съпротива“, казва Макрон, добавяйки, че „тази подкрепа ще продължи да се засилва, както и хуманитарната помощ, предоставена от Франция“.

- Харков обстрелван отново

Вторият град на Украйна Харков е засегнат от множество руски обстрели, макар Зеленски да казва, че украинските сили постигат „тактически успехи“ в региона. Украйна е запазила контрола над Харков, но градът е многократно подлаган на удари от руските сили и все още е застрашен от ежедневни атаки. Един човек е убит, а петима са ранени "в резултат на вражески артилерийски и минохвъргачни удари", съобщи регионалната военна администрация на Харков в Telegram.

- Москва признава удар срещу Киев

Русия потвърди, че е нанесла въздушен удар срещу Киев при посещението там на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Руското министерство на отбраната казва, че „високопрецизните оръжия с голям обсег на въздушно базиране... са унищожили производствените сгради на ракетно-космическото предприятие „Артьом“ в Киев“. Финансираното от САЩ Радио Свободна Европа/Радио Свобода съобщи, че неговата журналистка и продуцент Вера Гирич е загинала, когато руска ракета е ударила сградата, в която е живяла.

- Поканата на Путин за Г-20

САЩ не са впечатлени, че руският президент Владимир Путин е поканен на срещата на върха на Г-20 през ноември в Индонезия. „Съединените щати продължават да вярват, че не може да се работи както обикновено по отношение на участието на Русия в международната общност или международни институции“, казва заместник-говорителят на Държавния департамент Джалина Портър.

- Руснаците изостават "в графика"

Руската кампания за завземане на контрола над региона на Донбас в Източна Украйна се движи бавно и изостава от графика, каза служител на Пентагона. Силната съпротива от украинските войски и предпазливостта след неуспеха на Русия да превземе Киев доведоха до „бавен и неравномерен напредък“ в Донбас, каза служителят пред репортери.

- Великобритания, холандци изпращат детективи

Великобритания ще изпрати следователи на военни престъпления в Украйна следващия месец, за да съберат "широк набор от доказателства, свидетелски показания, криминалистични и видеодоказателства", обяви британският външен министър Лиз Тръс. Холандия също ще изпрати екип, който ще работи заедно с местните екипи на украинския и Международния наказателен съд, за да разследва възможни масови зверства, включително в киевското предградие Буча, където на 2 април бяха открити най-малко 20 тела.

- "Спрете доставките на оръжие"

Руският външен министър Сергей Лавров призова САЩ и НАТО да спрат да снабдяват Киев с оръжия, ако са „наистина заинтересовани от разрешаването на украинската криза“, съобщават китайски държавни медии. „Ако САЩ и НАТО наистина са заинтересовани от разрешаването на кризата в Украйна, на първо място, те трябва да се събудят и да спрат да доставят на режима в Киев оръжие и боеприпаси“, каза Лавров пред официалната китайска агенция Синхуа. Но той настоява, че "специалната военна операция... протича стриктно по план".

- Демонстрация на сила в Обединеното кралство - Правителството на Обединеното кралство казва, че разполага около 8000 войници за учения в Източна Европа в демонстрация на сила след нахлуването на Русия в Украйна. Великобритания разполага с 72 танка Challenger 2 и 120 бойни бронирани машини заедно с артилерийски оръдия, хеликоптери и дронове за ученията, някои от които вече са в ход.

- 13 милиона разселени

Над 5,4 милиона украинци са избягали от страната си след нахлуването на Русия преди два месеца, като десетки хиляди се присъединяват към редиците им всеки ден, съобщава ООН. Освен бежанците, Международната организация по миграция (МОМ) изчислява, че над 7,7 милиона души са били разселени в Украйна, което означава, че общо над 13 милиона души са били изгонени от конфликта. /БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
3
 
3
 
! Отговори
Лъскател преди 2 години
До Макрон: Абе малко е кльощава, и малко луда, но все пак - наистина - красива жена.
75
8
 
14
 
! Отговори
ПТН-ХЛО преди 2 години
Абе нещо странно се случва... Руските *** от коментарите са супер пасивни. Все едно ги няма. Рублите ли свършиха, тролиадата ли закриха, агентурата ли изтеглиха, Русия се подготвя да се скрие обратно в на кучето rъза от където изпълзя преди малко повече oт два месеца... Само преди три дни под такава новина щеше да има хиляда коментара за нацистите как са правили филмчетата от буча в холивуд, "13 хиляди избити деца в донбас от укрите", наркомана зеленски, БайДън, Гейропа. А сега нищо...
74
9
 
5
 
! Отговори
Макрон преди 2 години
Анджелина Джоли е невероятно красива жена
73
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крим ще обяви независимост от Русия.
72
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Крим ще правят нов референдум за излизане от Руската федерация. В Русия не било добре, било по-скъпо от Украйна. Крим ще иска да влезе в Европейския съюз и НАТО. Крим ще избрере Украйна заради западните стоки и да избяга от санкциите.
71
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да ходят никъде. Путин ще дойде при тях. Той освобождава всеки, който знае няколко руски думи. Даже не иска да знаеш и падежите. Не е строг, за да дойде да те освободи от потискането на рускоговорящите.
70
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки симпатизант на Путиноиден Рашинистан да ходи там да живее.Горното не е конкретно свързано с войната, а по принцип и отдавна...
69
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трупове на цивилни украинци и трупове на руски войници. Много странно. Странната война. Война на украинския народ с руския нашественик.
68
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На този млад меринджеи няма ли кои да му вдъхне малко разум да спора с военните деиствия специалната военна операция демитарилизацията"воната" няма ли кои да седне да говори с него,че се е омазал в кафяво,толкова ли няма там съвестни и мурални хора.
67
6
 
0
 
! Отговори
Много странно преди 2 години
Трупове при военна операция.
66
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руската революция идва. Руските империалисти хвърлиха народната войска да загива за интересите на руските империалисти и руските капиталисти. Империалистът Путин и капиталистът-милиардер Путин ще бъде наказан от народната войска, новата Червена армия. Червената армия ще обърне оръжието към виновниците за Империалистическата война.
65
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трупове по време на военни дествия? Каква изненада...
64
9
 
10
 
! Отговори
Градация преди 2 години
Крадец, диктатор, военнопрестъпник, пладнешки разбойник, терорист, П-ткин (Джуджешвили).
63
5
 
12
 
! Отговори
Аналогия преди 2 години
Хитлер призова САЩ и Великобритания да спрат доставките на оръжие за СССР-е, щот нааам кво си щяло да се случи...
62
12
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Всички престъпления трябва да се документират.Един ден руските фашисти ще са пред трибунала в Хага.
61
6
 
5
 
! Отговори
българин преди 2 години
Абе хора! Сега в моята бедна главица изникна един въпрос: А той е аджеба, другари, братя, къде се покри генерал Мутафчийски, коремния хитург, когото гледахме в безброй рекламни клипове как спасява човешки животи? И сега точно, в разгара на войната в Украйна, когато виждаме наистина трупове по улиците, за които даже няма чували, този "герой" се покри като лалугер! Къде си бе ей, Мутафчийски?! Нали си коремен хирург? Що не помогна на бременната жена с разпрания корем???!!!
60
10
 
8
 
! Отговори
Защо преди 2 години
Украинците не ги хванат на партизанска борба с акции във всички големи руски градове. Под мотото: убий руснак - спаси живот
59
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "Гиб Мелсън" - запада много добре знае какво прави украинското правителство и го прави под техен диктат защото видяха, че не могат да отделят украинците от русофилията. Затова са направиха от Украйна жертвено агне. И сега в България хродажното правителство прави същото с нас за да насъскват православните християни едни срещу други. А пращат "детективи" и всекви други за да се преструват на незнаещи и ощипани.
58
6
 
9
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Щом пращат детективи, значи западняците не вярват на версиите на Украйна. Журналист от Ню Йорк Таймс вече разкри, че украинците използват забранени оръжия, касетъчни бомби. Напишете на гугъла Husarivka. Ukraine. Cluster bombs.
57
5
 
6
 
! Отговори
Ястребител преди 2 години
Хади джанъм, русНАЦИТЕ такива работи не правят! Някой да е чул, чел или видял русНАЦИТЕ да са правили такива неща през цялата си история? Укрофашистките сороссоидни нацистски дежендерасти измислят истории, за да опетнят доброто име на добрия дядо Иван, освободил ни от 500 годишно турско робство. Ние пак ще посрещаме братушката с хляб и сол от нагиздени българки с влажни погледи и подмокрени гаштти, смъкнати под коленете, полите вдигнати над кръста и прилежно разтворени бузки.