Ам-Гъл или грозната истина - "Викът на украинската майка" предизвика полемика

Според Неделчо Костадинов фигурата е красива като енергия
Обновена: 13 май 2022 18:04 | 13 май 2022 18:00, Петя Славова
494
Ам-Гъл или грозната истина - "Викът на украинската майка" предизвика полемика
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За пореден път български монумент разедини обществото. След светещите очи на цар Самуил, този път става въпрос за "Викът на украинската майка".

Още по темата

Скулптурата, дело на Неделчо Костадинов, се издигна на 12 май за около два часа срещу Паметника на Съветската армия, в близост, където младежи карат скейтборд. Събитието бе открито от Джеки Стоев и Христо Илиев - Чарли - сценаристи и актьори. Бронзовата фигура е около метър, но инициаторите искат творбата да я има на същото място за постоянно в по-голям размер.

В церемонията участваха още проф. Михаил Неделчев, журналистът Иво Инджев и Георги Лозанов. Като музикален фон звучеше новата песен на Васко Кръпката "Нова история БГ".

"Творбата е вдъхновена от поредица от събития, най-вече войната и агресията на по-големия към по-малкия, глупостта на човека, до каква степен може да се стигне до избиване на хора. Според мен няма нещо, което да може да оправдае това", споделя авторът.

От негов пост във Facebook обаче се породиха съмнения, че скулптурата е създадена преди започването на войната.

Също така монументът предизвика и хумористични реплики в социалните мрежи, свързани с естетическите качества на творбата, като някои определиха визията й за твърде гротескна. Част от коментиращите дори оприличиха фигурата на "Амгъл" или "Орк".

На тези коментари авторът отговаря пред "Площад Славейков", че "истината е грозна", а монументът показва друго. Костадинов обясни: "Самото състояние, което тази скулптора изобразява, е красиво като енергия и излъчване. И най-красивият човек, когато изпадне в състояние на злоба и гняв, става грозен".

Според автора, също така процесът на една творба е дълъг. Започнал е работата си по тази през 2020 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


494
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Shark Кой ще плати за статуя на пенсионер. Хем статуя, хем пенсионер. Работят нашите творци само по актуални теми. А да видя сега кой ще си признае, че има от онези ценности и би я купил примерно за 1млн - да идат за Украйна.
33
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Влезте в профила на Кристиян Шкварек във фейса , да видите украинец как крещи в Европарламента и му ръкопляскат. Ххаха Изплискаха легена тотално.
32
3
 
12
 
! Отговори
Соросоиди и тяхното преди 2 години
"ИЗКУСТВО"....Скулптурата, дело на Неделчо Костадинов и неговите поддръжници-Джеки Стоев и Христо Илиев - Чарли...
31
1
 
13
 
! Отговори
Нови идеи преди 2 години
Нека да промени лицето с дръпнати очи за да стане виетнамска майка, след това да сложи една бурка за да стане иракска майка, малко по-къдрава коса за да стане либийска майка и накрая една забрадка за да стане и българска майка, която крещи за убитите си деца в бомбандировките над София.
30
2
 
15
 
! Отговори
Одобрявам преди 2 години
Само аз ли виждам подиграва с пра3ноглавите уркаинци? Вие си спорете за изкуство де, какво е искал да каже автора :-)))
29
1
 
21
 
! Отговори
Смях преди 2 години
Това не е украинска майка, а нещо между зомби и *** :) Създателят нещо много е гледал холивудски филми на ужасите.
28
3
 
23
 
! Отговори
ДъБъ преди 2 години
Каква красотааа....каква естетикааа...това е ТО....и ще бъде на ГЕЙ парада в София!
27
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия освен да сипе СПИН чрез позорните си меркантилни долнопробни деградирали жени и да мародерства краде убива и води войни навсякъде нищо друго не е донесла на света или да направи нещо градивно
26
4
 
28
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Да попитам нещо Неделчо Костадинов - Защо не направи статуя, озаглавена "Викът на българският пенсионер"???? На онези възрастни хора, тормозени по селата от....знаем от кои!! А, ЗАЩО!!! Или сега това е модерно и така ще се прочуе. МекЕеЕренца
25
4
 
24
 
! Отговори
За 26 преди 2 години
Твърде много злоба излъчва това "грозно лице на войната". Ако го няма фонът, никой няма да заподозре връзка с каквато и да е война, а реклама на някой нов от "Междузвездни войни" или "Пришълецът".
24
15
 
5
 
! Отговори
гфд преди 2 години
Изцяло съм на страната на Украйна! Това грозилище обаче, не мога да приема за нормално!
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубави ама спинозни е питай бургазлии как се наиграха
22
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма по-грозно от човешкото лицемерие, слагачеството и подмазвачеството. Този човек прави това не защото вярва в нещо, а за да получи пари. Веждито и той е талатнлив, но пропиля таланта си в пиянстване и слагачество към мафията. Тази скулпута не ще спре войната, но ще напълни банковата му сметка.
21
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
украинките са хубави жени какво е това подигравате ли се?
20
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 2 години е правена , за коя война по-точно или автора има кристална топка
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е *** отс ко
18
2
 
28
 
! Отговори
ПОЛКОВНИК преди 2 години
Постига обратен ефект този "Пришалец" Хората са отвратени а малките деца изплашени.Надявам се някой да не и резни главата с флекса.Нека обратния ефект да е продължителен. Посланието е тази майка да си прибере всички Укронацисти при нея . В отвъдното !!!
17
3
 
17
 
! Отговори
ха-ха-хи преди 2 години
На туй нЯщо много ще и тича една кутия червена блажна боя...нооо задължително парцалът под пъпа и трябва да бъде в жълто-син нюанс...
16
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Eгати подлостта, направил скулпурата през 2020 година а сега и намерил приложение, след като явно никой не е искал да купи това нещо... Ех, ех, умнокрасивите падения нямат край и брой. Умнокрасивата номенклатура прави такава русофилска завоалирана пропаганда, че си умираме от смях за пореден път.
15
3
 
27
 
! Отговори
Дед Байдън преди 2 години
Българските " творци" са известни по целият свят със своята не-кадърност и про-стотия