Стив Ханке: Разходите, свързани със санкциите срещу Русия, ще бъдат зашеметяващи

Тези мерки били контрапродуктивни
12 юни 2022 18:09, Нели Христова
122
Стив Ханке: Разходите, свързани със санкциите срещу Русия, ще бъдат зашеметяващи
Снимка: БГНЕС

Русия ще плати цената на наложените ѝ санкции от Западните страни, но тази цена "бледнее" на фона на последствията за останалия свят. Това казва световноизвестният американски професор по приложна икономика Стив Ханке, пише Asia Times. (Проф. Стив Ханке е наричан у нас "бащата" на валутния борд.)

Според проф. Ханке, ограниченията спрямо Москва са се оказали контрапродуктивни, неефективни и досега не успяха да повлияят на руската външна политика.

Известният икономист смята, че оценките на централните и на инвестиционните банки, на Международния валутен фонд (МВФ), както и на различни неправителствени организации, относно въздействието на кризата в Украйна върху икономиките на държавите, имат случаен и частичен характер.

Неговото мнение е, че това е "само върхът на айсберга". Разходите, свързани със санкциите, ще бъдат зашеметяващи", прогнозира професорът.

Най-тежки загуби по всяка вероятност ще понесе Европейският съюз (ЕС), с изключение на Унгария, твърди икономистът. "Последствията от прекъсванията във веригите за доставки, причинени от антируските санкции, няма да се ограничат до ЕС и САЩ. Те ще се разпрострат по целия свят, като значително ще утежнят икономическата ситуация на бедните страни и бедните народи", прогнозира Стив Ханке.

Професорът отбелязва, че световните пазари на петрол и газ вероятно "ще се политизират и Балканизират". По думите му, доставките на петрол няма да се извършват така свободно, както през последните 40 години. "В резултат на това, всеки в крайна сметка ще плаща повече, отколкото би му струвало при доскорошните условия", уточнява икономистът.

През последните седмици не малко международни анализатори изказаха становища, че антируските санкции и последвалото увеличение на цените на енергоносителите, могат да доведат икономика на САЩ до рецесия.

Последиците от санкциите се коментираха и в статия на The Hill. Авторът отбелязва, че скокът на цените на енергоносителите "засегна силно много домакинства и икономически сектори в САЩ и може да има много по-сериозни последици за американската и световната икономика, отколкото се смяташе първоначално".

Авторът на статията посочва, че е необходимо да се диверсифицират доставките на петрол, за да се намали рискът от внезапно покачване на цените им. Отбелязва се, че в тази връзка е необходимо да се обърне внимание и на Иран, който има огромни петролни запаси.

Освен това е необходимо държавите да подкрепят усилията за разработване на алтернативни източници на енергия, се казва още в материала на The Hill.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
12
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 1 година
Kaкво нас нормалните богоизбрани ни интересува колко плебса плаща за да живурка?
50
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами, за да няма санкции, тогава да се обяви веднага война и Хайнке да се изпрати щурмова пехота на първа линия.
49
4
 
58
 
! Отговори
Бонго Бацил преди 1 година
Алтернативи са, студ, глад, мизерияи ходене пеша!
48
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз мисля,че ако се лишим(хуманно и не толкова) от всички политици нещата незабавно ще се нормализират
47
5
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега понеже политиката определя икономиката ще има пак масови фалити.ЕС се превръща в СССР номер 2.Вече има предложения да не е само икономическа организация,а и военна.Ще я правят нещо като огромна държава.Миналият път имахме късмета да не сме в СССР,но този път не ни се размина.Все пак не може и да излезнем.Патова ситуация...
46
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До номер 64:Не си ли учил икономика?Или е било отдавна.Не се изказвай неподготвен по неща,които не разбираш.По принцип икономиката не трябва да има нищо общо с политиката.Когато опира до политика тогава следват масови фалити.Това е и една от причините комунизма да не е ефективен и да не работи.
45
12
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стив Ханке е прав.Ще тънем в мизерия по заповедите на един зеленясъл наркоман.Който е учил някога икономика ще разбере как тези санкции имат обратен ефект.Няма нищо да направите на Русия така.Правите си на себе си зло.След година като умрете от глад ще ви видя дали ще пишете глупости.
44
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Старата школа има чест и достойнство и не се подмазва на силните на деня...
43
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тез които са в доставките по веригите под санкции ще се напълнят с пари щото санкциите имат забранителен характер за преминаване на стоките през границите заради контрола им,че да преминат през вратички се определя на ръчичка за да ги бъдат стоките в движение за обороти тъй необходими и контролирани в зависимост от дефицити от които зависят цените на стоките до краен потребител с повишеното му търсене заради дефицитите организирани на пазара за което ще трябва да заплати разликите в цените им.
42
39
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баба Меца треба да бъде наклецана и одрана , другото после ще го мислим .
41
7
 
13
 
! Отговори
Лъжливото овчарче преди 1 година
...Проф. Стив Ханке е наричан у нас "бащата" на валутния борд.... ТОВА не вярно. Толкова пъти го опровергават и пак продължавате с това, че бил бащата на ....
40
21
 
7
 
! Отговори
До хах преди 1 година
Ко си се притеснил за американския дълг. Тях никой не може да ги бутне, хаха
39
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не САЩ движат всичко, а онова островче след Ламанша
38
51
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Санкциите ще действат до падането на режима в Кремъл, така, че няма повод за песимизъм. Ще има още много такива изказвания на купени от Русия "експерти".
37
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ХА-ХА-ХА-ХАААААААААААктуалният дълг на сащ до май 2022 е 30,37 трилиона долара
36
25
 
9
 
! Отговори
До 50 преди 1 година
Турция е в рецесия а хипер инфлация. Това се случва с всяка една диктаторска страна.
35
38
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Злото трябва да бъде унищожено...! Цената е без значение...
34
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз това го твърдя още преди да влезнат в сила ама никой не цитира мен ами този изветрял дъртю
33
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ще е трудно, но да видим русия срината е по-важно. Сега е времето путинските амбиции за възраждане на руската империя да бъдат сринати, иначе ще последва нова световна война.
32
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички руски рептили (олигарси) плащат яко за подобни изказвания.