Стив Ханке: Разходите, свързани със санкциите срещу Русия, ще бъдат зашеметяващи

Тези мерки били контрапродуктивни
12 юни 2022 18:09, Нели Христова
122
Стив Ханке: Разходите, свързани със санкциите срещу Русия, ще бъдат зашеметяващи
Снимка: БГНЕС

Русия ще плати цената на наложените ѝ санкции от Западните страни, но тази цена "бледнее" на фона на последствията за останалия свят. Това казва световноизвестният американски професор по приложна икономика Стив Ханке, пише Asia Times. (Проф. Стив Ханке е наричан у нас "бащата" на валутния борд.)

Според проф. Ханке, ограниченията спрямо Москва са се оказали контрапродуктивни, неефективни и досега не успяха да повлияят на руската външна политика.

Известният икономист смята, че оценките на централните и на инвестиционните банки, на Международния валутен фонд (МВФ), както и на различни неправителствени организации, относно въздействието на кризата в Украйна върху икономиките на държавите, имат случаен и частичен характер.

Неговото мнение е, че това е "само върхът на айсберга". Разходите, свързани със санкциите, ще бъдат зашеметяващи", прогнозира професорът.

Най-тежки загуби по всяка вероятност ще понесе Европейският съюз (ЕС), с изключение на Унгария, твърди икономистът. "Последствията от прекъсванията във веригите за доставки, причинени от антируските санкции, няма да се ограничат до ЕС и САЩ. Те ще се разпрострат по целия свят, като значително ще утежнят икономическата ситуация на бедните страни и бедните народи", прогнозира Стив Ханке.

Професорът отбелязва, че световните пазари на петрол и газ вероятно "ще се политизират и Балканизират". По думите му, доставките на петрол няма да се извършват така свободно, както през последните 40 години. "В резултат на това, всеки в крайна сметка ще плаща повече, отколкото би му струвало при доскорошните условия", уточнява икономистът.

През последните седмици не малко международни анализатори изказаха становища, че антируските санкции и последвалото увеличение на цените на енергоносителите, могат да доведат икономика на САЩ до рецесия.

Последиците от санкциите се коментираха и в статия на The Hill. Авторът отбелязва, че скокът на цените на енергоносителите "засегна силно много домакинства и икономически сектори в САЩ и може да има много по-сериозни последици за американската и световната икономика, отколкото се смяташе първоначално".

Авторът на статията посочва, че е необходимо да се диверсифицират доставките на петрол, за да се намали рискът от внезапно покачване на цените им. Отбелязва се, че в тази връзка е необходимо да се обърне внимание и на Иран, който има огромни петролни запаси.

Освен това е необходимо държавите да подкрепят усилията за разработване на алтернативни източници на енергия, се казва още в материала на The Hill.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
6
 
41
 
! Отговори
славянин преди 1 година
Шапкарите зад океана в някои щати вече нямат пари за бензин на служебните си коли и трябвало да си вършат работата по телефона! На кого още не му е ясно, че атлантическото царство се управлява от безмозъчни центрове!?
70
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 89:Ванга е казала,че от златни чаши ще пием,но вода няма да има.Смятай,че нашите продажни политици рано или късно ще ни отровят земята да търсят шистов газ.Ето...минаха години и пак почнаха.След 50 г. сигурно пак ще е.
69
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Санкциите правят услуга на Русия.В края на сметка така или иначе тези невъзобновяеми природни ресурси ще свършат.Да се надяваме,че днешните деца като порастнат ще измислят нов източник на енергия.Трябва да се инвестира в образованието.
68
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само на България ще и се размине леко спрямо останлите понеже Ванга е българка
67
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може някакъв Зеленски,който си няма понятие от икономика да диктува икономиката на други страни.Все едно един икономист да го пуснете в атомна електроцентрала и да го накарате да заработи.Ще я взриви.Има си хора,които разбират и е глупаво да ги обвинявате как били русофили само,защото си разбират от работата.Общо взето след 50 г. ресурсите от газ на Русия ще бъдат изчерпани,защото това са невъзобновяеми ПИ.След санкциите тя вече продава по-малко и на по-високи цени.Ще има за по-дълго време.
66
20
 
8
 
! Отговори
до 85 от славянин преди 1 година
Затова затягай въжето около шията и бъде щастлив, за да не те зароби Русия!
65
10
 
35
 
! Отговори
славянин преди 1 година
Вече на целия свят е ясно че атлантическото царство се управява от мощни безмозъчни центрове!
64
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво от това че са зашеметяващи? Другото е да оставите Русия да зароби отново половината Европа.
63
27
 
7
 
! Отговори
Крим не е руски преди 1 година
кой има облаги от руските разбойници ще плаща и висока цена.. АЗ НЯМАМ
62
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май муната се покатерила на палмата. Не помислила обаче, че ще трябва и да слезе. Отгоре не виждала стъблото. Какво станало? Тупнала долу. Така и ние със санкциите, от 2014 я катерим тая палма.
61
26
 
6
 
! Отговори
Олд преди 1 година
До РуснакЕвропа го лапна а на кремълското джудже му се навря отзат.
60
29
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как горко ще зплачат всички yшaнкими в преизподнята. Да не забравите да си кажете молитвата.
59
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлацията...ако Русия победи в Украйна край, сегашната инфлация ще ти се струва като сън в лятна нощ! Русия ще стане продоволствен хегемон и ще диктува цените на пазара.
58
41
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не харесвахте консуматорския свят, наложен от САЩ. Е сега ще ви се наложи да живеете в света наложен от русия - войни, изолации, инфлация, несигурност, танкове, пропаганда и смърт. Добре завърнали се в студената война.
57
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Удивително работи демокрацията в днешно време! Ханке казва, че санкциите са контрапродуктивни, а ние за това го наричаме РУСКИ АГЕНТ. Ами контрапродуктивни са! Промени ли се Русия? НАПРОТИВ! Спечелихме ли войната? НАПРОТИВ! Happy ли сме от инфлация или рецесия? НАПРОТИВ! Не е необходимо да си руски агент за да мислиш нормално. Айде елате ме гръмнете, както правеха след 9-ти!
56
38
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цената е без значение, защото когато злото не бъде смачкано като малко, то придобива голям апетит като голямо. Несъмнено ако Русия победи в Украйна ще посегне на Литва, Латвия, Естония, Финландия, Полша...
55
36
 
6
 
! Отговори
До 75 преди 1 година
И какви ресурси е откраднал запада на Украйна или Русия? И защо Русия е единствената държава, която води завоевателни войни в Европа в 21 век?
54
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изборът не беше м/у санкции и война както пее колегата по-долу. Изобщо нямаше избор, а поредна лакомия на запада за пазари и ресурси (Украйна).
53
31
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Избора беше или санкции или истинска война. За наше нещастие около нас съществува свръх-агресивна държава и няма как да живеем живота, който беше последните 30тина години. През това време руснаците са се готвили за война, докато ние се чудехме ифон или самсунг да си купим.
52
37
 
4
 
! Отговори
Хейтър преди 1 година
Този явно се е продал на руснаците. Сега разбирам и защо толкова яростно плюе по еврото.Освен това не става ясно какво предлага вместо санкциите - ЕС да обяви война на Русия ли какво?