Стив Ханке: Разходите, свързани със санкциите срещу Русия, ще бъдат зашеметяващи

Тези мерки били контрапродуктивни
12 юни 2022 18:09, Нели Христова
122
Стив Ханке: Разходите, свързани със санкциите срещу Русия, ще бъдат зашеметяващи
Снимка: БГНЕС

Русия ще плати цената на наложените ѝ санкции от Западните страни, но тази цена "бледнее" на фона на последствията за останалия свят. Това казва световноизвестният американски професор по приложна икономика Стив Ханке, пише Asia Times. (Проф. Стив Ханке е наричан у нас "бащата" на валутния борд.)

Според проф. Ханке, ограниченията спрямо Москва са се оказали контрапродуктивни, неефективни и досега не успяха да повлияят на руската външна политика.

Известният икономист смята, че оценките на централните и на инвестиционните банки, на Международния валутен фонд (МВФ), както и на различни неправителствени организации, относно въздействието на кризата в Украйна върху икономиките на държавите, имат случаен и частичен характер.

Неговото мнение е, че това е "само върхът на айсберга". Разходите, свързани със санкциите, ще бъдат зашеметяващи", прогнозира професорът.

Най-тежки загуби по всяка вероятност ще понесе Европейският съюз (ЕС), с изключение на Унгария, твърди икономистът. "Последствията от прекъсванията във веригите за доставки, причинени от антируските санкции, няма да се ограничат до ЕС и САЩ. Те ще се разпрострат по целия свят, като значително ще утежнят икономическата ситуация на бедните страни и бедните народи", прогнозира Стив Ханке.

Професорът отбелязва, че световните пазари на петрол и газ вероятно "ще се политизират и Балканизират". По думите му, доставките на петрол няма да се извършват така свободно, както през последните 40 години. "В резултат на това, всеки в крайна сметка ще плаща повече, отколкото би му струвало при доскорошните условия", уточнява икономистът.

През последните седмици не малко международни анализатори изказаха становища, че антируските санкции и последвалото увеличение на цените на енергоносителите, могат да доведат икономика на САЩ до рецесия.

Последиците от санкциите се коментираха и в статия на The Hill. Авторът отбелязва, че скокът на цените на енергоносителите "засегна силно много домакинства и икономически сектори в САЩ и може да има много по-сериозни последици за американската и световната икономика, отколкото се смяташе първоначално".

Авторът на статията посочва, че е необходимо да се диверсифицират доставките на петрол, за да се намали рискът от внезапно покачване на цените им. Отбелязва се, че в тази връзка е необходимо да се обърне внимание и на Иран, който има огромни петролни запаси.

Освен това е необходимо държавите да подкрепят усилията за разработване на алтернативни източници на енергия, се казва още в материала на The Hill.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
28
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тоя и Кисинджър ги извадиха от нафталина... парите на фашистка Русия... Ще има и други такива "експерти".
30
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Я па ти..Знаем, че змията преди да умре хапе най-злобно!
29
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е и целта на рептилите - световните корпорации и финансовите институции - да занулят, да подчинят света. Цената на цялата санкционна глупост ще платят обикнавените хора. Така се случва, когато основното противоречие - това между производителните сили и производствените отношения - е извън контрол. Мечтите по забавящото Средновековие или пищнастта на римските империи ще се приземят директно в пещерите, защото високите технологии в ръцете на морални *** са оръжия за масово поразяване.
28
5
 
26
 
! Отговори
До Анонимен/31 преди 1 година
"хващай тоягата и заминавай да биеш руснаците" - не става, оказа ся че чуждите биячи, в Русия им викат "наемници" и когато ги хванат ги съдят като убийци! За тях не важи Женевската конвенция!
27
5
 
39
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Както и друг път, професорът отново е прав. Той никога не говори онова, което политиците искат да чуят. Думите му вече започват да се сбъдват.
26
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 16 САЩ са готови да унишожат всяка държава ако им е конкурент. Това се случва и с България 33 г. и сложиха валутен аборт за да задлъжнее в $ и бг стока поскъпна и стана неконкурентнта в $ и народа исчезна като няма какво да прави в бг.
25
0
 
8
 
! Отговори
До До 16 преди 1 година
Не бъркам, освен ако не искаш да кажеш, че източника на информация ЛЪЖЕ. Обаче този източник е днес.бг. Той може ли да ЛЪЖЕ?
24
7
 
9
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА 24 САЩ са пропаднала държава , но бие лошо.
23
12
 
2
 
! Отговори
Безмозъчен либерал преди 1 година
А не, конспирация е това.
22
2
 
15
 
! Отговори
До Анонимен/18 преди 1 година
Тези *** приказки ги опроверга създателката им и си призна, че е лъгала за да може укропия да получи още оръжия! Човек трябва да има известна хигиена и да чете малко повече!
21
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тояга трябваше , а не санкции.
20
26
 
8
 
! Отговори
МАЙОРА преди 1 година
ХАХАХАХА Тоя ако го слушаш, не трябва да има и ЕС изобщо, за Еврото като валута да не говорим! Големи специалисти изпълзяха напоследък! Повечето с рубли в джобчето! :)))))))))
19
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС е фалирала с огромни дългове в евро, а САЩ нямат оръжия на нивото на Русия.
18
6
 
35
 
! Отговори
Лили преди 1 година
Световният агресивен свят сам попадна в капана! Санкции срещу Русия ,пари и оръжие за Окраина ,жертви по бойните полета ,това е дивия капитализъм преминаващ към фашизъм ? Професора предупреждаваше за последиците , но дървените англосаксонски глави и американската деменция искат война !
17
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бг трябва да излезне от ЕС и НАТО.
16
4
 
40
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Обикновените хора си знаем,че Русия е икономическо джудже според стандартите на западните оценители в евро и долари,но в натура при друга методика си е над Германия по брутен продукт.И скритото стана явно.
15
27
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'' Тези мерки били контрапродуктивни '' ............................... контрапродуктивни ? А когато руснака дойде и изнасили и застреля семейството ти, това продуктивно или контрапродуктивно се брои ?
14
35
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците са го позлатили да каже тези глупости... Колкото повече такива "специалисти" се изказват, значи санкциите наистина действат...
13
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо не разбирам - САЩ са най-големия производител на природен газ(справка - този сайт), имат най-много нефт (справка - този сайт), имат най-много зелена енергия (справка - пак тук)... Е, защо реват - бензина скочил, газа скочил, тока скочил???? А професора е един от малкото хора-англосакси направил добро за България и българите! Ако не беше валутния борд отдавна да нямаше такава държава! Не че се е разминало де - Про100Киро активно работи да ни заличи!
12
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една развита икономика сравнително бързо ще се адаптира към новите условия. Предимството е, че няма да се зависи от един мераклия за султан и няма да се притесняваш и харчиш пари за резервни варианти. Султана да му мисли, че дворцовите камарила не са очаровани от перспективата за дългосрочна война , при положение, че санкциите вече почват да натискат и резервите се топят, въпреки грандоманските приказки за едни приходи