При преговорите на Г-20 в Бали много от страни осъдиха Русия

Един член изрази мнението, че санкциите задълбочават съществуващите проблеми"
17 юли 2022 08:01, Петя Славова
100
При преговорите на Г-20 в Бали много от страни осъдиха Русия
Снимка: БГНЕС

Много от Групата на 20-те икономически най-големи държави осъдиха инвазията на Русия в Украйна и я призоваха да сложи край на войната по време на преговорите в Индонезия на ниво министри, каза домакинът в заключителното си изявление рано в неделя, предава БГНЕС.

Двудневна среща на финансовите министри и управителите на централните банки в Бали завърши без съвместно комюнике заради несъгласия с Русия относно войната.

Още по темата

Но западните страни оказаха натиск върху Русия за военното нападение, обвинявайки Москва, че е разтърсила световната икономика, а нейните технократи в съучастие в предполагаеми военни престъпления, извършени по време на инвазията.

"Много членове се съгласиха, че възстановяването на световната икономика се е забавило и е изправено пред сериозен неуспех в резултат на войната на Русия срещу Украйна, която бе решително осъдена, и призоваха за прекратяване на войната", се казва в декларацията на Индонезия.

Джакарта, която балансира неутралната си външнополитическа позиция с домакинството на срещата на върха на Г-20 през ноември, замени съвместното комюнике с изявление на председателя от 14 параграфа, което не попада под флага на форума и включва два раздела за различията между членовете.

"Един член изрази мнението, че санкциите задълбочават съществуващите проблеми", се казва в съобщението, като очевидно се има предвид Русия, която отрече да носи вина за настоящите глобални икономически проблеми.

Нямаше и консенсус в рамките на Г-20 относно глобалната продоволствена криза, изострена от инвазията на Русия, която заплашва да изложи на риск от глад милиони в развиващите се страни.

"По-голямата част от членовете се съгласиха, че има тревожно нарастване на хранителната и енергийната несигурност", каза Индонезия.

"Много членове са готови да предприемат бързи колективни действия."

Неуспехът да се излезе със съвместно комюнике дойде седмица след като руският външен министър Сергей Лавров напусна преговорите на Г-20 в Бали заради критики към Москва.

Русия изпрати само заместник-министър на финансовите преговори, а нейният финансов министър участва онлайн.

В други области, всички членове потвърдиха ангажимента си за прилагане на промени в международните данъчни правила, които трябва да влязат в сила през 2024 г., координиране на политики за контрол на пандемията Covid-19 и справяне с нарастващата инфлация и изменението на климата.

Следващата среща на финансовите министри от Г-20 ще се състои през октомври във Вашингтон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия няма как да спечели тази война. Въпрос на няколко месеца е в Кремъл да разберат, че СССР 2 няма да има. В историята повторенията са фарс. Путин ще си получи своя фарс.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 30 "Не се напъвай, няма смисъл да ме убеждаваш в неща които отдавна знам, както вече ти казах." Въобще не е никакъв проблем за мен, но виждам, че няма нужда. Зад постовете ти личи, че си наясно с разликите :))))
25
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 32 "итай в Афганистан, Ирак и Куба, каквомислят по въпроса." В Афганистан хората се държаха за колесниците на излитащите американски самолети, тъй че това ми казва всичко, за това какво мислят за тях там. В Ирак беше същото: когато се разбра, че изтеглят основния си контингент хората блокираха пътя на военните колони, защото занеха, че идват иранските милиции, тъй че и там знам какви са настроенията към САЩ. САЩ е основен търговски партньор на Куба за всичко свързано с технологии :))
24
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой русороб не може да каже, какво ще " спечели " фашистка Русия от тази война... Над 30 000 убити руски войници до момента, безпрецедентни санкции и милиарди военна помощ за Украйна, която скоро ще има възможност да обърне хода на войната...
23
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Mного от страните бяха против Русия, но повечето подкрепиха РФ и са готови за сътрудничество. Това е причината, двудневна среща на финансовите министри и управителите на централните банки в Бали да завърши без съвместно комюнике, осъждащо Президента Путин. И тук замислите на Пиндостан се провалиха.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 22 Не казваш нищо подобно. :))) А разлики на ниво държава мога да намеря безброй. :)))) -- Не се напъвай, няма смисъл да ме убеждаваш в неща които отдавна знам, както вече ти казах.
21
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 24, не е лошо да се прегледаш, може и нищо да ти няма, но глупостите, които си написал говорят за промит мозък или тъпоумие
20
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Да бе, да "Явно и заради нея пак цената на пшеницата е на нивата от преди февруари тг. Поредните измислици на тн западен свят на който му се вижда края." Какво стана с опорката на путинофилите, че хляба ще стане по 50 лева и ще могат да си го позволяват само най-богатите? :)))) Или временно отпадна от листчето поради факта, че реалността отново ви разказа играта? :)))
19
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната пропагандна статия! Отново инсинуации. Делегациите на Бали много добре си казаха кой каквото има да казва. Точно 7 страни - САЩ и пионките и опитваха да правят политически цирк, който нарекоха бойкот и осъждане. Никой не им обърна внимание. Останалите си гледаха работата, заради която са отишли там. Има интернет, няма нужда от лъжливи "новини"
18
7
 
18
 
! Отговори
Да бе, да преди 1 година
Ама страшна продоволствена криза бе. И Украйна и Русия до момента на годишна база са изнесли зърнени култури над количествата от Мин години пък имало криза. Явно и заради нея пак цената на пшеницата е на нивата от преди февруари тг. Поредните измислици на тн западен свят на който му се вижда края.
17
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вероятно почти половин милиард хора по света ежедневно проклинат кремълския пcиxoпат и шайката му бандити, заради тази бeзyмна война.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 22 Не казваш нищо подобно. :))) А разлики на ниво държава мога да намеря безброй. :))))
15
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като видя опашки за зелени карти за просия, тогава е "по абсолютно нищо" :))))) - Реално това казвам във втората част но не точно с тези думи, която не си цитирал ;)
14
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 18 "С какво световния агресор и терорист Русия е по различна от световният полицай САЩ или световния колонизатор Англия? Абсолютно по нищо!" Като видя опашки за зелени карти за просия, тогава е "по абсолютно нищо" :)))))
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те и рецидивистите в затвора осъждат прокурора и съдията, дето ги е наврял там.
12
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Скоро Еееех, а преди няколко дена твои колеги написаха, че вече са влезли. Явно времето тече наобратно и следващия като теб ще съобщи, че БРИКС тепърва ще се създава. :))))))
11
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С какво световния агресор и терорист Русия е по различна от световният полицай САЩ или световния колонизатор Англия? Абсолютно по нищо! Разликата е в населението, което може да играе някаква роля, докато в Русия никога не е било фактор за управляващите.
10
2
 
11
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Глупости
9
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова ли няма обща декларация защото ще се разбере колко са "много"
8
12
 
14
 
! Отговори
Скоро преди 1 година
Турция,СА и Египет провеждат преговори за влизане в БРИКС.