Русия намалява газовия поток към Европа

Междувременно ЕК апелира към икономии
27 юли 2022 16:26, Йоана Цонева
92
Русия намалява газовия поток към Европа
Снимка: БГНЕС

В сряда Русия достави по-малко газ за Европа, което е поредната ескалация на енергийното противопоставяне между Москва и Европейския съюз и ще затрудни и оскъпи запълването на хранилищата на блока преди зимния отоплителен сезон.

Намаляването на доставките, за което "Газпром" сигнализира по-рано тази седмица, намали капацитета на газопровода "Северен поток 1" - основният маршрут за доставка на руски газ за Европа - до едва една пета от общия му капацитет, предаде "Ройтерс".

Ден по-рано страните от ЕС одобриха отслабения спешен план за ограничаване на търсенето на газ, след като постигнаха компромисни споразумения за ограничаване на намаленията за някои страни, надявайки се, че по-ниското потребление ще облекчи последиците в случай, че Москва спре доставките напълно.

Планът подчертава опасенията, че страните няма да могат да изпълнят целите си за попълване на хранилищата и за поддържане на топлината на гражданите си през зимните месеци, както и риска крехкият икономически растеж на Европа да понесе още един удар, ако се наложи да се прилага нормиране на газа.

Докато Москва обвинява различни технически проблеми за прекъсването на доставките, Брюксел обвини Русия, че използва енергията като оръжие за изнудване на блока и за отмъщение за западните санкции заради нахлуването си в Украйна.

В сряда физическите потоци по "Северен поток 1" спаднаха до 14,4 млн. киловатчаса на час между 07:00 и 08:00 ч. по Гринуич от около 28 млн. киловатчаса на час ден по-рано, по-малко от седмица след рестартирането на газопровода след планиран 10-дневен период на профилактика.

Клаус Мюлер, ръководител на германския мрежови регулатор, заяви, че страната все още може да избегне недостиг на газ, който би предизвикал неговото нормиране.

Германия, която е най-голямата икономика в Европа и най-големият вносител на руски газ, е особено засегната от прекъсването на доставките от средата на юни, като в резултат на това нейният вносител на газ Uniper се нуждае от държавна помощ в размер на 15 млрд. евро.

Uniper и италианската Eni заявиха, че са получили по-малко газ от "Газпром" в сравнение с последните дни.

Мюлер отправи още един призив към домакинствата и промишлеността да пестят газ и да избегнат нормирането му.

"Най-важното е да се пести газ", каза Мюлер. "Бих искал да чувам по-малко оплаквания, но доклади (от промишлеността, в които се казва), че ние като сектор допринасяме за това", каза той пред телевизионния канал Deutschlandfunk.

Германските индустриални групи обаче предупредиха, че компаниите може да нямат друг избор, освен да намалят производството, за да постигнат по-големи икономии, като посочиха бавното одобрение за преминаване от природен газ към други, по-замърсяващи горива.

Понастоящем Германия се намира на етап 2 от триетапен план за извънредни ситуации с природен газ, като последната "извънредна" фаза ще започне, след като нормирането вече не може да бъде избегнато.

"Ако ме попитате дали това (недостигът на газ) е неизбежно, тогава бих казал, че ако потоците останат на ниво от 20% и ако все още можем да добавим към съоръженията за съхранение през следващите дни и седмици, тогава все още нямаме физически недостиг на газ, което би било предпоставка за Фаза 3", каза Мюлер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските диваци плануваха зимата да удрят с Газа. Бързането показва че бая са се изпуснали в гащите
14
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 7 "Русия винаги е разчитала на генерал Зима. Французите и немците би трябвало да помнят..." РусНАЦИте продължават да се кичат с чужди заслуги (нямам предвид "генерал Зима", а ги видяхме през Февруари как "генерал Зима" им е-а м-а на нападението над Киев. Впрочем, ако разчитаха на "Генерал Зима", нямаше да започват офанзивата след края на зимата, а точно преди да започне. :)))))
13
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 9 хаха,на изкопаемите горива им е минало времето,по тъто нещо небях чувал доста одавна.Я кажи тока който ползваш откъде идва,колата която караш с какво я зареждаш,хляба който ядеш как е произвежда? Обясни да видим
12
1
 
24
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Къде е еФтинката хамриканска газ на ленка картечарката и про100 кирчуту... ===))) Гешев, що ги бави та ги не подхваща... ===)))
11
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
руски фашисти, още живеят в миналото, а след изолацията ще са като Уганда
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Голям праз Заради хора като теб с такова мислене сме мизерна държава. Вземи си разшири малко общата култура
9
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
руските талибани искат цял свят да ги подкрепи в разрушаването на независима Украйна и убийството на невинни граждани, иначе спират газа, мерси, по-добре на студено, а варианти ще се намерят, така или иначе изкопаемите горива им минава времето
8
30
 
6
 
! Отговори
Пламен Иванов преди 1 година
Рашките ще продават скоро газ за копейки и няма да има кой да го купува!
7
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия винаги е разчитала на генерал Зима. Французите и немците би трябвало да помнят...
6
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
та те са едни рекетьори русачугите, какво друго да очакваме от тях, терористи, престъпници, изнасилвачи на деца
5
4
 
14
 
! Отговори
До 4 Голям праз преди 1 година
Еми то за празна глава без мозак да мисли е голям праз
4
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
шолц е внук на нацист а когато европа е управлявана от нацисти винаги става най-лошото
3
29
 
11
 
! Отговори
Голям праз преди 1 година
Да го спират. Да си го складират в блатная. Да го пият, ядат и каквото решат. Мизернците скоро няма да имат друго.
2
3
 
23
 
! Отговори
Разочарован преди 1 година
Добре,че ПРОМЯНАТА свърши,защото нямаше да издържим още много.Лошото е,че дълго време ще се възстановяваме от тези мошеници
1
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такива новини маКефят