Ситуацията с АЕЦ "Запорожие" остава рискова

Обстрелът по централата продължава
28 авг 2022 22:30, Йоана Цонева
38
Ситуацията с АЕЦ "Запорожие" остава рискова
Снимка: БГНЕС

През нощта руската артилерия обстрелва украински градове от другата страна на реката, където се намира атомната електроцентрала "Запорожие", съобщиха местни служители в неделя, което още повече утежни положението на жителите, тъй като съобщенията за обстрел около централата засилват опасенията за радиационна катастрофа.

Руското министерство на отбраната съобщи, че през последните 24 часа е имало още украински обстрел на централата, само ден след като Москва и Киев си размениха обвинения за нападение срещу най-голямата ядрена централа в Европа, което предизвика сериозна международна загриженост, предава "Ройтерс".

Украинската ядрена компания "Енергоатом" заяви, че не разполага с нова информация за нападения срещу централата.

Превзет от руските войски през март, но все още управляван от украински персонал, комплексът на южната фронтова линия на войната е една от основните горещи точки в шестмесечния конфликт.

В изявление от неделя Държавният департамент на САЩ заяви, че Москва не желае да признае сериозния радиологичен риск в завода в Запорожие и е блокирала проект на споразумение за неразпространение на ядрени оръжия, тъй като в него се споменава такъв риск.

Областният управител Олександър Старух съобщи в неделя в "Телеграм", че руските сили са нанесли удари по жилищни сгради в главния град на областта Запорожие, който се намира на около два часа път с кола от централата, и в град Орихив, който се намира по-далеч на изток.

В събота Старух заяви пред украинската телевизия, че жителите са обучавани как да използват йод в случай на изтичане на радиация.

В ежедневния си доклад украинските военни съобщиха за обстрел на още девет града в района на отсрещния бряг на река Днепър от централата, а агенция "РИА Новости" цитира руското министерство на отбраната, че военновъздушните му сили са нанесли удар по завод "Мотор Сич" в региона, където се ремонтират хеликоптери.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков съобщи, че девет снаряда, изстреляни от украинската артилерия при две отделни атаки, са попаднали на територията на атомната електроцентрала.

"В момента техническият персонал на пълен работен ден следи за техническото състояние на атомната централа и осигурява нейната работа. Радиационната обстановка в района на атомната електроцентрала остава нормална", се казва в изявлението му.

Организацията на обединените нации и Киев призоваха за изтегляне на военно оборудване и персонал от централата, за да се гарантира, че тя не е мишена.

Заплаха за Стария континент

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба заяви, че руските сили са превърнали завода във военна база, излагайки на риск целия континент, и нямат никакво право да бъдат там.

"Руските военни трябва да се махнат от завода", заяви той в "Туитър".

Ядреният надзорен орган на ООН МААЕ чака разрешение за свои служители да посетят централата, като ръководителят ѝ заяви в четвъртък, че тя трябва да бъде "много, много близо".

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди в петък, че ситуацията в Запорожие остава "много рискова", ден след като отне часове, за да бъдат включени отново два от реакторите към мрежата, след като бяха прекъснати от обстрел.

На източния фронт на Украйна украинските сили спряха последния руски опит за настъпление към град Славянск, съобщиха военните в Киев в ежедневния си доклад.

Украинските войски също така отблъснаха руските опити за нападение в три направления, включително в района на Бахмут и въгледобивния град Авдийвка, се казва още в следобедната актуализация.

След като преди седмици превзе Сиевродонецк и Лисичанск, Москва се е съсредоточила върху Бахмут, в стремежа си да разшири контрола си над региона на Донбас. По данни на областните управители градовете Краматорск и Славянск в Донецка област са били обстрелвани от руските сили през нощта, но няма данни за нови жертви.

Президентът Владимир Путин започна инвазията в съседната на Русия страна на 24 февруари, като заяви, че е необходима "специална операция" за демилитаризиране на страната и премахване на предполагаемите заплахи за сигурността на Русия.

Украйна и Западът отхвърлиха това като безпочвен претекст за империалистическа завоевателна война, която уби хиляди хора, разсели десетки милиони, превърна градове в развалини и заплаши световната икономика с криза в енергийните и хранителните доставки, довела до рязко покачване на цените.

Украинското министерство на външните работи съобщи, че Кулеба ще пътува до Швеция в понеделник, последвано от пътуване до Чешката република във вторник, като част от усилията на Киев да затвърди международната подкрепа за Украйна и да настоява за по-голям санкционен натиск върху Русия.

В Прага той ще участва в неофициална среща на външните министри на ЕС, на която ще бъдат обсъдени нови санкции срещу Москва и забрана за издаване на визи за руснаци в целия ЕС. Зеленски призова за такава забрана по-рано този месец, но досега тя намери подкрепа главно от Естония, Латвия, Литва, Полша и Финландия, които граничат с Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледах внимателно какво разказва служител вътре в централата. Каза, че укрите ги обстрелват нон .стоп. Вътре работят и украинци и руснаци. Каза, че пробили не знам какво си. Не разбирам. Но разбрах две неща, че може да се получи изпускане на водород и тогава, казва всички горим. Че е много опасно да попаднат в командния пулт и, че до самия реактор няма как да се доберат, защото след Чернобил, руснаците са му направили не знам каква си защита. Но ето-укрите ги обстрелват и отвътре го знаят.
23
2
 
6
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
ДАНО ГРЪМНЕ ! МАМАТА ДЪ ТАКОАА НА ИСВРАТЕНЪ ЕВРОПА !
22
2
 
13
 
! Отговори
Русия е окупирала преди 1 година
Ядрената ценнтрала и явно руските войски се обстрелват сами, вервам, вервам
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е защо изобщо е необходимо да има обстрел на район на АЕЦ - бога ми, не знам. Изперкала работа, в която няма нищо задълбочено, само някакво тъпоумие. Действия като това говорят много за нивото на славянските нации. Много алкохол, глупост, безразсъдство, тъпня на кило, агресивна селяния и нула разбиране за потенциалните последици. Това и най-простият дядо от времето, по което е строена електроцентралата, би разбрал колко е опасно. Като някакви прости насекоми сме всичките, в 21-и век, братче.
20
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално е в централата да няма военни и от двете страни, но пък тогава руснаците няма да могат да крадат ток и да стрелят безнаказано от АЕЦа по украинската армия.
19
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснак каже ли ти, че АЕЦ е ОК, бягай. Справка Чернобил.
18
4
 
8
 
! Отговори
До 11 преди 1 година
Ненадейно се оказа, че има складирано доста количество плутоний 239, което учуди дори руснаците, а плутония е готов за *** бомба да го разхвърляш или да се прави сериозна такава на следващ етап. ВВЕР 1000 има доста по-малко плутоний в отработеното гориво от количествата, които завариха там. Това е основния компонент за "модерни" ядрени оръжия.
17
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно ще я гръмнат централата, белким стане като чернобил
16
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма значение кой по какво стреля руските при мати да спрат ши баната централа как може да са толкова умствено неспособни
15
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците са доказани де били просто да спрат аеца какво чакат оше как може да има толкова прости хора
14
19
 
27
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Пишете небивалици.Руската армия не обстрелва АЕЦ Запорожие,и градовете близо нея,защото те са в нейни ръце!
13
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече ми се повръща от повтаряне на тази простотия, толкова ли са зле тези журналисти.
12
25
 
32
 
! Отговори
Pit преди 1 година
Тези журналисти са доста продажни и само бълват невярна информация.Най лесно е да се информират от преките включвания директно от фронтовата линия по руските канали които забрани ха в цяла Европа но онлайн може да се гледат. Боевете вече от една седмица са вътре в градовете Бахмут и Краматорск където се води прочистване както в Мариупол.Авдеевка вече е под руско управление.но тук никой няма да го напише защото има,, свобода на словотоЕдна монета има две страни същото се отнася и за войната.
11
2
 
35
 
! Отговори
Диян преди 1 година
Абе тия руснаци не спряха да се самообстрелват! АЕЦ Запорожие е в техни ръце от началото на март, ако не се лъжа, но си стрелят по нея; ДНР е техен съюзник, но стрелят и по тях (точно както от ДНР се самообстрелваха последните 8 години според официалния наратив); от известно време руснаците стрелят и по собствената руска АЕЦ в Курск... Какво повече да говорим за хората, които вярват на западната пропаганда? То дори няма опит за някаква полусмислена лъжа - ония знаят, че овцете на всичко вярват.
10
3
 
28
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Тези руснаци не спряха сами да си хвърлят ракети по себе си ... при това докато са в атомна централа ...
9
0
 
17
 
! Отговори
Феик офф преди 1 година
Да затворим устата на журналист очакващ грантове е просперитет. Феик и пропаганда или наведен журналист :) е па и пропагандата им е наведена и смешна :)
8
1
 
10
 
! Отговори
решението преди 1 година
да се спре АЕЦ Запорожие...........да се извади от експлоатация, докато свърши войната..........а ядреното гориво(уран) да се скрие на сигурно място извън Украйна...........в противен случай може аварията в Чернобил да ни се стори като детска игра!!
7
4
 
20
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Защо руснаците превзеха ЗАЕЦ и останаха там до ден днешен, като в Украйна има още 3 ядрени централи? Защо Зеленски и Ващшингтон всячески възпрепятстват инспекция на МАЕ? Какво общо има ЗАЕЦ с неразпространението на ядрено оръжие! От какви разкрития свързани с нерегламентираната дейност ан ЗАЕЦ от преди 24 февруари 2022, се страхуват във Вашингтон, Лондон и Киев ?
6
5
 
5
 
! Отговори
Капитан Петко преди 1 година
Да украинците също така и поканиха "братушките" да влязат в украйна за да си разрушат градовете сами и да си направят сами ядрена авария :)
5
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам картата и реката и АЕЦа, искате да кажете че руснаците са напреднали отвъд реката и стрелят по себе си назад. Точно така ще да е, да знаете.