Трагедията на Горбачов, който се провали в мисията за страната му

Сред руснаците се е наложило схващането, че той е слаб лидер, измамен от Запада
Обновена: 31 авг 2022 14:58 | 31 авг 2022 14:18, Елка Василева
186
Трагедията на Горбачов, който се провали в мисията за страната му
Снимка: архив, БГНЕС

Въпреки всички похвали, които получи на Запад, Михаил Горбачов беше трагична фигура, която се провали в историческата мисия, определена от самия него за собствената му страна, пише Ройтерс.

Удостояването му с Нобеловата награда за мир през 1990 г. беляза връхната точка на световното признание за ролята, която Горбачов, по това време съветски президент, изигра за слагането на край на Студената война без кръвопролития.

Още по темата
У дома обаче той се оказа един изтощен и победен човек, когато на следващата година бе принуден да се оттегли, след като бе сведен до лидер на несъществуваща държава с разпадането на Съюза на съветските социалистически републики /СССР/ на 15 отделни страни.

Горбачов, който почина вчера, си беше поставил за цел да съживи умиращата комунистическа система и да създаде нов съюз, основаващ се на по-равнопоставено партньорство между 15-те републики, най-силните от които бяха Русия и Украйна. Но само за шест години се сринаха както комунизмът, така и Съветският съюз. В ретроспекция някои от грешките са очевидни.

Той се опита да проведе политически и икономически реформи едновременно и в твърде амбициозни мащаби и отприщи сили, които не можеше да контролира. Това е урок, от който си взеха поука китайските лидери, които възприеха пазарната икономика, но изпратиха послание с убийствата на протестиращи на площад "Тянанмън" през 1989 г., че ще действат безмилостно, за да защитят хватката на Комунистическата партия върху властта.

Горбачов никога не се е кандидатирал на избори, за да спечели мандат – за разлика от своя голям съперник Борис Елцин, който бе избран за президент на Русия и допринесе за разпадането на СССР и свалянето на Горбачов от власт.

И той не успя да предвиди силата на националистическите страсти – първоначално в балтийските страни Латвия, Литва и Естония и разпространили се в други републики като Грузия и Украйна, които създадоха непреодолима инерция за бягство от хватката на Москва. "Той не вярваше, че самият Съветски съюз всъщност е империя от нации, които не искат да са оковани", каза Джонатан Иял от Кралския институт на обединените служби - мозъчен тръст, базиран в Лондон. "Както всички съветски лидери и, смея ли да кажа, както руските лидери днес, той възприема Съветския съюз като синоним на Русия и просто не може да разбере защо нациите искат да са независими."

"Коренът на неговото падение"

Някои историци вярват, че Горбачов е бил прав да заключи от самото начало, че наследената от него система изостава все повече и повече от Запада и не може да бъде спасена по никакъв друг начин освен със смели реформи.

Други възприемат по-критична гледна точка. "Смятам, че неговото падение се корени в това, че той всъщност не разбираше Съветския съюз, съветското общество и как функционираше то", каза Александър Титов, лектор по история в "Куинс юнивърсити" в Белфаст. "Той смяташе, че то може да бъде реформирано, той смяташе, че премахването на някои от основните елементи на съветската система като страха, репресиите, плановата икономика и така нататък, все пак ще запази системата. Оказа се обаче, че това всъщност са основни елементи на съветската система – с тяхното премахване се разпадна и самата система."

Откакто Горбачов падна от власт преди три десетилетия, Русия сурово го осъжда. Когато се кандидатира за президент на Русия срещу Елцин през 1996 г., той остана чак на унизителното седмо място само с 0,5 процента от гласовете.

Сред руснаците отдавна се е наложило схващането, че той е слаб лидер, който е бил измамен от Запада. Много от тях все още го обвиняват за разпадането на Съветския съюз, което президентът Владимир Путин в свое известно изказване нарече "най-голямата геополитическа катастрофа на 20-и век" – и последвалите години на икономически сътресения и политически хаос, включително войните от Кавказ и Чечения до Централна Азия.

Залитането на Путин към конфронтация със Запада и неговата инвазия в Украйна унищожиха наследството на Горбачов на разведряване на отношенията със Запада и сключване на споразумения със САЩ за ядрените оръжия. На фона на откритите хвалби на Путин за размера и разрушителната мощ на арсенала на Русия политици както в Москва, така и във Вашингтон напомниха за риска от Трета световна война.

Човекът, който сега е на власт в Кремъл, също така сложи кръст на идеята, олицетворявана от Горбачов, че Русия би могла да се от откаже от империята си и въпреки това да продължи да бъде голяма сила, каза Иял. "Имперските стремежи сега отново са потвърдени като официалната политика в Москва и общият подход – че това, което трябва да направите, ако сте изправени пред криза, е да я смажете с танкове – пак е на мода. Това е една от най-големите трагедии на (Горбачов) - че нито една от позициите, които той в крайна сметка възприе и поддържаше, не беше запазена от лидерите на Русия днес", заяви Иял.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
1
 
6
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
До Анонимен 139: Украйна няма да изчезне, защото трябва да плаща оръжието, доставено от САЩ по т.н.ленд-лиз. Нищо не са им дали безплатно. Не само децата, но и внуците на украинците от това, което ще остане от Украйна, ще имат да плащат.
123
2
 
6
 
! Отговори
славянин преди 1 година
Мракобесният атлантизъм все още се изживява като господар на планетата на когото всички останали държави и народи трябва да му се подчиняват безпрекословно! Колонизаторския му синдром въобще не е изчезнал и е неизменна част от психологията на атлантика! Но глобалните реалности за ужас на атлантика-колониалист неумолимо се променят, което е най-големия му кошмар!
122
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 137 100% дори сам не си вярваш. :))))
121
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна е фашистка държава терорист която загуби правото си на съществуване в този и вид както сега. Тази Украйна ще изчезна от географската карта.
120
1
 
6
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Днес статиите за Горбачов заместват покрилият се в миша дупка Зеленски. Голямото контранастъпление се оказа голям провал с над хиляда жертви от украинската армия. Утре го чакайте пак Зеленски, но ще говори за АЕЦ или за нещо от тоя род.
119
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На 17 август се навършиха 24 години от фалита на Русия през 1998 г., най-ниската точка на падането на Русия след разпадането на Съветския съюз. Минаха само 24 години, а Русия е една от водещите икономически и политически сили на планетата, американската глобална финансова система е разрушена от самите американци, военната мощ на САЩ е в миналото. САЩ все още могат да водят конвенционална война чрез прокси, но са цяла ера назад в ядрените оръжия и армията им не е готова за широкомащабни независими операции, не само технически, но и морално.
118
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Констатация "Това, че в момента в Украйна се водят военни действия без използване на ядрено оръжие и без намеса на редовни войски от САЩ, Обединеното кралство, Япония и страните от ЕС, е част от политическото наследство на Сталин" Е, как бе, другарю? Самия велик Фюрер и неговите най-близки слуги тръбят наляво надясно, че не воюват срещу Украйна, а срещу НАТО и Запада. Нещо май им противоречиш!
117
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
90те години Русия беше съсипана държава, а днес отново е велика държава. След ВСВ от нищо направиха икономическо чудо със СССР което щеше да катурне запада ако Горбачов не им беше направил този подарък. Русия е добре защитена и осигурена с всичко, докато западът (без САЩ, те са самодостатъчни) се гърчи от енергийна криза и недостиг на ресурси.
116
6
 
1
 
! Отговори
Железен преди 1 година
Наследството на Горбачов е желязно: издигна се над мизерията посята от КГБ-диктатурата в СССР, за да даде шанс на идните поколения руснаци да живеят в нормална държава. Това, че самите руснаци допуснаха КГБ да се върне по-силно от всякога не е проблем на Горбачов. Провала е както на самите руснаци, така и, разбира се, на тези, които върнаха Русия в диктатурата.
115
0
 
2
 
! Отговори
Констатация преди 1 година
Това, че в момента в Украйна се водят военни действия без използване на ядрено оръжие и без намеса на редовни войски от САЩ, Обединеното кралство, Япония и страните от ЕС, е част от политическото наследство на Сталин. Това, че след Чечения, Нагорни Карабах и Средна Азия, неизбежно се стигна до военни действия и в Украйна, е част от политическото наследство на Горбачов.
114
7
 
3
 
! Отговори
Активист БСП(к) преди 1 година
В сърцето на всеки българин Горбачов остава завинаги като нашия освободител от съвецко иго. Поклон пред светлата му памет.
113
0
 
0
 
! Отговори
do 116 преди 1 година
Къде го прочете?
112
2
 
6
 
! Отговори
славянин преди 1 година
За ''благородните'' атлантици само слаба и напълно зависима, а ако може даже да е несъществуваща Русия е ''добра Русия''! Силна Русия винаги е ''лоша Русия''! Такива са ''благородните'' критерии на ''благородните'' атлантици: само ние имаме право да сме силни, всеки друг който иска да е силен е ''лош''!
111
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудя се само, сега как така признателния Запад ще се изсипе в Москва да го почете. на погребението. Може би ще присъстват на погребението по скайп. Все пак този човек замалко да им поднесе Русия на златен поднос. Но Путин злобно прекъсна процеса и им отвя мераците. Има много дълго още да скърбят по белязания и златните времена, когато се бяха размечтали.
110
8
 
5
 
! Отговори
Коментиращ! преди 1 година
Горбачов искрено вярваше, че това което прави е добро за Русия! Но беше един романтичен наивник, когото хиените на Запада успяха да измамят зловещо! Когато му обещаваха неща които не смятаха да изпълнят, ласкаеха го, връчваха му Нобелова награда за мир, потупваха го по рамото, венцеславеха го по западните СМИ, Но НИЩО черно на бяло не подписаха с него, и всичко остана на "добрата воля на западните политици! И измамата на която стана жертва, го срина психически! Нака руснаците му простят!
109
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименГЛУПОСТИ, ГЛЕДАХ КАДРИ, КЪДЕТО АМЕРИКАНСКИТЕ ДЪРЖАВНИЦИ КАЗАХА ДИРЕКТНО И УЧУДЕНО, ЧЕ Е ПРЕДАТЕЛ НА ДЪРЖАВТЪА СИ ГОРБАЧОВ, ДАЖЕ НЕ СЕ КРИЕХА ЛИЦЕМЕРНО, А БЕШЕ ПУБЛИЧНО
108
6
 
2
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 1 година
Точно това е трагедията на Руската империя. Всяка една либерализация води до неминуем разпад. Има много научни трудове които доказват защо Руската империя може да съществува само като тоталитарен режим. Стотици милиони са избити през вековете с цел запазване на тази архаична структура.
107
6
 
4
 
! Отговори
до 117 от славянин преди 1 година
''Всички путинофили са впрегнати да го наричат "предател", защото е казал че на Путин му стигат два мандата..'' Всички дженд.рофили наричат Горбачов ''демократ'', защото той разруши СССР! И всички джендрофили наричат Путин ''фашист'', защото той спаси в последния момент елцинова Русия! За дженд.рофилите всеки който руши Русия е ''демократ'', а който я спасява от разруха е ''фашист''! Е за техен ужас Русия никога повече няма да се управлява от ''демократи''!
106
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обаче Бидона го похвали и каза нещо, което би могло да се тълкува, че е бил прекалено възвишен и велик за руския народ. Всъщност искаха да кажат, че Горбачов им е бил супер-удобен за разлика от Путин. Слушкал е и е папкал. А лошия Путин взе, че върна Русия в играта. Нещата тъкмо се нареждаха-Горби разпарчетоса Русия, разоръжи я, съсипа икономиката. Престъпността и мизерията процъфтяваха и изведнъж-Путин! Ужас. Даже изгони Сорос.
105
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Какъв беше ГорбачовГЛЕДАХ КАДРИТЕ , ВИДЕА, ЕЛЦИН И ГОРБАЧОВ БЯХА СЛЕДЕНИ НА ВСЯКА СТЪПКА ОТ ЧУЖДИТЕ АГЕНТИ И ХОРАТА В РУСИЯ РАБОТЕЩИ ЗА ЧУЖДИ СЛУЖБИ, ТЕ СА БИЛИ ХВАНАТИ В ХВАТКА, ОТ КОЯТО НЯМА ИЗМЪКВАНЕ И НЕ СА МОГЛИ ДА ЗАЩИТЯТ РОДИНАТА СИ И ЯВНО ЗАТОВА ЕЛЦИН СЕ Е ПРОПИЛ, НО ТЕ И КЪМ АМЕРИКАНСКИТЕ ПРЕЗИДЕНТИ СЕ ОТНАСЯТ КАТО КЪМ СОБСТВЕНОСТ, МАКАР И НЕ ЧАК ТОЛКОВА СТРОГО. ПРОСТО СИСТЕМАТА Е ГАДНА.