Лъжата на Путин за "специалната операция" започва да се пропуква

Моралът на войниците ще се влоши
27 сеп 2022 18:55, Нели Христова
90
Лъжата на Путин за "специалната операция" започва да се пропуква
Снимка: БГНЕС

Лъжата на Владимир Путин, че войната в Украйна е "специална военна операция", става все по-"очевидна" за руското население, твърдят западни служители.

Заповедта на руския президент за частична мобилизация от четвъртък, според която 300 000 души обучен персонал, като ветерани и резервисти, трябва да бъдат изпратени на територията на съседната държава, предизвика вълна от протести, а младите хора се втурнаха да напускат страната.

Западни официални представители казаха в петък, че съобщението вероятно ще предизвика политически проблеми в Москва и има потенциал да наруши подкрепата за войната в руското общество и да допринесе за "много лошия морал" сред войниците.

Още по темата
Един служител твърди, че Русия "ефективно е изчерпала набора от желаещи доброволци" да се бият в Украйна.

"Това, което може да видите в решението за мобилизиране, е ерозията на тази фикция за специална военна операция, проведена с ограничена част от нейните сили, където голяма част от руското население е защитено от ефектите", обяссняват те. "Въпреки че те продължават да поддържат тази фикция, е напълно ясно от реакцията на руското население, някои от които излизат на протести или като напускат страната, че правдоподобността на тази конкретна лъжа изглежда се пропуква."

По-късно те добавиха, че няма индикации Путин да признае, че "специалната военна операция" всъщност е война.

"Смятаме, че дисонансът, който тази тема все още създава в руското общество, вероятно ще се увеличи", казва служителят. Путин многократно избягва мобилизацията и западни служители казват, че решението едва ли ще реши проблемите на бойното поле в краткосрочен план.

"Това наистина създава политически проблеми в Москва и трябва да се разглежда като признак на слабост, а не на сила", казва един служител.

Служителят описа 300 000 души като "огромен брой", което означава, че властите ще се борят да съберат толкова много хора, преди да могат да ги накарат да бъдат ефективни в Украйна.

Техните военни плановици също имат да разрешат много проблеми, като разполагането на "много нискокачествени подкрепления скоро или по-добре обучени сили по-късно".

Западното разузнаване също потвърди, че повечето усилия за набиране на войски са в регионите, а не от богати градски семейства в Москва или Санкт Петербург.

Ходът може да окаже влияние и върху морала на руските войници, тъй като онези, чието време в Украйна приключва скоро, може да си помислят, че службата им ще бъде удължена, след като чуят новината за мобилизация, казаха официални лица.

"Мисля, че моралът, който като цяло смятаме за лош на всяко ниво, ще се влоши", казва той.

Длъжностни лица казаха, че руският вътрешен отговор на украинското настъпление е предизвикал критики към висшето военно командване и по-остри коментари срещу самия Путин.

Те казаха, че обхватът на тези гласове се разраства - включително местните съветници в Москва и Санкт Петербург, националистическата общност, свързана с военните, чеченският лидер Рамзан Кадиров, санкционираните от държавата телевизионни експерти и певицата Алла Пугачова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ще си бъде операция, ...говедария изби 1,5 млн иракчани със операция
35
27
 
15
 
! Отговори
Полковник преди 1 година
Операцията след няколко дни вече няма да е операция.Досега Путин жалеше украинците но след присъединяването на Източна Украйна няма вече да е така.Зимата ще има настъпление в посока Одеса.Падне ли Одеса край със търговията по море на Украйна.Победата ше бъде за Русия и в това няма съмнение.
34
1
 
5
 
! Отговори
До 48 локомотива преди 1 година
с двигател Сименс ли е?
33
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото и да драска пропагандата, руският локомотив тръгва. Бавно, с пуфтене. Но винаги е стигал я до Берлин, няколко пъти, я до Париж.
32
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без приказки за бъдещото, да обобщим какво се случи до сега. путин каза, че ще започне специална операция, за да бъде Русия в по-голяма безопасност, да спре уж разширяването на НАТО и да демилиратаризира Украйна. В резултат на неговите действия Финландия и Швеция се присъединяват към НАТО, руската армия загуби много хора и машини, а украинската порасна многократно, най-вече и преди всичко с машините, които руснаците изоставиха. путин или излъга много, или е много ***, или и двете.
31
8
 
14
 
! Отговори
До 41 преди 1 година
Така идват у вас на адреса на който живееш, въоражени и те питат лице в лице, искаш ли в Русия или не. Това си е честен референдум със 100% казали ДА.
30
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само българи с шумкарско-землянски произход вярват на БКП/КПСС анекдоти!:))))))))
29
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин загуби войната, конвенционална война, няма шанс да спечели, остана му ядреното оръжие. Може да ни затрие всички тоя психо. Руската армия се оказа реклама и въздух под налягане.
28
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това беше специална операция. Да приобщи логанска и донецка област. Тепърва предстои войната, но тогава няма да се пази цивилното население както до сега..
27
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом хората в ДНР, ЛНР, Запорожие искат да да част от Русия, кои сме ние да им казваме, че неможе!! Глас народен, глас Божи!!
26
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
8900 загинали руснаци в "специалната операция", а на Путин му трябват още 300000. Вярвайте на медии, дето ако кажеш нещо което не трябва, те грози 15 години затвор. Операцията върви по план.
25
3
 
9
 
! Отговори
До 39 преди 1 година
Ти знаеш ли как гражданите на Северна Корея истински се радват на Ким Чен Ун?
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 39Ей продажна подлого, я да бягаш в сибир да те мобилизират и да видиш какво е войана. Малък гном като тебе платена КАЛИНА няма никакво право да прави такив асравнения. Но виш Преподобна Сийна го е казала, до края на тази година другарката П...ка ще ритне камбаната и тогава ще те видя кой ще ти плаща да пишеш глупости
23
2
 
4
 
! Отговори
До 39 преди 1 година
Ха ха хаааа
22
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По Руската национална телевизия дават хора от Домбас и Запорожие, които искрено се радват от факта че референдума се е случил. И най-накрая ще са свободни от фашистския режим на Киев. За тях Русия ги е освободила. Точно като българите през 1878 година.
21
3
 
9
 
! Отговори
За една преди 1 година
седмица 66000 млади руснаци са влезна ли в ЕС!
20
3
 
8
 
! Отговори
Има ли преди 1 година
вече русофил записан за фронта...
19
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лесна лъжата на Европа, на САЩ на всички. Нас Бойко ни лъга 12 години и пак ще има хора които искат да ги лъжат и крадат. Света тотално пропада.
18
12
 
11
 
! Отговори
СССР преди 1 година
Спецялната операция на Путин върви повече от добре. Скоро Русия ще придобие Домбаския въглищен басейн, Херсонските поля и пристанище и най-голямата атомна електроцентарала в Европа, Запорожката. Суровини, електро енергия, сманодобив и транспортен възел придобива Москва. Путин отваря бутилка шампанско по случая!
17
1
 
6
 
! Отговори
До 20 Боби преди 1 година
Пишеш големи фантазии! От къде знае, какво е състоянието на руския ядрен арсенал? Че Шойгу и Путин нямат представа!