Лъжата на Путин за "специалната операция" започва да се пропуква

Моралът на войниците ще се влоши
27 сеп 2022 18:55, Нели Христова
90
Лъжата на Путин за "специалната операция" започва да се пропуква
Снимка: БГНЕС

Лъжата на Владимир Путин, че войната в Украйна е "специална военна операция", става все по-"очевидна" за руското население, твърдят западни служители.

Заповедта на руския президент за частична мобилизация от четвъртък, според която 300 000 души обучен персонал, като ветерани и резервисти, трябва да бъдат изпратени на територията на съседната държава, предизвика вълна от протести, а младите хора се втурнаха да напускат страната.

Западни официални представители казаха в петък, че съобщението вероятно ще предизвика политически проблеми в Москва и има потенциал да наруши подкрепата за войната в руското общество и да допринесе за "много лошия морал" сред войниците.

Още по темата
Един служител твърди, че Русия "ефективно е изчерпала набора от желаещи доброволци" да се бият в Украйна.

"Това, което може да видите в решението за мобилизиране, е ерозията на тази фикция за специална военна операция, проведена с ограничена част от нейните сили, където голяма част от руското население е защитено от ефектите", обяссняват те. "Въпреки че те продължават да поддържат тази фикция, е напълно ясно от реакцията на руското население, някои от които излизат на протести или като напускат страната, че правдоподобността на тази конкретна лъжа изглежда се пропуква."

По-късно те добавиха, че няма индикации Путин да признае, че "специалната военна операция" всъщност е война.

"Смятаме, че дисонансът, който тази тема все още създава в руското общество, вероятно ще се увеличи", казва служителят. Путин многократно избягва мобилизацията и западни служители казват, че решението едва ли ще реши проблемите на бойното поле в краткосрочен план.

"Това наистина създава политически проблеми в Москва и трябва да се разглежда като признак на слабост, а не на сила", казва един служител.

Служителят описа 300 000 души като "огромен брой", което означава, че властите ще се борят да съберат толкова много хора, преди да могат да ги накарат да бъдат ефективни в Украйна.

Техните военни плановици също имат да разрешат много проблеми, като разполагането на "много нискокачествени подкрепления скоро или по-добре обучени сили по-късно".

Западното разузнаване също потвърди, че повечето усилия за набиране на войски са в регионите, а не от богати градски семейства в Москва или Санкт Петербург.

Ходът може да окаже влияние и върху морала на руските войници, тъй като онези, чието време в Украйна приключва скоро, може да си помислят, че службата им ще бъде удължена, след като чуят новината за мобилизация, казаха официални лица.

"Мисля, че моралът, който като цяло смятаме за лош на всяко ниво, ще се влоши", казва той.

Длъжностни лица казаха, че руският вътрешен отговор на украинското настъпление е предизвикал критики към висшето военно командване и по-остри коментари срещу самия Путин.

Те казаха, че обхватът на тези гласове се разраства - включително местните съветници в Москва и Санкт Петербург, националистическата общност, свързана с военните, чеченският лидер Рамзан Кадиров, санкционираните от държавата телевизионни експерти и певицата Алла Пугачова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
11
 
8
 
! Отговори
лъжливите овчарчета преди 1 година
Лъжата за демокрацията на "западния свят" лъсна със сигурност !
15
5
 
9
 
! Отговори
ДжоБаеца преди 1 година
Той се надяваше че като лъже ще му порасне нещо но все си е съшия гном като гледам.
14
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската федерация трябва да ползва девиза на София. Расте но не старее. След всяка военна операция Русия се разраства. Така бе и в Чечня, Дагестан, Северна Осетия, Крим.. Всички вече са част от Федерацията. Скоро и Домбас, Херсон и Запорожие
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе какво ни занимавате с руснаците по цял ден? Морала щял да се влоши, кво ме интересува мен?
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
... и западни служители казват ...
11
10
 
6
 
! Отговори
ВъZраждане на СССР преди 1 година
След анексирането на Домбас, Херсон и Запорожие, специялната военна операцията ще прерастне в отечествена война. Русия ще се окаже в позиция да защитава целостта на федерацията си, атакувана от Украйна и Запада!!
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Специалната дефекaция продължава по план Киев падна а Кадиров арестува Зеленски. Хиляди руски туристи се запътиха към Финландия, Монголия, Армения, Турция и Казахстан.
9
8
 
7
 
! Отговори
До15 преди 1 година
Къде го видя тоя комунизъм?Най вероятно имаш впредвид ЕС?
8
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
100 години мозъчна промивка си казва думата. Може да нямат качество, ама лаят колкото санбернар. Общо взето нещата се движат по план. Путин затъва и понеже му е скучно е решил да вземе и Русия със себе си. Бавно и сигурно. А санкциите още не са се усетили ефективно. Лошото е че натрупаните резерви за войната намаляха катастрофално. Веселото тепърва предстои. Всеки ден се харчат повече от приходите за деня. Ефективен начин да се ликвидира комунизма, нали?
7
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Лъжата на Владимир Путин, че войната в Украйна е "специална военна операция", става все по-"очевидна" за руското население, твърдят западни служители."_____Какво ще рече "западни служители"? То и чистач в немски клозет се води западен служител. А и по всяка вероятност източниците ви са с подобни квалификации.
6
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и лъжата на краварите за химическите оръжия лъсна отдавна ама за това западните служители се правят на дръж ми шапката.
5
22
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжата и лицемерието са запазена марка на говедарите и техните европейски марионетки!
4
14
 
7
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
Това е благородна лъжа, човека си отива и иска да бъде эапомнен, в световен мащаб
3
24
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжата на ЕС гръмна отдавна.!
2
11
 
30
 
! Отговори
? преди 1 година
Разделението е голямо. Младите бягат, а старите са патриотично настроени и дори доносничат срещу собствените си деца, ако откажат. Тъжно, нали?
1
15
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Солдатите масово се предават. Животът им е мил. Няма да умират за илюзиите на кремълския сатрап и обогатяването на олигарсите.