Разходите на Украйна за защита надвишават с много тези на Русия за дронове

Кремъл е похарчил между 11,66 милиона долара и 17,9 милиона долара
20 окт 2022 20:40, Нели Христова
74
Разходите на Украйна за защита надвишават с много тези на Русия за дронове
Снимка: БГНЕС

Разходите за Украйна за свалянето на дроновете "камикадзе", изстреляни по нейните градове, значително надхвърлят сумите, платени от Русия за снабдяването и пускането на евтината технология, произведена в Иран, показва анализ.

Общо 161 дрона Shahed-136, един по-голям Shahed-129 и четири още по-големи дрона, атакуващи превозни средства, известни като Mohajer-6s, са били свалени от украинската противовъздушна отбрана през последния месец.

Тъй като цената на произведените в Иран Shahed-136s е между 20 000 и 50 000 евро за всеки, общите разходи за Русия от неуспешните атаки с дронове срещу Украйна през последните седмици се оценяват от военни анализатори от неправителствената организация Molfar на между 11,66 милиона долара и 17,9 милиона долара.

Украйна е разположила множество оръжия, за да свали дроновете, включително реактивни самолети МиГ-29, крилати ракети C-300, системи за наземна отбрана Nasams и стрелково оръжие.

Приблизителните разходи за Украйна възлизат на повече от 28,14 милиона долара, според анализа, който се основава на открити източници. Данните включват дронове, изстреляни между 13 септември и 17 октомври.

Той подчертава ниската цена, която Русия плаща за атаките с дронове, които продължават да отприщват терор в Украйна, убивайки цивилни и нанасяйки удари по енергийната инфраструктура на страната.

Артьом Старосиек, главен изпълнителен директор на Molfar, казва, че използването на дронове все пак трябва да се разглежда като знак за слабостта на Москва. "Русия губи тази война. Ако поръчват дронове от Иран, това означава, че нямат свои собствени оръжия."

САЩ обвиниха Москва във военни престъпления след последните атаки с дронове и ракети срещу Киев и други градове в страната, които се прицелиха в цивилни апартаменти, както и критична инфраструктура. Близо една трета от електроцентралите в Украйна бяха унищожени от понеделник миналата седмица и десетки хора бяха убити.

Иран отрече да е предоставил на Русия оръжие за войната й в Украйна. Американското и украинското разузнаване обаче твърдят, че 600 дрона са били поръчани от Русия в началото на лятото, от които се смята, че са били разположени между 250 и 300.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обаче заяви миналата седмица, по време на видеовръзка на среща на върха на Г-7, че допълнителни 2400 дрона са били поръчани от руската армия от Техеран, въпреки че не уточни типа. "Тези са в движение", казва Старосиек.

Украинските въоръжени сили постигнаха голям успех в свалянето на Shahed-136, преименувани от Русия като Geran-2, които летят ниско и са бавни.

Около 60% са били унищожени във въздуха, според по-ранен анализ на британското разузнаване от 6 октомври. Но данните от Molfar показват, че до 80% от 208-те Shahed-136, изстреляни до 17 октомври, са били свалени. По данни на Molfar около 70% от дроновете са изстреляни на дневна светлина преди обяд.

В сряда военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че към тази сутрин 223 ирански дрона Shahed-136 са били свалени от 13 септември, когато беше свален първият дрон. В понеделник Русия атакува Украйна с 43 дрона, от които 37 бяха унищожени, добави говорител.

Старосиек обяснява, че ниската траектория на полета на дроновете затруднява наземната защита да ги прихване и че е необходима технология за "улавяне на дронове", за да се подобри допълнително скоростта на унищожаване.

"Трябва да знаем за тези дронове, преди да се движат над града, защото ако ги атакувате, те могат да паднат и да ударят голям брой хора", допълва той.

Атаките с дронове продължиха и в сряда. Виталий Ким, губернаторът на Миколаев, в югоизточната част на страната, каза, че украинските сили са свалили 13 безпилотн "камикадзета" през нощта от противовъздушната отбрана и войници от националната гвардия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
0
 
! Отговори
бачо гиго преди 1 година
с президент клоун наркоман и пълен *** и безхаберник няма как да спечелиш нещо камо ли пък война тоя наркоман си мисли че участва в някаква видеоигра в която е главен герой клоун нещастен жалко че заради болните му амбиции ще загинат хиляди млади момчета славяни от двете страни
60
3
 
6
 
! Отговори
хм преди 1 година
Много странни хора - щом Русия поръчвала дронове от Иран, значи била много зле. Що за логика? Украйна само на себе си ли разчита? Украйна я затрупват с всевъзможни оръжия от САЩ, Канада, Австралия, Европа и т.н., но Русия е длъжна да отговаря само със собствено оръжие. Изобщо не подкрепям Русия и войната й, но логиката и пропагандата е смешна и жалка.
59
5
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Накрая на тая статия най-сетне става ясно, макар и косвено, защо са атакувани жилищни сгради. Прочетете я докрай и ще разберете. Подсказка-трябва да се знае, че дроновете са над града, за да не бъдат свалени и да наранят мирни граждани. Моля? Чак сега ли си признавате и то със загатване?
58
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статията твърди, че Украйна е разположила НАСАМС което не е вярно, защото САЩ все още не са доставили нито една бройка. Американците постоянно обясняват как скоро ще доставят, но още не са доставили нито една.
57
24
 
17
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
След като путин нападна Украйна и обстрелва градовете и, е време и руските градове да получат реципрочен отговор...засега украинците стрелят само по окупатора и успешно го изтласкват от окупираните украински територии, но след като кремълските военнопрестъпници месеци под ред рушат гражданската инфраструктура на Украйна, стрелят по жилищни райони и убиват украински граждани е време и те да получат от това което причиняват на другите...време е украинските ракети да се стоварят в/у блатная ... !!!
56
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма нито едно видео на свален дрон геран.нито пък на ракета калибър, факт.
55
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свален дрон геран няма . Той така или иначе гърми като го свалят с автомати ,затова има ударени цивилни сгради.
54
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе баш ракети калибър си летяха и удариха тецовете! Има достатъчно видеа.Дрончета са по-скоро за психо атака на укрите да не могат да спят като чуят моторчето
53
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разходите за опазване на човешкия живот и всичко друго винаги са били в пъти повече от разходите за терор и убийства...
52
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Toia Zelio prekaliava sas Picoto.
51
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро украинците ще излязат с дронове за защита срещу дронове за нападение и всякакви големи оръжейни единици от всички видове и родови войски като за големи хора понеже технологиите и специално военните вървят натам към микроединиците с голям потенциал и мощност за защита от по-големите нападащи ги единици,че да могат да се справят с по-едрите от тях,което е въпрос на време кой е по-бърз.
50
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нато е крайно време да се намеси пряко..... хахахахаха, забавен си. Комик като Зеленски. Какво шмъркате?
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
по украинското тв на украински език беше получена инф-я за повече от 8 дни атакт с дроновете са за гинали ....... 12 мирни граждани !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! казано от кмета на Кличко
48
5
 
12
 
! Отговори
Teo преди 1 година
За първи път в света имаме въздушна цел, унищожена от дрон-камикадзе, в който е заложена наземна цел. Пилот на Миг 29 го унищожава, но решава да мине през отломките му. Е ... резултатът е ясен. Ако се говори за пари, колкото всички дронове, пуснати от Русия. Но това е само едната страна, дори и 90% да станат унищожените дронове - един на 10 да уцелва целта - пука им на руснаците - с количествата, които имат, могат да сринат цялата украинска енергомрежа! А нека са слаби!
47
8
 
5
 
! Отговори
:):) преди 1 година
Най-лесно е да РУШИШ.
46
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разходите на Украйна за защита от дроновете излиза много повече, да не кажа милиарди повече. Колкото и процента да свалят все пак някои достигат и нанасят поражения. Почти не е останал голям работещ ТЕЦ на цялата им територията и никой не знае колко пари ще са нужни за възстановяването им. Но със сигурност няма да бъдат в милиони.
45
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нато е крайно време да се намеси пряко
44
4
 
17
 
! Отговори
До 47 преди 1 година
Същото се получава и когато стрелял с ракети земя въздух по нещо, което лети ниско и тежи 50-100кг. После обясняват, че малкият дрон е сринал половин блок. А колко е престъпно да рушиш инфраструктура питайте Сърбите и Щатите ...
43
5
 
15
 
! Отговори
Яяяя преди 1 година
До Българин"Трябва да знаем за тези дронове, преди да се движат над града, защото ако ги атакувате, те могат да паднат и да ударят голям брой хора" - ето обяснението защо са улучени цивилни обекти. Когато разстрелят дрона над населено място той пада като круша, пълна с 50 кг неуправляем взрив.
42
5
 
32
 
! Отговори
Зеленски е гол преди 1 година
Дори на края на тази война да остане само 15% от Украйна, Запада ще обяви, че Русия е загубила войната, а Зеленски е спечелил ( сърцата на хората, Оскар за най добър актйор или нещо си!)