Москва и Пекин започват съвместно военноморско учение

Китай и Русия се сближиха през последните години
19 дек 2022 14:36, Йоана Цонева
25
Москва и Пекин започват съвместно военноморско учение
Снимка: БГНЕС

Москва обяви днес, че няколко нейни военни кораба ще участват във военноморски учения, които започват тази седмица заедно с военноморските сили на Китай - знак за задълбочаване на връзките на двете страни на фона на натиска от страна на Запада, предава АФП.

Руското министерство на отбраната заяви, че ученията ще се проведат между 21 и 27 декември в Източнокитайско море с цел "засилване на военноморското сътрудничество" между Москва и Пекин. Те ще включват бойни стрелби с ракети, артилерия и упражнения за противодействие на подводници, се казва в изявлението.

Още по темата
"Основната цел на ученията е укрепване на военноморското сътрудничество между Руската федерация и Китайската народна република, поддържане на мира и стабилността в Азиатско-тихоокеанския регион", продължава изявлението, като се допълва, че Китай ще включи два разрушителя, патрулни кораби, снабдителен кораб и подводница.  

"В ученията ще участват самолети и хеликоптери на военноморските авиационни сили на Тихоокеанския флот и на Народноосвободителния флот", заяви министерството.

Бивши съюзници от Студената война с бурни отношения, Китай и Русия се сближиха през последните години като част от това, което те наричат "безгранични" отношения, действащи като противовес на глобалната доминация на Съединените щати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари